72
  • toto66
    "Gyorsítják vele a klímaváltozást"
    Mielőtt ilyen sületlenségeket ír valaki, nézzen utána mennyi elektromos áram kell 1 tonna aluminíum előállításához, vagy mekkora teljesítmény kell 1 darab vasúti szerelvény mozgatásához stb. és ezeket szorozza meg azzal hogy mennyi kell belöle! Szuperszámítógépből azért nem kell olyan sok...
  • Doktor Kotász
    "3megawattot fogyaszt gondolom naponta, ami nem is olyan rossz, azt nezve hogy mennyi hasznos dologra lehet hasznalni:)"

Ennek a mondatnak semmi értelme.
    3MegaWatt teljesítményt vesz fel egy percig, egy óráig, egy napig is.
    Amire te gondolsz, hogy egy nap a willanyóra 72000 KWH-t fog pörögni. (3 MegaWatt x 24 óra)
    Kicsit kevered a teljesítményt a fogyasztással...
  • who am I 7
    Aha,....és ehhez mindenképp szükséges egy ilyen 3 megawattos genyó?Én a programot, ami szimulálja/számítja, sokkal fontosabbnak tartom...mint 352456246773737 milliárd procit össze"baxni"....Jó, ez így most sarkítva van...Mert biztos, hogy sokmindenre jó, ha olyan emberek irányítják a projekteket akiknek a fejlődés és a környezetük fontos..De az ember nem csak ilyen...Na jó éjt
  • jamborl
    ezzel a geppel jon ki a playstation 4 az xbox460 es a zuj pentim 7.5 vagy az a windows?

komolyan. ezek a szuperszamitogepek elorebb viszik az informatikat, ugy a hardwaret mint a szoftwaret is, mert van benne penz.
    a serverekben van szerintem nagyobb penz bevetele (javitsatok ki ha tevedek) egy procigyartonak, es abba fektetnek bele utana, ha meg jon a buta proci(pnp nem oke:) hat eladjak a "buta" embereknek.

...ezzel a geppel talan tobb betegsegre lelnek gyogyodott, vagy a vizeromuvek jobb kihasznaltsagat, vagy talan latvanyosabb jatekokat.... vagy....vagy....

de a lenyeg hogy ennek a gepnek a segitsegevel lesz egy amsik gep ami majd akkor .... es utana megegy....

mint a Galazis utikalauzban... En vagyok az a szmitogep, aki megepiti majd azt a szamitogepet ami megmondja a nagy kerdesre a valaszt.... ....es 7mila ev mulva ...42.

jo ejt!
  • Chris05
    Lehet, hogy a Crysis-t 160.000 * 120.000 -es felbontásban software renderinggel elfuttatná mondjuk úgy 5000 FPS-el. :)
  • Alfa Of NS
    Ezzel a géppel lehetne evolúciós kisérleteket is végezni.

Amúgy vajon ezzel a géppel befejezhetnék vajon a Duke Nukem Forever fejlesztését?
  • Myron
    Na ezzel a géppel pár nap alatt befejezhetnék a BOINC projectek felét.
  • ge3lan
    Gyorsítják vele a klímaváltozást, hogy még pontosabban tudják szimulálni hogy milyen ha ilyenekkel gyorsítják a klímaváltozást :D
  • szombi
    Most őszintén! Mi a jó kurva életre volt ez jó???
    AIDS-gyógyszert úgyse fognak rajta kutatni. SETI halott.
    Csak a klímaváltozást gyorsítják az illyen szörnyetegek...
  • teddybear
    15.000 -szeres fogyasztás. Ha folyamatosan megy a pc, akkor úgy 3500 Ft a villanyszámlatöbblet. Na ennek a villanyszámlája se az én zsebemhez van méretezve....
  • Martouf
    "3megawattot fogyaszt gondolom naponta, ami nem is olyan rossz, azt nezve hogy mennyi hasznos dologra lehet hasznalni:)"
    ge3lan: "3 megawattot fogyaszt folyamatosan! Ez teljesítmény."

Ja. Egy kisebb vonatot már el lehetne húzni vele...
  • metaljesus
    ha azt nézed hogy 115.000-szer több mag van benne, akkor azért nem olyan rossz :)
    persze ha tényleg 15.000-szeres a fogyasztása otthoni pc-hez képest
  • torcipepe
    "néhány éven belül a személyi számítógépekbe is több tucat, sőt akár több száz processzormagot vizionálnak", ha ennyit beletesznek egy midi toronyba, akkor a proci fogja főzni a levest és a melegvizet, kivéve ha nem küldöd le anyut minden reggel a boltba, hogy hozzon kenyeret, tejet és 10 liter folyékony hidrogént vagy építessz egy hűtőtornyot a hátsókertbe.
    de most komolyan, rengeteg hőt termel, csak azért nem feltünő, mert egy többszáz négyzetméter területű helyen van, és mert nekik van hűtőtornyuk.
  • Tetsuo
    A programot mar a gep epitesekor is irjak..
  • DompR
    Az ezekben a gyász, hogy magától nem kutat/szimulál neked. Ha odaülsz elé, begépeled, hogy most akkor kérlekszépen, szimulálj nekem éghajlatváltozást, ad egy 404-et, mert kell neki a program, amit meg embereknek kell megírniuk. Pláne egy ilyen komplex probléma esetén ez nem kis idő..
  • shabba
    A 10 petaflopsra nagy valószínűséggel nem kell 7 évig várni, elég lesz talán csak 3-mat, max 4-et.
  • emile zola
    azért nem kéne összehasonlítani a régi gépekkel:D
    kicsit többet tudnak a mai gépek
  • Tetsuo
    1xre csak 1 dologra hasznaljak.. ugyanis a felsorolt problemak mind1ike kihasznalja a szamitasi kapacitast es 1 katonai projekt mellett nem fog futni civil az 100%.
  • jamborl
    15.000szer fogyaszt kb tobbet mint egy normal otthoni szamitogep.
    a teljesitmenyet nezve nem tunik olyan soknak.

bar ha jobban belegondolunk....
  • ge3lan
    3 megawattot fogyaszt folyamatosan! Ez teljesítmény.
    Egész nap ez 72 megawattóra, ami 260 milliárd joule. Ez energia.
    Általában nem sikerül a cikkírónak jól írnia :)
  • Epikurosz
    Ne írjatok le! Nagyon alkalmazkodó típus vagyok. :-)
    És egyáltalán. Bár én nem vagyok ő, de akkor is.
  • Thaddeus
    Ehhez kéne egy 17-es LCD monitor, aztán mehet a game. Mérnök apuka behozta kisfiát Kríziselni :D
  • jamborl
    nem biztos hogy nem leszunk 50ev mulva:) csak kicsit melegebb lesz es izzadunk
    inkabb egy kis erdekesseg akit erdekelnek az elso szamgepek
    Mikor volt az elso....

A regi es uj gepek kozott talan a fenyke[p a kulonbseg. Azok fekete - feherek:) A tortenelem ismetli onmagat, remelem a tudomany annyira nem.
  • jamborl
    akkor ez most hogy van? elobb szamitgatjak az eghajlatvaltozast es utana a teljes kapacitasat a gepnek rairanyitjak egy bomba "szuletesenek" a kezdetere?

vagy parhuzamosan azert tozsdeznek is vele, vagy a folyadekok dinamikajat is tanulmanyozzak, vagy netalan tan az orvostudomanyban valami "aprosagot"?

Ez nem derult ki szerintem.

3megawattot fogyaszt gondolom naponta, ami nem is olyan rossz, azt nezve hogy mennyi hasznos dologra lehet hasznalni:)
  • Frayer
    höhh, 50 év múlva te már rég az urnából fogod figyelni a kisunokát ahogy játszik a crysis 10 el az új petaflopos pc-én.

"több tucat, sőt akár több száz processzormagot vizionálnak"
    höhh Én meg papírpénzről szoktam vizionálni csak sosem lesz semmi belőlle.
  • Esrohnoil
    Hol leszel te már 50 év múlva... :D

Egyébként nálunk a cégnél mi kb. ilyen szekrényeket gyártunk. :)
  • Epikurosz
    Ha ránéz az ember, a 40-es, 50-es évek nagygépei jutnak eszébe. Annak a technológiának a többszöröse van ma, 50 év elteltével a PC-ben. Ha arra gondolok, hogy ilyen PC-m lesz 50 év múlva, nem is olyan rossz kilátás.
  • Bagoly81
    sli be gondolod?:D
  • EagleeyE
    Crysist erre optimalizálták.
  • waterman
    "A titkos munka megkezdése előtt azonban még több tudományos probléma vizsgálatára is felhasználják, az egyik ilyen az éghajlatváltozás lesz."

ez tetszik:) egy mondattal legalizálják, hogy azért mégiscsak atomrobbanásokat fog ám szimulálni.. különben gratu nekik.
  • Mr Gumby
    Tök jól mutat a kapcsokódó linkek között az

"IBM Blue Gene: hamarosan 1 petaflops-os teljesítmény (2001. augusztus 24.)"

cím dátuma.
  • ScarY MAN
    játékrajóe?