52
  • Xmas76
    Kedves Palinko, Kheller!

Ha jól értem, a szokványos és nem szokványos keresőmotorok statisztikáiból dolgozik. (Google, Yahoo, AOL, MSN, ...) Ezeknek az összesen havi kb. 160 milliós látogatottságából készíti a statisztikáit. Méghozzá a keresőmotorok statisztikának online hozzáférése alapján. Ehhez képest a w3counter nagyságrendileg kisebb mintán 25 millió látogatón végzi a vizsgálatot, bár nem csak a keresőmotorokra megy rá, hanem szélesebb forrásból táplálkozik.

Mindenesetre a linux alacsonyan áll, akárhonnan is nézzük. Minden bizonnyal nem véletlenül.

A MS-nek pedig minden bizonnyal érezhető, hogy azért az új termék felfutása nem így szokott kinézni, hanem jobban. Sokkal jobban.
  • tgunda
    5%-ról felmászott 16%-ra... Ezt is jórészt úgy, hogy az új gépeket már eleve Vistával töltve árulják. Csak kis hányad belőle az, ahol lecserélték az XP-t Vistára. Az én cégemnél egy darab Vista sincs, nem is lesz túl hamar.
  • Charybdis
    Jól eltalált oprendszer az Ubuntu. Csak egy nagyon nagy baja van: kompatibilitás. A fejlsztők lesz@rják... Egyszerűen kevés program van rá, ami hasznhálható. Annak meg nincs sok értelme, hogy mindent Wine alatt vagy virtuális gépen Win alatt futtassak.

Épp most nézegettem, hogy át tudnék-e menni Linuxra, de sajnos nem, a használt programok miatt.

Macen viszont sokkal jobb a helyzet, egyre többen fejlesztenek rá, néhány programnak ráadásul a windowsos párja kevesebbet tud.
  • Kheller
    "ez nevetségesen kevés"

nézőpont kérdése. a linux állitólag iszonyatosan terjed. ehhez képest a vista 1 év alatt 17x-esen nyomta le a teljes (tizensok év alatt) felhalmozódott linux bázist.
  • 5c0rp330n
    háromszorosára nőtt a részesedés? remek! ez nevetségesen kevés. ez olyan kb, mintha azt írnák, hogy 200ezerszeresére nőtt a részesedés miután kiadták, mert kiadás előtt csak bill gécnek volt meg, most meg már 200ezer embernek, lol.
  • Kheller
    ez csak 12 ezer website-ot vizsgál szemben a cikkben lévő 40 ezerrel. Ez már elég nagy szám ahhoz, hogy statisztikailag használható legyen, az 1% körüli linux használat az kb megfelel a valóságnak. Elég gáz, hogy gyakorlatilag a hibahatáron van a részesedése desktopon.
  • zedow
    Attól is függ hogy ki végzi a felmérést, a w3counter mást mond: http://www.w3counter.com/globalstats.php
  • mousee
    Mondjuk inkább azt kéne nézni, hogy a google-t milyen OS-el látogatják... úgy azért erősen másabb lenne ez az arány, és sokkal jobban tükrözné a valóságot.

A Vista azért ilyen elterjedt, mert minden géphez ezt adják, és sokan rákényszerülnek a használatára vagy driver gondok miatt, vagy azért, mert egyszerűen hülyék ahoz, hogy lecseréljék mondjuk egy XP-re, vagy esetleg egy linuxra.
  • ZsZso
    Én lassan már nem tudok meglenni a "kereső funkciója" nélkül. Startmenübe szinte sose mászok bele: vagy az utoljára indított progikra 1 katt, vagy a kis keresőbe írom a progi nevét. Ezt is hányan piszkálták, pedig szerintem a Vista legjobb funkciója. Vezérlőpult jobb felső részén megjelenő kereső/szűrő szintén hatalmas. A többi fícsör nem is izgat ;). Stabilitással és kompatibilitással se szokott probléma lenni. Nem vagyok egy nagy MS fan (sőőőt), de szvsz ez a rendszer se lett sokkal rosszabb mint az XP, csak mostanában trendi fikázni :). (Tény: a gépigénye nagyobb mint az XPnek, dehát az XPnek is nagyobb volt mint a 98nak...)
  • Palinko
    kár hogy nem publikálják melyik odlalok statisztikáit veszik figyelembe, persze érthető hogy miért... de szerintem a linux 0,8 % többen használják a rendszert
  • Axon
    Sajnos minden új géphez ezt adják, az ismerőseim meg rögtön szaladnak hozzám, hogy tegyek rá XP-t. Néhány éve még a sulinetes gépekről kellett lepucolnom az UHU Linuxot szintén XP telepítés céljából.
    Éppen most is egy vadonatúj Dell laptopra próbálom rábűvölni az XP-t, ami bizony egyre nehezebb feladat (mindenféle driver problémák miatt).
  • Narxis
    Nem csodálom, ma már minden géphez Vistat adnak. Szép csicsás, vannak hasznos újításai, de nem olyan mértékű, hogy az embernek feltétlen váltania kellene rá.