24
  • chriskardos
    Gyerekek...ez a jövő....Hihetetlen!!!!!! Alig várom
  • Yoshimitsu
    Szerintem nem véletlenül szabadalmaztatták, azé me még titok. :) Majd kiderül mit csinálnak. :)

De azért nekem egy dolog eszembe jut a Star Trek Voyager-ből. :) "Computer aktiváld az Orvosi Segéd Hologramot." :)
  • Csaba42
    Akkor már nem is veszek TFT/LCD moncsit, inkább egy ilyenre gyűjtök. XD Bár, ha a tervezők/fejlesztők minden ígéretüket betartották volna, akkor már rég ilyen masina lenne a szobányi mainframe gépem mellett. :)
  • rob99
    az lenne a pda... :D

Érdekes a dolog, majd meglátjuk, de ha ez működni fog, akkor a tévék számára is komoly vetélytársat fog jelenteni.
  • brueni
    ha elolvassátok, akkor itt elsősorban 3d-s képek kezeléséről, kódolásáról, továbbításáról van szó, nem arról, hogy holografikus menüt kapnak a telefonok.
    inkább úgy gondolom, hogy a helyszinelő rendőr egy mobil (hordozható) eszközzel körbevizslatja a terepet, azt az eszköz értelmezi, feldolgozza, és kódolva továbbítja egy másik mobil eszköz felé, mely azt fogadni képes.
    ennek mellékterméke persze lehet, hogy szép animált mélységében érzékelhető "felületet" is kapnak a mobil eszközök, de azt nem kezelőfelületnek, hanem pl prezi kivetítésére.
  • willcox
    Holografikus kijelző???? LOL! Ez egy sima miniprojektor!
    Hajrá bulvár!
  • Epikurosz
    Pld. az, hogy kevesebb adatot köll tárolni.

amúgy biztos jó, de akkor le kell cserélni megint a monitorokat? alig szoktuk meg az lcd-t...
  • PíszLávJuniti
    A Fourier tranzformáció hogy került a képbe? A hivatkozott cikkek nem tartalmazzák.
    A JPEG tömörítésnél eddig is rá építettek lényegében, de a 3D-s képpé alakításban mi a szerepe?
  • roliika
    Nincs. :D Motorola az év végére ígért ilyen projektoros mobilt. Csak ugye a Motorolának mostanában nem megy túl jól a bolt..szóval lehet csak porhintés volt.
  • valamit
    És van már olyan mobiltelefon, amibe be van építve ez a funkció? Mondjuk egy ilyen vetítő, a mobilon egy olyan pöcök, mint a lapotopokon is van egér helyett, a mobil bal oldalánál pedig egy a porszívó madzagjához hasonlóan kihúzható/felcsavarható billentyűzet? Ja és persze mindez együtt használható is, amolyan mobilt laptoppá alakítható?
  • roliika
    Itt a képen amúgy egy mobilba építhető projektor látható.

Működése nem túl bonyolult. 1 extra erős fehér LED megvilágítja a mini DLP-t, és így alakul ki a kép.

A DLP-re eső fehér fényt a DLP képpé alakítja és visszaveri.

Nappal, mondjuk úgy nyáron, ennek a képe 1 leddel láthatatlan.
  • arrakistor
    cikk: hiszem, ha látom... :)

HUmanEmber41st : jól böföx, és akkor a konkáv objektumokról és a belső üregekről még nem is beszéltünk, amiket csak ultrahangos készülékkel lehet ma beszkennelni.
  • Maco13
    nem 1 2D-s fényképből csinálja, hanem "hagyományos digitális fényképezőgépek által rögzített képsorozatból"
  • HUmanEmber41st
    Egy igazi 3D fénykép elkészítéséhez manapság lézert alkalmaznak. Gábor Dénes találmánya. A létrejött fényképet lehet digitalizálni (persze veszteséggel) aztán neten elküldeni. A fényképet újból el kell készíteni, és lézerrel megvilágítani.
    Egyéb megoldások mind-mind csak ál-3Ds próbálkozások. Ilyen pl a pros-zöld időzítésű monitorok, meg egyebek. De egy 2D fénykép alapján mélységet számolni.. és így nincs információ még akkor sem pl egy autó nézőpont szerinti túlsó oldaláról. Gyakorlatilag egy téglatestet mind a hat oldaláról le kell fényképezni, és egy progi segítségével egybevágni 1 3D ben forgatható panorámaképpé.
    Egy ilyen panorámakép megjelenítéséhez meg elég a hagyományos kijelző is.

A cikkből nem jön le igazából, h most kifejlesztettek egy hordozható lézer-interferenciás készüléket? Amihez nem kell felület?
    Már megint egy pontos, jó cikk...
  • Beatmaster
    épp tegnap néztem ezt a videót: http://www.youtube.com/watch?v=uVkiaNFc7ns
    ahogy ott az egyik kommentben is, felmerul a kérdés, hogyan fogjuk rogzíteni 3Dben ezeket a felvételeket? Illetve hát 4Dben, ha az idot is beleszámítjuk
  • jeti00
    jöhet :)
  • FoodLFG
    Én sem értem, hogy fog ez működni. Inkább azt kellet volna leírni. Esetleg egy élő kép ?
    Kamu lesz-e ez.
  • Anakyn
    Villamos mérnökön 2. féléves matekja tartalmazza ez a furié cuccost... jópofa nagyon :)
    Simán hibernáltasdd magad 2010 február 14-ig, és már holnap a tiéd lehet! :)
  • Icegod
    ez a Fourier-transzformáció nagyon tudományosan hangzik, biztos az is :D...

de egyébként komolyan érdekelne, hogy ezzel hogyan lehet kiszámolni egy dimenzió (a lentebb említett Z) koordinátáit?...

a neten utánanéztem, olyasmit találtam, hogy jelekhez valamiféle felbontást lehet kiszámítani vele, de ezzel semmilyen koordináta geometriai képletet nem kaptunk... (így én is mondtam valami tudományosat)
  • sly007
    Nem baj. Ne foglalkozz a részletekkel. 2010 február 15-én holografikus kijelzőt veszel és kész. :-D
  • Lyan Kyj
    Ideje volt már:)
  • Anomaly
    Nem is tudtam, hogy van ilyen. Ez milyen elv alapján működik? Hogyan sikerült a Z koordinátát rögzíteni? Nem értem ezt falra vetítik rá vagy csak úgy lebeg a levegőben?
  • valamit
    most így hirtelen elképzeltem egy mobiltelenfonból kihúzható (abban felcsavart) billentyűzetet, meg ezt a mobilba építhető vetítőt és az már egész szép kis laptop konkurencia lehetne (amúgy meg persze "sima" mobilként is funkcionálhatna), ráadásul addigra (2010-11) már a mobilba is tűrhető hardwaret zsúfolhatnak már, amin futhat akár minden irodai (szövegszerkesztő, böngésző, prezentáció) szoftver
  • globint
    WOW!