115
  • Turdus
    #115
    Nmit, ez volt a cél, ugyanis egyetértek vele.
  • ilf667
    #114
    kezded kapizsgálni dezsőke, más világ volt akkor
    de még mindig nem tudsz egy lépésnél tovább gondolkodni

    népviselet: ezeket derék emberek otthon egyedül is el tudták készíteni. manapság kevesebben élnek falvakban, idorákban nyakkendőben annál többen vannak akik nem ezzel foglalkoznak,viszont csomó olyan dologra van szükségük amiket mások nem tudnak házilag elkészíteni.
    de ne csak a ruhát nézzük.
    kéziszerszámok: igen el tudtak sok mindent készíteni házilag, és nem dobták ki 2 év múlva, mert nem ment ki a divatból. sok mindent egy családban több generáció is tudott használni.
    de mi van ma? tönkremegy,elavul,megunják,kidobják a FOGYASZTÓK.mi van azzal a rengeteg elektronikai termékkel? ha akarnák és ráérnének sem tudnák otthon elkészíteni. főleg nem olcsón.

    minek hozod fel ide a matyó népviseletet?? usa-ról van szó, vagy elfelejtetted? teljesen irreleváns ez a példa,gondolkozzál már!

    azt remekül észreveted,hogy megváltoztak az igények és az emberek, de semmi használhatót nem írtál.
  • Epikurosz
    #113
    De mondhatnám azt a sok kéziszerszámot, bökdösőt, vajküpülőt, osztovátát, stb. stb. amire a mindennapi munkához szükség volt, és jobbára házilag készítették, nem szorultak importra.
  • Epikurosz
    #112
    "kevesebb ketyerére volt szükségük az embereknek"

    Mucuska!
    Hasonlíts össze egy kalotaszegi vagy matyói népviseletet (ezerráncú csizma, 8 rétegű szoknya, hímzett párta, blúz, fityegők, stb. stb.) egy modern csajszi szerelésével (1 db. póló, 1 db. miniszoknya, 1 db. sportcipő, NO melltartó, esetleg kisujjnyi bugyika).

    Még te magyarázol nekem!
  • ilf667
    #111
    máshogy.kevesebb ketyerére volt szükségük az embereknek.nem léteztek azok a cégek amik ma igen.
    de mér engem kérdezgetsz? mondd el a te verziódat végre.
  • Epikurosz
    #110
    korábban hogy volt?
  • ilf667
    #109
    tudod, hogy jól meglenne? na akkor hol gyártaná le azt a sok árut?
    nem hiszem, hogy tudnád, csak vizionálsz nem létező szituációkról.

  • Epikurosz
    #108
    "olyasmit állítottál korábban, hogy az usa jól meglenne az olcsó kínai termékek nélkül is."

    Most is ezt mondom.

    "nem tudom az usa hogy gyártaná le magának olcsón azt a sok terméket amit felhasznál és elad külföldön."
    Te nem tudod, én tudom, hogy jól meglenne.
  • ilf667
    #107
    számomra ez a mondat már hihető, de ez lényegtelen végülis.

    olyasmit állítottál korábban, hogy az usa jól meglenne az olcsó kínai termékek nélkül is. nem tudom az usa hogy gyártaná le magának olcsón azt a sok terméket amit felhasznál és elad külföldön.
  • Epikurosz
    #106
    Olvass figyelmesen, mindig is ezt állítottam.
    Néha szétterítem a mondanivalóm több hsz-ben ez tény, de ezért annyira szép.
  • ilf667
    #105
    a véleményedről állíthatod így a levegőbe hogy az márpedig tény csak éppen nem lesz meggyőző mások számára és egy szubjektív vélemény marad.
    másvalaki értelmes kérdéseire,észrevételeire sem válaszolsz, inkább lezárod a témát ha firtatják. kár volt egyáltalán valamit is írnod akkor.
    ennyit tudtak a tanáraid is? megtanítottak mellébeszélni meg válaszok elől kitérni?

    "A Nyugat-Kína kereskedelem elsősorban Kínának hasznos, ugyanígy a Nuygat-arab világ kereskedelem is."
    nahát ez a mondat új, eddig nem ezt állítottad. el kellene dönteni mi mellett is "érvelsz", bár ez a szó túlzás is esetedben.
  • Epikurosz
    #104
    Alátámasztottad a kijelentésem, köszi.
  • mrzool
    #103
    az utolsó mondatban a személyrag helyesen természetesen: tudoD
  • mrzool
    #102
    Fogd már fel, hogy NEM tűnt el minden eredeti felvétel, csupán egy pár perces rádióval sugárzott video-streamnek hiányzik a Földön elsőre digitálisan rögzített lenyomata.

    Emellett ott van számos digitális másolat + a Holdon készült fényképek és mozgóképek.

    De hát ha a csöpp agyaddal ezt nem tudom megérteni, akkor én feleslegesen koptatom a billentyűzetem...:/
  • Turdus
    #101
    "az, hogy a világkereskedelemből Kína profitál, nekem nem olyan evidencia"

    Akkor vess egy pillantást a gazdasági mutatókra, és ha ez sem győz meg, akkor tévedj be egy nagy elektronikai üzletbe (mittomén mondjuk Saturn) és nézd meg, hogy az ott kapható termékek hány százalékát gyártják Kínában (meg fogsz döbbeni).
  • Turdus
    #100
    "Akkor gyakorlatilag csak abban kételkedsz, hogy Armstrong létrán ereszkedett alá és mondott valamit mindenféle kis lépésekről?"

    Így van. Figyelembevéve az akkori nemzetközi helyzetet, az amcsik mindenképp elsők akartak lenni, mindenáron. Ebbe simán belefér az is, hogy csaltak, és ennek fényében tűnik nekem gyanúsnak az, hogy minden eredeti felvétel eltűnt. Elhiszem, hogy jártak a Holdon, de nem vagyok biztos benne, hogy akkor és úgy, ahogy ezt kommunikálták, mert erre csak közvetett bizonyítékok vannak.
  • Epikurosz
    #99
    Hát megjöttél te is, te jómadár?

    Amúgy én egy dolgot nem komálok: ha annyira nem értetek egyet a kijelentésemmel ("A Nyugat-Kína kereskedelem elsősorban Kínának hasznos, ugyanígy a Nuygat-arab világ kereskedelem is."), akkor cáfoljátok meg ti számokkal, statisztikával, Wikipédiával. Persze, ne manipuláljatok ("Itt a piros, hol a piros?"), mert a körmötökre fogok nézni és koppintani. Csak tessék, tessék!
  • Ford Prefect
    #98
    Zálogból visszamaradt űrsiklók kaphatók szinte féláron! Hogy hol? Nem ott :))
  • ilf667
    #97
    epikurosz épp nem talált megfelelő wikipedia cikket amit idemásolva érdemben válaszolhasson így aztán ismeret hiányában maradt a semmitmondó fröcsögés,lekezelés,jól megmondás.
    de az most is látszik hogy idehányt mondatait nemhogy alátámasztani nem tudja, de ellentmondásmentesen leírni sem.
  • rigidus
    #96
    > Na, akkor most mondd meg, hogy mi a baj, mi fáj?

    Osszefoglalom neked megegyszer.

    > Na, jó, megadom magam egy kicsit: az, hogy a világkereskedelemből Kína profitál, nekem nem olyan evidencia, hogy megsúgta a Jóisten, vagy mert én kijelentem és kész.

    Ezt minden tovabbi nelkul oda lehet irni ha szubjektiv kijelentest teszel es eleg hatekonyan el tudsz vele kerulni vitakat.

    > Figyelemmel kísérem a világgazdaság és politika alakulását, bár soha nem elég behatóan, és elég sok mindent tudok, de az intuíciómra is hagyatkozom

    Masokkal szemben, akik pedig behatoan tanulmanyozzak a tortenelmet, vilaggazdasagot.

    > Csak ontod a semmit, a felületességeket.

    Majd indoklas nelkul kijelented, hogy a vitapartnered a "feluletes" aki pedig naprakesz a temaban es mindezt ugy probalod beallitani, mintha a o lenne az aki megerzesekbol (Joisten hangja meg egyebek) szopna az ismereteit, valamint az ismereteit "semmi"-nek nevezed, egyuttal lenullazvan azokat.

    > A t-köm van tele már ezzel a Kína-imádattal.

    Majd kozvetett utalast teszel arra, hogy a vitapartnered "orszagimadtol" szenved es ezert probal pontositani az altalad "megerzesek" alapjan irottakon.

    Vegul pedig mindezt ugy kezdemenyezed, hogy az erzelmeiddel karoltve az ivarmirigyeid toltottsegi allapotat is nyiltan mellekeled az uzenethez.

    Ha a te ismereteidet nullazna le valaki amit segito szandekkal teszel kozze, hogy az o ismereteihez hozzajarulj, gyarapitsd, neked mi "bajod" lenne? Mi "fajna" ha ilyen formatumban fogalmazott faragatlan valaszokat kapsz vissza?

    > Most, nekiveselkedhetnék, kigyűjteni mindenféle statisztikai adatot, amelyek a kijelentésem/megérzésem alátámasztják, de nincs rá időm, energiám.

    Ezert kell eleve ugy fogalmazni, hogy az esetleges vitakat megelozd. (Lasd korabban irottak)

    > Majd jön egy ifjú titán, aki ebből írja a PhD disszertációját, és pár év múlva majd megvillantom itt neked is, hogy wazze, megint igazam volt.

    1. Ne masokra, ifju titanokra varj, hogy kaparjak ki helyetted a fagyott gesztenyet a talajbol vagy huzzanak ki egy vitabol, majd azt a sajat mellenyedre tuzve igazold hogy mekkora uber Uri Geller replica voltal hajdanan, hanem Te Magad igazold a sajat ismereteiddel masok ismereteinek a hianyossagat. Mindezek mellett novesszel illemet, vitakulturat, majd tedd felre az erzelmeket ha masok ismereteit vonod ketsegbe es azokat elfogulatlanul, prekoncepciok nelkul tedd kozze.

    2. Ha neked egy vita eleve "megvillantasokrol" esetleg "nem villantasokrol" szol vagy arrol, hogy ki huzza ki magat Nagy Szeles Mellenyben, akkor egeszen biztos vagyok benne, hogy a legrosszabb "vita"-partner erre en vagyok.

    > Előre is bocsánatot kérek az el nem követett bűnökért is, okés?

    Rendben, elfogadom.

    Az el nem kovetettekert pedig nem kell, szo sem volt ilyesmirol.
  • Epikurosz
    #95
    Na, jó, megadom magam egy kicsit: az, hogy a világkereskedelemből Kína profitál, nekem nem olyan evidencia, hogy megsúgta a Jóisten, vagy mert én kijelentem és kész. Figyelemmel kísérem a világgazdaság és politika alakulását, bár soha nem elég behatóan, és elég sok mindent tudok, de az intuíciómra is hagyatkozom (ez ellen meg nem lehet apellátád, világos?). Most, nekiveselkedhetnék, kigyűjteni mindenféle statisztikai adatot, amelyek a kijelentésem/megérzésem alátámasztják, de nincs rá időm, energiám. Majd jön egy ifjú titán, aki ebből írja a PhD disszertációját, és pár év múlva majd megvillantom itt neked is, hogy wazze, megint igazam volt.
  • Epikurosz
    #94
    Na, akkor most mondd meg, hogy mi a baj, mi fáj? Előre is bocsánatot kérek az el nem követett bűnökért is, okés? BTW: nem várj el tőlem itt precíz érvelést, főleg hétvégén.
  • Epikurosz
    #93
    Meg fogsz lepődni, ahogy öregszem, egyre kevesebb eü. problémám van. Csak 10 évvel ezelőtt volt mandulagyulladásom, pár rossz fogam, be volt gyulladva a prosztatám stb. Most semmi ilyen problémám nincs, épp csak a bukszámba kellene pár száz millió (euróban!) és meg lennék elégedve. Bár az tény, hogy pénzem is több van. Lehet, hogy téridő perturbációba kerültem, és nálam visszafelé zajlanak bizonyos élettani folyamatok. :-))
  • rigidus
    #92
    > A vitából is lehet sportot űzni, de én szeretek a valós problémákra koncentrálni.

    1. Nem sportmerkozesre hivtalak.

    2. Ha szubjektiv kijelenteseket teszel egyaltalan nem meglepo ha azt masok vitatni fogjak.

    3. Ez utobbi esetben ildomos lenne indoklasokat is tenni, meg lehet azt is mondani, hogy: "ok, bocs, en nem gondoltam vegig" es a vita EZZEL van lezarva. Mert ugye illem is van a vilagon. Nem pedig egy szemelyeskedo offenziv kijelentessel (#60) amiben majdhogynem lehulyezed azt aki probalja felhivni a figyelmedet, hogy amit allitassz az pontatlan, nem gondoltad vegig es/vagy nem tajekozdtal eleget a temaban, majd erre erveket sorakoztat fel.

    Nem azzal van a bajom, hogy probalsz kibujni egy szubjektiv kijelenteseddel kezdemenyezett vitabol, hanem azzal ahogyan teszed.
  • valamit
    #91
    20 évvel ezelőtt 20 évvel fiatalabb és naivabb voltál, ezért tűnt rózsaszínebbnek a jövő. Öregszel, egyre több egészségi problémád van, egyre kevesebb illúziód. Ráadásul 20 év ipp, Közép-Európában változott meg úgy a világ, hogy mindenki reménnyel volt tele. Aztán főleg Magyarországon a többség úgy érzi, hogy csalódott.
  • Epikurosz
    #90
    Azzal szerintem te is egyetértesz, hogy akár 20 évvel ezelőtt is sokkal rózsaszínűbbnek tűnt a jövő. A tudósok próbálnak persze előre látni, de a jóslatok általában a pozitívumokra helyezik a hangsúlyt, lásd Kurzweill előrejelzéseit. A köztudat meg pláne bizakodó volt. Ki gondolta volna, hogy új problémák keletkeznek, egyes régiek súlyosbodnak stb. Belegondolni is rossz, hogy 100 év múlva mik fogják gyötörni utódaink.
  • Epikurosz
    #89
    "Mi mas celja lehet vitaknak amirol en eddig nem tudtam?"

    A vitából is lehet sportot űzni, de én szeretek a valós problémákra koncentrálni.
  • rigidus
    #88
    > Nézd, én evidenciákról nem vagyok hajlandó vitatkozni, akkor sem, ha ezek másoknak nem evidenciák.

    Minden vita celja evidenciak es nem evidenciak szubjektiv mivoltanak objektivitasba valo helyezese egyik vagy masik fel szamara.

    Mi mas celja lehet vitaknak amirol en eddig nem tudtam?
  • valamit
    #87
    A növekedés határai 1972-ben jelent meg, és abban már komolyan írtak a klímaváltozás veszélyeiről. Az első microprocessort 1968-ban kezdték el tervezni. Moore a törvényét a 18 havi duplázódásról 1965-ben mondta ki.
  • Epikurosz
    #86
    A klímaváltozás veszélyeire akár 40 évvel ezelőtt (1968) senki nem gondolt. A számítástechnikai fejlődése sem volt előre látva. Ugyan álmodoztak az írók kis csodaketyerékről, de hogy ezek mögött milyen technológiai háttérnek kell lenni, arra senki nem gondolt.
  • Epikurosz
    #85
    Viszont lettek olyanok, amikről akkor nem is álmodtak. Jó és rossz is.
  • Garga Pitic #84
    Gyerekkoromban olvastam egy űrkutatásról szóló könyvben a kb mostanra vonatkozó terveket. Állandó bázis a Holdon, szülés a világűrben, első emberes Mars-expedíció.
    Megszűnt a hidegháború, borultak a tervek.
  • valamit
    #83
    Az lenne jó, ha háborúzás helyett űrverseny lenne a nagyok között. Hasonló cégek érdekeltek mindkettőben, anyagilag elég sokat fel tud szívni az űrkutatás is, verseny is, és mégse emberéletek fogynak napi szinten magas számban és a kutatásnak illetve a tudománynak is jót tesz, plusz hozhat akár némi összefogást is. Gazdasági haszna is lehet, ott van pl. az űrturizmus, de például ritka ásványok miatt is, mint mondjuk a holdi He3. És ha nagyon merészek vagyunk, akkor a Mars kolonizálása (génmódosított élőlények telepítése légkört létrehozandó és hőmérsékletet emelendő, a hőmérséklet emelésével víz felszabadítása, stb.), telepek az Európán (az olajfúráshoz hasonlóan a mélyből kinyert vízre támaszkodva, abból levegőt és fúzión keresztül energiát előállítva zárt "városok" létrehozása) Lassan megvan egy sci-fihez az alapanyag :)
  • Garga Pitic #82
    Akkor gyakorlatilag csak abban kételkedsz, hogy Armstrong létrán ereszkedett alá és mondott valamit mindenféle kis lépésekről?

    Az elveszett eredeti felvétel is TV-felvétel volt. Apollo-11 adott, itt lent vették.
    A holdkomp lábára rögzített TV-kamera, amely Armstrong kis lépését közvetítette, egy fekete-fehér, 10kép/mp sebességű, 320 soros felbontású dolog volt.
    A legolcsóbb, leggagyibb webcam veri.

    A mesterszalag másolatai egy ilyen kőkorszaki szintre butított felvételnél szerintem gyakorlatilag nem megkülönböztethetők az eredetitől.

    Ilyen szintű felvétel veszett el.


    És még egyszer: az eredeti fotók és eredeti filmek továbbra is jól vannak.
  • GregSB
    #81
    Érdekes vita ez a "Mire költsünk? Űrkutatásra-fejlesztésre Vs a Földi problémák (gazdasági válság, glob felelegedés) megoldására"

    Bemidézek ide két cikket Stephen Hawkingtól, én totálisan az ő álláspontján vagyok:

    Első idézet 2006-ból:

    "Tűnjünk el mielőbb a Földről, és gyarmatosítsunk a világegyetemben, szólította fel az emberiséget Stephen Hawking, a világ leghíresebb asztrofizikusa.

    Óriási a kockázata annak, hogy az emberiség elpusztítja a Földet, ezért mielőbb gyarmatosítania kell a világegyetemet - figyelmeztette az emberiséget a világegyetem egyik leghíresebb természettudósa, Stephen Hawking a hét elején egy Hong Kong-i konferencián. Hawking szerint az ember húsz éven belül állandó otthont teremt a Holdon, és negyven év múlva már Mars-kolóniák is lesznek - feltéve, hogy a faj a következő száz évben fennmarad, és nem pusztítja ki önmagát.

    "A faj fennmaradása érdekében fontos, hogy az ember kirajzzon a világegyetembe" - mondta a professzor. "Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a földi életnek véget vet egy katasztrófa - a hirtelen globális felmelegedés, egy atomháború, génmódosítással előállított vírus vagy más olyan veszélyek, amelyekre eddig nem is gondoltunk" - közölte a tudós."

    És egy idei idézet:

    "...nagy az emberiség felelõssége abban, hogy folytassa az ûrkutatást és az univerzum felfedezését. Hawking az ûrutazások finanszírozásának ellenzõit azokhoz hasonlította, akik annak idején Kolumbusz utazásaiban nem láttak fantáziát. "Az Újvilág felfedezése óriási lépés volt az emberiség számára. Gondoljanak csak a Big Macre" - viccelte el a témát a fizikus

    A fizikus szerint a világ GDP-jének mindössze negyed százalékát kellene ûrkutatásra fordítani, és megvalósulhatna 2020-ig az állandó Hold-bátis, majd 2025-re eljuthatna az elsõ ember a Marsra. Negyed százalékot megér a saját jövõnk - üzente Hawking azoknak, akik az ûrkutatás helyett olyan földhözragadtabb problémák megoldására költenék a pénzt, mint a klímaváltozás vagy a környezetszennyezés."
  • Pharaoh
    #80
    Nem csak az első holdraszállás eredeti képei nincsenek meg? A maradék 8 -nak megvannak az eredeti képei nem?
  • Turdus
    #79
    1. Olvasd végig.
    2. Ki mondta, hogy nem hiszek egy fényképnek? Én azt mondtam, hogy egy olyannak nem hiszek, ami bizonyíthatóan, tudvalevőleg nem eredeti. Tessék figyelni.
  • Turdus
    #78
    Tanuljatok meg olvasni, aztán flamezzetek.
  • Pharaoh
    #77
    Azokat a tükröket egy ember nélküli szonda is elhelyezhette.
    -Mondaná erre egy moonhoaxos.
  • julius666
    #76
    Bizonyíték kell?
    Nem kell távcsővel kuksolni a leszállóhelyet, pláne mivel azt ugyanúgy megcáfolnák a moonhoax-hívők (ha te el is hinnéd, jönne más aki a helyedbe lépne), mint azt már többen okosan leírták.
    Egyszer régebben láttam egy műsort a témáról, és annak a végén behívtak egy figurát, aki azokkal a tükrökkel dolgozott, amit az apollo program során(!!!) helyeztek el a holdon (asszem azzal mérték meg a hold távolodását a földtől pontosan, de ezzel lehet hogy hülyeséget mondok, vmiért ez rémlik).
    A fószer pont azt mondta, hogy nem igazán érti azokat, akik szerint nem jártak a holdon, mert hozzá kb. bárki bemehetne és bizonyítani tudná hogy azok a tükrök léteznek, azota is használják őket. De vmiért mégsem kereste meg senki. Na vajon miért?
    PONT