77
  • Hellion
    #77
    ziby20, KarmaXXL, Sanyix:

    Köszi szépen, rendesek vagytok. Ki fogom próbálni amit mondtatok.

    Üdv
  • ziby20
    #76
    az enyem nem tamogatja, es kielegito sebesseggel fut. Nem ugy mint a wmvear aminel meg az eger is szaggat:S
  • Sanyix
    #75
    "Virtualbox-ot tudom ajanlani. Majdnem nativ sebessegel futtatja az oprendszert." Gondolom ez virtualizációt támogató procinál van így.

    Opengl-es win game nagy valószínűséggel megy linuxon, méghozzá elég szép teljesítménnyel, mivel a ms directx nevű szarja akadályozza meg a játékok linuxon futását, vagy lassítja be.
  • KarmaXXL
    #74
    A Kopete is kezeli a webcamot, és szerintem stabilabb az aMSN-nél, a Mercury-nál meg gyorsabb.
  • ziby20
    #73
    jah a virtualbox olyan jo hogy meg a virusok is futna az emulalat windowson.:D de tenyleg:D
  • ziby20
    #72
    2001 es game jo eselyekkel indul hogy ha nepszeru volt. A live massangert nem nagyon tudom. ha wine vel probald meg ha nem emegy marad a virtualisgep. Virtualbox-ot tudom ajanlani. Majdnem nativ sebessegel futtatja az oprendszert. A windowstol valo vegleges elszakadast nagyban meg konnyiti. 3d gyorsitason kivul minden megy. Es vanolyan modja hogy leveszi a hatteret, es ugy nez ki mint ha 2 ablakkezelo futna:D
    De elotte probalkozz az aMsn -el abban van webcam. Mercury-is egeszen jo kliens. Vagy ha at allsz skypera ott is lehet camolni. En szemelyszerint pidgin-parti vagyok. csak abban nincs cam tudtommal.

    Jatekot wine vel vagy cedegaval probald. De van amit at irnak nativan Linuxra, ami tenyleg sikeres volt.
  • Hellion
    #71
    Azt nem tudod, vagy valaki, hogy valami windows emulátor, képes-e a live messengert futtatni valahogy? Fontos lenne, mert a mikrofon/webkamerát és a megosztást sokszor használom, az a messenger ami alapban van az ubuntuba meg nem képes erre, ha jól tudom. Meg egy játék is fontos lenne, nem nagy cucc, rég játék. Ezekre mennyi esély van, hogy müködjön? Tehát ubuntu alatt msn és egy 2001-es game?
  • ziby20
    #70
    Kernelbe a Device Drives-> Graphics support -> Backlight & LCD device support kornyeken nezz szet.
    A energiafogyasztasrol meg a powertop segitsegevel tudsz tajekozodni. Nagyon hasznos kis program.

  • Hellion
    #69
    Köszi, sokat segítettél.
    Avval a xorg-al én is szórakoztam, de nem ment, vagyis nem müködött a 3d, és a compiz :(
  • ziby
    #68
    ha az egodrol ugrassz a IQ-dra vigyazz mert szornyethalsz....
  • Sanyix
    #67
    Ne higyj neki, fogalma sincs róla hogy miről beszél! :D A 7.10-es ben van egy bug, hogy az a 3d enegdélyezős izé fos, és a drivernek a felét lehagyták. apt-get remove xorg-fglrx (ha egyáltalán így megtalálja), majd apt-get install xorg-fglrx, majd dpkg-reconfigure xserver-xorg végigenterezed amíg el nem jutsz a driverválasztásig, majd ott kiválasztod az fglrx-et, majd restart xserver, vagy sima rendszer újraindítás, és mennie kéne.
    Egyébként ez a hiba a 8-asban már nincs. Mellesleg ez a nemszereti az ati-t a linux(és ezért szar, de ha a vistahoz nincs normális driver akkor a hardvergyártó a szar, nem a rendszer...) , is olyan mint az amd jobban melegszik az intel duma. Egyszer régen így volt 1 hónapig, és azóta is minden nab ezt mondogatja, holott már fordítva van.
    Nekem ati-m van, és több mint 2 éve simán megy minden vele, full 3d gyorsítással. Csak egy kicsit guglizni kell, vagy csak megkérdezni egy linuxos topigban.

    Miért ne lehetne válatoztatni a monitor fényerejét? Én gnome és kde alatt is megtaláltam, és ment, bár én inkább a monitoron változtatom ha kell :) Azt nemtudom hogy a 3d-s izéknél hogy van, nekem elég a csak simán szép 2d-s felület is, és szerintem notira is jobb lenne, hiszen ott számít a fogyasztás, a 3d meg többet fogyaszt.

    És nézd meg a procihőmérsékletet is, hogy mennyire hasonlít az energiatakarékos üzeméhez, mert bár a legtöbb gépnél automatikusan megy a 7-es ubuntuktól kezdve a bus disconnect(ami winnél mindig külön programos telepítős volt), meg a frekvencia, feszültség szabályozás, de lehet hogy neked nem megy, és állítani kell.
  • Hellion
    #66
    Köszönöm a válaszodat.
    Csak azért írtam, linux-osat ide a windowsos témába, mert elöttem már páran szóbahozták.
    Amugy egyik párti sem vagyok, ha mondható így, én xp sp2-t használok, de az ubuntu is tetszik (jobban tetszene, ha "szeretné" a notim)

    Csak még, egy kis ubuntus kérdés?

    Akkor a 8.4-es sem segítene a hibán?

    Meg még az is volt, hogy a wifi alapba müködött, de a led nem világított. Mondjuk az nem nagy baj.
  • Su0my
    #65
    Egyrészt ez még mindig XP-s topik, szóval légyszi minden Linuxos témát mellőzzünk.

    Másrészt sajnos azt kell mondjam, a Linuxot úgy általában nem nagyon szeretik az Ati kártyákat. (ami mellesleg szerintem... hát.. hagyjuk.)

    Ez a betöltési idő tényleg irreálisan magas. Valszeg a fentebb leírt Ati-inkompatibilitás miatt van.

    Na szerintem kb ennyi elég is lesz ebbe a topikba a linuxból.
  • Hellion
    #64
    Az normális, hogy 3 percig bootol az ubuntu? A 7.10-est próbáltam ki, pár nappal az elött mielött megjelent volna a 8.4
    Tosiba noti 1.6 cel 2 gb ddr2 ram 40 gb hdd 128mb ati vga.
    Meg sikerült telepiteni a 3d támogatást, ott is volt a pipa mellette, és fenn volt a compiz meg a többi szarság hozzá, és mégse müködött az a 3d-a szar.
    Pedig rendesen be volt állítva, egyértelmü volt, hogy kell.
    Ráadásul amikor már gyenge az aksi nem lehet hibernálni, alapbol, persze lehet van rá megoldás...
    És a monitor fényerejét sem lehetett változtatni, így leszippantotta az aksit gyorsan.
    Lehet a 8.4-essel nem csinálta volna ezeket. De, azt már nem próbáltam.
  • Su0my
    #63
    arrakistor: neked valami csoda géped van :D:D

    ziby: nem csak te jársz egyetemre te ... én is. én is vagyok fáradt. de áááá mindegy. alapvetően békés ember vagyok, de remélem egyszer találkozunk, az ilyeneket imádom agyonverni.
  • arrakistor
    #62
    most nagyon el foglak "keseríteni" : a Viszta is megy a gépemen.

    vLite a projekt neve, ráadásul 256 mega ramon és egy MINICDről (!!!) bútol be. az Aero-n kívül pedig teljesértékű Viszta... telepíteni is lehet.. és ha valami ultraparás HW-vel kerülne szembe külön driver pack cd is van hozzá.

    ...igen tudom, láttam én is már igen sok P4-es gépet SOKKAL, nagyságrendekkel lassabban butulni mint az én p2-p3-as gépeimet...

    ha kellően be van optimalizálva a rendszer és csak a célszoftverek futnak, amiket valóban használ is az ember akkor nagyon meg tudja hálálni magát és ez különösen a bútolási sebességben mutatkozik meg.

    igen, flash-es játékok is futnak a gépemen és itt is ugyanez a helyzet, ha alaposan be van optimalizálva egy kód, és nem lusták a programozók akkor régi , ma lassúnak nevezett gépre is lehet gyors kódot és jó játékot írni, legjobb példa erre máig minden idők legjobb számítógépes játéka a Half Life, amely Pentium 166-ra lett írva 3D-s kártya nélkül (!!!!!!) , de ott van a Tomb Raider 1-2 is és még sorolhatnám. a mai játékok ezekhez képest nem nyújtottak akkora igazi átütő sikert mint azok abban az időben.
  • Palinko
    #61
    de érdekes azért, hogy akik nem írkálnak ilyeneket mint te nem kapnak büntipontokat...
  • ziby
    #60
    Tudod egy ora matek utan, egy ora programozas kornyezetek utan, mestint gyakorlati oran. Mmikor mar tobb mint 5 ora senyvedsz a padban kicsit unatkozol....
  • passatgt
    #59
    ha olyan messze laknál amilyen hülye vagy, soha az életben nem érnél haza
  • Su0my
    #58
    komolyan nem értem az SG-s moderátorokat, elismerem, hogy a pontjaim egy része jogos volt, amit kaptam, az monnyuk poénos, hogy nem törlik őket , mindegy.. de hogy hobbiból ilyen értelmetlen vitákat robbantasz ki, hát az egy eléggé nyomorék lelki világra vall. keress barátokat, nem fogsz unatkozni, néha menj ki a szabad levegőre öreg.. ecsém.. és még valaki visszaszívja, hogy ő egy ... mindegy, nem akarok még büntipontokat.
  • Mardel
    #57
    Mortimer miért szúrta le a gyereket? Mert néha jól esik.

    (Ez nem magyarázat)
  • ziby
    #56
    Miert iszik az ember egy buliba? Mert neha jol esik:D
  • mousee
    #55
    figyelj, sztem annyira azér nem gány a helyzet. Pl én is ubuntu-t használok. És nem azért, mert ez most húúdenagyon menő, hanem a már lent leírt dolgok miatt. Szerintem épp ez a jó, hogy végre már eljutott ide ez a linux sztori, hogy vannak egyesek, akik teljesen ki tudják váltani a win-es dolgokat ingyenes alternatívákkal. Azok meg akik tényleg csak azzal vagiznak, hogy kocka így meg úgy, azok tényleg problémások, dehát most ez ellen mit lehet tenni? Jó, mondjuk bevallom, nekem is be van lőve pár csicsa, de bőven még az izlésesség keretein belül... Továbbra is szerintem él a mindenki azt használja, ami neki megfelel filozófia.
  • tomcsa4
    #54
    Bocsánat, visszaszívom amit mondtam rólad. Nem vagy hülye! Csak nem értem, mi értelme az ilyen flémeknek. Úgy is generálják maguktól az emberek. Jönnek sokan, ohgy Win szar, bezzeg a Linux. És ezek az emberek maguktól generálják. MEg hogy Vista így meg úgy, holott jószerivel nem is telepítették.
  • ziby
    #53
    szerintem szornyu a mai helyzet. Rengeteg ubuntu es egyeb csoda user jon hogy jaj a grafikus felulet:S Ez mar szerintem durva. Volt hogy oprendszer oran kellett eloadast tartani, de az en Gentoo-s eloadasom nem fert bele az oraba mert valaki elottem 50 percig forgatta a kockat, no persze semmilyen kerdesre nem tudott valaszolni. Csak annyi ment nogy be kattintja ezt akkor ilyen lessz....
    Vagy mikor valaki vaganysagbol hasznalja amit hasznal. Pl volt olyan ismerosom aki debiant hasznalt evekig. De annyit nem tud a csomag kezelorol hogy hogyan lehet lekerdeni hogy a feltelepitett csomnag milyen fileket masoltfel. Vagy aki evekig hasznalja a fluxboxot mert az vagany aztan mikor raszanom magamat nagy nehezen hagy feltegyem es kredezek tolle valamit azt sem tudja mirol beszelek...

    szoval az ilyen hozzallasu emberektol falra maszom.inkabb generalom a vitakat windowsos oldalon. Lassam hogy a vaganyok mit irnak
  • ziby
    #52
    Nem olvastad az elejet? Mivel mar ott le irtam hogy direkt ezt akarom, mert epp unatkoztam, es szeretem nezelodni hogy hulye emberek felhuzzak magukat. Foleg hogy a nagya nem tud semmien ervet, es csak idiotasagokkal dobalodzik...
  • Csaba42
    #51
    Csak nézd meg, ki írta: Gyurkity Péter, a mester.
  • tomcsa4
    #50
    Ugyanmár, Ziby csak csinálja itt a cécót, ne is ért a Vinhez. Akkora példátlan baromságokat tud mondani, hogy csak lesek. Most meg itt megjátssza a Windows fant, holott nem is az, csak flémelni akar. Ennyi esze van neki, nézzük el, hülye szegény.

    Arrakistor első HSZén sokat nevettem, jól megírta :)
  • Csaba42
    #49
    Sosem gondoltam volna, hogy pont te sütöd rá valakire azt, hogy rasszista.

    "Picipuha XP tudja ezt?"
    Már a Win2000 is tudta ezt, nemhogy az XP. Csak próbáld ki te is.
  • Mardel
    #48
    senki nem allitott olyat amit irtal, csak ez forditva sem igaz, desktop gepet az ember reggel bekapcsolja este pedig ki, erre valo az XP, server gepet meg evekig hagy futni egy serverteremben, erre valo a Win2k3, ha valaki azzal ervel, hogy "Láttál már olyan XP-t ami restart nélkül ment hónapokig, évekig?" az szimplan ostoba, de nem akartam igy a szemebe irni, azert korulirtam, erre te meg itt jossz az araval, hat ez kesz....

    Arról, hogy ki az ostoba, és ki nemtud mondatot értelmezni, arról vitatkozhatnánk.

    Én írtam, hogy a stabilitás a linux egyik erénye, és szóba sme hoztam, hogy desktop vagy server. Igen linux tud üzemelni desktop környezetben, serverként. Picipuha XP tudja ezt? Te csengess ki nyugodtan + x ezer forintot, hogy legyen egy szerverre való oprendszered.
  • Csi9aa
    #47
    ziby ténykedésére forrás
    Szeretem az ilyen őszinte embereket :)
    Kétszínű s?ggfej.
  • Csi9aa
    #46
    ziby múltkor a linuxot éltette. F?sz provokátor.
    arrakistor szintén.
    Mi lenne ha nem válaszolnátok nekik? -_-
  • arty
    #45
    windows alatt is a parancssor a hatékonyabb csak a sok luzer nem ért hozzá, nekik van gui.

    sztem ez szerencsésebb, mint h *nix alatt csak parancssor van csomo mindenre :(

    ezen tul viszont az MS oprencer mindenben hátrányban van....
  • Mr Gumby
    #44
    Teljesen felesleges leállni vitatkozni egy ilyen agyatlan fanbojjal, mint ziby. Rá kell mindent hagyni. Elöbb-utóbb úgyis megunja, hogy nem figyel rá senki.
  • Laci082
    #43
    Jól van ám, azért túlzásokba se essünk. Amit leírtál az alapján a Linux a hardveredet észrevétlenül minimum a 6-szoros erősségre gyorsította úgy, hogy arra még Uri Geller is büszke lenne
    Linux alatt "Visztát megszégyenítő szkin" ugyanúgy nem fog menni 300-as procin mint ahogy a Vista se megy. A 10mp-es boot-olást is megnézném, már csak azért is mert nekem egy dual core procin se sikerült még 12mp-nél kevesebb idő alatt elindulnia (kb eddig boot-ol a Vista is nálam). Persze grafika nélkül alapszolgáltatásokkal 4-5mp alatt kész van, de az nem nevezhető "Visztát megszégyenítő szkin"-nek. A többi marhaságról inkább nem is beszélek, de legjobban a flash tetszik. Mert annak aztán tök mindegy, hogy milyen rendszer van alatta, egy normál grafikával rendelkező flash játék 300Mhz-en jóformán meg se mozdul, nemhogy játszani lehessen vele.
    "mára a linux felnőtt annyira, hogy ha a mikroszoft sokat hibázik még ilyen visztákkal akkor el lesz felejtve a nevük ..."
    Ezt meg kb 5 éve hallom, és a linux piaci helyzete azóta csak annyit változott, hogy 5-ször annyi disztribúció osztozik ugyanannyi felhasználón.
    Nekem perpill egy Vista Home Premium (legális), egy Ubuntu 8.04 van fent mindennapi használatra, valamint egy alap Debian (grafika nélkül) programok próbálgatására. Mindhárommal teljesen elégedett vagyok, amire én használni akarom arra tökéletesek.
  • arrakistor
    #42
    nem hinném hogy a jelenlévőknek újat mondanék ezzel:

    a linuxokat, a unix rendszert 1960 óta folyamatosan fejlesztik .. az utóbbi 15 évben több százezer önkéntes felhasználó világszerte úgy hogy minden forráskód gyakorlatilag mindkor rendelkezésre áll, az alapján lehet elindulni, azt lehet javítgatni, beleírni hozzáááírni vagy éppen egy teljesen újat írni. nem csoda hogy csak a nevesebb disztribúciókból is van 10-en egynehány...

    több fanatikus mikroszoftos ilyenkor azzal jön, hogy :

    "disztrókavalkád" meg "inkompatibilitás" meg "átláthatatlanság", de valójában az összhatás az az ami b*szott nagyot üt:

    a P2-es 300 megaherces gépem egy Visztát megszégyenítő szkinnel felbútol linuxon 10 másodperc alatt és gyakorlatligag ugyanazokat a dolgokat tudom vele megcsinálni, mint bármelyik Windowssal:

    Divx-eket nézegetek .. (300 megahercen !!) netezek, játszok a hülye flashes játékokkal, fórumozok, cd-ket írok ki, 3d-ben tervezgetek blenderrel , és néha windows-t futtatok a linuxon belül pofátlanul ABLAKban ha éppen az kell.

    az inkompatibilitásról meg csak annyit, hogy linuxoknál manapság már ez a szó nem nagyon ismeretes, minden megy mindenen, főleg hogy külön krosszplatform rendszereket is létrehoztak... amihez a végfelhasználónak egyáltalán nem kell értenie csak next, next , finish és kész.. mára a linux felnőtt annyira, hogy ha a mikroszoft sokat hibázik még ilyen visztákkal akkor el lesz felejtve a nevük ...
  • fixpont
    #41
    Piel: senki nem allitott olyat amit irtal, csak ez forditva sem igaz, desktop gepet az ember reggel bekapcsolja este pedig ki, erre valo az XP, server gepet meg evekig hagy futni egy serverteremben, erre valo a Win2k3, ha valaki azzal ervel, hogy "Láttál már olyan XP-t ami restart nélkül ment hónapokig, évekig?" az szimplan ostoba, de nem akartam igy a szemebe irni, azert korulirtam, erre te meg itt jossz az araval, hat ez kesz....
  • Piel
    #40
    "Win2k3 serverbol bizony eleg sokat lattam ami evekig ment"
    Egy rendszert emeltél ki a MS operációs rendszerei közül, ami történetesen a legdrágább. Sebaj! Ennek a vitának soha nem lesz vége. Én Xp-t használok évek óta, mert megtetszett és megvettem. Sokszor fogtam a fejemet, mert nemegyszer a gép frissítései nagyobb galibát akoztak, mint az addigi állapot. Az első kiadású Xp-vel állandóan összeomlott a rendszer, a VGA driver miatt. Sajnos ez van ha nem adja ki az OP rendszer gyártója a forráskódot a driver írójának és az vakon próbálkozik! Linuxot is próbálgattam, de nem volt időm kitanulni a fortélyait. Mivel a családban mindenki Win-es gépeken szenved, ezért meg kellett hajolnom a többség akarata előtt. Attól, mert nem értek hozzá, még nem hiszem, hogy a Linux rossz lenne! Vagy ha ingyen van akkor az már csak rossz lehet???
  • fixpont
    #39
    "Láttál már olyan XP-t ami restart nélkül ment hónapokig, évekig? Linuxból akad oylan amit 3 éve nem indítottak újra és megy ugyanúgy mint mikor beüzemelték."

    En nem lattam, mivel az egy desktop oprendszer es desktop celokra hasznaljak, igy ki szoktak kapcsolni a gepet idonkent, viszint Win2k3 serverbol bizony eleg sokat lattam ami evekig ment. Almat az almaval, kortet a kortevel kisbaratom.
  • arrakistor
    #38
    még bejjebb folytam, mint gondolnád...