66
  • Ford Prefect
    Nagyon igazad van. Iszonyatosan lehangoló ilyeneket olvasni, komolyan aggódom hogy előbb-utóbb az ilyen emberek kerülnek többségbe mert akkor befellegzett a tudománynak az űrkutatásnak, meg általában minden egyébnek is. :(
  • Balu0
    OMG, az első pár hozzászólás kiakasztó. Még szerencse hogy a nagy felfedezők nem így gondlokodtak annó, vagy még ma se fedeztük fel volna Amerikát...

Ahhoz hogy megismerd a világod az egészében kell látnod... Elemezheted te a porszemet a hegy oldalán sose jössz rá hogy a hegy túloldalán egy város van ha nem mászol fel a tetejére.

Gondolkozzon ezen mindenki aki szerint:
    "egyenlőre a salyát bolygónkat kéne feltérképezni és csak utánna menni másik bolygóra"

vagy

"szerintem még magunkat sem ismerjük, nem hogy a minket körbevevő természetet"

Ez a két mondat a legtipikusabb példája a szűklátókörüségnek és a maradiságnak.
    Fulladjunk bele a saját mocskunkba miközben próbálunk kimászni a gödörből, devéletlenül se nézzünk fel és vegyük észre a kötelet amivel kimászhatnánk mert még az előttünk lévő falat se ismerjük rendesen.

Nagy szerencse hogy több mint 6 milliárdan élünk ezen a sárgolyón, így egyszerre több mindennel is tudunk foglalkozni :D
  • Thrawn
    Nem tud. A kar hatósugarában található lehetséges célpontokat válogatják ki.
  • WinT
    "A küldetés tervezői jelenleg az ásási helyszínek kiválogatásán dolgoznak."

Akkor csak tud valamennyire mozogni nem?
  • bvalek2
    Én is annyira emlékszem. Még sapkát is kellett húzni amikor ott voltunk
  • kutyak
    A szonda kb. egy hete szállt le, azóta már újra megfagyhatott. Ha jól emlékszem -70 fok van most ott.
  • PainKiller69
    "Azt nem értem, ha jég lett volna alatta, az elolvadt volna leszálláskor a fúvókák hőjétől, nem?"
    Hmm, nem hinném. Ugyanis nem kicsit van hideg a Marson. Ja és kár hogy ez nem tud mászkálni, úgy több területet tudott volna feltérképezni, bár akkor meg nem maradt volna hely az elemző műszereknek.
  • juharfalvi
    Azt nem értem, ha jég lett volna alatta, az elolvadt volna leszálláskor a fúvókák hőjétől, nem?

Egyébként egy helyben áll a szonda, nem tud mozogni, mint a két marsjáró.
  • rigidus
    Pedig egyszeru lenne ra penzt talalni csak elni kell az USA helyi "adottsagaival".

Pl. I. Bokor Gyuri kiraly asztalara oda kell tenni egy NASA jelentest, hogy a Marson turbanos uranfinomito olajkereskedoket talaltak felszin alatti jegkunyhokba arab akcentussal. Me'g a farzsebukbol az AK-47 csove is kilog! Amilyen hulye ugy el is hiszi.

Garantaltan lesz penz.
  • Epikurosz
    "ha valami hülyeséget írtam akkor kérlek magyarázdd el mit és nem ordítsd le a fejem.Kössz."

JÓ REGGELT, VIETNÁM!!!!!
  • fade2black
    de még így is nekem úgy tünik ők az uttörők.
  • darkhill
    meg az üzemanyag miatt is fontos a víz! bár ha benzint is találnának akkor sztem már jövöre ember lenne a marson
  • Temaruk
    Lehet, hogy ufonautákra gondolt...
  • hodobaj
    Azért ez a szonda bármenyire is jó csak egy kényszer mególdás a NASA alig kap pénzt, ezért nem nagyon fejlődik az űrutazás.
  • sw3n
    egyik ismerőssel pont az ufok kerültek szóba pár napja :D

"The most generic definition of an Unidentified Flying Object, or UFO, is any flying object or phenomenon that cannot be identified by the observer."

pedig sokan azonosítják az kis zöld/szürke emberkékkel :D
  • vidu01
    Ez a szonda tud mozogni, vagy csak ott egyhelyben állva vizsgálódik magakörül?
  • Timbu
    "...sztem egyenlőre a saját bolygónkat kéne feltérképezni..."
    Ez igen rossz megközelítés. Mi lett volna, ha Kolumbusz nem indul útnak, mert pl. a szomszéd faluban még nem járt? (Bocs, ha hülye a példa...) Nem értem, hogy mi a gond azzal, hogy a tudomány egyszerre nem csak egy dologal foglalkozik. Ráadásul a marsi eredményeket fel lehet majd használni a földi kutatások során is.

Meg mi az, hogy "ufók"? Az ufó az azonosítatlan repülő tárgyat jelöli, ami akár ember alkotta szerkezet is lehet.
  • kukacos
    A Marson a NASA szén és víz alapú életformát keres, ha keres életformát egyáltalán (az élet nyomainak esetleges észlelése csak egy a szonda feladatainak listáján, és messze nem az első). Most az a problémád, hogy nem küldtek még húsz szondát, ami külön-külön szilícium, nitrogén és sárgarépa alapú életformát keres a Marson? Speciel egyre volt pénz, nyilván azzal érdemes próbálkozni, amire a legnagyobb esély van. A Marson egyébként is elég nehezen képzelhető el valami egzotikus alapú élet, ha pedig mégis lenne, akkor azt valószínűleg máshogy fogjuk észrevenni, nem célszondával.
  • janyikzs
    OFF: A hülyeség az, ahogyan írsz, mivel tele van az utolsó két sorod hatalmas helyesírási hibákkal:
    mivan = mi van
    salyát = saját
    utánna = utána
    magyarázdd = magyarázd
    egyenlőre = egyelőre

ON: Azért az nem rossz teljesítmény, hogy egy fűtőszálból is tartalékot tudnak bekapcsolni elsődlegesnek.
  • assdf
    Senkisem mondta hogy a NASA ufokat keres a marson.
    Vizet keres. Azért vizet mert arról már egyrészt tudjuk hogy képes benne kialakulni az élet, mig másról nem tudunk ilyet, másrészt meg ha egyszer ember jut oda akkor nem árt ha legalább a vizet nem kell odacipelni és ugyebár a vizből már a zokszigént is ki lehet nyerni például.

• Larten Cripsly
    'szerintem még magunkat sem ismerjük, nem hogy a minket körbevevő természetet'
    pontosan!!
  • sw3n
    szerintem még magunkat sem ismerjük, nem hogy a minket körbevevő természetet :)
  • Ford Prefect
    nem tudom mi feltérképezni való van ezen a bolygón minden talpalatni helyet ami bármire is használható már felfedeztünk, túl vagyunk népesedve, hely kell - odakint pedig van bőven.
  • Larten Cripsly
    Hát az biztos.......a rakétamotorok,radarok,meg műszerek....
  • xmodule
    "egyenlőre a salyát bolygónkat kéne feltérképezni és csak utánna menni másik bolygóra"

Teljesen egyet értek! Mondjuk tény, hogy az űrkutatás miatt óriási technológiai fejlődés megy végbe.
  • Larten Cripsly
    Ez mind szép és jó csak egy valamit nem értek.Miből gondolják a NASA-sok,hogy az ufók ugyanúgy szén alapú életformák mint mi?........Mert ugyebár nekünk az élethez kell a víz,de mivan ha az ufók nem szén alapúak és nem kell nekik víz......akkor rossz helyen keresünk életet.Ja neg sztem egyenlőre a salyát bolygónkat kéne feltérképezni és csak utánna menni másik bolygóra.Na mindegy,ha valami hülyeséget írtam akkor kérlek magyarázdd el mit és nem ordítsd le a fejem.Kössz.