HQ Sound / Music - Masterpieces

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Wescone
Hello szlafko!
Elöször is, itt (ellentétben a "80-as..." topikkal) - lehet vitázni. Persze normális hangnemben.
Lényegében igazad van, nem sok értelme van a veszteségmentes tömörítésnek, pontosabban azok számára van értelme akik fogukhoz verik a... megabyte-okat, vagy spórolni akarnak a le-, illetve feltöltési idõn.
Nem minden átalakítás veszteséges, a számítógép pedig azért alkalmasabb egyeseknek médialejátszásra mert egyfelöl editálni lehet a külömbözõ formátumokat, másfelöl egyszerü lejátszásnál is több beállítási opcióval rendelkezik a PC, külömbözõ software-ek által. Ezen felül még hardware-ileg is fejleszthetõ.

In Lak\'ech Ala K\'in

(nem vitatkozni akarok, csak vélemény)

Még mindig nem értem ezt a wav, ape, flac, stb. kérdést.
A legegyszerûbb a wav (ha analóg forrásról van szó)
Akkor mi a ménykûért kell még átalakítani valami másik formátumra, amikor a mai vinyó méretek + net sebességnél értelmetlen.
Nem mindegy egy 500-as vinyónál hogy 35 mega ape, vagy 60 mega wav?
Egyébként is mindig azt mondjuk, minden átalakításnál van valamilyen veszteség.
Minden wav-ot asztali cd lejátszón hallgatok, mert az még mindig jobban szól, mint a pc
Persze biztos van sok-sok pénzmagért megfelelõ hangkari, de minek, ha az asztali lejátszó alapból jól szól?

Belinda_Carlisle - Circle In The Sand
pass : Proshot
Wescone
Õszintén, meg sem fordult a fejemben, hogy ilyesmin gondolkodjak...<#pardon1>

In Lak\'ech Ala K\'in

Zephyr Retiring
úgy látszik, csak wescone nem vette észre a "külömbséget"<#hehe>
te viszont dióka (mint mindíg) tökéletesen beletrafáltál.
ezennel megnyitottuk a beígért "mi is valójában a hq?" cikksorozatunkat...<#nyes>

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

Dióka
"mi a külömbség (vagy az egyezés) a high fidelity és a high quality közt"
elsõdleges és legszembetûnõbb külömbség, hogy "különbség" van, nem olyan nehéz megjegyezni szerintem.
ha meg nagyon filózni akarok a két fogalom megközelítése között,akkor írok egy példát:

minden hifi, ami a zenét, hangot a ki és bemeneti oldalon is egy bizonyos zajszint, torzítás és pontos frekvencia válasz meghatározott tartományán belül képes reprodukálni. (hogy ez mennyi is, azt a sztenderdek határozzák meg)

a high quality pedig lehetne mindaz,ami ezeknek megfelel, de attól jobb, hogy akusztikailag magasabb hangzásélményt nyújt a hifi kompatibilis rendszereken. (erre szoktuk ugye mondani, hogy kurvajól szól, de ez az a rész is,ami már a nem mindig mérhetõ, relatív kategória)

Zephyr Retiring
egy kis segítség a feladványhoz:
nem arra gondoltam, hogy a high fidelity címû regényt 2000-ben megfilmesítették (pop, csajok, satöbbi címmel) és az az egyezés, hogy blue ray-en otthon hq-ban megtekintheti<#hehe>
..ám az ötlet, nem is rossz..<#nyes>

Zephyr Retiring
...és csak hogy "teljes legyen a kép"...

atiapuka kedvéért (most az egyszer) jelszó nélkül ...vitathatatlanul hq minõségben egy hq fórumban<#nevetes1>

Zephyr Retiring
még megvárhatjuk dióka kolléga okfejtését....

..de addigis, hogy ne unatkozzunk, itt egy kis kedvcsináló hq-ban, mert "odaát" valaki nemrég kereste..<#wink>

Wescone
<#nevetes1> Talán off, de <#taps> érdemel a versed!
A kérdést illetõen megvallom fogalmam nincs, mi a külömbség (vagy egyezés) a két fogalom közt <#nemtudom>, úgyhogy Diókátol vagy tõled várom (esetleg várjuk), a megvilágosodást. <#worship>

In Lak\'ech Ala K\'in

Zephyr Retiring
sziasztok<#integet2>
látom, nem pörög a fórum. egy kérdéssel jöttem, és egy rövidke verssel<#hehe>
a kérdésem wescone és dióka kollégáknak szól, de válaszolhat rá bárki, aki tudja<#ravasz1>
mi a külömbség (vagy az egyezés) a high fidelity és a high quality közt<#nemtudom>
amíg ezen elgondolkodtok, íme a vers (bocs az offért wescone)<#miaz>

nem vagyok hangteknikus.
nincs fõiskolám, sem érettségim ezt állítom.
bár eme szöveget kanadából nyúltuk,
ezidáig ez senkinek sem számított.

rajtam kívül, jó ha ketten értik,
mit értek hq audiencián, vagy digital signal subfrequencián,
gyengébbek kedvéért (ha kérik)
akár oldalakon át is magyarázhatnám.

itt mosolygok a szobám sarkában,
mikor a hsz-eimet félreértik,
elfelejtik,
vagy szentírásként kõbe vésik.

kétségtelen: az sg fórumon
vannak a legnagyobb császárok:
a magas minõségnek párja nincs,
bármerre is császkálok.

sg fórum linkeskedõ függõi: titeket én így kedvellek:<#eljen>

zsoltford
üdv kollégák...elbüvölõ a hölgy mindenképp...bár volt némi eszmecsere a szomszédban úgy fél éve, hogy a hang és a a hangal megjelenõ hölgy nem azonos...aztán ki tudja...den harrow és tom hooker vagy lou sern nevek mennyire azonos személyt takarnak?illetve ha azonosat akkor melyik archoz tartoznak az álltalam többségében kedvelt dalok...<#nevetes1>

Tötikemester
Köszönet a türelemért, (Wesconne kollégának a törlésekért, és Mflex kollégának a felvilágosításért.)<#worship><#worship><#eljen><#wave>

Ide nekem minden linket, és egy password sem árt néha!

Tötikemester
Addigis, mégegy próba. (hátha ezt is törölni kell!<#taps>
Ügyes Tötikemester próbálkozik...

Tötikemester
<#guluszem1><#wilting><#wilting>
Wescone törlés!
Mflex. Mindent ugyanúgy csináltam, mi a fene van még mindíg???

Wescone
<#nevetes1>
Ne aggódj Tõtike, eddig én sem tudtam videót linkelni.
Köszönjük a tippet Mflex kolléga! <#worship>

In Lak\'ech Ala K\'in

mflex
1, mert eleve rosszul van tagek közé rakva [/flash] <---

2, mert az src címet kell közé rakni és nem direkt linket...

jelen esetben ezt:

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/iYHvqSa8EME&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/iYHvqSa8EME&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

What about the forests?

Tötikemester
Wescone kolléga.
Ezeket töröld ki, és mondd el miért nem tudok ide videót belinkelni??

<#help><#wilting>

Tötikemester
Úgy néz ki, hamarosan ezt tudnám prezentálni wav-ba.
Ha valakit érdekel, jelezze.

Valeri Dore

Tötikemester
Minõ véletlen, ezt én is meghallgatnám.<#eljen>

Wescone
Szeva' kolléga!
Ha jól emlékszem töled származik a "Rock Me Amadeus (Special Salieri Club Mix)" amelyet annó 48kHz-en prezentáltál, megtennéd, hogy újradigitalizálod (ezúttal 44.1-re) és felrakod még egyszer? Megöl a kiváncsiság a 44.1 - 48kHz közti esetleges külömbséget illetõen... Persze csak ha van kedved és idõd rá. <#worship>

In Lak\'ech Ala K\'in

Tötikemester
Szia Dióka! A konvertálást vágom, de mi is az a digitalizálás<#nemtudom>
Tötikeként a linkgyûjtés már megy, de ez a digi izét még tanulnom kellene kicsit.<#mf1>
Arra tippelnék, hogy a bakelitlemezt felkopírozzuk a számcsira, már ha ez lenne amire gondolsz.
Egyszer én is próbáltam hasonlót egy Bad Boys Blue albummal, de csak valami VHQ (very high quality) féleség sült ki belõle, ami senkinek sem tetszett. Ezért átálltam a wavra. Addig dumáltál, hogy rádumáltál!<#hehe> 44 kHz, meg 16 bit meg mifene...
Igazad volt, meghajolok tudásod elõtt:<#worship>

Wescone
Jól mondod Tõtike... Hi! <#wave>

In Lak\'ech Ala K\'in

Tötikemester
SzeWav Wescone<#wave>
Fogalmazzunk inkább úgy: éljen a lossless, fõleg a WAV<#mf1>

Tötikemester
Kösz kolléga!<#worship>
Várom a privid. Többit ott.<#mf1>
SzeWavsztok HQ mókusok<#wave>

zsoltford
szép napot lemezbarátok!

vinyl maxi

Dióka
még szerencse!<#wave><#vigyor>

Wescone
Elöbb-utóbb mi mindig közös nevezõre jutunk! <#nevetes1><#wave>
Való igaz, hogy én átkonvertálásrol beszéltem.

In Lak\'ech Ala K\'in

Dióka
Biztos félreérthettél valahol, mert én nem a konvertálásról beszéltem, hanem a digitalizáslásról! Ugyanis a kettõ egyáltalán nem ugyanaz a folyamat!
egy már meglévõ anyag lekonvertálása során az átalakításból adódóan sajnos mindenképpen elvész valamennyi (ezt a lekonvertálás fajtájától és minõségétõl, illetve a zene összetételétõl függõen vagy lehet hallani, vagy nem),még a dinamika is változik, de ha egybõl 44,1-be digizi valaki,akkor ilyen veszteségekkel nem kell számolni.

én sokmindent elhiszek, azt is,amit írsz, csak azt vontam némileg kétségbe (amit most kisarkosítok), hogy a "különbséget" , te bármikor, bárhol, bármin és bármilyen zenén meghallod. egy ilyen jellegû tesztre sokmindenit meginvitálnék....

Wescone
"...de hogy te minden egyes 44,1 és 48 között meghallod a különbséget,az több, mint megmosolyogtató számomra."

Lehet mosolyogni Dióka, sõt, nevetni is! Úgy hallottam jót tesz az egészségnek. <#wave>
Bármennyire is hihetetlen számodra, de nem kellett nekem semmiféle mûszeres teszt ahhoz, hogy meggyõzõdjek arrol - egy 48-ra digitalizált LP anyagot kár és vétek 44,1-re konvertálni. Ha hiszed - ha nem, ez esetben nyilvánvalóbb a hangzáskülömbség mint ami 44.1-es wav és 320-as mp3 közt észlelhetõ.
Nem grandomániábol tartogatom 48-on a korábban (kollégák által) feltöltött LP anyagokat, korábban nekem is szándékomban állt "átrakni" õket 44.1-re, de gyors fûlteszt után azonnal letettem eme szándékomrol.

In Lak\'ech Ala K\'in

Dióka
hogy a cd 44,1 lett,az valóban összefüggött némileg a cd kapacitásával, de csak minimálisan.....
szám szerint a 44,1 és a 48kHz között abszolút értékben 1950Hz (!) a különbség "hangban", és ez a "hang" pontosan a 22050Hz-tõl a 24000hz-es (22,05-24kHz-es) tartomány,ami ha valakinek nagyon hiányzik,akkor azt úgy is hívhatjuk pl., hogy tengerimalac,mert õk 16-33.000 Hz között tényleg jól hallanak.
ha gondolod, átküldöm pár számból (hogy nagylelkû legyek már) a 19khz feletti részt, és ha megmondod,mi a szám címe,akkor <#worship>....
egyébként meg enélkül ne mondjunk "nyilvánvalóan létezõ" dolgokat.
persze a végtelenség is létezik, csak hát ugye mi ahhoz túl kicsik vagyunk.

Wescone
"igen ez lehet, azonban akkor a hivatalos szabvány a mi elfogadott, miért a 44.1 khz?manapság is?"

Szerintem betéve tudták már akkoriban a szakemberek, hogy a fogyasztótársadalom 95 %-a nem érzékeli, és igy nem is igényli azt a minõségplusszt amely 44.1 - 48kHz közt nyilvánvalóan létezik. Ezenfelül akkoriban talán a CD kapacitásának (korlátainak, elõállítási költségének) is köze volt e szabvány bevezetéséhez.
De ez csupán az én véleményem...

In Lak\'ech Ala K\'in

Dióka
eson cd:
ha én kiadó lennék,akkor azt írnám hogy 32bit mastered,mert a nagyobb szám még jobb minõséget sugall a vevõnek és talán többen is adnak érte pénzt. ez így van már csak minden marketingben....persze azt nem mondják, hogy te buta ember, amit viszont megkapsz tõlünk cédén azt vissza kellett butítanunk hozzád és az audio cd-szabvány elõírásaihoz,azaz 16 bitre. a széles körû kompatibilitás miatt.

ettõl függtelenül jól csinálják, hisz ha valamit maszterelnek,akkor nyugodtan lehet nagyobb bitmélységet használni a részletesebb masztering elvégzéséhez. amivel én taliztam, azzal (a párral) meg voltam elégedve, nem azt mondom, hogy soha jobbat, vagy nem tudtam volna másképp, de legalább tényleg egyben volt a maszter munka,amire rá mertem volna én is írni, hogy az tényleg HQ. <#kacsint>
ennyit errõl.

Dióka
éljen a wav, meg az automata mosógép és a vanilía is,mert ezek is mind jó dolgok.<#eljen>
nem akartam nagyon reagálni, de ZR-el részben egyet kell értenem (a fenébe is <#nevetes1>)

szóval a bakelit 48/16 az egy olyan dolog, hogy nem mondom, sohasem volna rá szükség, mert esetleg olyan über minõségû a cucc (hallásra is), hogy a plusz hanginfó hallható is lehet a digitalizás után is, legyen ilyen bakelitje mindenkinek (eddig még csak Mflex archivumában hallottam hasonló minõséget), tárolja mindenki úgy, ahogyan neki jólesik, ezen ne múljon.....(hogy szerintem mi és miért felesleges azt már asszem itt is,meg máshol is mondtam),
de hogy te minden egyes 44,1 és 48 között meghallod a különbséget,az több, mint megmosolyogtató számomra.
mi vagy te, Batman?! <#nevetes1><#nyes> no nem mondom biztosan,hogy nem az vagy, de azért megkérdezem.<#kacsint>
ezt a szerény nagyotmondást szerintem én is és ZR is gyorsan meg tudná cáfoltatni veled egy teljesen vak fülteszten, ahol pszichésen nem kapnád meg a lehetõséget arra, hogy elõre kielemezgesd a kedvenc progiddal a zeneszámokat és annak eredményei alapján sokkoljad a füleidet, hogy mit is kéne hallanod. ha egy zenében, és ragadjunk csak le a digitalizált bakelitnél, nincsen meg a felsõ tartomány rendesen (tökmindegy miért),akkor nem fogsz tudni többet hallani,akkor sem, ha úgy "érzed" a 48k miatt "több van azért ott".

persze csak véleményem szerint.

Wescone
Végülis "mondható": éljen a lossless!
Egy valamiért mégis abszolut favorit a wav, éspedig azért mert bármilyen lejátszó alapbol játsza - minden codek, plugin ill. egyéb komplikáció nélkül.

In Lak\'ech Ala K\'in

Zephyr Retiring
sziasztok<#integet2>
dióka: eddig oksi, de legközelebb térj ki két apróságra.
a következõ írományodban szívesen olvasnék pár szót a 24 bit-es eson cd-rõl...van-e értelme, és ha igen, akkor mi...ha nincs miért is nincs?<#rolleyes>
zsoltfordnak: látom, nem fogtad a lényeget<#hehe> arra céloztam (rövid okfejtésemben) hogy az említett losslessekbõl és egynémely magas minõségû mp4-bõl pillanatok alatt készíthetsz wavot. ha már annyira ragaszkodsz hozzá...
na és azért bátorkodtam ezt megemlíteni, mert már most szólok, sok olyan anyaggal fogsz találkozni, amit nem wavban mentettek el anno, és meglehet, hogy soha nem is fogsz wavban hozzájutni. akár alterego kollégát is kérdezhetnéd errõl, egyet fog érteni velem ebben...
..de ha gondolod, várj csak nagyapó korodig egy-két ritka maxira, hogy vidáman porosodhasson a többi mellett...vagy amíg valaki ráérõ ürge (helyetted) át nem gurítja wavba<#eplus2>
wescone kolléga: "éljen a wav??"...látom, te sem fogod, mirõl beszélek..
nem inkább: "éljen a lossless???" ..de a füledet mindenképp dícséret illeti: egyike vagy azon keveseknek, akik fülre megmondják a 44 és a 48 khz közötti (felvételbéli)külömbséget. ez tapsot érdemel<#taps>
utánna, dúrd le az általam ide feltett mp4-et, csukd be a szemed és fülre szeretném hallani, hogy mi a külömbség e között, és mondjuk egy 44 khz-es wav között...kíváncsivá teszel...<#ravasz1>

zsoltford
igen ez lehet, azonban akkor a hivatalos szabvány a mi elfogadott, miért a 44.1 khz?manapság is?akkor amikor persze a fül halláskarakterisztikája miatt behatároltan de még is jelen korunk tehnikájával szélesebbé tehetõek...persze itt nem csupán a mûszerekkel mért eltúlzott tartományokra gondolok...
ha valaki tud magyar oldalt ahonnét hangszedõk rendelhetõek háttériformációk találhatóak az legyen szíves jelezze...köszönöm!(zaj dj-t ne halott a kommunikáció velük)
jó éj kollégák!

Wescone
Éljen a wav! <#eljen>
...viszont egy LP digitalizáláshoz szükséges, ha nem is a 48/24-, de a 48/16 mindenképpen.
Nekem igy vannak meg (48/16) a mai napig azok a zenék amelyek tõled, vagy Tgolyó-tol származnak, számomra ugyanis nyilvánvaló (jól hallható) a külömbség a 48-, illetve 44,1 kHz-en digitalizált felvételek között.

In Lak\'ech Ala K\'in

zsoltford
üdv lemezbarátok!tudom miért hoztad fel...ez az én külön psziho-ságom, hogy ha megnyitom a zenéimet egységes formátumot szeretnék látni köztük...bár persze ez most sem így van mert egy jó darabig 48 khz-el veszegettem fel...most már maradok a szabványnál...illetve (bár lehet ez is csak a tudatlanságomat jelzi) ahány kodoló-dekodoló...annyi eredmény...én amikor töltök fel lemezbarátoknak továbbra is maradok a wav-nál...mint egy ellenálló õskövület<#nevetes1>

Dióka
rövid történet.
-most épp nem akarok mesélni,aki van/volt olyan perverz, hogy végiolvassa a szösszeneteimet,az már félig tud mindent.<#nevetes1>
a továbiakról belátása és hite szerint dönt.
-a nagyja így van.
-az mp4-ed megvilágosodásának lényegét bõ 2 éve és azóta többször is önmagam ismételgetve már kifejtettem.
-zsír új infót ezzel kapcsban épp nem tudok mondani.
<#heureka><#hehe>

Zephyr Retiring
üdv kolléga<#integet2>
hallom, van egy kis gondod, jöttem segíteni<#heureka>
nos, ha már úgyis a hq soundban vagyunk, ejtsünk pár szót egy - két kódolási módról. úgy értesültem, bántja a szemed a flac, az ape és az mp4 (tanult kollégám kedvéért m4a, helyesebben aac)
szögezzük le elõre, hogy az elsõ kettõ akárcsak a wav és újabban egyes wma-k is (nem mind!) veszteségmentes formátumok.
errõl, majd tanítványom: dr.dióka kolléga mesélhet bõvebben, ha egyszer majd a kedve úgy tartja...
tömören: ezek mind egyenértékûek. szép szóval: losslessek.
egy kicsit (alig) lóg ki a sorból az mp4 (csak én hívom így, és a nero)
de a helyzet az, hogy ha mondjuk a neroddal az én mp4-emet kiírod audio cd-nek és visszateszteled mondjuk az audiocheckerel, akkor is biza cdda-t fogsz látni (épp mint a wavnál)
ha pedig a tau-val kuksizod meg, a következõvel fogsz szembesülni:

..ami pedig viccesen hangzik, de épp megegyezik a wavból készült audio cd-vel.
ideje lenne belátni, hogy nemcsak wav van a világon, ami hq!
az elõször megemlített többi losslessnél is hasonló a helyzet.
így van dióka..vagy nem így van???
remélem, tudod, miért hoztam ezt a témát fel zsoltford kolléga??<#integet2>

Zephyr Retiring
köszi cimbi<#worship>
na errõl szóltam nemrég...épp így kell szólni egy vinylrippnek<#felkialtas>
külön köszönet a képért. 1.osztályú<#eljen>
hamarosan én is jelentkezem, az egyik slágerükkel<#wink>

tgolyo
Hali!
mivel hajnal 1-kor tértem nyugovóra ráadásul babot vacsoráztam , így reggel 5-kor mikor felkeltem , 1-sõ dolgom az 1-es számú helyiségbe vezetett.Remélem megérted,miért nem sikerült 1-nek a nótát felvarázsolnom az 1-es számú szerv..re.

http://rapidshare.com/files/230649715/Dschinghis_Khan_-_Rom_vinyl_.rar

forever vinyl Állampolgári jogom hülyének lenni!

Zephyr Retiring
jó reggelt mindenkinek<#integet2>
zsoltford: miért kéne menekülni?? világosíts fel kolléga<#alien2>
tgolyó: a stargala-ról (próbaképp) az 1. album, 1.oldaláról, az 1.számot
...az 1. számú szerverre...reggel az 1. dolgodként...most 1. alkalommal..1 szer igazán feltehetnéd<#nevetes1>
dióka kolléga: várom a kritikát, ne kímélj...<#ravasz1>
na persze elõbb legyél tisztába pár dologgal:
1. az aiwa tûje (mint ahogy a gép sem) nem mai gyerek már..
2. elég sokáig tartott, míg elõdúrtam ezt a maxit, úgyhogy csak
érzéssel..<#ejnye1>...ugyanis van még rajta 3 dalocska<#hehe>
3....és mivel nem az én tulajdonom, a vinylgazda kikötötte: csak minõségi csereanyagért fogja átdobni a többi linket, de azokat (és ezt is) akár dvd audio minõségben is, ha úgy kell..<#felkialtas>
4. erre én felvilágosítottam a kollégát, hogy te beéred akár 44.1 khz-es
cd minõséggel is, de sajna hajthatatlan volt, azokért is minõségi ritkaságot kér cserébe...ez van...én mindent megpróbáltam<#heureka>
...vélemény??...javaslat???...ötlet??
ha eddig nem mondtam volna, a bobby o maxiról van szó, nem az itt kitettrõl...

zsoltford
lassan én is visszatérek...nem menekültök kollégák :-)

tgolyo
Hali!
dehogy nem voltál érthetõ.csak én értetlenkedtem.kissé elfáradtam így estére.

Zephyr Retiring
látom, nem voltam érthetõ kolléga...
ami hiányzik a tiédrõl, azt odaadom (ha kell),
és viszont te is nekem. így érthetõ<#miaz><#kerdes>

tgolyo
<#fejvakaras>

Zephyr Retiring
bocsi: a kibontáshoz: zephyrtheking
(ugyan mi más is lehetne??<#wink>)

Zephyr Retiring
jó estét mindenkinek<#integet2>
mint azt már pár bentfentes jól tudja, újjáépítettem egy aiwa vinylpörgetõt. teszteljétek le, hogy dolgozik:

limitált kiadvány speciálisan dj-knek
hallatszik is rajta<#nyes>
nem bántás képpen, de valahogy így kéne szólnia egy vinylrippnek<#nevetes1>

Zephyr Retiring
üdv tgolyó<#integet2>
valahogy megéreztem, hogy ez neked megvan<#hehe>
nekem pedig ez van tõlük: (a különbözetet kicserélhetjük, ha gondolod.)