54
A Pool Billiard fajtái, szabályai, otthoni Billiard asztalok
 • Labee
  #54
  Gyárilag egyenesek, de lehet ez valóban a rossz tárolás, vagy a fa nem elég jó minőségű, esetleg rosszul kezelték a feldolgozás előtt. Az hogy a nyelében van egy kis görbület az talán annyira nem érdekes, ha spicc nem egyenes az már nagyobb baj. Csak azt nem értem a boltban miért nem nézted meg, hogy mit veszel?
 • precision
  #53
  úgy érted, hogy görbe a dákó? az semmiképpen sem egészséges... nyílegyenesnek kell lennie...

  rárakod a biliárdasztalra és végiggörgeted rajta... ha simán gurul akkor egyenes, ha "ugrál" akkor nem jó, mert görbe valahol
 • #52
  Sziasztok!Szeretném megkérdezni,vettem 1dákót Xft-ért.A régi dákó eleje volt kicsit ívelt,ennek a vége a vastagfele ívelt.Kérdezném gyárilag vannak ezek ilyenek vagy a rossz tárolás eredménye.Boltból vettem újonnan.
  Lelkes amatőr vagyok csak és nem tiszta ez a dolog.
 • Labee
  #51
  Látom kicsit meghalt a fórum, de vki egyszer biztos olvassa.A fejekben nem minden tiszta teljesen, úgyhogy a véleményemet leírom. Szóval a dákó nem az árától lesz jó vagy rossz hanem bele kell passzoljon a használó kezébe. A legfontosabb, hogy bárki valaha dákót vesz az csakis ragasztható bőrrel rendelkezzen. A csavaros bőrt felejtsük el. Viszonylag kevés pénzből is el lehet kezdeni mert egy pannon dákó is teljesen megfelelő elkezdeni a játékot. Most 2012 elején ez olyan 10 és 10 ezer forint között van plusz a tok és saját kréta.
  Ettől sokkal drágább dákót nem érdemes venni mert ha rájön az ember, hogy nem érdekli annyira a játék, akkor pénzkidobás.
 • trialboj
  #50
  vettem két dákóbőrt, link, a ragasztható azt jeéenti, hogy én kell beragasztózzam? Én arra gondoltam, hogy van rajta valami kis lötty, s én csak lehúzom a védőfóliát.

  Mivel ragasztójuk nem volt raktáron azt nem kaptam, pillanatragasztóval lehet ragasztani mittudomén pl loctite, vagy várjam meg amíg érkezik, ilyen van nekik link
 • precision
  #49
  english pool dákó, a nevében is benne van :)
  azért vékony a "hegye", hogy jobban lehessen vele kontrolálni a fehéret

  én jól elvagyok vele, de hát ők tudják :) hasonló a bőr rajta mint a snookeren, ÉN így szeretem, és az english POOL -osok is így szeretik :)
 • trialboj
  #48
  máik fórumon mondták, csak, hogy tiszta legyen:

  "Ez a dákó nem poolbiliárdra lett tervezve.
  9,5 mm-es bőr,merev kőrisfa spicc=snooker spicc.A nyele viszont nem snooker.
  10.000-ért vehettél volna egy Pannon dákót,ami tökéletesen alkalmas hobbi célra,sőt van olyan versenyző (nem is rossz:)),aki Pannonnal tolja."

  "Márpediglen vagy lemondod a rendelést, vagy szívsz azzal a bottal.

  Választhatsz.

  Értsd meg, hogy az a dákó nem pool dákó. Mégegyszer:
  N-e-m p-o-o-l d-á-k-ó.

  Olyan, mintha minigolf ütővel mennél ki egy normális golfpályára. Nemcsak körberöhögnek, de esély nélkül játsznál a nagyok ellen.

  Ed."
 • precision
  #47
  csiszolópapírt én nem használok, igazából nem is tudom, mire való... lehet a bőrt lehet megcsiszolni vele ha idővel ellaposodik

  a novopartsban lehet venni ragasztható bőrt is, asszem 100 ft darabja
 • trialboj
  #46
  utána is néztem, meg is találtam, s csomó dolgot ajánlanak még mellé, többek között csiszolópapírt, ez szükséges?
  Továbbá ez az ütő ragasztott véggel rendelkezik ? Ha letörik akkor ugye cserélhető?

  még ennyi lenne és nem is alkalmatlankodok tovább
 • trialboj
  #45
  Hát ez még az igen megfizethető kategóriába tartozik, ha szerinted megérte, akkor én se szívesen költenék többet rá, úgyis csak itthon játszom, s ezzel a mostani ütővel sem nagyon kell megizzadjak a győzelemért, csupán a szebb játék érdekében vennék egy minőségibbet.

  köszönöm a segítséget!
 • precision
  #44
  "de hosszabb távokon túl nagyot változik a fehér golyó útvonala"

  ezért kell gyakorolni, a profik bármilyen távolságról tudnak massézni (massé -nak hívják az oldalsó csavarásokat)

  dákó márkákról nem tudok mit mondani, én egy english pool dákót vettem, drágábbat nem akartam, nem játszom profi szinten, úgyhogy felesleges lett volna többet kiadni érte... ezt vettem: link
  nekem nagyon bevált
 • trialboj
  #43
  Olvasd el figyelmesen a kérdést nem azt kérdeztem amire válaszoltál!

  Ezt az english dolgot pont ma láttam, ezeket is próbálgattam már, de hosszabb távokon túl nagyot változik a fehér golyó útvonala.

  A krétázást nem tudtam h ennyire fontos.

  20-30 nál azért kevesebbet szeretnék rákölteni, nagy a különbség a 20 illetve a 30,000 ft os ütők között? Olvastam valahol, hogy a Mcdermott típusú ütők ebben az árkategóriában megfelelőek, érdemes ilyet választani?
 • precision
  #42
  illetve az alsó-felső ill. jobb-ball spineket lehet kombinálni

  sokat kell gyakorolni és ráérez az ember, ill. nézni kell profikat játék közben :)
 • precision
  #41
  ja és a dákó fontos, de sztem 20-30 ezer Ft felett nem érdemes rákölteni
  a bőr nagyon fontos, szépen meg legyen csiszolva
  a krétázás pedig kritikus, minden lövés előtt tessék krétázni, elegendő mennyiséget, a túl sok sem jó :)
 • MeTaL
  #40
  ha láttad a filmet nemtom mér kérdezted hogy hogy lehet úgy lökni hogy ne guruljon tovább a fehér. na mindegy
 • precision
  #39
  úgynevezett "englisht" kell alkalmazni a fehér golyón, ezáltal megváltozik az iránya a célgolyóról "lepattanva"

  english azt jelenti, hogy nem középen ütöd meg a fehéret, hanem máshol :)

  ha a tetején ütöd azt követő gurításnak hívják, kisebb szögben fog elpattani a golyó, 0 fokos fehér-célgolyó szögnél pedig követni fogja a célgolyó gurulását (top spin)

  ha az alján ütöd, pont az ellenkezője, visszahúzásnak is hívják, ha egyvonalban van a fehér és a célgolyó és kellő erővel ütöd meg a fehéret ill. jó minőségű a bőr a dákó végén, akkor elég szép visszahúzásokat lehet elérni (down spin)

  lehet még jobb ill. bal oldalt ütni a fehéret is, ilyenkor picit megváltozik maga a fehér pályája (ezt bele kell számolni), a lepattanás szöge minimálisan változik (szinte elhanyagolható), viszont a célgolyóról való lepattanás után ha falat ér a fehér, a fehér golyó pörgése miatt drasztikusan változik annak iránya a normális (középen megütött fehér golyóhoz) képest (left spin, right spin)

  az angol kifejezésekre nyugodtan keress rá a youtube -on (esetleg írd elé hogy pool vagy billiard) és nézd meg gyakorlatban is
 • trialboj
  #38
  a filmet láttam, a technikát ismerem a dákóval ezek szerintem ennél jobbat nem lehet ütni.
 • MeTaL
  #37
  egy kis ízelítő a filmből:

 • MeTaL
  #36
  megkéne nézned egy biliárd oktatós filmet. abban minden elmondanak, magyar az egész... Egyébként a fehér golyónak az alsó harmadát kell meglőni. Tehát nem a közepét kéne lőnöd hanem lentebb egy kicsit. és akkor nem fog a fehér a másik golyó után gurulni. Ha a fehér tetejét lövöd meg, akkor a másik golyó után fog gurulni. a dákó elvileg sokat számít, ha jól tudom.. de egy normális dákó kb. 100-200 ezer forint. és még az se a legtökeletesebb. a krétázás alap dolog. minden lövés után illik krétázni.
 • trialboj
  #35
  Üdv, azt szeretném kérdezni, hogy mennyire számít a jó dákó, a játék során. Eddig egy hipermarketekben kaphatóval játszottam, most, hogy felújították az asztalt kaptam egy spécibb véget, de lehet azért mert nincs krétám ez sem az igazi. Sok helyzetben nem tudom megállítani a fehéret koccanás után pedig sokkal könnyebb lenne utána folytatni.

  +még van 1 kérdésem, azokban az esetekben, mikor a fehér és a célgolyó pont úgy van beállva, hogy ha normál sebességgel lövöm akkor mindkettőt elteszem, mi a megoldás, tegyük fel, hogy nincs más opció, a lyuk és a golyó is kötött! Ha a lehető legkisebb sebességgel lövöm akkor lehetséges, hogy a fehér golyó más pályán fog pattanni, mint pattanna erős ütközéskor?

  köszönöm
 • precision
  #34
  hát ez szabálytól függ

  van olyan szabály valóban, ahol a feketét az ellentétes lyukba kell rakni
  ilyenkor ha az ellenfél is ugyanabba a lyukba teszi le az utolsót ahova te, akkor neki a feketét nem az ellentétesbe kell, hanem abba a lyukba, ahova az utolsó golyót is rakta

  amúgy meg a legjobb szabály az olyan, hogy:

  - hiba esetén nem kétszer jön a másik, hanem free hand, azaz odarakja a fehéret ahova akarja, és csak egyszer jön (persze ha lerak golyót akkor folytathatja értelemszerűen)
  - a feketét nem az ellentétes lyukba kell rakni, hanem tetszőleges DE előre bemondott lyukba (ha nem abba lyukba megy a fekete amit bemond, akkor game over :))
  - ha bemondja a fekete helyét, de nem rakja le, akkor a következő rákerülő körben mondhat másik lyukat, ahova le akarja rakni a feketét

  hibának számít:

  - nem a saját színű golyóval való "koccolás"
  - ha nem megy le golyó akkor legalább egy golyónak érinteni kell egy falat (akár fehérnek, akár bármi másnak)

  nem számít hibának:

  - az ellenfél golyójának lerakása úgy, hogy először saját színű golyót koccoltunk le (pl csíkossal vagy, először csíkossal koccolsz, de véletlen lemegy egy teli, ez nem hiba)

  kb. ennyi :) a mostani "általános kocsma szabályzat" nemtom honnan van, de szerintem elég hülyeség, lassítja is a játékot és sok esetben élvezhetetlenné is teszi
 • tom017
  #33
  Sziasztok!

  Az lenne a kérdésem, hogy, ha az utolsó golyót elrakom az egyik lyukba, akkor a feketét az azzal szemben lévő lyukba kell elrakni. Ha az ellenfél is abba a lyukba teszi el az utolsó golyót ahova én, akkor neki is abba a lyukba kell eltenni a feketét mint nekem?
 • sanyiute
  #32
  8-as játékra gondoltam és pl nem cska játék tér méérete hanem magassága lyuk szélesség mandinerek mérete stb. pontos adatok
 • precision
  #31
  ja és ugye az asztal mérete itt úgy értelmezendő, hogy a JÁTÉKTÉR mérete, tehát az a "lap" ami a hasznos játékterület
  bár gondolom világos, de azért leírtam... hátha :)
 • precision
  #30
  pedig ez a google első találata :D
  link

  szintén google, snookerhez:
  link


  A különböző biliárd (8as, 9es, rotation...stb.) játékokat ugyanolyan asztalon játsszák (1. link)
 • sanyiute
  #29
  semmi nicnsróla írva..:S semmi pontos méret..
 • MeTaL
  #28
  google.hu -> biliárd asztalok :D
 • sanyiute
  #27
  valaki tud honlapot ahol rajta van mindenféle Billiárd asztal méret??
 • MeTaL
  #26
  de halott a forum.. :(
 • precision
  #25
  megvolt minden, nem jó sajnos
  az asztali gépem rosszabb, még is jól fut rajta
  kár :(

  passatgt: köszi, megnézem
 • passatgt
  #24
  onlineba még a 8ballclub
 • deep
  #23
  Drivercsere, win reinstall, ilyesmik:) Szokásos jókis pécés szopás:)
 • precision
  #22
  de nemtom mit tehetnék... az asztali gépen jól megy, de én a notebookon akarom tolni...
  semmi beállítási lehetőség nincs a játékban a felbontáson kívül, de mindegyik felbontáson szét van folyva
 • deep
  #21
  A virtual pool 3 a létező legtökéletesebb ilyen játék szerintem. Azzal küzdj, hogy jól menjen.
 • precision
  #20
  lehet nem ide kéne írnom de azért kapcsolódik a témához, emiatt meg nem akartam új topikot

  szóval valami normális pc -s billiárd játékot keresek

  online a carom3D -vel szoktam, ami nem rossz, csak néha már unom az online game -t, vmi jól kezelhető, szép, sok játékfajtát tartalmazó 3D -s billiárd játékot keresnék

  amiket eddig próbáltam:

  - virutal pool 3: nem lenne annyira rossz, csak hát nemtom miért a notebookomon széfolyik az egész, pedig elég régi játék... vagy pont emiatt
  - World Championship Pool 2004: ezzel meg az a baj, hogy akadozik egy picit... amit nem értek, mert alig van gépigénye... sokkal gépigényesebb játékok jól futnak, mittudomén, pl GTA San Andreas simán elfut a notebookomon, ez meg annyira akadozik, hogy játszhatatlan

  meg próbáltam ilyen felülnézetes marhaságokat is, de azok nem jók

  Ötlet? :)
 • deep
  #19
  Hát, ekkora helyre nem ajánlom. Lehet kapni ennél kisebb, otthoni asztalokat, azokkal próbálkozz.
 • pack
  #18
  sziasztok. szeretnék venni 1 biliárd asztalt itthonra. '7'-es méretben gondolkodtam mert nem nagyon tudok ekkora helyet biztosítani.
  Az első megoldás: A szobám-ban, ami 360cm széles és 470cm hosszú.(a helyigényre 4x5,9métert írnak) Persze én kiköltöznék a szobámból, de szerintetek elférne azért ekkora helyen vagy kell a leírt hely? köszi
 • Luigi91
  #17
  Akit érdekelne profi felszerelés az írjon a [email protected]
  email címre!
  A felszerelésről képek és leírás: http://www.expressz.hu/sport/egyeb/showAdvert11431014.html
 • PDaneee
  #16
  Üdv mindenki. Vállalom Predator dákók, spiccek és bármilyen más márkájú biliárd cuccok beszerzését a hazai ár alatt.
  30/430-33-51 vagy p-z-d-kukac-freemail.hu.
 • dzsoni04
  #15
  Hali! Egy kicsit off! vagy annyira nem is? No mind1 a lényeg, hogy akit érdekelne esetleg használt dákó jó áron akkorittmegtalálja.