HQ Sound / Music - Masterpieces
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szóval itt van a trackem: http://data.hu/get/5130214/Ypsilon.mp3
Ha vlc media playerben a hangerõszabályzót 200%-ra emelem torzít rendesen, más számok pedig nem, ezt jelentheti azt, hogy rosszul mixeltem+élõbe is hasonló probléma keletkezne, talán ti hallgatásra megtudjátok mondani ha valamit rosszul mastereltem, de még nincs kész a track teljesen egyébként egy két loopon nincs eq-se meg semmi de nem hiném, hogy attól még ezt csinálná... Masteren leírtam mik vannak hátha azok egyike okozhatja😊
Válaszokat elõre is köszönöm!
Remélem érthetõ voltam 😉
Megpróbálhatunk segíteni, de ahhoz át kell fogalmaznod a mondanivalód - megvallom, én (de amint látom, nem csak én) semmit nem értek az elõzõ hsz.-bõl.
In Lak\'ech Ala K\'in
imo :) science fiction is science fact
Csak a WAV peregjen
limiter. Tudna valaki segíteni?
........:::: Eurodance & Italodance ::::........ \"Sok ilyen, nem kommersz zenét oszthatnál meg velünk\" :)
No nem baj elvileg jövõ héten elkapom kölcsön és meghallgatom. Elvileg tud adni egy 95E-t is azt is elkérem meghallgatni.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
AT120-ról vélemény? Havernak van egy porosodóban elvileg elkapnám ócsón. AT440Mla csúszik köcsög ormányunk miatt...
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Erre írtam már korábban azt, hogy ha italodiscót hallgatnék rendszeresen akkor a mostani cuccom negyedéért sokkal jobbat tudnék valószínûleg összerakni, de ugyanolyat mindenképpen.
nemrég volt nálam pl. egy szintén legendás Krell erõsítõ,amirõl gyakorlatilag 20-30 éve ódákat zengett az audiophile társadalom és a 'szaksajtó' is minden szinten, és hát én a legendát semmiben sem tudtam alátámasztani, de még csak azt sem értettem, mire fel lett 'legenda'...gondolom jó volt a marketing és kevés volt a viszonyítási alap.
aztán volt egy csöves is, elég jó darabnak mondott, valóban szép, meleg analógos hangszínezete volt (mint általában a csöveseknek, ezt persze a néhány perces bemelegedési idõ után produkálta), de pl. a jazz-en és egyéb lágyabb akusztikus zenén, klasszikuson kívül szinte alkalmatlan volt egy nagyobb hangfalhoz dinamikusabb zenéhez,mert olyan lassú volt, hogy szinte összefolyt a zene. és az pl. 2x50W-os volt 8 Ohmon
na de már tényleg jól elkanyarodtunk az eredeti témától.<#nevetes1>#nevetes1>
ha már van egy nagyon komolynak gondolt rendszered,akkor ha aránytalanul sokat ráköltesz még néhány dologra, valóban kinyerhetsz még pár százaléknyi pluszt a rendszerbõl, de minden viszonylagos,ahogy írod is.
a te yaqinod alapvetõen kis hangfalhoz,vagy nagyon könnyen hajthatóhoz illeszthetõ jobban, ellenben elég nagy a torzítása,amit már a pici fél teljesítményén kiad, átlagos az sn-je és a DF-je meg annyira alacsony, mint a hasonló csöveseknek, ergo kevésbé való populáris zenéhez. nyilván nem is hallgatsz rajta sok ilyet.
hogy a hifi soha nincs kész, találó, valóban bele lehet betegedni a sok apró részletbe, de nincs nagy gond, ha tudsz egy határt húzni és netovább, ez persze általában a pénztárca szabja meg.<#nevetes1>#nevetes1>
én a hangfal kérdést megoldottam, úgy hívják, hogy akusztikai mérõmikrofonos bemérés és ezután a hangfalbeállítás, és nem, nem a HM-erõsítõs kalibrálásra gondolok....😊
azért két különbözõ hangfalat berakok ugyanarra a végpontra, meg tudom mondani, mi a különbség vagy hiány halandzsa nélkül is. 😊
a boros példád viszont ebben a témában nagyonis helytállónak nevezném! 😊
Persze ugye ez az én mániám, hogy CD-n ilyet nagyon nehéz találni, mert egyszerûen a 16bit 44.1khz nagyon kevés normális zenei reprodukcióra, de szerencsére azért több ezer album érhetõ el nagyobb formátumokban is (SACD, DVDA, HD download, stb)
Azon egyszerû oknál fogva van Yaqin erõsítõm mert ár/teljesítményben egyszerûen verhetetlen. Elég nyomós indok. Van itt egy hasonló márka MS300B jelû erõsítõje is csak ez dobozban van mert eladó sorba kerül. Ez mellé meg szinte lehetetlen hasonló árban versenyzõt állítani, csak nincs kedvem kibontani, gondolom abban egyetértünk, hogy ezt a mintát nem az erõsítõ "rövidsége" fogja eldönteni - fõleg, hogy ezen is kijött minden különbség és hiba.
"de azt tudom javasolni, mint ahogyan én is szoktam szeánszokat tartani sok komponens cucc cserélgetésével, így Te is kipróbálhatnál nyugodt szívvel eszköz cseréket, és akkor biztosan tapasztalnád, ha Neked az a felvétel nagyon sziszeg,akkor valahol (még az enyémnél is több) túl sok magas került a felépítményedbe..."
Hifi rendszer soha nincs kész, szokta mondani barátom, hiszen mindig cserélget valami az ember. Ez nálam is így van, fõleg, hogy tele vagyok hifibuzi haverokkal; nemrék egy Linn Majik DSI-t adtam vissza, tesztelésen volt nálam. A sok magassal azért nem értek egyet, mert akkor az CD-nél, saját LP-knél vagy bárhol jelentkezne, de ez nem igaz.
"talán a magas részt egy hajszálnyival visszafognám...de ez már kukacoskodás lenne részemrõl. "
Hát én akkor ezek szerint kukacos vagyok 😊
Egyébként hangfal kérdése is, mert haver kis wharfdale hangfalán fele olyan magas sincs, de nála egyéb zenék is magashiányosok szóval nem hiszem, hogy ahhoz kéne hasonlítani.
"ez viszont igazi audiofilista halandzsa:"
Hát a Hifi már csak ilyen, megfoghatatlan konkrét dolgokról, érzésekrõl beszélünk. Ahogy nem lehet pontosan megfogalmazni egy jó CD és egy jó LP közötti különbséget sem csak "halandzsával." Mint ahogy egy jó hangfal és egy jobb hangfal között sem tudsz egyértelmû dolgokat mondani - ha tudsz akkor az azt jelenti, hogy a két hangfal nem is egy ligában versenyez.
"errõl õk tudnának mesélni,még az is lehet kényszerbõl csinálták és a kapcsolatuk is csak plátói"
Attól még lehet profin csinálni valami meg lehet hányavetin, ráadásul az LP-n ez abszolút érzõdik mert ugye mindenféle timing probléma létezik szemben a digitális technikával, egy jobb cucc meg lehet hogy csak azért sokkal jobb egy korrektnál, hogy nem összevissza állnak a zenészek a hangképben hanem megfoghatóan, és pontosan ahogy egy koncerten. Ezek nüansznyi dolgok, és ezért kell kurvasokat fizetni. Olyan mint a bor; a 800Ft-os meg a 2000Ft-os között még borundoros is megmondja a különbséget a 2000 Ft-os és az 5000 Ft-os között már nagyon kell figyelned és élvezned az ízeket, az 5000 Ft-os és a 25.000 Ft-os között meg már csak az inyenceknek megy ez. Egyre nagyobb árkülönbség egyre kisebb különbségért.
"...hogy nem mozgatja meg a lábad,az azért van,mert ez nem tánczene,"
Inkább úgy mondják, hogy döglött. Ha csak a tánczene mozgat meg zenét hallgatva akkor vagy veled vagy a rendszereddel komoly bajok vannak.
"egyébként dobnál egy szerinted tökéletes, tökéletesebb és egy legtökéletesebb felvételt (bármit), hogy csámcsoghassunk rajta picit?"
Tökéletes felvétel nincs, de majd töltök fel közelit. Persze szigorúan HD lejátszóval lehet csak hallgatni.
A helyzet az, hogy annyira átitatták az elménket a tömörített fájlok valamint a rossz minõségû kiadások (CD), hogy már rossz szemmel tekintünk magára a digitalizálásra, pedig valójában semmi okunk rá. A gond mindössze annyi, hogy a digitalizálásban rejlõ lehetõségeket sosem aknázták ki úgy Istenigazából - nem volt rá kereslet (lásd: SA-CD). Kíváncsi volnék, hány buzgó LP-párti tudná megítélni egyértelmûen egy vakteszt során, hogy közvetlen LP-rõl játsszák-e a zenét, vagy éppen egy gondosan elkészített digitális másolatot hall?
Hajlamosak vagyunk a rossz minõségû kiadások által megítélni a digitális technikát, ez itt a gond, pedig analóg rendszerben is rejtõzhetnek hibák, elégtelenségek ezrével amelyek kivétel nélkül a minõség rovására mennek. Elfelejtjük azt, hogy ahhoz, hogy becsmérlõen beszélhessünk a digitális rögzítésrõl, olyan analóg felszerelésre volna szükség amely milliókba kerül. Arról már nem is beszélek, hogy a digitális technika nagy elõnye, hogy nem kopik-, használódik el az adathordozó - vajon hány embernek jut eszébe, hogy az LP minden lejátszás során veszít a minõségébõl?
In Lak\'ech Ala K\'in
annak ellenére, hogy valóban igaz, szinte minden mindenre hat vagy kölcsönhatásban van valamivel, egy gondolatnyi dologgal viszont sehogysem tudok azonosulni:
amennyiben ugyanabban a rendszerben és ugyanazon körülmények között (szisztémában) kicserélünk egyetlenegy részt (legyen az akár alkatrész vagy beállítás módosítás),akkor annak hallható változása 100% bizonyossággal utal a cserélt dolog vagy eszköz minõségre gyakorolt hatására!
és ebbõl a szempontból teljesen tökmindegy, hogy ez digitalizálás után vagy azelõtt következik be. nyilván a digitalizált és a közvetlen azelõtt direktben meghallgatott anyag hallásérzetre különbözhet, de most két végtermékrõl van szó, aminek hangzásbeli különbsége a fentiekbõl következõen digitalizálás elõtt is ugyanúgy fenáll, legfeljebb annak mértéke térhet el (jó digitalizálás esetén a gyakorlatilag elhanyagolható - értsd, 0,0xxx -százalékban).
Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !
Ez a kijelentés nem feltétlenül állja a helyét, bizonyos dolgokról lehet véleményt alkotni digitalizálást követõen is.
In Lak\'ech Ala K\'in
Úgy-e tudjuk, hogy analóg rendszerek esetében a magas frekvenciatartomány megszólaltatása a legkörülményesebb - amennyiben beszennyezõdik a hangszedõ (fej), az torzul leginkább, illetve tûnik el. Mivel a Tátrai 1-nek részletesebb a hangképe a Tátrai 8-hoz viszonyítva amely valóban fátyolosan szól némiképp úgy vélem, hogy a sziszegés a forrásanyagon (LP) is jelen van, a Tátrai 1-et eredményezõ érzékenyebb hangszedõ csak kihangsúlyozza azt.
...Én a forrásfelvételen gyanítom a gondot, ugyanis a sziszegés bizonyos szinten mindkét mintán jelen van.
Kellemes Húsvéti Ünnepet, Tagok! <#wave>#wave>
In Lak\'ech Ala K\'in
Átszaladsz a "fejegységeddel" , hogy meg tudjam hallgatni. ÕÕõõõ esetleg körbeszaladnál mindenkihez, hogy mindenki részesülhessen a gyönyörbõl?
Szerinted hogyan tudatnánk egymással és kérnénk ki egymás véleményét, ha nem digitalizálnánk a lemezen található zenét.
Nembánom, van itt még 2-3 kazettás magnetofonnak mondható szerkezet, majd rányomom és körbeküldöm.
Csak a WAV peregjen
Napok óta olvasom itt a véleményeket, értékeléseket, s egyre kevésbé értem az egészet!
Hogyan lehetne véleményt alkotni egy ANALÓG holmiról olyatén módon, hogy digitalizálom ????
Egyszerûen nem is értem.
Ez a reláció sok mindenrõl szól, de a lemezjátszó fejegységének a képességeirõl a legkevésbé.
Le kell ülni, meg kell hallgatni az egyik, majd a másik fejet, nem egy számon, hanem legalább 4 - 5 darabon, hogy bennem maradjon a hangkép.
Hát így lehet, na de digitalizálva ?????
Ha már a forrás sem jó, akkor ...
Analógot hiteltérdemlõen csak analóg módon lehet tesztelni.
Minden más önbecsapás.
Nem is értem, minek kéne a lemezeimet digitalizálni ??
a te cuccod bár nem rossz (hogy nem került kevésbe annak viszont sokkal kevesebb köze van a minõséghez,mint azt sokan gondolják), a leggyengébb láncszeme így hallatlanul is az erõsítõ,ami nem rossz ugyan, de nem is magaslik ki semmiben sem az átlagtól (még a csöves átlagból sem). Nyilván sok idõt és pénzt öltél bele, hogy kiválaszd magadnak a megfelelõt (sokan ezt tettük), de azt tudom javasolni, mint ahogyan én is szoktam szeánszokat tartani sok komponens cucc cserélgetésével, így Te is kipróbálhatnál nyugodt szívvel eszköz cseréket, és akkor biztosan tapasztalnád, ha Neked az a felvétel nagyon sziszeg,akkor valahol (még az enyémnél is több) túl sok magas került a felépítményedbe...
azt el tudom fogadni, hogy a nagy énekhang dinamika miatt a magas részek bántóak lehetnek (fülesen engem is kicsit megfognak), így ha ettõl tökéletesebbet akarnék, talán a magas részt egy hajszálnyival visszafognám...de ez már kukacoskodás lenne részemrõl.
ez viszont igazi audiofilista halandzsa:
"az énekes és a zenekar között kapcsolat van, de a zene izgága és nem mozgatja meg sem a lábam sem a lelkem - ez a zenébõl is adódhat."
hát igen, a zene már csak ilyen...az elõadók között van kapcsolat, üzleti, anyagi, baráti meg hát az énekes énekel, õk meg zenélnek alá, de az is lehet, hogy pont fordtva, errõl õk tudnának mesélni,még az is lehet kényszerbõl csinálták és a kapcsolatuk is csak plátói...hogy nem mozgatja meg a lábad,az azért van,mert ez nem tánczene, és sem akartam rá ugrálni, hogy a lelkedet sem,azt meg úgy mondják egyszerûen, hogy 'nem jön be'....avagy nem sikerült ráúsznod a színuszhullám tetejére. <#nevetes1>#nevetes1><#nyes>#nyes>
egyébként dobnál egy szerinted tökéletes, tökéletesebb és egy legtökéletesebb felvételt (bármit), hogy csámcsoghassunk rajta picit?
<#wave>#wave>
A szett amin hallgattam; HDI Dune BD Prime3 + USB Pendrive wav kiterjesztéssel ahogy feltöltésre kerültek, ez digi kimeneten egy zero dac-ba csatlakozik, amit egy Yaqin 6V6 csöves erölködõ fogad VandenHul D102MKIII kábelekkel, és egy házi 2 újnyi hangfalkábelen surrannak bele egy JMLab Focal918SE hangfalpárba.
Tátrai1: Nem tudok elvonatkoztatni de kissé túl magasan szól, a refrénben zavaróak a sziszegések, a másikhoz viszonyítva levegõsebb, a sztereó tér lényegesen nyitottabb, az énekes és a zenekar között kapcsolat van, de a zene izgága és nem mozgatja meg sem a lábam sem a lelkem - ez a zenébõl is adódhat.
Tátrai8: Sokkal nyugodtabb, a magasak nem zavaróak, viszont néhol kevesek, a cinek szó szerint megdöglöttek. A refrén nem sziszeg és ez nem tudom, hogy a jobb tracking miatt van vagy mert csak szimplán kevesebb magasat hoz át. Igazatok van így fülelve hallhatóan fátyolos, és a sztereo tér sem túl nagy, a zene lelkébõl viszont több átjön, a lábam itt sem mozog.
Verdict: Ha a tök õszintét kell mondani akkor azt kell mondanom, hogy mindkét felvétel jó és rossz egyszerre. Egyik sem hibátlan az itt mások által elhangzott tökéletes jelzéstõl meg mindkettõ nagyon nagyon messze van, egy jól kevert CD ezek után sokkal jobban szól, jobban a helyén van minden. A hangszedõre továbbra is nehéz következtetni mert itt van egy digitalizálás, kábel, hangkártya is közben, plusz (a vesszõparipám) eldobtuk az LP összes elõnyét a kicsi mintavétellel.
Ha ebbõl kéne megtartani valamelyiket akkor bajban lennék, valószínûleg csak akkor tenném ezt meg ha másképpen nem lehet megszerezni ezt a zenét (nem tudom meg lehet-e), mindkét minta vérzik valamilyen szempontból, jobb lenne élõben hallani a lejátszót és a hangszedõket, valószínûleg akkor hallanánk a lényeget, csak ismételni tudom magam a tökéletestõl nagyon messze van mindkét minta az 1-es jelû is.
Szigorúan magánvélemények hangzottak el 😊
A T8 felvétel egyszerûen tompa, ráadásul a zene középrõl szól nincs akkora stereo hatás mint a T1-nél ...többször bele-bele kattintgattam a két mintába ugyan oda és a T8-nál mindig az volt az érzésem mintha összeugrott volna zene
Gondolom Wescone kolléga fejhallgatójával ez még jobban érzékelhetõ
Szerintem több ilyen mintát kellene hallgatni ahhoz ,hogy tisztában legyünk a hangszedõk képességével, de az biztos ,hogy ennél a tesztnél a T1 a nyerõ (nálam tuti)
........:::: Eurodance & Italodance ::::........ \"Sok ilyen, nem kommersz zenét oszthatnál meg velünk\" :)
Egyébként nekem tetszik ez a zene, nem ismertem.
Valamint Wind mester lassan elárulhatná, hogy melyik felvétel milyen szedõvel jött létre.
Az 1 az <#eljen>#eljen>
No ez ki van zárva 😊
"Egy zenekari élõ koncerten a cintányért ugyan olyan hangerõn hallod mint a klarinétot vagy hárfát ?"
Nem, de ha csak a cintányért hallom akkor felmerül bennem, hogy valamit nagyon elkeféltek a beállítással.
Egyébként jó lenne tudni melyik minta mivel készült. Mindazonáltal én azt mondom, hogy ha bármelyik is drágább a másiknál 5-10e forinttal azt már nem éri meg megvenni - legalábbis ezen minta alapján. (egyéb paramétereket ebbõl a mintából nem tudunk meg.)
Szerintem túl sok normalizált cd-t hallgatsz !
Egy zenekari élõ koncerten a cintányért ugyan olyan hangerõn hallod mint a klarinétot vagy hárfát ?
Mint anno Gyurinak is írtam.. Szerintem pont az volt számomra a furi a felvételeiben, hogy rögtön ott volt minden (bang). Úgy jellemezném mint ha ébredéskor kihagynád az ülû helyzetet és fekvésbõl rögtön talpra ugranál (nincs átmenet). De akinek ez tetszik ám legyen.
Szerintem..
Csak a WAV peregjen