24
- a Li-iontól az NiMH-ig -
 • mugab
  #24
  Ez a töltő nem jó mert nem egyenként figyeli a töltést , amúgy meg AA méretben ha látsz 3000mAh-nál nagyobb akkut az tuti hamis.
  Ha nem a nagy áram kell hanem a hosszabb tárolási idő, akkor varta ready2use
 • PíszLávJuniti
  #23
  AA akku vásárlás előtt állok, nem tudom milyen márkát vegyek. A cél a nagy kapacitás, 2700 mAh-nál kezdődnek mostanában, ami nem rossz.
  Viszont olyat szeretnék, ami nem megy szét, másfél év után. A jelenlegi pakk x4energy xpert névre hallgat, és a rendszeres féyképezőgépben használat után a 4 akku már elég gyenge. Az a gyanúm, hogy a készletben lévő töltő sem tökéletes, túltölti az aksikat.

  Árban nincs túlzott különbség, 3500 körül 4 darabos csomag van
  pl itt.
 • Goruck
  #22
  erről mi a vélemény? most találtam
 • Pepsi Twist
  #21
  Zselés akksi forever! (sztem nagyon jó, ez van nekem a kocsiba és semmi bajom vele...)

  Rögzített elektrolitos (zselés) akkumulátorok

  Az akkumulátor szerkezete hasonló, de az elektrolit üvegszövet szeparátorba itatva található meg a lemezek között, amely megköti azt. Ez a köznyelvben "zselésnek" nevezett akkumulátor lényege.
  A szeparátor teljesen elválasztja egymástól a lemezeket, kiküszöbölve a lemez- és a fenékzárlatot. Nincs iszapkihullás, jobb a rázkódással szembeni ellenálló képessége is. Nincs folyadékveszteség sem, hiszen a felületen képződött gázok az üvegszövetben újra visszaalakulnak nedvességgé. Ezeket az akkumulátorokat nyomástartó módon le lehet zárni, és az élettartam során semmiféle gondozást nem igényelnek.
 • F1re
  #20
  mienk is 3orat birja
 • 5c0rp330n
  #19
  háromnegyed óra az kurvakevés, kritikán aluli. inkább tipp: vegyen hozzá olyan akkut, ami legalább 3 óráig bírja, ha nem akkor kalap szart ér az a laptop, vegyen másikat.
 • N3TuddKi
  #18
  a sonyericsson telefonomban Li-Polymer akksi van. jól bírja.
 • Xing
  #17
  Deháth ha elkezdem használni, úgyis lemerül. Szóval használat előtti lemeritésnek nevezhetjük azt, hogy elkezdem használni :)
 • csgery
  #16
  Ez azért nem teljesen igaz...
  Az én digikamerámnak pl teljesen mindegy, milyen fajta akkut raksz bele. Sőt, szerintem ezzel nem csak az van így, hanem minden más, mert az elektronikának aztán tökmindegy, hogy miböl szerzi az energiát.
 • csgery
  #15
  Utánakerestem, és tényleg így van a kisütés az, amikor teljesen lemerül.
  Az egyik oldalon kisütésnek az egész folyamatot nevezték, ahl lemeírtem, majd fullratöltöm.
 • Sadist
  #14
  Azokat már talán nem, de nem árt, ha használat előtt teljesen lemeríted, majd fullra feltöltöd. Régebbi mobilok használati utasításában írták is sokszor, hogy először ilyen formázó töltésnek kell alávetni, különben nem azt a kapacitást és élettartamot fogja adni, mint amit kell.
 • sparrow35
  #13
  Tudtommal a lithiumosakat nem hogy nem kell kisütni, de valamiféle védelem is van bennük, hogy az előtt kikapcsoljanak mielőtt lemerülnének a károsodás megelőzése érdekében szvsz mindegy hogy "kisütöd"-e, mivel ugye ez elvileg nem is lehetséges ennél a típusnál...
 • Xing
  #12
  Egyébként: Akkuk töltése

  De itt nem találtam választ a kérdésemre.
 • Xing
  #11
  Meg tudja valaki mondani, hogy a NiMH akksit kell-e tölteni első használat előtt? (1.2 V AA)
 • n3whous3
  #10
  hja a nem telefonokra más is lehet ::)
 • n3whous3
  #9
  Az hogy mit válasszunk már most bukta téma, mert a legtöbb telefon csakis 1 típust és csakis 1 fajta teljesítményűt fogad be és kész. -.-

  kthxbye
 • F1re
  #8
  kisutes az az hogy total elfogyasztod belole az áramot ?:D
 • TommyC
  #7
  hú köszi!

  ITT találtam pár dolgot!
 • csgery
  #6
  Ki kell sütni minden akkut, mert ha egy idő után kisül belőle minden áram, akkor a kémiai folyamatok megváltoznak, és dobhatod a kukába... kisütés utá full felötöltöd az akksit, és ha jól tudom ezzel a kristályképződés is megszűnik.
 • TommyC
  #5
  az én laptopomba lithium ionos van.
  azt ki kell sütni?...

  telóba találkoztam polimeressel, a telomba is olyan van (Samsung SGH-F300)
  Rettentő sokat bírja, igaz egyszerre két aksi van benne S:
 • csgery
  #4
  Jah, és a laptopok erősen szívják az akksit (gondolj bele a proci, a VGA? a kurvanagy kijelző életrekeltéséhez szükséges energia, ezek mind egyszerre képesek leszívni egyhamar.
  Javaslat, ha otthon használod, akkor hagyd rajta a hálózaton, mint egy rendes számítógépet, semmi baja sem lesz. Ha sokat járkálsz vele, nemárt egy autós töltő ,vagy valami, de elég az is, ha pl nem játszol vele, meg nem nézed egész ideig a Word-öt, mer a sok fehér pixel sok energiát igényel. Bár általában egy noteszgépen Word.özni szoktak:D
 • csgery
  #3
  Az NiCD akksit még a 60 as években (ugye jóltudom) fejlesztették ki, az előnye, hogy gyorsan, és rengetegszer újratölthető.

  Az NiMH (ilyenek vannak főleg nekem) akksik akár másfélszer tovább bírják min NiCD társaik, és elég őket havronta 2 szer kisütni rendesen (nekem a fényképező 5 nap alatt eszi meg párjával, egyész nap folyamatosan használva (2500 MAh).

  A Li-ion os akksiknaka legnagyobb a kapacitása, ezek bírják a legtovább(általában).

  Li- polymerről semmit sem tudok, nem is találkoztam még vele.

  Hátrányai is vannak, az NiCD pl hamar túlmelegedik, és pukkan ha vmi rövidzárlat van, az NiMH akksikat sokáig kell tölteni, és 1 év után megadják magukat, a Li-ion akksikat pedig a hideg képes leszívni 20 perc alatt.


  Természetesen a lemerülés gyakorisága függ, h milyen idős az adott akksi:)
 • degenerator
  #2
  melyiknek milyen előnyei vannak?

  a napokban kaptam egy laptopot, 2000 mah-s nicd akksival, de kb háromnegyed óráig bírja csak:(
 • csgery
  #1
  Az akksik...
  ezek a kis mütyürök mindenki életében szerepet játszanak, legfontosabb dolgaink áramellátását intézik a nap 24 órájában.
  Van belőlük Nikkel-kadmium os (NiCd), Nikkel-Metál-Hibrides (NiMH), Lítium-ionos (Li-ion), Lítium-polymeres (Li-polymer), tehát több fajta akksi van.
  Az akkumlátorok működése a bennük lécő "üzemanyag cellákból" nyerik az energiát, ahol általában féle anyag van, és ezek reakcióba lépnek egymással, így elektromosságot állítanak elő.
  A minap találkoztam az egyik újságban egy cikkel, amiben a hidrogénes akksikat ismertetik, (igaz még csak koncepció) az egészben a lényeg a környezetkímélés felmutatása az áramfejlesztésben. EGy szimpla napelem által szerzett energiával vízontó készülkkel vizet tudunk szétbontani (hidrogén és oxigén), amiből a hidrogént az akksi használja fel. Környezetkímélő, és állítólag tovább bírja, mint bármilyen másik akku.
  (Nem találtam ilyen topikot, ami konkrétan az akkumulátorokkal foglalkozik, sőt mást se nagyon, csak ilyen marhaságokat)
  Tömören ennyit tudtam felhozni, ami talán érdekes, de lehet vkinek nem:) Ide várok minden akkumulátorral kapcsolatos kérdést, választ, véleményt, (akár pozitív, akár negatív), és jótanácsok, hogy mit kerüljünk, mit válasszunk, és így tovább...:)