141
Zen haikuk; koanok; szufi bölcsességek
  • sz4bolcs
    #141
    Mi az az alkalmazott meditáció? Milyen van még ezen kívül?
  • NessieGraf
    #140
    A gondolat érdekes. A saját hogylétem felől érdeklődtem magamtól éppen, mielőtt benéztem ide. Rájöttem, hogy számomra az igazán jólét: mozgásban. Nem fizikailag. A legjobb lét: mikor álmodókkal találkozom. A fölött már csak egy van: mikor ébren álmaik valósággá születhetnek.

    Ma több ilyen születéséhez kérték a segítségem. Úgyhogy néhány hónapig az alkalmazott meditáció időszaka következik. :D
  • Kakuda
    #139
    Eljön egy pont az életben előbb vagy utóbb...de biztosan, ahol a kérdések amelyek hogylétünk felől felmerülnek bennünk, s a rá kapott válaszok, nem csillapítják tovább a szomjat...
  • NessieGraf
    #138
    Tudatosság - kicsit gyenge szó a dolog kifejezésére. Bár lehet, hogy csak az össznépi butítás hullámaiba csobbanva érzem hidegnek a kifejezést.
  • Kakuda
    #137
    Pedzegeted...azonban amikor ott van a tudatosság, a második résszel sincs probléma. szia!
  • Kakuda
    #136
    Igen. Átélem.
  • NessieGraf
    #135
    Átélted milyen tud ez lenni?
  • Kakuda
    #134
    Az állatokkal vagy a növényekkel is ki lehet próbálni, mert ők sokkal érzékenyebbek az érzéseinkre:( félelem; düh; stb...),szeress... bármit, ez a lényeg, csak érezd! nem kell ide a "fej".
  • NessieGraf
    #133
    Az első felével egyetértek. A másodikkal részlegesen. Mert mindenki mennyországa lehet másnak pokol.

    Kipróbálni viszont érdemes, csak figyelni kell: jólesik-e annak, aki kapta!
  • Kakuda
    #132
    Ne tégy olyat másokkal amit nem szeretnél,hogy mások tegyenek meg teveled...és tegyél olyat másokkal amit szeretnél ,hogy mások tegyenek meg teveled...Próbáld ki még ma!!!
  • sz4bolcs
    #131
    Ez csak egy prototípus, még gondolokdunk rajta a cégnél.
  • tpeterr
    #130
    Krisztushaver a Dogmából, jó film. :-)

    Valami gondolkodtató történet esetleg?
  • sz4bolcs
    #129
  • Kakuda
    #128
    Komolyan? Ezt szűrted le belőle??
  • sz4bolcs
    #127
    Akkor mindjárt jön az instant útmutatás, hogyan foglaljunk be fegyveresekkel egy várost megvilágosodottan :D
  • NeverwinterKING
    #126
  • NessieGraf
    #125
    Kemény feladat ezt a sztorit "feldolgozni". Nézz bele az eneagrammba, ha még nem tetted volna. Szufi személyiségelemzés. A legjobb.
  • Kakuda
    #124
    Igen.
  • sz4bolcs
    #123
    hmm - ez tényleg osho?
  • Kakuda
    #122
    #112 folytatás

    "...De amint felfedezed, hogy éberséggel túl tudod tenni magad - már KINT IS VAGY. És megszűnt a fej monopóliuma. A fej a testhez tartozik. De te annál több vagy. A fej a test egyik része... hozzá tartozik, a fejnek szerepe van a test működésében, a test fenntartásában. A fej nagyszerű, a fej jó...
    A palack régi és értékes, de csak akkor, ha tudod, hogy mire kell használni - ha ismered a titkot.
    Mit csinálok én, amikor hozzátok beszélek? - Használom a palackot.
    Amikor Buddha tanít, ő mit csinál? - Használja a palackot. A palack fantasztikusan jó, értékes - meg kell őrizni... De nem kell oda bemászni, és ott fogságba esni, és aztán minden energiánkat arra pocsékolni, hogy onnan kiszabaduljunk... mert úgy az egész élet csak káosz.
    Ha egyszer megtanultad a módszert - már kint is vagy. Szabad vagy, és felfedeztél egy új világot. A felszabadult ember gyönyörű jelenség. Én ezt értem az alatt, hogy 'válj bárányfelhővé' - szabadulj ki a fej börtönéből. Te el sem tudod képzelni, hogy az milyen... hogy milyen a mély csönd, amikor fejedben megszűnt az állandó zaj. Az elméd ott lesz, de te nem leszel oda bebörtönözve; a megrögzött elképzeléseid eltűnnek. Az ilyen fej már nem probléma - hanem akkor az már egy fantasztikus, ragyogó szerszám, a legtökéletesebb számítógép a világon. Bonyolult, hatékony és gyors, egyszóval: gyönyörű. Csak használod, és élvezed a használatát.
    Mond, honnan vetted azt, hogy az elme te vagy? téged félrevezettek!
    Valószínűleg nem tudod, de Japán egyes részein, ha megkérdezel egy öreget: 'Mond, hol gondolkozol?' - akkor az öreg a hasára mutat... mert nekik ezt tanították. Nekik a gondolat központja: a has. Amikor az első európaiak elérték Japánt, nem hittek a fülüknek. Az egész ország azt hitte, hogy a gondolat a hasból ered.A nyugati elképzelés szerint, az ember a fejben él.. Japánban azt hitték, hogy a hasban... azóta meggondolták magukat...
    De volt más tradíció is; például Lao Tzu azt mondta: "A gondolat a lábfejből származik...", ezért a taoista yoga azt mondja: 'szálj ki a talpadból, mert onnan ered a képzeleted.'


    Mi a valóság? A valóság az, hogy te mindezeken túl vagy. Ezeknél több vagy. De kapcsolatba hozhatod magadat a tested bármely más részével is; a fej a nyugati rögeszme... a has a keleti rögeszme. Biztosan hallottál D. H. Lawrence-ről - ő úgy hitte, hogy az ember a nemi központon keresztül gondolkozik. "Az igazi központ: az ivarszerv, - mondta - nem más."
    Ezek, mind elméletek - egyformán tévesek, és egyformán helyesek. Nem kell köztük választanod. A szemtanú - az, aki figyel - az mindezeken túl van. Az ott van a testben, a test körül, és a testen túl...Ha tested valamelyik részét előnyben részesíted, akkor azt fogod hinni róla, hogy az a központ.


    Nem kell a fejből kimásznod, mert sohasem voltál ott bent. A liba kint van - sohasem volt a palackban. Figyelj, és emlékezz! - csak ez a feladatod. A figyelem. Ne ítéld el gondolataidat. Mert ha ítélsz - elveszted a figyelmet. Ha felméred, ha elemzed őket - már nem lehetsz éber. Ha megjegyzéseket teszel, akkor lemaradsz a lényegről. AMIKOR FIGYELSZ, AKKOR CSAK FIGYELJ, ne gátold a folyamatot. A gondolatok sodródnak az elmédben: felbukkannak, mint a buborék a víz felszínén... és te ülsz a folyam partján, és FIGYELSZ. A folyam megy a maga útján tovább; habzik, kavarog, halad... Ne fűzz hozzájuk kommentárt; Ne mond, hogy 'ez jó!'; ne mond, hogy 'ez rossz!'; ne mond, hogy 'ennek nem lett volna szabad megtörténnie!'; ne mond, hogy 'annak úgy kellett volna lennie...!'
    Ne mondj semmit - csak figyelj! nincs szükség megjegyzésekre. Te nem vagy bíró, csak megfigyelő vagy. Mert csak így látod, hogy mi történik ott.


    A folyamatot figyelve, egyszer csak túltetted magad... a liba kint van... szabad.
    És ha ezt tudod - te is kint vagy, és kint is maradhatsz. Szabadon mozoghatsz ezen a Földön, mert nem kell cipelni egy nehéz fejet. Látod, így kell levágni a fejedet. Mindenki a másik fejét szeretné levágni, de az nem segít. Különben is azt már réges-régen gyakorlod, s már sok fejet le is vágtál. Most vágd le a sajátodat! Fej nélkül... az egész élet mély meditáció.

  • Kakuda
    #121
    Nem önreflexió.
  • NeverwinterKING
    #120
    vége teccik
  • sz4bolcs
    #119
    Vagy olykor még az sem. ;)
  • tpeterr
    #118
    Kössz, a történetet, kíváncsian várom a folytatást. :-)
  • tpeterr
    #117
    önreflexió?
  • tpeterr
    #116
    Ábrahám (Abrám) :-)
  • sz4bolcs
    #115
    Már csak onnan gondolom, hogy általában az Osho könyvekben túlteng az egyes szám második személy.. :)
  • sz4bolcs
    #114
    Ezt honnan idézted? Bárki is írta, ez elég Oshos volt.
  • Phat Smoker
    #113
    lehet tudni, ez milyen könyvből származik ?
  • Kakuda
    #112
    A teljes fejezet :

    A LIBA KINT VAN!


    Mester,
    mi figyelünk arra,amit mondasz,de mi,-Nyugaton-
    a fejünkben tartjuk az információt.
    Hogy lehet kijutni a fejből?
    Van erre valami jó módszer?
    Az akaraterő segíthet?




    " Az akaraterő nem segíthet. Az akaraterő valójában nem is erő, hanem az ego eszköze, belőle ered... és az ego parányi, csak minimális energiát képes termelni.
    De ha az ego - és azzal az akarat - eltűnik, akkor az energiád óriási lesz, mert eggyé váltál az egész Teremtéssel.
    Ha mélyebben megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy az ego tehetetlen, és ennek eltitkolására hozta létre az 'Én-tudat' az akaratot. Az ellentétek az akaratból születnek, és azok mind az ego alkotásai. Ezeken keresztül tévesztünk meg másokat, és önmagunkat.
    Például, aki butának érzi magát, szeretne intelligens lenni, és mivel a korlátait állandóan érzi, mindent elkövet, hogy okosnak tűnjön. Vagy aki csúnya - vagy inkább csak annak érzi magát - és szépítőszereket ken magára, annak a szépség csak álarc; festék és rúzs. És aki gyönge, az szeretne erősnek látszani. Ebből fakadnak az ellentétek, ezekkel leplezed a valóságot. Hitler gyönge ember volt, azért teremtett annyi erőszakot maga körül, hogy gyöngeségét ne lássa senki. Aki valóban erős, annak nem kell csinálnia semmit. Neki az természetes - egy tény, amivel nem kell foglalkoznia.
    Lao Tzu azt mondja: "Aki erényes - az nem tudja azt." Az erkölcsös ember nem 'csinál úgy', hanem egyszerűen, természeténél fogva - erkölcsös. De aki tudja magáról, hogy ő erényes, abban ott lappang az erénytelen. És aki azt hiszi, hogy ő jó, szent lelkű, vagy bölcs - az bűnös...és ezt ő tudja.
    Ha valamit elrejtesz, akkor megteremted annak ellentétét. Az akarat - nem erő, hanem gyengeség. Aki valóban erős, annak nem kell azt akarnia, mert számára az erő természetes. Lebeg, mint a bárányfelhő. Egy a Természettel, és az összhang tökéletes.
    Az akarat szüli az ellentéteket. Az akarat leszűkít, és bezár egy kis szigetre, és ezzel... elkezdődik a küzdelem. Ha nincs akarat, akkor nincs ellentét sem. És ne feledd: akarattal nem tudsz kimászni a fejedből. Levághatod - az sokkal könnyebb... de onnan kimászni... az szinte lehetetlen, mert minden elmélet - és a velük kapcsolatos elméletek is mind - a fejben születnek. A fej, az zűr; a fej - káosz. És te azt gondolod: 'Most nem gondolkozom.' De a gondolat a gondolat ellen - szintén csak gondolat. Akarattal nem tudsz onnan kilépni. Elítélheted a gondolataidat, de az ítélet is csak gondolat. Nem érsz el sehova; mész körbe-körbe, utazol a saját koponyád körül. Igyekszel, próbálsz kilépni a zűrzavarból... de az utad determinált; körbe-körbe... mert minden a fejedben történik, és minden - csak gondolat.

    Mit tudsz tenni? 'Ha az elme zárt, akkor hogy lehet onnan kimászni?' - kérdezed. Én azt mondom, csak egy lehetőség van: Ne akarj kijönni, mert maga az erőfeszítés felmorzsol, és teljesen hiábavaló... 'Akkor semmit nem tudok csinálni1' - mondod. De igen, tudsz: Figyeld, hogy mi történik a fejedben. Csak figyeld! Ne akarj kiszállni. Maradj ott, és figyeld a folyamatot; figyeld hogy mi történik ott. És ha éberen figyelsz, ha minden figyelmed arra irányul, akkor egyszerre csak - KINT VAGY! Nem is kint, inkább azon túl. Egyszer csak - önmagad fölött vagy.


    Mondok egy zen mesét, ez is abszurd, mint minden más zen mese... de ezeknek abszurdnak kell lenniük, mert csak úgy hasonlíthatnak az Élethez.
    A zen Mester így szólt tanítványaihoz: " Nemrégiben beletettem egy kis libát egy palackba. Azóta a liba megnőtt, és nem tud kijönni. A palack nagyon régi és értékes, nem szeretném összetörni. Ez a probléma. Ha a libát nem engedem ki, akkor a liba elpusztul. Eltörhetném a palackot, de azt nem akarom, mert a palack régi és értékes. Viszont azt se akarom, hogy a liba elpusztuljon. Mit lehet tenni? Ez a probléma!"


    A liba megnőtt, és a palack nyaka szűk. Nem akarod eltörni. Vagy hagyod a libát elpusztulni... de az sem megoldás.


    A Mester nincs megelégedve a válaszokkal, időnként rácsap a tanítványokra egy vesszővel: "Mi a megoldás? Mi a megoldás? - követeli - Kell hogy legyen! Nincs több idő!"


    Csak egy felelettel volt megelégedve: "Mester, a liba kint van!"

    Sokféle válasszal próbálkoztak a többiek, de a Mester csak rájuk csapott, és azt mondta: "Nem, nem ez a megoldás!" Volt aki azt mondta, hogy a megoldásnak valahol a palackban kell lennie. De a Mester leintette. Az nem megoldás; eltörik a palack, vagy valami más baj történik, nem, az nem jó. Volt aki azt mondta, hogy a palack értékesebb,mint a liba, akkor hagyd a libát elpusztulni, nincs más megoldás. Vagy-vagy. A Mester őt is leintette.
    Aztán valaki azt mondta: A liba kint van! - és akkor a Mester meghajolt a tanítvány előtt, és tisztelettel megérintette a lábát. "Neki van igaza, - mondta - a liba már kint van, nem is volt soha a palackban."


    Te is kint vagy! Sohasem voltál bent. A személyiséged a börtön, és az... az csak a te képzeleted. 'Miképp lehet kimászni az ego börtönéből?' - kérdezed. Nincs valódi nehézség... mert nincs se ego, se börtön. Csak figyeld! Mi történik, ha éber vagy, ha figyelmes vagy? Mit figyelsz meg? Csukd be a szemed, és figyeld: 'mi történik a fejemben?' A gondolatok ott vannak, ott nyüzsögnek - de te nem. Most te vagy az éberség, most te vagy a figyelem. Aki megfigyel - az már kívül áll. Az események fölött áll. Mint amikor a hegyről a völgybe nézel. Lent minden mozog... de te nem. Te csak figyelsz. Aki éber, az nem keveredik bele a gondolatba; aki éber, az nem vész el az elme pókhálójában . Aki éber, - az kívül áll. Mert csak azt tudod megfigyelni, amiben nem veszel részt. Megfigyelésnek is hívhatod. Vagy azt is mondhatod: 'önmagam szemtanúja vagyok'. Hívhatod éberségnek, vagy hívhatod tudatnak - aminek akarod.
    A tudatosság titka - az éber figyelem!
    Ha úgy érzed, hogy a fejedben kibírhatatlan a feszültség, akkor ülj le egy fa alá, és figyeld a folyamatot. Ne próbáld lerázni magadról, ne próbáld a figyelmedet mással elvonni...
    ...Mert hogy tudnál kimászni onnan, ahol soha nem is voltál? Minden törekvésed hiábavaló. Ha valójában sohasem voltál ott bent, akkor hogy tudnál onnan kijönni? Próbálkozhatsz... próbálkozhatsz, amennyit csak akarsz, megpróbálhatod a kérdéseket logikusan megoldani, dühös is lehetsz... de a káoszból nem jössz ki soha. (folyt. köv.)














  • NeverwinterKING
    #111
    erről az a bibliai rész jut eszembe amikor a nemtom ki fel áldozta volna a gyerekét Istennek.
  • sz4bolcs
    #110
    "Ezt a történetet gyakran mesélte elvonulások során Harada Tangen rósi, a japán Bukkokudzsi kolostor apátja.

    Kanadaiba daiosó (Kanadéva/Árjadéva nagytisztelendő), Nágárdzsuna (Nagjaharadzsuna/Rjúdzsu) egy tanítványa és átadási vonalunk egyik őse, dokuszanon (mester-tanítvány közti párbeszéd) volt egy tanítványával, aki álhatatosan kereste az igazságot. A tanítvány megesküdött, hogy bármit megtenne, amire csak Kanadaiba utasítja, ha az elvezet az igazság közvetlen meglátásához. Kanadaiba ekkor elvitte egy hatalmas hegy csúcsára és azt mondta neki, hogy másszon ki az ágra, ami a szakadék fölé lógott. Mikor a tanítvány habozott, Kanadaiba emlékeztette az igéretére. Erre a tanítvány kimászott az ágra. Kanadaiba akkor utasította először, hogy engedje el az egyik lábával, majd a másikkal, majd az egyik kezével, végül a másikkal. A tanítvány minden egyes lépésnél habozott, de mikor emlékeztette fogadalmára, folytatta. Ahogy elengedte a második kezével is, azt gondolva, hogy biztosan halálába zuhan, becsukta a szemét. Mikor kinyitotta, nem volt halott, hanem egyszerűen csak ott ült Kanadaibával szemben a dokuszanon - határtalanul nyitott tudattal."
  • NessieGraf
    #109
    Azért raktam be ekkorában, mert kimásolod, nyomtatod, a könyvjelző eredeti mérete. Használjátok egészséggel!
  • gibson9
    #108
    Jók ezek a mondatok, mert mindenki megtalálhatja saját magában azt a helyzetet, amire igazak lehetnek ezek a szavak.
  • NeverwinterKING
    #107
    ilyen egyszerű? :O :D
  • NessieGraf
    #106
    Bocs a méretért, de eredetileg kisméretű könyvjelzőnek készültek.

  • tpeterr
    #105
    Jók ezek a történetek, annak ellenére, hogy úgy gondolom, nem értem mindet. Örülök, hogy van egy ilyen topic, érdekes téma, meg valamilyen szinten érdekelnek az ilyen távolkeleti filozófiák illetve bölcselkedések, bár egyáltalán nem vagyok járatos ezekben. Mindenesetre jó ezeket olvasgatni, több értelme van, mintha valami Mónika-show-t nézne az ember. :-)
    Várom a további anekdotákat. :-)
  • tpeterr
    #104
    Sziasztok! Még visszatérnék a kacsás-palackos történetre. Szerintem az lehet az értelme, hogy a mester föltette ezt a kérdét a tanítványoknak, de valójában nyilván nem tett egy kacsát a palackba, csak felvetette ezt a problémát. Tehát mivel a maga a probléma csak egy felvetés, valójában nincs is probléma, és a kacsa nincs is benne a palackban, tehát kint van. Így én arra következtetek, az a lényege, hogy mivel ez csak egy kérdés, és nem valós probléma, akkor felesleges vele foglalkozni, időpazarlás ezen gondolkodni, mivel nincs is megoldás (mert ugye eleve a probléma sem létezik igazából).
  • Kakuda
    #103
    Hmm...igen, a figyelem. Idáig rendben,de van még ott valami...
  • NessieGraf
    #102
    Igen :D Ha tanulni akarsz, figyelned kell.