Bedokkolt az új európai teherűrhajó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bocs megverték.
Áruld már el hogy van ez a megveték az oroszokat rész 😄
Hát pont ez a probléma. Hibás ill. rossz motiváció. Azonkívül pont ezért tart ott jelenleg a Hold kutatás ill. más (pl Mars) égitestek kutatása: sehol, a béka segge alatt. Megverték a ruszkikat, cél teljesítve, missziók leállítva, Pénz megvonva az ûrkutatástól, akta lezárva, the end. Ha abból indulunk ki, hogy 69-ben leszálltak a Holdon, most 2008-ban már Holdbázison kellene állandó emberi jelenléttel dolgozniuk a kutatóknak, pl egy Mars-misszió keretein belül hajót indítani az alacsony gravitációs Hold-ról, és/vagy ennek a hajó üzemanyagául szolgáló hidrogént, oxigént bányászni a Holdon található jégbõl, vagy akár a Hold sötét oldalának pozitív hatását kihasználva az optikára (sötét ugye) teleszkópot telepíteni oda, olyan megfigyeléseket végezni ezzel, hogy amikor a Hubble képeitõl összepisálták magukat, ettõl összefosná az összes csillagász magát a gyönyörtõl, stb, millió dolgot fel lehetne sorolni még. Ezzel szemben mi van most? Újból tanulják a Holdra való leszállást... hát én ezért nem fogom megköszönni a hidegháborúnak az alatta véghezvitt fejlesztéseket, ûrkutatási eredményeket.
Sanyix
Persze, így kellene. LEO-ra scramjet/rakéta hajtómûves, csak személyszállító ûrsiklók, és külön teherszállító táv/automatikus teher ûrsiklók ember nélkül, elõbbihez hasonló hajtómûvel, így mivel a nagy hajók nem térnek vissza a légkörbe azoknak hõpajzsot se kell cipelni(bár a belépõ siklókra is elég lenne kisebb hõpajzs, ha "skip reentry"-vel lépnének be) de a nagy ûrhajókra bizony kell a rakétahajtómû, mert ionhajtómûvel nagyon lassan lehetne egyre magasabb földkörüli pályára kerülni, majd napkörüli pálya magasságát emelni, így több évtized lenne mondjuk a jupiter elérése (smart-1-nek 13 hónap kellett a holdhoz, úgy hogy nem is LEO-ról, hanem GTO-ról indult). Rakétahajtómûvel lehet csak egy normális elnyújtott utazó pályát kialakítani, amivel már elviselhetõ ideig tart az utazás, ionhajtómûvet rakétahajtómûvel való indulás után korrekcióra, és egy kis plusz sebesség elérésére lehet használni.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

grat <#eljen>

the world is mine

JimKirk
Buszke vagyok!

ESA rlz!
Háború nélkül nem szép az élet 😛

Amúgy ez hatalmas elõrelépés szerintem.

Szent tűz lobog bennem, Olthatatlan lángal, Űz az árral szemben, Harcba a Világgal!

biztos félrefordították, mert az egész szerkentyû 4,5 méter átmérõjû. viszont mikor egy hónapja volt hír, hogy páláyra állt, akkor a wikipedian találtam még kis ábrát is, hogy egy apró kis fémkúpot lõ ki csatlakozáskor és az utolsó pár métert már madzagon lógva teszi meg. annak a fémdarabnak az átmérõje lehet kb 4,5 centiméter. úgy emlékszek 11 vagy 12 méter távolságban lövi ki.

\"The voices are back... Excellent.\"

...en szeretnek elmaszkalni innen, jo messzire, ahol nem el egy politikus sem!

Na azért azt se feledjük el, hogy igencsak sokat köszönhetünk a fegyverfejlesztéseknek és a rivalizálásnak. Gondoljunk csak a hidegháborúra. Gondolod, hogy csak a felfedezés kedvéért embert küldtek volna a Holdra(valószínûleg igen, de nem 1969-ben). Aztán ott van még a rakétahajtómû, az atombomba-reaktor. Szóval nem azt mondom, hogy öldökölnünk kell egymást, de azt be kell látnunk, hogy a háborúk általában felgyorsítják a technológiai fejlõdést.

Szerintem, azért elég nagy szó, hogy a közel sem egységes Európa ilyen ûrhajót tudott építeni.
Hát ha akkora, hogy "pest megyében kõ kövön nem marad" akkor fújhatjuk a kutatást meteoritkutatásilag...
De az is igaz, hogy az emberek "szétmászkálnak" a naprendszerben azzal fejlõdik az ilyen kastasztrófáknak a kutatási lehetõsége is, hiszen ott kint még reálisabb esélye van egy ilyen találkának (mivel olyan pályákon is haladnak az ûrjármûvek amelyeken nem 4 milliárd éve kering bolygó, kiûrítve a nagyobb objektumoktól azt...

Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:

julius666
Hát én már azzal is elégedett lennék, ha egy kis pénzt a meteoritkutatásba fektetnének, mert jelenleg még mindig bármikor, anélkül hogy elõre tudnánk, a fejünkre potyoghat egy akkora jószág, hogy itt pest megyében kõ kövön nem marad.
Szerintem ez fontosabb lenne, mint szétmászkálni a naprendszerben.

Ha olyan gyors lennél, amilyen hülye, megdöntenéd a relativitáselméletet Én nem vagyok tökéletes. Én maga vagyok a TÖKÉLET!!!

Pontosan.

Kara kánként folytatom tanításom.

Én ezzel nem értek egyet. Hogy mekkora azon lehet vitatkozni, de igenis "fegyvertény" ill. én inkább elõrelépésnek nevezném. Eddig nem volt teljesen automata teherûrhajó de most lett - ezt hogy neveznéd akkor ha szerinted nem elõrelépés? Hja, hogy ettõl még nem landoltunk a Proxima Centauri rendszerben? Sajnos az élet nem szélesvásznú, ahol 1hét alatt fölépítenek két hiperszuper ûrhajót és megmentik vele a világot... De lehet ezen változtatni. Tessék levelet írni a Bushnak, meg Bin Ladennek, meg az összes szarkavaró államfõnek, hogy béküljenek ki és fegyverek helyett inkább ûrkutatásra költsenek! Tudom naív vagyok... 😊
NEXUS6
Én is jobban szeretném ha pl kis, többször-felhesználható ûrsiklók vinnék fel az embereket LEO-ra, onna meg ion-hajtómûves nagy batárok hordanák szét az embereket szerte a Naprendszerbe, és az egész ûrtevékenységhez mindent, már onnan fenntrõl biztasítanánk, energiát, nyersanyagot, mindent.

De nem ez a helyzet! Lehetne, de nem ez. Kb amit Irak szétgyalázására költött a nyugat abból meg lehetne valósítani, de nem arra költötték.

Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés Európának.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Ezt a dokkoló szondás dolgot szerintem valaki erõteljesen félrefordította. Nincs ott semmiféle behúzodckodás.

Hun7eR
Sokkal többet nem tehetnek, ha kiadják az utasítást a dokkolás leállítására, akkor az ATV önmûködõen eltávolodik az állomástól és biztonságos távolságban parkolópályára áll, ahol lefuttathatók az ellenõrzések rajta, majd a hibajavítások és ha ez kész, akkor megkísérelhetik a dokkolást újból végrehajtatni vele, vagy visszatéríthetik a légkörbe. Errõl ír az SG-n megjelent beharangozó is.

Alexease
Annak akit jobban erdekel a tema, es vizualis tipus: ESA TV, tobb 100 GByte High/HD minosegi film a temaban (publikus cim!):
ftp: esa.contentcoders.com
login: esa
password: ftp4esa
WinT
Gondolom azért tehetnek többet is, csak jó esetben nincs rá szükség.
Hun7eR
Van itt még egy tévedés... A Progresszek valóban pilóta nélkül repülnek, az összekapcsolódás azonban emberi irányítással, konkrétan távirányítással zajlik, miközben az ATV teljesen automatizált, azaz az állomás megközelítésétõl egészen a dokkolásig szükségtelen az emberi beavatkozás, annyit tehetnek csak hogy leállítják a manõvert.

de eu szempontjából igenis, fejlõdés!

<#eljen><#worship>

Énvagyokazapád
szép volt, hajrá európa :]

A függő kényszeresen és ismételten kielégíti szenvedélyét, függetlenül attól, mennyire árt magának és környezetének Ha nem vagy első, vesztettél Száguldó Donor

Te ezt hatalmas fegyverténynek tartod, szerintem meg pusztán létszükséglet, egy kötelezõ gyakorlat letudása, ami nélkül az ûrállomás életképtelen lenne. Ez nem fejlõdés, ez csak a jelenlegi helyzet fenntartása és konzerválása. A fejlõdés az ezután kezdõdne.

"Egy-egy AT V maximálisan 5,5 tonna száraz terhet (élelmiszerek, különbözõ technikai eszközök, az új kísérletekhez tartozó felszerelések, ruhák, személyes tárgyak, ajándékok, postai küldemények stb.), 840 kg vizet, 100 kg gázt és 4,7 tonna üzemanyagot képes az ûrállomáshoz feljuttatni"

Csak kijön az a 11 tonna.
NEXUS6
Tudsz még szerkeszteni?
Merhogy van 1-2-3 tárgyi tévedés.
Az ATV tömege 20 tonna, az Ariane5 terhelhetõsége is kb ennyi, merhogy azzal lõtték fel.
A Verne kb 8 tonna terhet vitt fel és 6,5 tonna szemetet fog az állomásról eltávolítani.
A Progress terhelhetõsége kb 2,5 tonna, a jármû tömege is kevesebb 8 tonnánál.

Ja amúgy a Progressek 1978-tól vannak vagy is nem 40, hanem 30 éve.

De a hír igaz valóban ez Europa elsõ teher ûrhajója!😉))
Pont az elsõ.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Dehogy, amit ez megcsinált, azt a progresszek 40 éve meg tudják csinálni. Az ûrrepülõket se váltja ki, mert csak azok képesek 11 tonna terhet egyszerre felvinni, annyit, mint 2 Jules Verne. Amiben ez elsõ, hogy ez az elsõ európai teherûrhajó. Pont 😊

NEXUS6
Hát ez az ûrhajó nem olyan látványos mint a zürrepülõ, de legalább olyan fontos az ûrálomás szempontjából. Ráadásul miután végleg leállítják az ürrepülõket, jó darabig ez lesz a legnagyobb teher és szemétszállító😉 jármû.