133
-
strogg #93 Yv@n: Igen, valóban trend lett a rövid játékidő.
Én meg erre azt mondom, hogy az ilyen rövid játékidejű vackokat dugják fel maguknak. És ahogy nézem ezzel nem vagyok egyedül a világban....
Azt viszont nem értem, hogy a játékidő emelése miért áll egyenes arányban a költségek drasztikus emelkedésével. ha megvan a game engine, és a map szerkesztő prog, és hülyére tesztelték, akkor miért 10 millió dollár plusz kiadás +5-6 pályát a szerkesztőben megcsinálni????
Itt nem erről van szó. Arról van szó, hogy a single üzemmód legyen 2-8 óra, mert abból nekünk nincsen bevételünk, a multira gyúrjunk, mert majd ott a (ez is új trend) előfizetéses rendszerben gennyesre lehúzunk.
Ez a "+8 óra játékidő csődve viszi a cégünket" erősen kamunak hangzik, mert meg kell filozofálni miért nem csináljuk meg neked. (nehogy má jól érezd magadat egy single player üzemmódban, helyette tejelj a multis játékért)
Ez pedig gusztustalan. Megint azt érzem, hogy nem ők vannak értem, hanem én vagyok értük.
-
morden #92 79es hozzászóláshoz : "bsa sem ronthat be a házadba rendőri felügyelet nélkül."
Megnyugtatlak , rendőri felügyelettel sem léphet be :D -
strogg #91 egy játékért nálam a határ 5k. Régebben még adtam értük többet, ma már nem. Egyszerűen pofátlan áron vannak. Egy neverwinter nekem megérte megvenni eredetiben. DeusEX szintén. És van pár nagy név, amibe főleg "belefutottam". Tehát kiderült, hogy haaatalmas alkotások. Nem 1 éjszakás játékélmény volt, hanem egymás után 3x is végigvittem, olyan szinten, hogy az outro után rögtön a new game-re kattintottam. Ezek játékok, és megérnek 5-7-9k -t. De valami eszement kevés van ezekből. A legtöbbje silány.
Ezért is hagytam abba a játék vásárlást, és erősen agyalok, hoyg veszek egy x60-at. Ott van egy erős "minőségbiztosítási" irányvonal. Magyarán több szűrőn megy keresztül egy game mire megjelenik, és marha gyorsan megbukik ha nem jó. A warez esélye ugyan minimális, de tudod, hogy ha kiadsz érte 10-15k-t, akkor jó eséllyel nem xart kapsz.
audio CD-t már hosszú évek óta nem veszek. Ugyanis nekem nem kell 11 vacak track. Azt az egyet töltöm, ami kell!
Az online zeneboltokról meg ne nyissunk vitát, mert 500-700 forintért egy mp3 fájl enyhén szólva is taplóság.
A filmeket meg nem minősítem. Az igazán jókat DVD-n megveszem, a többit meg le sem töltöm, annyira tré. Ritka a nézhető film manapság. De max 1x. -
Yv@n #90 "Nos, pont most van erre a témára egy élményem. Tesóm mondta hogy a cod 4 "hudeefasszateccenifogqvagyoooo".Leszedtem neki és kb 5-6 óra alatt végig is vittem ,hardened fokozaton,mert rossz előérzetem volt (ezért nem Veteránon).
Be is jött. Egy raklap script."
Ahham, tehát azért végig is vitted. Nem léptél ki az első scriptelt jelenet után :) Nem értem ám miért, hát annyira szar volt, nem? És meg sem vetted volna különben sem, akkor miért nem törölted le azonnal?
"Lehet hogy nekem vannak túl magas igényeim,de egy játéktól többet várok el,attól függetlenül hogy észre- vagy megvettem."
Jelen pillanatban az ai fejlestés még mindíg ott tart, hogy játékélmény terén scriptelt jelenetekkel érhető el a legjobb kívánt hatás. Ha nem scriptelt lett volna, akkor most épp azon sírnál, hogy mekkora szar az ai, mert beakadt 3 helyen is, az alatt az 5 óra alatt amit végig szenvedtél keservers kínok között, míg ezzel voltál kénytelen játszani.(Pedig hát mekkora szar volt).
A cod4 mellesleg iszonyat hangulatos, a filmszerű történet vezetésével, és a rengeteg scriptelt résszel baromi jó összhatású cucc volt szerintem.
A rövid játékidőt pedig nyugodtan elkezdhetitek szokni, mert ez az új irány. A HD gaming esetén a fejlesztés kegyetlen pénzeket emészt fel, és a befektetett munka sem éppen lineárisan nő a részletességgel. Értsd: régen kibasztál pályaszerkesztőben egy szobát 4 fallal. Ma ez ugyebár nem elég, kvatricsillió részlettel tele kell verni a szobát, hogy élethű, hangulatos legyen. Vagy megcsinálja valaki kézzel a rengeteg variációt, vagy legyártanak egy sablont, és azt másolgatják. Utóbbi megintcsak a gagyi hatás, tehát az első a jó választás, ez viszont baromisok idő/pénz/energia. És akkor ehhez vedd hozzá a "háde drága 10ezeré, adják egy ezresért...vagy a kanyér mellé ajándékba" jellegű hozzáállást, tehát kerüljön a tizedébe, miközben a fejlesztés költségei amúgy épp a 10szeresére emelkednek, azonos hossz mellett, mint mondjuk egy 7-8 évvel ezelőtti cuccnál. A végeredmény az, hogy csökken a játékidő.
"Ha megvettem volta ezt a sz*rt most sirva ülnék az ágyon hogy átbasztak... az 576on 9k.EZÉRT?"
Vagy visszavited volna a boltba, és visszakéred az árát?
Mindenesetre az hogy 9k azt jelenti, hogy a korábbi alapértelmezett 12k-s bevezető ár csökkent 3k-val. Tehát az ár 25%al kevesebb, mint pár éve egy játék a megjelenésekor volt, és még így sem vagy hajlandó megvenni.
Itt rögtön el is bukik az "adják olcsóbban és akkor majd megveszem" gondolatmenet. -
Yv@n #89 "Ha otthon sütsz kenyeret, akkor megkárosítod a pékeket?"
Ha otthon kenyeret sütsz azzal nem, ahogyan azzal sem, ha otthon saját játékot fejlesztessz. De nem ezt teszed. Letöltöd a más által készre gyártott terméket. Ezért hoztam a takarítónős/szakácsos példát. Mindkettőnél szolgáltatásért fizetsz, nem egy általa előállított termékért(ok, szakácsnál van kézzelfogható cucc, de ott is az átalakításért fizetsz, ha eleve a tiéd volt az alapanyag.) -
Yv@n #88 "6-17 éves csajok/srácok mattrészegen, vagy be ekizve...khm.Bár ez szerintem nagyobb baj, mert itt közvetlenül a társadalmi generációról van szó.Szóval, nem igazán értem, miért a pc-seket hajkurásszák"
A tajészeg hülyegyeek max végez önmagával, anyagi kárt a tőkés rétegnek ezzel nem okoz, ezért nem érdeke igazán senkinek, hogy ezzel foglalkozzon... -
Yv@n #87 "Mit nem lehet ezen érteni?
Mindenkinek megvan az az összeg, amit hajlandó lenen kifizetni egy termékre. Ha annál drágább, akkor nem fogja egyáltalán megvenni (max néha álmodozik róla)."
Akkor ne "lopja" el.
"Én is szívesen megvennék egy halom játékot, de nem fogok 10k pénzt kiadni valamiért, amit lehet hogy pillanatok alatt megunnék. Vagy mondjuk nem is indulna el a gépemen a másolásvédelem miatt. Meg annyi pénzért inkább valami jobb szórakozást választanék."
Válassz más szórakozást, semmi gond nem lesz azzal.
HA ennek ellenére mégis letöltötte, akkor viszont ne nyávogjon nekem a fórumokon próbálva megmagyarázni, hogy ő mennyire ártatlan, mekkora áldozat, mert kinevetem. :) -
Yv@n #86 "1, el kell törölni mindenféle jogdijat lévén ez eleve szembemegy az ártatlanság védelmével (abból indul ki hogy minden ember bünös, és akkor még mi beszélünk itt a diktatúrákról... haha)"
Eltörölheted. Abban a pillanatban hivatalosan is büntetendővé tehető az audiovizuális művek letöltése is, nem csak a megosztása, lévén megszünteted az egyetlen okot, ami miatt a letöltés nem büntetendő...
"2, külön kell választani a lopás és az illegális letöltés fogalmát (megmarad-nemmarad, egymásnak nem egyértelmüen megfeleltethető fogalmak)"
Lopás. Nem tárgyat lopsz el. Az alkotót/alkotókat/jogtulajdonost lopod meg.
"3, az illegális letöltés esetén külön kell választani a különbözö programok letöltésést és használatát az audovizuális müvek letöltésétől. (nem egy kategória)"
Külön vagyon választva nálunk.
"4, Külön kell választani az eredeti minőségü termék illegális célú felhasználást meg a "silány" minőségü másolatért. (ugye elég érdekesen hatna ha mondjuk lefényképeznéd a mona lisát, erre beperelnének hogy te elloptad a mona lisa festményt...)"
Azért ez megint szép és jó, és ebben az esetben helytálló(már a lefényképezem, és az mégsem ugyanaz, mint az eredeti), de a bitre egyező 1:1 másolatra ezt ne akarjuk ráerőltetni. -
Cleawer #85 Nos, pont most van erre a témára egy élményem. Tesóm mondta hogy a cod 4 "hudeefasszateccenifogqvagyoooo".Leszedtem neki és kb 5-6 óra alatt végig is vittem ,hardened fokozaton,mert rossz előérzetem volt (ezért nem Veteránon).
Be is jött. Egy raklap script.
Lehet hogy nekem vannak túl magas igényeim,de egy játéktól többet várok el,attól függetlenül hogy észre- vagy megvettem.Ha megvettem volta ezt a sz*rt most sirva ülnék az ágyon hogy átbasztak... az 576on 9k.EZÉRT?Lehet hogy multiban jó,de az igazi multis játékoknak is továbbtart a single része....(UT,RtCW,Q3,stb...)Igy voltam az eredeti Hevia CD-mmel, hogy a tv ben volt egy jó szám,megtettszett és a CD -t kértem valamelyik ünnepre,meg is kaptam de akkor is azt hittem h átbaaccintottak,mert 1 szám volt hallgatható(azóta már megszerettem a többit is)
Oké hogy a stáblista az ment egy ideig és az ottlévő népeknek is etetni kell a családot,(és gyanítom hogy nem miattuk lett rövid hanem a kiadó miatt)de a fél éjszakás kalandok nem vezetnek jó útra a játékok világában...és az 1 számos hallgatható cd-k sem... -
#84 Akkor egy másik példa amit talán megértesz:
Ha otthon sütsz kenyeret, akkor megkárosítod a pékeket?
Ha egy festményről készült fotót raksz a falra, azzal megkárosítod a festőt?
Itt az a gond, hogy olyanok akarnak nagy pénzeket leakasztani, akik maguk találják ki a hülyeséget. Mintha hirtelen megjelenne a fenti példából kiindulva egy pékvédelmi szövetség, aki holnaptól a tojásra és a lisztre 10/150 forint adót vetne ki, továbbá az összes edényre, tálra, késre, sütőre, kemencére stb. -
Neoncsoves #83 nem biztos? számolj. adják 3-4ezerért, megveszik mondjuk tegyük fel 100 000en. adják 12ezerért megveszik 10 000en. nem mindegy... -
who am I 7 #82 szal "kinyuvvad"..Mert azért, ha ott hal meg, akkor megbasszák a helyet, de azért kicsit sok amik mennek mostanába..A többi gengszterről meg a cigókról már ne is beszéljünk...A mai zenék minősége pedig...minimum síralmas. -
who am I 7 #81 "de ha nincs valami gát ami visszaüt akkor hasonló tendenciák mutathatók ki az élet más területén is"
Hajógyári 16-17 éves csajok/srácok mattrészegen, vagy be ekizve...khm.Bár ez szerintem nagyobb baj, mert itt közvetlenül a társadalmi generációról van szó.Szóval, nem igazán értem, miért a pc-seket hajkurásszák.Mikor a politikusok milliárdokat sikkasztanak utalgatnak el, vagy azok akik az unios támogatásokat felveszik..Vagy vegyük a klubbokat..Szerintetek van MOST olyan klub pesten ahova nem engedik be a 16-17éveseket?Nincs...És ez a legszánalmasabb az egészbe...Hogy mind1, ha a gyerek kinyuvvad a tánctér mellett, csak hozza a belépőt meg piáljon kicsit... -
feamatar #80 1-2 ezer? tudod a baj az, hogy nem biztos hogy megtérül egy játék fejlesztési költsége, és ahhoz képest hogy 40 forint kiégetni a legtöbb embernek még így se jutna eszébe megvenni. Más a helyzet konzolon, ahol valamilyen szinten rá vannak kényszerülve az emberek hogy megvegyék a gameeket. Ott valamilyen oknál fogva a PCs címeknél drágább cuccokat is simán milliós példányszámban adják el. Akkor ne is beszéljünk a handheld piacról...
Nem az árakkal van a baj, hanem az emberrel. Elkeserítő hogy a legtöbb PCs haveromnak az eredeti game egyet jelent az újsághoz adott játék fogalmával...van olyan haverom aki lazán kiperkál 15kt cigira havonta, de még a kedvenc Dawn of Warja sincs meg eredetiben(najó van egy UT2k3ja de ennyi)... no comment -
feamatar #79 én nem adtam a jogvédőknek igazat, másrészt max szóhasználatilag hasonlítjuk a lopáshoz, ahogy a bliccelést is, törvényileg máshogy van kezelve most is. A buszos példát ezért hoztam fel: ugyanis a buszellenőr sem igazoltathat, ugyanígy a bsa sem ronthat be a házadba rendőri felügyelet nélkül. Ha valaki tolvaj azt ha jól tudom bárki feltaróztathatja cselekedete elvégzésében, illetve ha mondjuk elfut akkor is beavatkozhatnak civilek is. ÉS sok minden egyéb is meg van különböztetve. Például magán célra letölthetek zenét, igaz. De egy torrenten keresztül fel is töltök: ezzel viszont már törvényt sértek.
A helyzet bonyolult , és lehet hamarabb lépünk a marsra minthogy ez ügyben megoldás találunk. De mindezek ellenére ne próbáljunk arra indokot találni, hogy a warez jó dolog, mert nem az. Egyszerűen az emberi erkölcs legfőbb mozgató rugója az, hogy mindent "kifoszt" amit csak lehet. Ez persze durva hasonlat, de ha nincs valami gát ami visszaüt akkor hasonló tendenciák mutathatók ki az élet más területén is.
-
tomcsa4 #78 Ez már perverzség, rádiónak van szerződése, a hallgatónak nem kell. Illetve ha a taxis CD-je eredeti, azt is hallgathatja. Komolyan mondom egyre nevetségesebbek ezek a "védelmezők". -
#77 Tudod erre a legszebb szerzői jogi kérdés (csak a rádió miatt):
A taxisok nem hallgathatnak rádiót, cd-t, stb..., ha utas ül az autóban csak akkor, ha szerzői jogdíjat fizetnek érte. Nem tudom, vidéken ezt ellenőrzik-e a közterületesek, de Budapestewn igen. -
Robi000001 #76 Minden egyéb "de nem is vette volna meg, ha nem tudja letölteni" masszív bullshit.
Mit nem lehet ezen érteni?
Mindenkinek megvan az az összeg, amit hajlandó lenen kifizetni egy termékre. Ha annál drágább, akkor nem fogja egyáltalán megvenni (max néha álmodozik róla).
Ha viszont valamilyen formában olcsóbban is beszerezheti, akkor olcsóbban fogja beszerezni. Akár ingyen (ha elérhető).
Ha viszont a terméknek eleve olyan ára lenne, amit kifizetne, akkor lehet, hogy nem hallgattattná el a lelkiismeretét, és megvenné.
Én is szívesen megvennék egy halom játékot, de nem fogok 10k pénzt kiadni valamiért, amit lehet hogy pillanatok alatt megunnék. Vagy mondjuk nem is indulna el a gépemen a másolásvédelem miatt. Meg annyi pénzért inkább valami jobb szórakozást választanék.
Szóval vagy ideadják 1-2 ezerért, és akkor keresnek némi pénzt, vagy nem, és akkor nem keresnek semmit. És ez nem függ attól, hogy letölthető-e a játék vagy nem*. Én meg legfeljebb játszok ingyenes Flash játékokkal. Vagy értelmesebben töltöm el az időt.
*: illetve függ: már több olyan játékot meg akartam venni, amit korábban letöltöttem, csak vagy nem lehetett megvenni, vagy jóval a küszöb felett volt az ára.
Zenéből pedig még vásároltam is ez alapján, igaz, még nem csomagoltam ki a CD-t :D -
assdf #75 Olvasd el a 74-es kommentem, az összes példádba bele lehet kötni, például kapásból ott hogy nem mindegy hogy programot töltesz le vagy zenét (ami a hatályos magyar törvények szerint nem törvénysértő).
Azt kell megérteni hogy itt k.rva nagy összemosások vannak ami nem szerencsés. Hogy egy klasszikus viccel jöjjek:
K: Igaz-e, hogy Moszkvában a Vörös téren Mercedeseket osztogatnak?
V: Igaz, de nem Moszkvában a Vörös téren, hanem Leningrádban a Néva partján, nem Mercedeseket, hanem Volgákat és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak! -
assdf #74 "De akkor mondjuk ha buszon elkapnak, tökmindegy hogy egy megállót akartál menni vagy 10et, hogy kivételesen egyszer csináltad vagy mindig ezt teszed a büntetés ugyanannyi. Vagy ha lopod a kábeltévét, ott is egyértelmű a helyzet."
A helyzet ennél ugyebár problémásabb. Addig ok hogy blicceltél elkapnak megbüntetnek. De abba is belemennél hogy minden buszon legálisan utazó embernek számitsanak fel mondjuk plusz 15% jegyárat még merthogy biztos ugysem vett jegyet? Ugye érzed az ellentmondást. Biztosra veszem hogy mindjárt megtelne a kossuth tér ha jönne valami mondvacsinált maffia (értsd: jogvédők) és közölnék hogy mostantól 15 %-al emelkedik a jegyár, mert te BIZTOSAN bliccelsz. És természetesen az igy behajtott pénzt nem a közlekedési társaság kapná (mert tényleg vannak akik bliccelnek), hanem eltennék ők maguk. Hoppá.
Úgyhogy a megoldás összetett és kb. a következő:
1, el kell törölni mindenféle jogdijat lévén ez eleve szembemegy az ártatlanság védelmével (abból indul ki hogy minden ember bünös, és akkor még mi beszélünk itt a diktatúrákról... haha)
2, külön kell választani a lopás és az illegális letöltés fogalmát (megmarad-nemmarad, egymásnak nem egyértelmüen megfeleltethető fogalmak)
3, az illegális letöltés esetén külön kell választani a különbözö programok letöltésést és használatát az audovizuális müvek letöltésétől. (nem egy kategória)
4, Külön kell választani az eredeti minőségü termék illegális célú felhasználást meg a "silány" minőségü másolatért. (ugye elég érdekesen hatna ha mondjuk lefényképeznéd a mona lisát, erre beperelnének hogy te elloptad a mona lisa festményt...)
5, külön kell választani a magáncélú letöltést az üzleti célútól (értsd: nem mindegy hogy a gyerek letöltött 120 db mp3-at vagy apuka és nagyban árulja a lemezeket illegálisan)
A fenntiek alapján új büntetési kategóriák kidolgozása illetve eldöntése hogy mi minősül szabálysértés/büncselekménynek és mi nem. Természetesen a fennti lista tovább bővithető.
Minderre azért van szükség mert nyilvánvaló hogy az informatikai téren elkövetett "eseményekre" nem lehet ráhúzni olyan fogalmakat amiket a korábbi mindennapi életben használtunk. Lásd, pl. aki azt mondja hogy az illegális letöltés=lopás az kb. olyan mintha én kijelenteném hogy az összes német náci. Nyilvánvaló hogy mindkettő demagógia és épp ezért egyik sem igaz. -
tomcsa4 #73 Régebben mennyire "divat" volt a warez, mára meg egyre többet látok szónokolni a legalitás mellett. Én is töltök és ítélek. Csúnya dolog, de nem akarom becsapottnak érezni magam. Ez a "adját túl rajta" meg kurvára nem játszik, mivel 1, faszse venné meg vagy 2, bukom rajta akár 8-10k forintot is és ez nagyon nem éri meg! Azért nagy pénzek ezek és pl filmletöltés miatt HBO-nak is annyi (persze aki szereti a buzi sorozatokat, annak jó). De moziba szeretek járni, tegnap is voltam és megyek még biztosan! -
Yv@n #72 Nagyon jól lehet párhuzamosítani :)
Valaki dolgozik valamivel, pénzért teszi mindezt. Valaki más pedig anélkül jut hozzá ehhez a dologhoz, hogy bármit fizetne érte. Lehet fényezni, de a végeredmény ugyanaz. Az utóbbi személy meglopta azt aki dolgozott a termék előállításával. Ő ha bemegy a boltba nem kapja majd meg a kiló kenyeret a két szép szeméért, tehát vele kibasztatott.
De lehet más hasonlat is, ha jobban érezhető. Mondjuk jól megy a sorod, és szakácsot tartassz. Neki is kell fizetned, pedig a te alapanyagaidból főzi meg a vacsorádat, a te konyhádban, a te eszközeiddel. Vagy takarítónőt hívsz, kitakarít. Hazazavarod fizetés nélkül? Hát mi a faszt képzel, nála is van otthon kosz, nem vettél el tőle semmit.
Minden egyéb "de nem is vette volna meg, ha nem tudja letölteni" masszív bullshit. Ha nem is vette volna meg, akkor ne is töltse le, ilyen egyszerű. Nyilván balfaszság ez alapján benyújtani a kár igényt, hogy akkor ott a user gépén a 40 letöltött szoftver, akkor kúrjunk a nyakába egy csillió dolláros bírságot, mert hát biztos megvette volna, ebben a részében igazad van, itt tartom reálisnak azt amit mondassz, de ez az ellenkezől oldala annak amit mondassz. Ha már ott vn a gépeden, akkor ne fizettessék már ki veled a teljes vételár többszörösét ha nem is használod, és meg sem vetted volna, de ne azért legyen ott a gépeden mert úgysem vetted volna meg, tehát akkor az szabad préda, letölthető.
Szóval letöltőként ne az legyen már az alapértelmezett állapot, hogy hát úgysem vettem volna meg, tehát ez feljogosít arra, hogy illetéktelenül használjam.
Nem vagyok egy szent, nyilván nálam is akad ez-az letöltve, de szemlesütve meghúzom magam, nem verem a mellem ytonggal probálva megmagyarázni, hogy ez mennyire természetes így, és engem mennyire kényszerítenek erre. -
tomcsa4 #71 De azért ne beszéljünk úgy, mintha máshol nem lenne warez. Britanniában 3x-4x annyit keresnek, mint nálunk, közben a termékek árai ugyanannyi vagy kevesebb? De ott is van warez, nem is kevés. Hisz ott is vannak olyan diákok, akik minél több zenét akarnak birtokolni vagy szenvedélyes monitorfüggők és nem fognak ott sem kérni tízezreket zenére/játékra. -
feamatar #70 abban igazad van, hogy itt nem egy termék megvételéről van szó, tehát nem is lesz kevesebb eladható terméke a forgalmazónak, hanem egy szolgáltatás megvételéről.
De akkor mondjuk ha buszon elkapnak, tökmindegy hogy egy megállót akartál menni vagy 10et, hogy kivételesen egyszer csináltad vagy mindig ezt teszed a büntetés ugyanannyi. Vagy ha lopod a kábeltévét, ott is egyértelmű a helyzet.
Annyi hogy egy szolgáltatás nem kézzelfogható, ergo nem is érezzük annyira súlyosnak a tettet, de ugyanakkora súlyosságú. -
who am I 7 #69 rohagyel assdf , de egyet értek veled
De amíg a hájfejűek lesznek uralmon, addig azt csinálnak amit akarnak -
assdf #68 Ez azért nem teljesen ugyanaz és pont ez a problémás része a dolognak.
Ugyanis nem lehet párhuzamositani aközött hogy illegálisan letöltesz valamit meg aközött hogy elveszed a kolbászt az ablakból. Azért nem mert az első esetben amit letöltöttél az attól még megmarad, mig a második esetben nyilvánvalóan egyel kevesebb marad.
Szóval nem mindegy hogy bukod a feltételezett vételárat (hisz nem biztos hogy az illető megvenné ha nem tudná letöltelni), mig a második esetben (ami a hagyományos lopás) bukod a feltételezett vételárat PLUSZ biztosan bukod az előállitási költséget (hisz amit igy elloptak az már -1 db a készletedben).
A fenntiekből kifolyólag nem szabad a kettőt egy kalap venni főleg nem szabad az illegális letöltést nagyobb kaliberü büntényre venni mint a hagyományos lopást (lásd USA).
És most senkise jöjjön itt azzal hogy a lopás az lopás mert ez esetben ezen nekibuzdulva az egész országot börtönbe lehetne csukni például adócsalásért (és már az is ide tartozik ha csak annyit mondasz az eladónak hogy nem lehetne-e számla nélkül...) -
cateran #67 Amíg a magyar gyári! dvd filmek reklámokkal,meg lopás elleni felhívással kezdődnek,addig ne is álmodozzanak,hogy venni fogom...játékok dettó...angliában húgyér-szarér megkapom,ami Mo.-on horror áron van(van pár kivétel,de a többség nem) -
#66 Király ez a henteses hasonlat!
Az ilyenekért érdemes SG-t olvasni. -
Yv@n #65 Ő főként warezről beszélt, nem audio-vizuális művekről. Utóbbi esetében van jogdíj, mint mentség, az első töltögetése puszta lopás.
És itt lehet akkor okoskodni, hogy nem, mert nála marad, de a lényegen nem változtat. Az aki dolgozott vele nem kapja meg a munkája árát. -
Yv@n #64 Ez esetben aki legyártotta a ferrari-t az a terveit lopta el. Lényegtelen.
Lehet áltatni magad, de ha nem tetszik a hentesnél hogy nincs téliszalámi, akkor nem basszuk be azért még a kirakatot féltéglával, hogy kiemeljünk egy rúd paprikás szalámit, és otthon fanyalogva azt együk, önmagunkat nyugatva azzal, hogy "A téliszalámit megvettem volna, de hát nem volt, ezért kénytelen voltam lopni egy kis paprikásat." -
Bébá70 #63 Az az 1 biztos warez mindig lesz,de nem mind1 hogy 10 emberböl 9 warezol és 1 aki megveszi.De talán ha barátib áron lehetne vásárolni a termékeket lehet hogy 10-böl már 3-4-5 ember is megvásárolná.Ebben az országban mért az a bevett szokás hogy mindent másfélszer drágábban árulnak,ha hiányvan az állam kasszában akkor vessünk ki 1 ujabb adót.Aztán sir a szájuk hogy nem jött be az elvárt adó, és ezek az államporgárok már megint sunnyognak.Van 1 régi magyar közmondás "Jobb a sürü fillér,mint a ritka forint".Ha több pénz maradna az emberek zsebében többet költenének,Ha olcsobban árülnák a CD,DVD és egyébb termékeket talán többen vásárolnák az eredetit -
Piel #62 Nem kell a népnek a 110 Ft-os cd, dvd? Micsoda sértés ez, hogy van olcsóbb a piacon! Nem a drágát veszik az emberek? Ráadásul nem ilyen pofátlan adóval, meg jogdíjjal terhelt! Ha adják olcsóbban, majd veszek én is belőle, de addig ne ők hőbörögjenek. Bunkógyerek kiad egy audio cd-t, majd kis idő múlva új autó, új ház, új asszony. A pénzét meg két kézzel szórja, de kit érdekel, hogy vannak olyanok akik az elszórt pénz töredékével beérnék, és nem raknák ki őket az utcára, netalántán tudnának a gyereknek enni adni. (No nem arra a sokgyerekesre gondolok aki csak azért gyárt gyereket, hogy megélhessen belőle.) No ez már kapitalizmus! Csakhogy a nagy nyugaton is vannak segélyszervezetek akiknek mindig juttatnak a gazdag emberek egy kis lét, hogy jobb legyen a szegény sorsúaknak. (Nálunk az alapítványok nagyrészt azért vannak, hogy egyesek ki tudják venni a jövedelmük egy részét adómentesen!) Vannak alapítványok akik a jóltanuló szegény gyermekeket felkarolják, ösztöndíjjal támogatják. Én még nem láttam ilyet Magyarországon! Úgy gondolom, hogy az állaformából csak a rablást tanultuk meg. Majd ha jól élnek az emberek, nem fognak annyit szórakozni a fájlcserélővel, mert minek bukjon meg vele a jó egzisztenciájú családos ember ha nem muszáj? He? Csak úgy hirtelen kibukott belőlem. Bocs a keresetlen szavakért. -
Robi000001 #61 "itt most a jogosságról van szó: ha valamire nincs pénzem nem veszem meg, az egy dolog hogy áron felül kínálja-e valaki a termékét vagy sem, nem járok lopott ferrarival mert szerintem túl drágán kínálják..."
Mindig ez a hibás hasonlat, kezd néha unalmas lenni...
A helyes hasonlat: ha magad csinálod otthon a Ferrarit, és azzal jársz.
Vagy ha megveszed a kínai hamisított Ferrarit. -
#60 A kalozkodás bün!!! ezt mindenki jegyeze meg. Bár ha igy van akkor tudnám mi a f@sznak kell olyan dvd lejátszokat eröltetni ami visszi az irot lemezt és melete divixezik, mp3-ik és az árban van jogdíj.Minek kell mp3 lejátszokat gyártani amik már filmnézésre is alkalmasak de hivatalosan nem adnak ki filmet hozzá, és ebben is van jogdij, minek kell cd/dvd/blueray irokat árulni bár ebben is van jogdij, minek mp3 at lejátszó mobil amiben szintén van jogdij, és még sorolhatnám azokat a dolgokat amiket ránktuszkolnak és megveszük és jogdijat fizetünk, és nagyrészük csak warezra jó mert nincs hozzá semmi hivatalosan.
-
nedudu #59 A zene és a filmletöltés ma Magyarországon nem illegális!
-
assdf #58 "Hidd el egy géppisztollyal vagy némi kötéllel és lámpavassal igen csak hamar meg lehet oldalni a problémák okainak 80%-át, és mint tudjuk a problémák 80%-át az okok 20% okozza."
Ja igen és ez ebben az országban már igencsak elkélne minden területen ahogy elnézem milyen siralmasan állunk és hogy ezért mennyire kevés ember a felelős -
assdf #57 "itt most a jogosságról van szó: ha valamire nincs pénzem nem veszem meg, az egy dolog hogy áron felül kínálja-e valaki a termékét vagy sem"
Nem itt abszolut nem erről van szó. Mert ha erről lenne szó akkor mi is az a jogdij ami minden adathordozón van? Például a fényképezőgépem memóriakártyáján is?
Ez most olyan mintha én is alapitanák egy "jogvédő szervezetet" és közölném hogy ezentúl minden magyar ember fizet nekem havi 10 ezer forintot, mert lehet hogy lop a boltban és az igy kiesett kárt ebből kell fedezni. Természetesen az igy beszedett pénzből a boltok egy fillért nem látnák én és a haverjaim eltesszük zsebbe (elfér ott :) ), majd ha valakit bolti lopáson kapunk akkor ismét megbüntetjük 10 ezer forintra. Hol van ebben a jogosság?
Teljesen nyilvánvaló hogy ez nem más mint két végrehajtott büntetés ugyanazért, ami tudtommal alkotmányellenes, plussz feltételezi hogy alapból bünös minden ember ami megint csak f@szán alkotmányellenes (szerintem), mert hol van itt az ártatlanság védelme?
Hidd el egy géppisztollyal vagy némi kötéllel és lámpavassal igen csak hamar meg lehet oldalni a problémák okainak 80%-át, és mint tudjuk a problémák 80%-át az okok 20% okozza. -
feamatar #56 itt most a jogosságról van szó: ha valamire nincs pénzem nem veszem meg, az egy dolog hogy áron felül kínálja-e valaki a termékét vagy sem, nem járok lopott ferrarival mert szerintem túl drágán kínálják...
a különbség csupán annyi hogy egyik lopást nehezebb ellenőrizni.
és még valaki azt hinné a jogvédőket védem, cseppet sem, hülyeség amit csinálnak, de attól még a warez scenet nem kell pozitívként beállítani... -
morden #55 Fematar a mozi is lehúzás így a lehúzásra a lehúzással példálozni felettéb kínos :D
-
feamatar #54 igazad van, de szerencsére van ellenpélda is: Witcherhez map, booklet, audio-cd,szép doboz a standardváltozatért 8000ftért