116
  • bens
    szerintem meg földharcot pl judo, jujitsu el lehet kezdeni bármilyen fiatalon, az állóharcot meg 12-13 évesen.
  • bens
    az úszás tényleg jó, először gyakorold olyan medencében ahol leér a lábad, úgy lényegesen kevesebb az esély h belefulladsz :) én ismerek szegedi taichi-st, azt mondják elég jók az edzések. ha jól emlékszem heti 2 van. érdemes elmenni minden edzésre ha már befizeted.
  • tommyg
    nem hassal kell belefeküdni hanem háttal
  • zenoka
    nezd ha tenyleg problame van a sziveddel akkor hetente 3 szorinal ne tobbet elso idoben semmikepp...de lehet hogy tenyleg uszni/futni kenne elkezdeni amig kondit nem szerzel. szemely szerint 14 ev alatt senkinek sem javallok kuzdosportot/harcmuveszet (kiveve ha az adott egyesuletben van gyerek foglalkozas ahol inkabb szellemisegre erkolcsre mennek ra mint a csihi puhira).
  • zenoka
    hehe hali:) akkor meg lehet utottunk is:) Kun sihing mellet kezdtem pava utcaban aztan voltam a helyetese amig ki nem lepet:S
    bens: ott a pont ezert nyomtam en is wt melett boxot orba szájba baar tilos volt a wtseknek:)) mert allitolag lemerevedett tole az ember..ami bullshit ugye:)
  • mama2
    Amúgy mondtam anyukámnak, aztmondta nézzem meg az intrneten. Mondom van Szegeden is, ő meg azt mondja, hogy jó, de oda rendszeresen lejárni. Tényleg.mennyire rendszeresen kéne lejárni?
  • mama2
    Az orvosom az uszást javasolta, csak én még a fürdővízbe is belefulladok:S.
  • bens
    azt a harci tudást és erönlétet amit a máday féle wt edzéseken tízezrekért megszerzed havonta, elsajátíthatod ha elmész helyette futni meg zsákolni egyedül. az egész egy nagy becsapás, de nem is lenne vele bajom ha mindezek mellett nem lenne a wt-seknek ekkora szájuk. nagyon meg tudjátok magyarázni h a wt miért olyan hiperszuper, csak az a helyzet h amennyit én eddig láttam wt-sektől harc közben az vicces. nekem mindegy h mire költöd a pénzed, értelems dolgokra vagy hasztalan ökörködésre szuperhatékony wingtsun címen de a hülyeségek írkálását mint pl h a taichi nem harcművészet... befejezhetnéd mert magadat meg a stílusodat égeted vele.
  • HD JOHNNIE
    De legyen elég is a W.T.-ből ebben a topikban.
    mama2: szerintem a tai chi teljesen meg fog felelni a céljaidnak, melyek elsősorban a mozgás akarna lenni és nem önvédelem. A keményebb harcművészeteket /életformákat.../ nem javasolnám.
    Azonban mégiscsak egy ember tudna igazán hasznos tanácsot adni az pedig az orvosod. Ha ő azt mondja, hogy ok, akkor vágj bele :)
    Minden tiszteletem a tied!
  • HD JOHNNIE
    Azt hiszem abban a katonatelepi kertrendrakásban én is résztvettem anno :) Én 5 évig W.T.-tem, ebből 1 évet instrutorkodtam, aztán sajnos abba kellett hagynom.
  • Tinman #66
    Persze, persze
  • Zerénd
    Ha minden áron az utcán akarja valaki megvédeni magát, akkor beza muha thai -> thai box vagy krav-maga. Ezekhez képest a többi önvédelmi sport, tényleg csak sport, szószerint harc"művészet".
  • Zerénd
    Ja, mint a wt. :DDDDDDDDD
  • Tinman #63
    Az a nagy helyzet, hogy egyetértek. :-)
  • Tinman #62
    Nem a helyesírásoddal volt bajom, hanem, hogy a WT nevek nem mennek... fura. ^^

Biztos jobban ismered, elhiszem... engem ez nem is érdekel különösebben, a WT a lényeg. Nem lényeges, hogy pár butyuta ilyen/olyan okból vagy irigységből vagy spórolásból feketíti a közösséget vagy sem.
    Minden szervezetben van, vannak fekete oldalak, de ha csak ezt látod, akkor igazán sajnálom.

"pofon elviselest nem fogod megtanulni heti max haromszor masfel ora alatt."
    Érdekes nekem egész jól sikerült és nem kötelező a mellvédő használata ezt te is tudod. Aki szokni akarja, annak megvan rá a lehetősége. Tele szoktam lenni eleinte kék-zöld foltokkal, aztán már egyre inkább nem.
    Eleinte folyamatosan felszakadt az öklöm mindkét kézen, aztán már nem... de ezt te is nagyon jól tudod, ez az edzés lényege, hogy a nyámnyila testünkből egy edzett testet hozzunk ki.

"a betamad egy 20 eves utcan felnott getto brazil hogy mennyira hasznaltad a tapados kezeid:):):"

A Chi-Sau elsajátítása olyan szinten, hogy egy gettó nigát ezzel a technikával tégy harcképtelenné, szvsz már mesterszinet igényel.
    Nem is azért tanítják már 2.-3. tanuló fokozat környékén, hanem azért, hogy szokd. Tudják a mesterek is, hogy nehéz és hosszú folyamat eljutni odáig, amíg a Chi-Sau-t legalább középszinten műveled, ezért kell már korábban megismerned az alapjait.
    Te is nagyon jól tudod, hogy egy gyors, hirtelen támadásnál, aminek mondjuk a földrevitel a célja, elkerülnöd, hárítanod kell első lépésként, Chi-Sau ide szükségtelen.

"viszont az nem furcsa neked hogy az osszes ving csun iskola elismeri a tobbi letjogusultsagat kiveve a wt-et?"

Most erre mit mondjak... 1-2 tanuló eléri az 1. 2. esetleg 3. mesterfokozatot, bekerül a belsőbb körbe és rájön, hogy ebből pénz is lehet. Nyit egy iskolát és minden létező fórumon pocskondiázza a tradicionális WT-t, hogy átcsábítsa a tanítványokat.
    Így is lehet.

Sajnos a legtöbb ember képtelen feldolgozni a mester és tanítvány szerepet ebben a történetben. Igazuk van... vagy úgy és azt csinálod amit a mesterek mondanak, vagy elmehetsz máshová.
    Tőlünk is ment el 2 ember, az egyik elég tehetséges is volt, már-már egy vidéki iskolában taníthatott is volna. De emberileg bebizonyította, hogy nem méltó rá.
    A másik meg, egyszerűen bolond volt... jobb szó nincs rá. Járt egy ideig /iszonyat béna volt/, aztán elment máshová és leszarozta a WT-t, elmondta mindennek.
    Aztán pár hónap múlva rájött, hogy tévedett. Próbálta magát visszakönyörögni, de nem jöhetett vissza.
    Jogos nem?
  • mama2
    Most ezt mért nekem írtad. Én egy szóval nem mondtam hogy nem harművészet. Tinman mondta, nem én.
  • Fbn Lx
    a WT technikáknak tényleg van haszna, ezt észrevettem magamon. Leginkább azért, mert logikusabban kezdesz gondolkodni a gyakorlóharcokon, és a reflexeket is valóban fejleszti.
    De ha már nyers hatékonyságra akarsz menni, a legegyszerűbb, ha naponta 1-2 órát püfölöd a boxzsákot, és olyan ütőerőt, gyorsaságot fejlesztesz ki magadban, amit bizony nem olyan egyszerű elvezetni, mint az edzéseken.
    Vannak nagyon hasznos dolgok, pl. alapból a földrevitel, és az ellentétes irányú erők mechanikája, ezeket nem árt, ha megérted.
    de a legnagyobb hatásfoka annak van, ha rohadt jól tudsz ütni, és térdelni. Hidd el, hogy utcán, ha verekedni akarsz, egy pak-saun, fok-saun meg alap ütésen kivűl nem fogsz sok dolgot használni. A többit csak az edzőteremben.
    Én azt mondom, ha megérted azt az elvet, hogyha neked mennek, ne hátrálj, hanem pont ellenkezőleg, lépj oda azonnal - nem megtanulod, hanem megérted, azaz élesben is az odalépés, a visszafogás az azonnali reakciód - akkor már készen állsz arra, hogy ököllel, könyökkel, ahogy éred, olyan záport tudj küldeni az ellenfeledre, hogy megzavarodjon. Ennyi a titka az utcai harcnak.
    Hidd el, nem egy wt-s csalódott már a technikai készletében, mikor sok év "tapasztalat" után nem úgy sült el egy-egy verekedés, ahogy szerették volna...
    Azt kell megérteni, hogy a tapadós kéz kevéssé élesben alkalmazandó technika, sokkal inkább készség - és reakciófejlesztő. Ha nekedmegy egy állat, nem jön be a hadonászás, csak a nyers ütőerő, meg persze tudni kell, hová érdemes támadni... Más kérdés megint, hogy mennyire válnak be a wing tsun technikák egy jól megküldött thai boxos, vagy szimplán 110 kilós ember térdesei ellen.
  • Tinman #59
    A Tai Chi máshol valóban harcművészet, nagyon komoly szinten... de amit idehaza művelnek az egészségmegőrző testmozgás.
  • Palinko
    nem kicsit vagy hülye. vagy a topicod nem olvasod? írták már páran hogy igen is harcművészet és akárkit megkérdezel oda fogja sorolni, ha nem olyan elfogult mint itt azok akik megkérdőjelezték, hogy harcművészet-e
  • mama2
    Szóval szerinted a Tai Chi nem harcművészet? Mutatok neked valamit:
    "Így harcművészetnek inkább azokat az ágakat és formákat nevezik, melyek mögött egy spirituális és/vagy szellemi rendszer is áll. (pl. kung fu, aikido, tai chi stb.)"
    Forrás:Wikipédia
    ott a tai chi is. Szóval akkor harművészet vagy nem harművészet? Vagy esetleg hazudik a wiki? Vagy a TV2 ezt is meghamisította?-.-'
  • mama2
    De akkor ez igazábol nem is annyira a mozgásra van kihegyezve, hanem ez a "béke és nyugalom a testnek és a lélekneeek"?
  • zenoka
    Off
    helyesiras nem kenyerem..
    nekem volt olyan instruktori polom ahol i vel irta a nevet:))) szep fekete volt..lehet jobban ismerem a szervezetett mint Te valaha fogod (katonatelepen voltal mar a hazanal?) mi pakoltuk anno ossze a hatso szikla kertet:)
    het kerben nottem fel, itt lakom...(volt jopar utcai bunyom tudom mirol beszelek) pava utcaban is tartottam anno orakat meg a 13 kerben "dugo" melett:)(gondolom meg O ott) es a SOTE koleszaban is.
    pofon elviselest nem fogod megtanulni heti max haromszor masfel ora alatt..lol..meglepeteskent fog erni mert wt edzesen nem utnek ki max a gatyi mellvedot pufolik..
    viszont nem tudom ki az instruktorod most, kerdez ra par nevre batran: kun istvan, veres attila, balogh balazs (valoszinuleg soha nem hallotal roluk mar ok is kokleres amig viszont a szervezetben voltak nem ez volt a velemeny roluk)... bar tudod mit ne kerdezz ha nem akarsz konfrontalodni..
    noh mindegy majd szamolj be ha betamad egy 20 eves utcan felnott getto brazil hogy mennyira hasznaltad a tapados kezeid:):):) ha utcan megakarod vedeni magad menj taiboxolni..
    minden szepet jot.
    tradicionalis wt..ezzel az a gond hogy Yip Man nem hagyott utodott ugy halt meg volt par komoly tanitvanya az teny de ebbol Leung Ting volt a legfiatalabb (marmint o tanult legkevesebb ideig). viszont az nem furcsa neked hogy az osszes ving csun iskola elismeri a tobbi letjogusultsagat kiveve a wt-et? tudom irigyek mindenki mert tietek az egyetemes titok.. de a marketing tokeletes.
    hogy on legyen:
    mama2: meg mindig tartom nyugodtan kezd el azt amit szimpatikusnak talalsz a lenyeg hogy jol erezd magad benne elvegre nem lesz mindenkibol rambo (kiveve a wt-sekbol) lenyeg a harmonia kozted es amit valasztottal.
  • Zerénd
    Ez a technikát is jelenti, de elsősorban a qi (chi) energiának felhasználását. Mivel a taijiquan kifinomult, a teljes testet megmozgató és harmóniára vezető mozgások rendszere, jótékony hatással van testre és lélekre egyaránt, azaz általában véve az egészségre. Vannak stílusirányzatok, melyben a test és a lélek egészsége a cél (pl. taoista tajcsi) és vannak olyanok, ahol ugyan ez is cél, azonban eszközként is kezelik. Ezek azok az irányzatok, amelyekben a taijiquan hatékony harci (önvédelmi) eszközként is megjelenik (a legtöbb irányzat ilyen). Alapvetően mégis mindegyik az erős (egészséges) életben maradást veszi alapul, amely minden lelki fejlődésnek az alapja (és a harci képességé is). A testi és lelki hatásain túl a tai chi egy szellemi út, a taoista tanítások segítségével és a mozgásban végzett meditáció segítségével lehet fejlődni általa.
  • Zerénd
    Azért mert te így gondolod, tai chi még harcművészet.
  • Tinman #52
    Idehaza a Tai Chi nem méltó a harcművészetek közé, fáj vagy nem fáj, járj el rá évekig és majd meglátod.
    Se fegyveres, se harci oktátás az esetek 90%-ban... maradjunk a wellness kifejezésnél
  • Tinman #51
    Köpködhetsz bátran.

Azt viszont tény, hogy amire utalgatsz, az mindenhol így van. Pénzből tartja fenn magát egy szervezet és pénzből bérlik a termeket.
    A mestervizsga más szervezeteknél sem filléres mulatság, de aki odáig eljut az nem is értem, hogy írhat a szervezetről ilyeneket!?

Máday /"Y"-al... érdekes, hogy 11 év után ezt nem tudod/ elérte az idehaza, amit talán egy más iskola sem. Tradicionális WT-t oktat !!!22 éve!!!, színvonalas körülmények között, pedig rengetegen vannak, akik évtizedek óta irigykednek és próbálják lejáratni a közösséget.

Sajnos a túlórák miatt sok hónapot ki kellett hagynom, de úgy hiányzik, a WT /és nem Máday vagy bármelyik Si-Fu /érdekes, hogy ezt sem tudtad leírni helyesen/, hogy az valami hihetetlen. Pedig én még a bénábbak közé tartozok erősen ^^

És igen a WT haszna megkérdőjelezhetetlen... valódi harcművészet szó szerint. Egy Tai Chi oktatáson /voltam páron, hogy lássam mire akar párom eljárni/, egész más történik.
    Nagyon szép a Tai Chi szellemisége, a harmónia, meg a fűzfa hajlongása a metsző északi szélben, de évtizedek után érhetsz csak el benne olyan szintet, aminek hasznát veszet, ha drága roma tesvírek' úgy döntenek, hogy kell nekik a fizetésed.
    Veled nem történt semmi ilyesmi? Szerencsés falusi gyerek lehetsz akkor, de Pesten vagy egyéb nagyobb városokba, ez könnyen megeshet. Akkor majd lehet elővenni a Tai Chi szellemiségét és elvérezni a kövön.

A WT-ban már rögtön az elején tapasztalja az ember, hogy ez tényleg harcművészet. Megvan itt a szellemiség nem is kicsit, de gyakorlati haszna is van a dolognak. Mind erőnlétben, mind reflexekben, mind pedig defenzív ill. offenzív technikákban már 6 hónap edzés után komoly előrelépéseket ér el az ember.

"ki mit tanult ha leblokkol/beshockol azt nem lehet tanulni."
    De az ütések elviselését lehet szokni. Ha már több ezer ütés érte a mellkasodat, több száz kisebb/nagyobb a fejedet, akkor nem fog meglepetésként érni, ha az utcán kapsz egyet.

A bégető, mészárlásra váró birka a legrosszabb. A legtöbb ember sajnos ilyen.
  • zenoka
    ehhh...nah ilyenek miatt hagytam ott a szervezetett 11 ev utan (amikor kiszaltam akkor mar evek ota gyozkodtek hogy fizessem mar ki azt a 400 dollaros mestervizsgat:P deee neeem ehehe)....
    Tai Chi igenis harcmuveszet es a madai berenceknek lassan meg kenne tanulni hogy nem fikazni kenne mas edzeseket hanem szepen cross trainingeket szervezni hatha megtudjak hogy a boxolok nem ugy utnek mint amit edzesen nektek mutogatnak...brrr.. madaj hogy irja most a nevet i vel vagy y-nal?:):P baratom kezd el olvasni Juhász Zoli sifuek (az "osellenseg") honlapjan a forumot talan ravilagit par dologra.

Kedves Topic indito: Ha problemad van az egeszsegeddel minden tovabbi nelkul kezd el nyugodtan a taichi vagy esetleg menj le egy aikido dojo-ba. Lenyeg a fokozatossag hogy az egeszseged megmaradjon..azt meg felejzsd el hogy utcan megveded magad tobb dolog miatt is..
    1. hosszu evek tapasztalata kell mire barmilyen harcmuveszetben megfelelo tenyleges tudas szedsz ossze.
    2. az utcan az incidensek kimenetelet 75-80% ban az hatarozza meg hogy kinek milyen az agresszio szintje tehat tok mindegy hogy ki mit tanult ha leblokkol/beshockol azt nem lehet tanulni...maradek 20% talan 10-10%ban ugy oszlik el hogy kondi-technika

tehat a lenyeg a mozgas es az egesszeg (ugye tudjuk hogy elsosorban minden kungfu etc cucc arra talaltak ki hogy a szerzetesek az egeszseguket megorizzek) aztan kesobb ha ugy erzed es az orvos is javasolja mehetsz valami eroltetettebb dologra de tulkepp nem az a lenyeg.
    :)
    bocs ha hosszu voltam.
  • Frosty01
    torrenteken van ilyen Tai Chi videók tölts le egy kettőt csináld végig párszor, és ha élsz még akkor csináld meg naponta és kész >_<

amúgymeg jobbulást. én a helyedben azon lennék hogy minél előbb meggyógyuljak
  • mama2
    Azért nem gyógyítható, mert nekem a szivem is Lyukas és valami ott bekavar. Nem tudom pontosan mi, majd megkérdem anyámtól. Amúgy Szegeden a klinikán a kezelőorvosom, azt mondta hogy ez a betegség egy ördögi kör. Dagi vagyok ugye, és le kéne fogyni mert a szivemnek ez nem jó. De mozgás nélkül ez nem elérhető. De mozogni se lehetne, mert elfáradok.Ja meg azért is kéne mozogni mert ha szépen fokozatosan megyek meg ilyenek, akkor ez a szivemnek is jó lenne, mert az erek kitágulnának vagy mi. Nem tudom:S.
  • cucmalajmc
    bocs nem neked ment :D
  • bens
    egyébként nekem WPW szindrómám van, és műtöttek is már csak nem sikerült eltalálniuk a problémás ideget, és így nem sikerült a műtét. elvileg nekem sem lenne szabad sportolni, csak teszek rá.
  • bens
    na ezt meg miért nekem írtad?
  • cucmalajmc
    azért elég könnyen beszéltek erről, hogy műtéttel gyógyítható...
    nemtudom, ha nektek lenne, akkor már kés alá feküdtetek volna-e.

mama2 én azt mondom, hogy sétálj sokat a természetben. tudom, hogy az alföldön nem sok minden van, meg a levegő i fosh, de nincs jobb ötletem.
  • tommyg
    erre énis kiváncsi lennék, miért nem gyógyítható a tied mama?
  • hunbasser
    fu,az engem is nagyon érdekel...:)
  • hunbasser
    az a fajta tai chi,amit itt Magyarországon tanítanak,az nem jó arra,hogy megvédd magad a betörőktől :) a tai chi pedig igen is harcművészet,csak ugye van ez a tornaszerű tai chi,viszont gyorsan mozogva az elemeit hasznáva már egyből harcművészet,és ahogy előttem is írták,fegyverekkel is harcolnak tai chiban.

én is kb egy évig tai chiztam,aztán abbahagytam,mert alábbhagyott a lendület :D arra,egyébként teljesen jó,hogy egyensúlyt hozzon magában az ember.

viszont ha már harcolni is szeretnél tai chival,akkor ennyi erővel mehetnél mondjuk kung fuzni is...:D (na jó,lehet,hogy kicsit túlzás volt a példa,de akkor is,ha már megvédeni szeretné magát a tai chival,akkor már nem elég az a gyorsaság,mint ami pl ezena videón)
  • Frosty01
    én egyébként a capoeirában gondolkodom egy ideje, csak nincs a környéken edzés sehol :'(
  • Frosty01

Fallot-tetralógia

Ez a leggyakoribb veleszületett szívfejlődési rendellenesség, mely a tüdőverőér szűkületével, a két kamra közötti kóros összeköttetéssel (kamrák közti sövény részleges hiánya), jobb felé helyezett, ún. "lovagló aortával" és a jobb szívkamra falának túltengésével jár együtt. Mindezek következményeképp az artériákban keringő vér oxigénellátottsága elégtelen marad és az érintett egyén bőre szederjesen, vörhenyesen elszíneződik. Egy szívsebészeti eljárás tökéletes gyógyulást tesz lehetővé már a csecsemőkorban.

miért nem gyógyítható a tiéd?
  • Zerénd
    Ja tényleg. :D De végülis egykutya. :)
  • bens
    hát ezaz. épphogy inkább harcművészet mint sport. én egyébként ajánlom két dolog miatt is: az egyik h elég fiatal vagy még, ha elkezded és netán nem hagyod rá pár éven belül, akkor még van esélyed valamilyen szintet elérni. másik meg h a taichi edzések nem járnak extrém fizikai megterheléssel, így a betegségedbe se kavar be. azért érdeklődj orvosnál is, nehogy baj legyen.