66
  • Epikurosz
    Vennék.
  • Epikurosz
    Jujjj!
    Hamarosan támadnak a gépsáskák!
  • Epikurosz
    Akkor ülj rá te is az ülepeddel gelikére. :-)
  • Sanyix
    Én 4d-s vagyok, időben is létezem. Ufó vagyok? :)
  • geli13
    a vízfejed eléggé
  • Epikurosz
    Aham. Én meg ott fekszem 5D-ben rajtad. Nyomlak?
  • geli13
    "Miből gondolják a NASA-sok,hogy az ufók ugyanúgy szén alapú életformák mint mi?......."

Ott a pont. Továbbá miért gondolják hogy 3d-sek?...lehet 4d-s, és ott fekszik egy melletted...
  • valamit
    Itt sem az utolsó méterekről volt szó, csak az utolsó néhány tíz centiről, a maximuma volt 1 (egy, one, I, uno, один, eins, een) méter.
  • Martouf
    "Ha már spórolni kell a ... hidrazinnal"

Köszi! :-)
  • paksi
    OFF
    "Nagy szerencse hogy több mint 6 milliárdan élünk ezen a sárgolyón.." ezen majd beizéltem :))).
    Az ilyen cikkeket alig várom.. mindig jókat derülök.. de van mikor okosodok is tőlük.. habár nem látszik.

Én azon gondolkodom...Vajon olyan nagy baj lenne ha még nem fedeztük volna fel amerikát??
  • Epikurosz
    Nem fér a fejembe, hogy ott vannak a fékezőrakéták, és a talajérés pillanata előtt egyszercsak putty4 kikapcsolják, és a szonda szabadesésben éri el a felszínt. Nem logikus!
    Ha már spórolni kell a ... hidrazinnal, akkor később kapcsolom be a rakétákat, ott fent eshet szabadon bőven, de az utolsó métereken működjenek már azok az istenadta rakéták!
  • valamit
    Miért ne érhetne ilyen sebességgel földet? A súlya kb. 350 kg, esett mondjuk fél-egy métert, kb. mintha egy nagymotor esett volna ekkorát. Ezt ráadásul erre tervezték, csillapíthatták is még ezt, de egy átlag kocsi, ha 8 km/h-val falnak megy (itt a szonda földnek), annak se lesz komoly baja.
  • SimonTower
    A szonda tényleg ilyen nagyságrendű sebességgel ért földet, pontos értékre már nem emlékszem. Ezt ki kell bírnia, eleve így építik, sőt, még hidraulikus kalapáccsal tesztelik is, hogy kibírja-e sérülés nélkül minden műszere. A hajtóanyaga egyébként hidrazin volt.

Jah, az index cikke meg szokás szerint hazudik, mert fingja sincs a témáról, de muszálynak érzi,hogy írjon valamit. A James Webb űrtávcső nem fog látni optikai tartományban, nem lesznek olyan képei, mint a Hubble-nek. Fő célja a legtávolabbi első galaxisok tanulmányozása lesz, 11milliárd fényévnél messzebb. Mivel a csillagközi anyagon az infravörös hullámok könnyebben terjednek, ezért a távcső is főként ebben fog dolgozni.
  • Martouf
    "A fúvókák nem működtek a talajt érés pillanatáig, egy adott (kicsi) magasságból már csak szabadon esett, az eredeti terv szerint kb. 8km/h -val kellett elérnie a felszínt."

Tudnál adni erre egy forrást?

Egyébként ha a fúvókák 0-ra lassították volna a szondát, majd 0-ról szabadesésben 8 km/h sebességgel ért vola földet, akkor a fúvókákat kb. 110 cm magasságban kellett volna kikapcsolni (nehézségi gyorsulás: 3,69 m/s2 = 13,284 km/h/s), ami valóban nem egy nagy magasság. Ha pedig mondjuk 5 km/h-val süllyedt a kikapcsolás pillanatában, akkor kb. 80 centi lehetett a magassága a fúvókák leállításakor.
    Ha tényleg leálltak földet érés előtt.
  • Dany007
    Az már épp elég, ha eddig csak a túlpartról lesegettél xD
  • Sanyix
    Aha ezt nem bírná ki, de a kilövést igen :)
    Simán kibírja.
  • Epikurosz
    "egy adott (kicsi) magasságból már csak szabadon esett, az eredeti terv szerint kb. 8km/h -val kellett elérnie a felszínt"

No, ezzel kapcs. komolly kétellyeim vannak.
    Össze is törne benne az a sok kényes cucc (lencsék például).
  • Epikurosz
    OFF
    Hahó, nekem te ismerős vagy. Mégpedig a zindexről, de most nem tudlak belőni valamelyik oldalra.
  • elmebáj
    A tudomány sohasem táplálkozott indulatból..Szólt az ember...Ezért értelmes dolog foglalkozni vele...
  • Epikurosz
    Szólt a tudós.
  • valamit
    az embereket az ismeretlen érdekli és világ számtalan ismeretlene közül az összerakott puzzle csak 1. ráadásul az újabb darabok miatt az egyszer kirakott puzzle nem is biztos, hogy örökéletű vagy akárcsak hosszúéletű lesz.
    ami persze ne tartson vissza senkit aki mégis meg akarná csinálni ;)
  • Zocsi
    Sztem qrvára nem életformákat keres a NASA, csak olyan anyagokat, netán ásványokat, amiket mi emberek is hasznosítani tudunk. Létfentartási célból, adott esetben új vegyületek, stb. amire adott esetben ipart majd gazdaságot lehet építeni. Node nagyon előre rohantam...
    A víz az emberi marsi élet szempontjából lehet érdekes. Az élet keresése meg történeti információkat is szolgáltathat, hogy jobban megismerjük a múltunkat... Mondjuk egyelőre nem sok értelmét látom, mert olyan a mai term. tudomány, mint egy nagy puzzle. Csak az a baj, hogy nem a hiányzó lyukak betömésével foglalkozunk, hanem folyamatosan tágítjuk az egyébként is a lyukas tudományos kirakónkat, még több lyukkal bővítve ezt...
  • llax
    A fúvókák nem működtek a talajt érés pillanatáig, egy adott (kicsi) magasságból már csak szabadon esett, az eredeti terv szerint kb. 8km/h -val kellett elérnie a felszínt. Ráadásul nem is pontosan függőlegesen. Így nem sok esély volt arra, hogy bármit is megolvasszanak a fúvókákból kiáramló forró gázok, max. a port fújták le egy keményebb (vízjég???) rétegről.
  • dronkZero
    Szerintem pár centire a felszín alatt jég(fagyott valami) van, a fúvókák meg leszórták róla a homokot. Kicsit esetleg meg is olvadt a teteje.
  • Alaktomos
    Barcsak viz volna az a jeg, es talalnanak valami eletet is, hogy felgyorsuljon a Mars kuldeteseknek az uteme!
  • Martouf
    Mégy 1 kérdés:

Fagyott sárra függőleges irányban nagy erővel meleget fújunk (rakéta, sugárhajtómű, nagy hajszárító stb.), milyen nyomot hagy?

Az én - lehet, hogy megalapozatlan - sejtésem, hogy kis vízzel, később jéggel teli gödör lesz az eredmény.
  • Martouf
    "és azonnal meg is fagyott volna, mert min . minusz 30 fok van ott, ahol a szonda most parkol"

Csak halkan mondom, hogy a szonda alatti foltok nem pocsolyának néznek ki, hanem jégnek. Tehát nincs kizárva, hogy rövid időre megolvadt, de az alatta lévő fagyott talaj miatt nem tudott hova elfolyni - meg nem is volt ideje rá -, így visszafagyott.

Hogy kérdezzek is valamit:
    Mi volt a fúvókák hajtóanyaga?
  • Epikurosz
    Megvolt! avagy: Véres lábnyomok a Marson!
  • who am I 7
    Te szimplán vagy hülye csak, ha lehetne az ilyenek még a tyukszar alapú életformát is keresnék...
  • Epikurosz
    Sokat nem. Mintha belesnél a csemegebolt kirakatán.
  • Dany007
    Bizony-bizony! Elvileg 6,5x akkora tükre lesz mint most a Hubble-nek! Kiváncsi vagyok mit fog hozni.
  • Sanyix
    A familiárisan hiperpigmentált csoportra gondolsz? :)
  • Epikurosz
    Ők már tudnak valamit.
  • Epikurosz
    James Webb, 2013: már nem is kell olyan sokat addig aludni.
  • Epikurosz
    Inkább azon aggódj, hogy a rablók és másokon (segélyeken) élők kerülnek többségbe.
  • Akuma
    Én inkább azon elmélkedek, hogy a Marsnak a magmáját be kellene indítani mondjuk egy lelassított atombombával, ezután már vulkanikus tevékenységek során mindenképp pára is kicsapódna, meg még a hőmérséklet is emelkedne valamennyivel :D A radioktív sugárzást pedig a vastag kőzet elnyeli, a felszínre már nem jut belőle semmi.

Persze eléggé esélytelen ekkora fúrótornyot még darabokban is elszállítani ekkora távra...

Sci-fi álmok :)
  • Akuma
    Na ez az ami kizárt, mivel a benzin az szénhidrogén, ahoz meg szerves anyag kell, hogy képződjön. Ha nincs látható jele az életnek, csak max baktériumi szinten, akkor a benzin léte is 99%-ban kizárt a Marson. Minimális mértékben is csoda lenne a léte.
  • Akuma
    Ha víz van, akkor 99%, hogy élet is van a Marson, még ha baktérium formában, de akkor is...
  • brueni
    amúgy tuti, hogy van víz a marson...

hogy miért?

mert a szonda vitt magával...
  • brueni
    és azonnal meg is fagyott volna, mert min . minusz 30 fok van ott, ahol a szonda most parkol