141
Zen haikuk; koanok; szufi bölcsességek
-
Kakuda #61 Képzeld el a szituációt: A mester nincs megelégedve a válaszaiddal, időnként rácsap a fejedre a botjával "Mi a megoldás? Mi a megoldás? - követeli - Kell, hogy legyen! Nincs több idő!"
Persze így nem ugyanaz, hiszen nem áll ott mögötted... -
#60 Mire gondolsz? Ez teljesen saját ötlet volt, de ezzel együtt botozást érdemel. :) -
#59 Mert megbotoznak? -
Kakuda #58 Nem törheted össze a palackot! -
Kakuda #57 Ötlet? -
Kakuda #56 jó a hozzáállásod...,ha mindig hozzáteszed azt ,hogy: "-Ez nem az én tapasztalatom", vagy: "-Ezt olvastam; mástól hallottam" az sokat javít a helyzeten. -
#55 Összetöröd az üveget, és újraéleszted a libát. köszi D: -
#54 Na de valahogy szabadítsuk már ki a libát :D Ez érdekel! -
#53 Mert okoskodok. :) -
Kakuda #52 Miért?? -
#51 Nem kellett volna belerakni. xD Kapnám a botozást.. -
Kakuda #50 Igen, igazad van, inkább: kis mese. Bocs a pontatlanságért! A koan tartalmára értettem a fejtörőt. -
Kakuda #49 Ezt találtam:
A zen Mester így szólt tanítványaihoz:
"Nemrégiben beletettem egy kis libát egy palackba. Azóta a liba megnőtt, és nem tud kijönni. A palack nagyon régi és értékes, nem szeretném összetörni. Ez a probléma. Ha a libát nem engedem ki, akkor a liba elpusztul. Eltörhetném a palackot, de azt nem akarom, mert a palack régi és értékes. Viszont azt se akarom, hogy a liba elpusztuljon. Mit lehet tenni? Ez a probléma!"
Aliba megnőtt, és a palack nyaka szűk. Nem akarod eltörni. Vagy hagyod a libát elpusztulni... de az sem megoldás.
-
#48 Csak arra próbáltam célozni, hogy a fejtörőnek olyan értelmezése van a magyarban, hogy meg lehet oldani agyalással. A koanokra nem illik a fejtörő szó.
Amúgy engem egy koan tud nagyon lefárasztani, hogy "ki kérdezi ezt?"
De Nagarjuna négyes tagadásai sokkal inkább túlpörgetnek, teljesen logikusan levezeti, hogy a világ nem létezhet olyan módon, ahogy köznapokban elképzeljük.
"Ha a dolgok pillanatnyiak, s így soha nincsenek,
Akkor hogyan lesz valami öreg?
Ha viszont nem pillanatnyiak, mert megmaradnak,
Akkor is hogyan lesz valami öreg?" -
Kakuda #47 Igen tényleg az! Tulajdonképpen itt az erőfeszítésen van a hangsúly, miközben próbálod megérteni, felfogni, ahogy mondtad: ("...rohadt fárasztóak..."). Igen, de pontosan ez az ami a célja ezeknek a kis "fejtörőknek", hogy kifáradj. -
#46 Azért érdekes az a fejtörő, amit gondolkodással nem lehet megoldani. :) -
Kakuda #45 Hm...Ez nagyon összetett, ha érdekel a dolog van könyv erről a témáról. -
Kakuda #44 Nem tudom sajnos, de annyira nem is lényeges. (Talán fejtörő?)
-
#43 "aki fellázad a vallási dogmákkal szemben, és a saját útját járja, a saját intelligenciája vezeti."
dehát ez hogyan lehet vallás, ha mindenki a saját útját járja?
-
#42 és mit jelent az a szó, hogy koanok? -
Kakuda #41 Koan:
A zen azt mondja: "Az igazságot úgy sem lehet szavakkal elmondani, legfeljebb utalni lehet rá." Nagyjából ez a koan lényege.
Szufi:(dervis) -egy személy;(-ek), aki fellázad a vallási dogmákkal szemben, és a saját útját járja, a saját intelligenciája vezeti.
A zen Japánban, míg a szufizmus az arab Közel-Keleten "virágzott" ki.
nagyjából...
-
Phat Smoker #40 ez jó! -
Kakuda #39 Ez Nishida igazsága, ő tapasztalta... -
zerosdfd #38 Nem a tudat van a testben hanem a test van a tudatban. (Nishida) -
Kakuda #37 Intelligencia
A kisfiú lassan bandukol az iskola felé, és közben így imádkozik:
-Édes Istenem, kérlek, engedd meg, hogy ma ne késsek el a suliból! Könyörgöm, Istenem, hadd érjek be időben az iskolába...
Ebben a pillanatban rálép egy banánhéjra, és néhány méterre előreszánkázik az utcán. feltápászkodik, majd bosszúsan felpillant az égre:
-Jól van, na! Azért nem kell mindjárt lökdösődni! -
Kakuda #36 Inteligencia
Egy járókelő megkérdez egy kisfiút:
-Fiam, meg tudnád mondani, mennyi a pontos idő?
-Persze-feleli a gyerek-,de miért akarja tudni?
Úgy is folyton változik!
-
Phat Smoker #35 na mi ez a zen-dülés ebben a topikban ? :) -
#34 nem a fázásról szól, mégiscsak ezen a példán keresztül szemléltet. -
#33 heee? pfff... -
#32 Mondhatni,el kell hinni?És ha elhisszük,beteljesül? -
#31 Alapvetően ez a példázat nem a fázásról szól, hanem a világhoz való hozzáállásról. Kerestem ezt a példázatot neten, de nem találtam. Így beszélve róla meg nem ugyanaz.
Mindenesetre a lényege valahol ugyanott van, mint annak, amit a kis kanálhajlitós gyerek mond a Matrixban Neonak.
"Végül rájössz, hogy nem is a kanál hajlik, hanem te magad" - vagy valami ilyesmi...
Mindettől függetlenül a 18-as hozzászólásomat nem ezért írtam. -
Kakuda #30 Holnap megválaszolok neked. Jó éjt. -
#29 vagy ha épp nagyon fázom.. -
#28 Szerintem mindegy, hogy fázom-e vagy csak úgy érzem. Hol vétem el, ha azt gondolom, hogy nem kell nem-fáznom? -
Kakuda #27 Az a "nagyon kevés" se rossz, légy érte hálás. Sokan talán még eddig se jutnak. -
#26 Nekem az tetszik, amikor a tűz mellett beszélget a két szerzetes az objektív és szubjektív világról, aztán odamegy egy harmadik, és megkérdi, hogy ez a kő most kívül van, vagy belül...
Ezt beírnád? -
#25 a Zen a koanok és a szufi nevű vallások között mennyi a közös? -
Kakuda #24 Bővebben...?? -
#23 fantasztikus, hogy ilyen bölcs dolgokat olvasol valahol, és minél előbb tovább akarod adni, hogy okosnak tünj, de ez a hozzászólásod most kurvára nem illik ide... -
#22 Rohadtul bármit mondhat bármelyik szerzetes, aztán meg vagy kap botütést, vagy nem.