59
-
#19 Ülünk a vonaton és kész? :D -
#18 Az lenne jó, hogy ha ilyen sinen valamit legalább Föld körüli pályára fel tudnánk lőni. Még ha csak kis súlyt (műhold) is, az is komolyan olcsósíthatná a kilövéseket, meg valamelyest talán környezetbarátabb is lenne. -
#17 Hm...
Egyedül nekem jut itt eszembe Verne Gyula erről az egészről? -
DompR #16 Felétek elég elvetemült józsibácsik élnek :P -
Ford Prefect #15 Ez azért eléggé ilyen józsibácsi hátsókerti kísérletezése szintű dolog, a rakétát szimuláló akármit belelőtték a holdat szimuláló akármibe... :)) -
DompR #14 Mondd, hogy nincs igazuk... ;) -
Garga Pitic #13 Van azokon, ne félj. De egy finom műszerekkel, robotkarokkal és napelemekkel megpakolt leszállóegységgel nem lehet akármilyen vadparaszt módon leparkolni.
A britek meg pont erre készülnek :) -
#12 itt: http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/7439024.stm
pontosan le van modellezve, hogy hogyan gondoljak a holdba való juttatást. -
Garga Pitic #11 Sima leszállásnál törődnek a függőleges sebességgel is, ami plusz nafta égetésével jár egy egyszerű fékezéshez képest.
Gondolom, itt a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb szerkezet elérése volt a cél.
Kiváncsi lennék, hogy oldják meg a kommunikációt.
Nem utolsó szempont egy három méter mélyen a Holdba fúródott szondánál :) -
Epikurosz #10 Szkeptikus vagyok.
Akkor már vigyenek fel egy TBM-et. (Ammeg mi?) -
#9 Hát csak az az egyszerű fékezés hogy megálljon a felszín fölött, pont annyi üzemanyagba kerülne, mintha simán leszállna a holdra :D -
DompR #8 Sose értettem, hogy miért derogál a szondákra valami minimális becsapódásvédelmet tenni a t. názásoknak... -
dez #7 Na, ez van a videón. -
dez #6 A linkelt eredeti cikkben lévő egyik videón majdnem ez van. :) -
Garga Pitic #5 Bocs, valami egyszerű fékezés persze mégis kell.
A pályairányú sebesség csökkentésére, hogy a kis dobónyíl megálljon a felszín egy pontja fölött és onnan zuhanjon.
Ez lényegesen egyszerűbb szerkezet, mint egy leszállóegység függőleges sebességét
kézben tartó fékezőrendszer.
Az 1556g meg átlagos érték, a becsapódás pillanatában jóval több, ha sziklát talál, sokkal több. Otthon ne próbáld ki :) -
#4 "...van még min finomítani, a penetrátorok ugyanis minden kísérletben egy felfelé kanyarodó pályát vágtak a homokba, így a rakéták nem sokkal a felszín alatt kötöttek ki."
Ezt én érzem csak a vízszintes pályanak betudható problémának?! -
Garga Pitic #3 Fékezőrakéta nem feltétlenül kell minden becsapódó egységhez.
Elég, ha az anyaszonda 29km magasságú körpályáról potyogtatja őket, akkor szabadesésben 1100km/h-ra gyorsulnak, majd 3m fékúton 1556g-vel megállnak.
Hímestojás és hímestojás közt van különbség :) -
#2 Az az egyik gáz, hogy a hold nem homokból van, a másik meg hogy nem 1100 km/h-val(305 m/s) csapódna be, hanem 1,8 km/s-el... Vagy ugyanúgy fékezőrakétás hímestojásnak kell lennie :) -
#1 hat az biztos hogy kevesebb stresszel járna egy ilyen küldetés mint az ejtőernyős fékezőrakétás hímestojásoké.
Viszont mi van akkor ha a talaj keményebb a célterületen mint azt gondolták? :P