141
Zen haikuk; koanok; szufi bölcsességek
-
Kakuda #101 Bocsi! A 100-as válasz a 90-re jött. -
Kakuda #100 ...ha csendben maradnak! -
#99 Üdvözöllek én is!
Örülök, hogy ilyen témával sikerült találkoznom.
Azért írtam saját véleményt, mert a leírtak egy része nem olvasottakból, hanem az én következtetéseim alapján került leírásra. -
Kakuda #98 Igazad van, tényleg szűk a megfogalmazás elismerem! Olyat nem írtam, hogy vallás lenne a "szufi". Sokat olvastál a témában ez látszik, és nagyon tetszik! A "saját véleményem szerint" helyett, az: "ezt olvastam" azért jobban hangzott volna. Köszönöm, hogy megtiszteltél- megtisztelsz a hozzászólásaiddal! Üdvözöllek!
-
Kakuda #97 Ezen ne aggódj! Én se értem szinte egyiket sem (koan; haiku...stb.). Így van ez jól és kész. Majd megérted! "Mindent a maga idejében..." -
#96 Előre elnézést mindenkitől, de lehet egyesek számára bántó lesz a fogalmazásom.
Az első lényeges pont: Isten és a hármas egység. Atya-Fiú-Szentlélek. Aztán egyszercsak a kínai filozófia: Először volt az Egység - abból kivált a Yang (fény, férfi, fizikai valóság; lehet a fiú megtestesítője), a Yin a Yang másik oldala (nő, sötétség, érzelmek). Aztán ha körülnézek, a világ összes vallásában megvan a triumvirátus, csak másképp hívják.
A másik lényeges pont: a zen, a tao és a szufi tanításai. Értelmüket, lényegüket ugyanazon az úton éred el. Mégcsak nem is mindenkinek jelentik ugyanazt.
Ezek miatt tettem fel a kérdést, hátha segítetek megválaszolni. -
#95 Taonál és a zennél egyszerűbb a helyzet, mert a tao hatott a zenre. -
#94 hát én nem tudom :/ -
#93 Szóval lehet, hogy ugyanazt látjuk a világ különböző pontjain, más névvel? -
#92 "Saját véleményem szerint a szufi erős rokonságban van a taoval, ami szintén nem vallás." - ezek szerint legalább ennyi közös van a szufiban és a zenben is. :) -
#91 Ki tudtam válogatni, melyik zen, és melyik szufi. :-) -
#90 Az én kedvenc Naszredin Hodzsa történetem:
Egyszer rávették, hogy tanítson. Első nap elment, kiállt az emberek elé és azt kérdezte:
- Tudjátok-e, mit fogok nektek tanítani?
- Igen! - jött a válasz (bár lehet, hogy a tantárgyra értették)
- Ha tudjátok, minek vagyok itt? - és hazament.
Második nap megint megkérdezte:
- Nem! - jött a válasz az előző tapasztalat alapján.
- Ha még ezt se tudjátok, minek jöttetek? - és hazament.
Harmadik nap megkérdezte:
A tanulni vágyók fele igennel, másik fele nemmel válaszolt.
- Akkor aki tudja, tanítsa meg azt, aki nem tudja! - és hazament.
Ti tudjátok, mi lett volna a helyes válasz? -
#89 Ez egy kicsit szűk fogalmazás. A szufi elnevezést kapták adott helyen, de a szufi nem vallás, hanem életszemlélet. Van egy könyvem itthon, amiben az is le van írva, kiket tartanak a szufik maguk közül valónak.
Egyes állítások szerint a keresztény esszénus rend is ugyanezen az úton járt. A szufik szerint is közülük valók. A saját út mellett a tudás és a megismerés vezeti.
Saját véleményem szerint a szufi erős rokonságban van a taoval, ami szintén nem vallás. Utat jelent, ahol az út és az utazó ugyanaz. -
#88 Valószínűleg azért fáraszt. Naszredin Hodzsa egyébként nem zen, hanem szufi. -
#87 Legutóbbi írás, amit olvastam: Terebess Gábortól a Zen osztálytalálkozó. Nagyon megfogott. -
Kakuda #86 "A zen egy rendkívüli jelenség. Ritkán valósulhat meg hozzá hasonló, mivel nagyon sok veszély fenyegeti a fejlődését... Nagyon ritka jelenség..."
"...Ezek a kis anekdoták nagyon fontosak, mert a zen emberei épp azt próbálják általuk érzékeltetni, hogy ami lényed mélyén nyugszik, azt nem lehet elmondani, arra csak utalni lehet. Létre lehet hozni egy helyzetet, amivel utalni lehet rá, de a puszta szavak nem elegendőek. Egy anekdota viszont az lehet. Ezért van a zen anekdotákkal tele. Példázatokban él, és példázatokkal mutat rá a lényegre. És még senki nem tudott ilyen csodálatos példázatokat alkotni..."
"Csak ülök csendben, semmit nem csinálok, a tavasz eljön, és a fű nő magától..."
-
Kakuda #85 Elnézést kérek!!! A 61-es topik ábrácskáját, csak most néztem meg közelebbről... -
#84 Én ebből azt szűröm le, hogy itt a győzelmet a liba kiszabadítása jelenti. De mivel a liba soha nem is volt a palackban, így nincs mit kiszabadítani, vagyis nem lehet győzelem. Ugyanakkor ezáltal vereség sem lehet. De azis lehet, hogy a győzelem jutalma a liba, de feladat hiányában nem kaphatunk jutalmat.
Jó hosszan lehet elmélkedni rajta... -
#83 Kb. mint ez:
- Mi a legbonyolultabb technika amit ismersz?
- Nincsenek technikáim.
- Ki volt a legnehezebb ellenfél, akit legyőztél?
- Nincsenek ellenfeleim.
- Akkor hogy győzöl?
- Nem győzök.
(Bruce Lee) -
#82 De milyen szemléletmód? -
#81 "A zen Mester így szólt tanítványaihoz:"
Szerintem a tanulság maga a szemléletmód elsajátítása -
Kakuda #80 Elolvastad az elejét(49)? -
#79 Viszont ha így van, akkor az lenne a tanúlság belőle, hogy ne hidd el amit mondanak még ha a saját mestered is mondja? :D Szóval nem szabad elhinni, amit a suliban mondanak a tanárok??!! -
#78 A történetből nem derül ki, hogy valóban így tett-e a Mester.
Próbatételként-leckeként kitalálhatta az egészet a tanítványainak. -
Kakuda #77 Próbálj meg egy kicsit elvonatkoztatni a történettől, egy vak embernek hogyan próbálnád a fényt elmagyarázni...? A történetben a zen mesternek pedig még rosszabb a helyzete a tanítványokkal.
-
#76 én se értem :D
de biztos van értelme csak hülyék vagyunk hozzá :| -
#75 Lehet énvok a hülye, de ezt nem értem :S Úgy kezdődött, hogy beletette a libát a palackba, ami megnőtt és nemtud már kijönni.. Erre az a megoldás, hogy már kintvan a liba és SOHA nemis volt a palackban?
Persze lehet, hogy ennek van valami jelentése, ami valamiféle életszituációra lehetne igaz, de nekem ez így mindenképp zavaros. :( -
#74 Ez olyan mint a Kung Fu Panda -> "nem is vagyok éhes" -
Kakuda #73 A történet így folytatódik:
...A Mester nincs megelégedve a válaszokkal, időnként rácsap a tanítványokra egy vesszővel: "Mi a megoldás? Mi a megoldás? - követeli- Kell, hogy legyen! Nincs több idő!"
Csak egy felelettel volt megelégedve: "Mester, a liba kint van!"
Sokféle válasszal próbálkoztak a többiek, de a Mester csak rájuk csapott, és azt mondta: "Nem, nem ez a megoldás!"
Volt aki azt mondta, hogy a megoldásnak valahol a palackban kell lennie. De a Mester leintette. Az nem megoldás; eltörik a palack, vagy valami más baj történik, nem, az nem jó. Volt aki azt mondta, hogy ha a palack értékesebb, mint a liba, akkor hagyd a libát elpusztulni, nincs más megoldás. Vagy-vagy. A Mester őt is leintette.
Aztán valaki azt mondta: A liba kint van! - és akkor a Mester meghajolt a tanítvány előtt, és tisztelettel megérintette a lábát. " Neki van igaza, - mondta - a liba már kint van, nem is volt soha a palackban." -
#72 pontosan :D -
#71 ez egy okos liba és kidugja a végtagjait :D aztán nekünk már csak lekell vágni.. emellé még nem etetjük tovább a libát, úgyhogy kicsit lefogy és mégkönnyebb lesz kiszedni. Aztán majd eszközölünk egy gyors libamentőműtétet XD -
tpeterr #70 És hogyan vágod le az adott részeket, ha benne van az üvegben? :-) -
#69 :DD -
#68 Használható az ötlet. ;-)) -
#67 ha csak a szárnyait és a lábait vágom le akkor még nem pusztul el -
#66 ha ki tudod úgy szedni darabokban, hogy nem pusztul el. :// -
#65 darabokba szedjük ki a libát :| nem jó? -
Kakuda #64 Fáradt voltam egy kicsit, nem lényeges. Ne haragudj most lefekszem, mert nagyon korán kelek holnap. Később folytathatjuk a témát, örülök ,hogy ennyire érdekel téged. jó éjt!
-
#63 Hogy értetted?
Amúgy meg bármelyik fórumban érkezett válaszra mondhatod, hogy "nincs mögötted a mester, nem sürget, nem botoz." -
Kakuda #62 Az 51-es válaszodat először rosszul értettem! De már leesett...