61
Milyen hajtású jármű lenne jó az S éD motorok helyett
  • Danny1987
    #61
    Ez is egyfajta megoldás
  • Danny1987
    #60
    Elektromos robogó
  • NessieGraf
    #59
    Amíg Amerikának nem fűződött komoly anyagi érdeke a kőolajhoz, az üzemanyagot - beleértve a repülőgépek kerozinját is - kenderből állították elő. Ezek szerint a növényi alapú üzemanyag nem újdonság.

    Annak ellenére, hogy többszáz kenderfajtából csak egy olyan van, amely THC tartalma miatt kábítószer alapanyagnak alkalmas, a két dolog között mindenáron egyenlőségjelet kívánnak fenntartani. Valószínűleg ez sem véletlen mindamellett, hogy a kender újrafelfedezése a légkör helyreállításában és a globális felmelegedés elleni küzdelemben is jelentős szerepet játszhatna.

    Akit az ínyenc részletekre kíváncsi, keresse a Császár meztelen c. könyvet.
  • Zerénd
    #58
    Nem mindegy dzsotata? Csak kukacoskodsz b34

    A többi ja.
  • Danny1987
    #57
    A tömeggyártás elkezdődne akkor az ára egy fokkal lejjebb menne.
    Ezzel az a gond hogy a hidrogén tárolása nem megoldott.
    (bár ki tudja hogy az olaj ügyekben érdekelt cégek hány szabadalmat vettek meg ill. hány embert hallgattatak el már sőt tovább megyek lehet hogy már létezik olyan technologi ami a hidrgén előállitását jó hatásfokkal végzi illetve a tárolás is megoldható lenne)
  • joebacsi
    #56
    annál is inkább, hogy a napkollektor az napenergiából hőt állít elő, szóval azt szerelhetsz kocsira, sok értelme a fűtésrásegítésen kívül nem lesz :)
    ami neked kell, az max a napelem :)

    egyébként jól ráéreztetek, az energia tárolása a szűk keresztmetszet az elektromos autóknál, elsősorban a rövid élettartam, illetve a kellő kapacitáshoz szükséges nagy súly, és a viszonylag magas ár miatt

    várhatóan ezen a területen a megváltást az üzemanyagcella hozza, de ez még magánembernek szinte elérhetetlen, mivel nagyrészt kísérleti fázisban vannak, és iszonyat drágák...
  • Zerénd
    #55
    Én is csak iróniából írtam. :)
  • Danny1987
    #54
    de nem vagyok szakértője a témának
    ez akart lenni a vége
  • Danny1987
    #53
    De a napkollektor hajtású autónak nincs akkor teljseitménye mint a levegősnek.
    Ha pedig azért akarsz napkollektort rá hogy töltse a kocsidat levegővel akkor az két okból lenne gond
    -lehet nem is elég nagy a felűlete az autónak hogy érdemes lenne rá rakni
    -és ha mégis lehetséges lenne akkor a kocsi ára ami jelenleg 3-4 millió Ft megugrana a duplájára ha nem többre.
    (szerintem ezek lennének a gondok de nem vagy szakértője a témának)
  • Zerénd
    #52
    Akkor meg egyszerűbb lenne magára a kocsira szerelni azt a napkollektort.
  • Danny1987
    #51
    Lehet hogy hülyeséget mondok de tegyük fel hogy a kompresszor ami előállitja a nyomást az fel van szerelve egy napkollektorral.
    Igy már szerintem rengeteg villamos áramot meg lehet sporolni ha nem az összeset.(nem nagyon értek hozzá de elvileg lehetséges lenne)
  • Zerénd
    #50
    Ja. Mexikó városban a taxikat kezdték el kicserélni ilyenekre. Személy, tehertaxi tökmindegy. Kis pici zöld szarok. Elmennek ugyan 120-al, de a paci, igen kevés bennük, ráadásul nem is környezetbarát. Rengeteg energia kell a levegő össze sűrítéséhez.
  • Bucser
    #49
    Szaktopic alatt nem az SG topicjait értem, hanem komolyabb összetételű indexes klubtopicokat ahol való életben is adott témával foglalkozó emberek nyílvánulnak meg.
  • ZilogR
    #48
    és az én magam által előállított energiámat el is adhatom a kicsit nagyobb környezetemnek, valamelyest olcsóbban, mint állambácsi? EKKOR azért már csak rámvernék az ajtót?! ;)
  • joebacsi
    #47
    "saját magadnak energiát termelni teljesen járható, csak az ember kényelmes fajta - de biztos lennék benne, ha megtehetnéd és megcsinálnád, már kopognának is az ajtódon, h hogyan képzeled azt, h nem az állambácsitól veszed meg a hő- és villamos energiát?! De ez utóbbi már offtopic..."

    ez hülyeség, sőt általában még állami támogatást is kapsz, ha megújuló energiaforrás hasznosítására tervezel beruházni
    annyi, hogy ha esetleg többletenergiát termelnél, akkor azt várhatóan nem éri meg visszatölteni a hálózatba (elvileg törvény kötelezi rá az elműt, hogy visszavegye, és fizessen érte, de gyakorlatban bizonyos mennyiség alatt nem köteles átvenni)
  • joebacsi
    #46
    Egy lehetséges jövőbeni elképzelést mutattak be, decentralizált energiaellátással. Igaz, hogy nem igazán hangsúlyozták ki, hogy egy ilyen rendszernek jelenleg a hidrogén nehézkes előállítása igencsak szűk keresztmetszete, de még ezzel együtt is érdekes elképzelés, és nem tartanám irreálisnak. Rengeteg ma már alapvető dolog volt anno a kortársak szerint sokkal hajmeresztőbb elképzelés.
    Ezzel az erővel az összes sci-fi író hazudik. :)

    Persze van ezeken a csatornákon rengeteg csúsztatás meg dezinformálás, ezt nem vitatom, de ettől még nem feltétlenül minden hülyeség, amit leadnak :)
  • ZilogR
    #45
    mármint azért röhögnek ki, mert nézem, vagy mert azt gondolom, h kis közösségek maguknak termelnek energiát?

    nézem, mert szeretem - szórakoztató és nem is annyira buta. még jó ötleteket is lehet összeszedni.

    "Jobb szaktopicokban ezért kiröhögnének": ezt gondolom úgy kell érteni, h amióta megy a "Kiválasztott", azóta hétről-hétre több száz hozzászólás érkezik oda, ellenben a "Paranormális jelenségek"-be nem, mivel ez utóbbi a "szaktopic", így senki nem kockáztatja meg, hogy kiröhögjék, ha ide írna Uri Geller-rel kapcsolatban... :)

    saját magadnak energiát termelni teljesen járható, csak az ember kényelmes fajta - de biztos lennék benne, ha megtehetnéd és megcsinálnád, már kopognának is az ajtódon, h hogyan képzeled azt, h nem az állambácsitól veszed meg a hő- és villamos energiát?! De ez utóbbi már offtopic...
  • Bucser
    #44
    Te még hiszel a Discoverynek meg a NatGeo-nak?? Jobb szaktopicokban ezért kiröhögnének.
  • ZilogR
    #43
    én már rég abban hiszek, h az egyes kis közösségek fogják a maguk számára megtermelni az energiát és a fölösleget beadják a közösbe. ha megszorulnak, ők is vételeznek a közösből.

    jó volt látni pár hete egy filmet erről talán a Discovery-n, ahol a hidrogéncellás autókat ajnározták, mondván, h ez lesz a jövő (nem ez volt a fő mondandó, de ezt később). a lényeg az volt,h míg te a kis kocsiddal leparkolsz a munkahelyed előtt és feldugod a tömlőt a kocsidnak, addig a hidrogéncellád elektromos áramot termel a közösbe és cserébe a hidrogén tankodat telinyomják friss, ropogós hidrogénnel. az elemzők azt mondták, h ha az autókat amik az USA-ban szaladgálnak így üzemeltetnék, az akkora energia-pluszt jelentene, h többlettermelés lenne energiából.

    A mondandó pedig az volt, h mindezt a mostani nagy olajos cégek kutatói mondták - azaz: mi hívei vagyunk az új technológiának, ha a hozzá szükséges hidrogént tőlünk veszed!
  • Danny1987
    #42
    Indiában 6000 air cart helyeznek forgalomba.
    De ott elég sok a szén tüzelésű erőmü ezért a kompreszorokat nap kollektorokkal kellene felszerelni.
    itt
    Jó lenne ha itthon legalább az élelmiszereket vmi ilyesfélével szállitanák talán még olcsobb is lenne.
  • HM
    #41
    -Vannak (egyre több) alternatív energiaforrások: szélerőmű,naperőmű, víz,geotermikus...stb. Eu is azon van h minnél több legyen.
    pl.: napkollektorok hatásfoka is egyre jobb és olcsóbb. PErsze még drága és nem 2nap míg jó hatásfokú/olcsó napkollektrokkal rohangálunk.

    többire: #34
  • Danny1987
    #40
    a CO2 levegő jutásának 1/3-át a közlekedés teszi ki.
    Az igaz hogy több erőmű kéne.
    De nem csak az elektromos meghajtás létezik ott van az air car igaz a kompreszzor villamossan müködne de erre menne egy napelem akkor máris nem lenne olyan gáz.
    A hidrogén meghajtás sem egy utolsó alternativa.
  • Szabi84
    #39
    ez igaz mert a vegyipar több olajat fogyaszt mint a közlekedés
  • pszihopata
    #38
    Addig úgysem száll ki a pógár a kocsiból,amíg bírja anyagilag!
    Ha a rábeszélés kevés,majd a pénztárca átülteti a biciklire.

    Kicsit átalakul a kereskedelem ha a szállítás nagyon megdrágul,de attól még nem kell egymást halomra lőni!/szerintem/
  • pszihopata
    #37
    'De pl a toyota priust is károsabbnak hozták ki a hummernél"

    Na ja,egyszerűbb a honpolgárokat megnyugtatni,mint a japcsikkal felvenni a kesztyűt!:)

    Azért annyiból mégis érdekes nézőpont,hogy hosszútávon /globálisan/ sok mindent számításba kell venni.
    /persze ettől még az hülyeség/
  • Bucser
    #36
    Még midig tartom, hogy kurvára nem a környezetszennyezés a valós probléma amit 15 éven belül meg kell oldani, hanem az kőolaj ilyen ütemű fogyasztása mellett és ráutaltság mellett annak elfogyása.
  • Szabi84
    #35
    ez így mind igaz, de még mindig sokkal jobb a mostani helyzetnél! De pl a toyota priust is károsabbnak hozták ki a hummernél, mert a gyártási folyamata más! Szóval ebben nem nagyon hiszek! Az tény ha mindenkinek ilyen autoja lenne kéne még pár atomerőmű, de mivel nem szenyez semmi már oriási lépés lenne! Ami pedig a gyártási folyamatnál keletkezik vagy az energia előállításánál, jobban viselné ez a bolygó!
  • PrasCo
    #34
    A kocsiknak villany, a fúziós reaktorokig meg atomerőművek. Az pedig a videón sem meglepő, hogy a villanymotorok összehasonlíthatatlanul jobb karakterisztikával bírnak kigyorsítás során, mint a(z egyébként is sebességváltott) belsőégésűek.

    Gondot meg nem csak a kipufogógáz okoz, de szinte minden, ami csak az autóból kifelé jön, így a fáradt olajtól kezdve a légköri aeroszolokon át (érdemes utánanézni például, hogy például az azbesztszennyezés egészen kicsi koncentrációban is mit képes művelni a szervezettel) a nehézfémekig; mindent összevetve meglehetősen érdekesnek találom az "engem nem érdekel a környezetvédelem" kijelentést. Véglis tény, hogy nem szabad szemmel látható az öngyilkosság.
  • pszihopata
    #33
    A villanymotor hatásfoka jobb mint a belsőégésűé,ez ok.

    Azért pár kérdés felett hajlamosak vagyunk elsiklani!

    PL:

    Hány százalékos az erőművé ahol előállítod,és az mennyit szennyez?
    Hány %-ot vesztesz mire az eljut az erőműből a kocsid villanymotorjához?

    Mit csinálsz a több száz kilós akksikkal pár év múlva?

    Ha budapesten minden autó elektromos lenne,milyen hálózat kellene az elektromos műveknek,és hány erőművet kellene építeni?

    /amúgy egyenlőre ez tűnik a legjobbnak,ebben egyetértek,de rengeteg problémát csinál ez is/
  • Bucser
    #32
    "az olajmágnások a mi vérünket szívják"

    De miért szívnák?? Kötelező autót venned? Kötelező megvenned a benzinjüket?? Nem hinném...
  • Morphin
    #31
    Már rég megvan a következő technológia ami leválthatná a mai kocsikat...de kinek érdeke ez?? egytől egyig elásták ezeket a feltalálókat...az olajmágnások a mi vérünket szívják...nincs mit tenni.Vagy megszokjuk vagy megszükünk
  • Danny1987
    #30
    Nem tudom ha ilyen technologiák vannak miért mondja mindenki azt hogy a jövő csak háborúról meg éhinségről szólhat.
  • Danny1987
    #29
    Tetszik a cikk.
    Jó lenne ha már magyarországon is terjednének ezek.
    Persze nekem elég lenne egy családi verzió is.
    Ráadásul minden benzinkut tetejére lehetne napkollektorokat helyezni(ez nem olcsó mulatság) és akkor nem terhelné annyira a villamos hálozatot.
    Meg otthonra is lehetne venni egy napkollektoros töltöt ami a cikkben is van.
    Én azt hittem a sűritett levegős autó lesz a jövő járműve de ezek után erre szavazok.
  • Szabi84
    #28
    Éppen ezt mondja ő is! Kamu az egész!
  • Willi Betz
    #27
    De azt se felejtsd el,hogy a belsőégésű motor álltal kipöfögött szemét mit okoz az emberi szervezetnek.
  • Szabi84
    #26
    Inkabb nem fordítgatók annyira jó nem vagyok! De ami nagy szám benne az a sebessége, nyomatéka, ja és 3 óra alatt feltölthető, akár 1 telefon, így kibír közel 220 mérföldet! Bár az ára elég brsos mivel még kevés van belőle de attól függetlenül a gazdagok veszik mint a cukrot! De itt egy magyar cikk!
  • Danny1987
    #25
    Az angol tudasom nem vmi sok.
    Ez hogy is müködik?
  • Szabi84
    #24
    A villanymotor a nyerő megoldás az én véleményem szerint! A benzin és dízelmotorok hatásfoka kb 30-40 százalék ami szánalmasan szar, míg a villanyomotoré kb 80%százalék! Mióta van autó, azóta nincs semmi változás a hajtás lényegében, pedig már lassan a Marson járunk, ami elég elgondolkodtató! Ja és ha milliomos lennék EZT venném!
  • ZilogR
    #23
    wow ez tetszik...
    én kis butus meg azt hittem, h kiengedik, mint vmi sugárhajtóműből...
  • Danny1987
    #22
    itt van egy video az air car-ról.