A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dzsini
"A cél maga pedig hamis."

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Sir Quno Jedi
"karácsonyi szokásokat te nem akarod elismerni és követni" ezt az orbitális baromságot honnan sikerült leszûrni??!?!

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Dzsini
Igazából ott van az ellenérzésed a dologgal, hogy a karácsonyi szokásokat te nem akarod elismerni és követni - én meg úgy vagyok vele, hogy ha szokás, akkor nem kell ellene lenni, hanem ésszel kell követni, ha már követjük. Minden országnak, kultúrának megvannak a szokásai, óriási tömegeknek összetartozást jelent, identitást határoz meg az, ha a szokásokat követjük (legyen az vallási vagy népi kultúrán alapuló, akár állami meghatározottságú).
Ha nem lennének szokások, ünnepek, nem lennének országok, nyelvek, kultúrák, nemzetek - utópia az, hogy ez valaha megtörténhet.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Lacee86
OMG, nem hittem volna, h ilyen vita tör ki, h fenyõgyilkosság...
Na most a véleményem errõl: ha valakinek van egy fenyõgazdasága, ahol kifejezetten ilyen célra növeszt fenyõfákat, azzal kérdem, mi a büdös franc baj van? 😮 Nem a természetet pusztítottuk vele, hiszen direkt ilyen célból ültettük õket, mesterségesen telepítve. Nem ér meg ennyit, h karácsonykor ne egy mûanyag vackot díszítgessünk, hanem egy igazi fenyõfát, aminek az illata sztem semmihez sem fogható? Annyi de annyi más, ennél sokkal súlyosabb probléma van a világban, mint h ennél leragadjunk, h jaj, szegény fákat meggyilkoljuk... De istenem, ez annyira abszurd, hátfából építkeznek, fából vannak bútorok, díszek, fával tüzelünk... napestig lehetne sorolni mi mindenre jó a fa. Nem lehet mással helyettesíteni.

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

Dzsini
Sajnos olyan elenyészõ a földlabdás élõ fák túlélése, hogy a pár évvel ezelõtti felbuzdulás után szinte teljesen elmúlt a dolog - nekünk, amíg volt a közelben egy nevelde, onnan kölcsönöztünk fát, azt vissza lehetett vinni, és õk megpróbálták életben tartani, nem tudom milyen sikerrel.
Bátyámék saját kertjükbe kiültették, de azt a sokkot, amit a fûtött szoba és a ki-behurcolászás (még zsilipelve is, 3-4 nap alatt áthidalva a hõmérsékletváltozást) a 6-7 fácskából talán 2 élte túl. Azóta az egyik kerti fát díszítik fel, nekünk meg mûanyag van.

Sir Quno Jedi
Nekem full mind1, hogy miért és hogyan, DE kivágják õket, kizárólag erre a célra. A cél maga pedig hamis.

A fenyõket igen sok célra lehet hasznosítani ezen felül is, másrészt azért kell fenyveseket ültetni és fenntartani, hogy ne omoljon a pofánkba a hegyoldal, a sárlavinák és ne pusztítson el mindent a talajerózió. Fenyõk nélkül nagy szarban lennék itt európában.

De mondom, telejesen mind1, hogy miylen módon teszik, a fenyõk vágott karácsonyfának való használata NEM HELYES. Ennyi, nem több. Ha élve is fel tudod õket használni, az más.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Dzsini
Nem mészárlás, hanem célirányos termesztés. Azok az elültetett fák olyan talajon vannak, és olyan sûrûséggel vannak elhelyezve, hogy pár évesen levágva szépek lesznek egy hagyomány kiszolgálására (karácsony), gondozatlanul pedig a nagyobb részük kipusztul és elnyomja egymást, és épületnek vagy egyébnek se nagyon lesznek használhatók. Nincs másodlagos vagy harmadlagos haszonvétel belõlük, ennyiben viszont nem hasonlítanak a tehenekhez (amúgy tejmarha =/= húsmarha).
Igen, létezik az engedély nélküli favágás erdõkbõl, de azok sem minõségben sem mennyiségben nem mérvadóak a fenyõpiacon, ahogy az orvvadászok által lelõtt vadak sem jelennek meg gyakran a húsboltokban.
Te ott ragadtál le, hogy szerinted a karácsonyfák úgy készülnek, hogy az erdõbe kimegy Józsi bá, és kivágja a neki tetszõ 20-50 fát. Már évtizedek óta nem így van, nem éri meg.

Sir Quno Jedi
Mellesleg herótom van az emberektõl, akik sírnak, hogy pusztulnak az esõerdõk és adományokat gyûjtenek Brazíliának, utána meg kimennek a piacra és hazahurcibálják a 2 méteres frissen leõlt növendékfenyõket, mert hogy fog neki örülni a sok hülyegyerekük otthon! Nekem csak ennyi a problémám, nem több.

Ha BÁRMIT tehetünk azért hogy jobb világban éljünk, akkor a legelején kell elkezdenünk, pl. ott, hogy nem vágott fenyõt használunk fel a szeretet ünnepén! Ültess egy fát, nem éltél hiába, mindig ezt szajkózzák, tessék! Vegyél élõ fenyõt és karácsony végeztével ültesd el a tetves kölykeiddel és mire 20 évesek lesznek 20 fenyõbõl álló kis facsoport melengeti majd a szívüket, ha kimennek télen majd a saját gyerekeikkel karácsonykor... Baromi nehéz jót és jól cselekedni, én tudom...

Sir Quno Jedi
Látom nem akarod megérteni a finom különbségeket. A fenyõknek nem kell meghalniuk, hogy jól lakjál és különösebb erõfeszítés nélkül egy buta hagyományt élve is ki tudnak szolgálni.

Mellesleg a tehenek pont jó példa, mert õk akkor is képesek fehérjebázist termelni, ha NEM öljük halomra õket. Nevezetesen tejet adak. Sõt, bele is halnak, ha nem fejik õket.

De mint mondtam ez nem egy állatvédõ vita, itt KIZÁRÓLAG a krácsonyi fenyõnek használt fák lemészárlásáról beszélünk MÉG MINDIG.

Dzsini
Nem, egy tehénnek se életcélja, hogy szték legyen (kivéve a Galaxis Útikalauz könyvekben). Mégis vannak, akik azért tenyésztik a tehenet, hogy szték legyen és eladják, és vannak, akik azért ültetik a fenyõket, hogy karácsonyfa legyen, és eladják. Egyik sem szükséges a megélhetéshez, kizárólag szórakozás, élvezet, hagyomány kérdése. Annyi a különbség, hogy az egyiket elismered, a másikat nem.

Sir Quno Jedi
A kutyáim kõházban (tégla+salak) laknak és szeretik a csontot valóban. Ámbár nem értem ez hogy jön ide, mert nem ez volt a téma.

Sir Quno Jedi
Kedves kollega! 😄 PICIT utánanéztem a dolognak, sõt beszéltem fõerdésszel, kint voltam ilyesféle fenyõerdõkben, gazdaságokban. Ezután is úgy vélem a fenyõknek nem az az életcélja, hogy az Andrássy út 139 alatt rohadjanak meg egy kuka mellé odabaszva.

Ne keverjük ide a megélhetést, mert itt szó nem volt róla. Aki azért hord fókabundát, mert NINCS más ott a sarkon, arról nem beszéltünk. Aki azért öl, mert ÉHES (de közben tiszteli a vadat és a környezetét), arról sem beszéltünk itt. Aki kivág egy öreg/beteg fát, avagy rõzsét gyûjt mert fázik télen, arról sem beszéltünk itt.

Kizárólag a SZÓRAKOZÁSBÓL (vagy sötét hagyományból, ámbár ott szó sincs arról, hogy ki kéne vágni a fát elõtte) elkövetett halottfabirtoklásról beszéltünk! Ne keverjük már ide a fazont, meg a szezont pls.!

Ez csak üzlet egyeseknek és érdektelenségbõl/kényelmességbõl elkövetett orgazdaság másoknak.

Dzsini
gondolom a kutyáid is csak mesterséges proteinkeveréket esznek hús helyett, és mûanyag házban laknak, és a játékaik se készülnek véletlenül se fából.

Dzsini
mûanyagot vagy mûbõrt nem tudnak sok helyen termelni megélhetési célból. Fát, növényeket igen. Húst is eszel, lehetne helyette enni proteinkeveréket, és akkor állatokat se kell megölni. Zöldséget is eszel, ahelyett is. Viszont ha mindenki úgy gondolkodna, mint te, akkor olyan mennyiségû ember vesztené el a megélhetését, hogy még jobban az összeomlás szélére kerülne sok terület gazdasága.

A karácsonyi fenyõket pedig nem "kimegyünk az erdõbe és kivágunk egy fát" módszerrel nyerik, hanem erre a célra nevelik õket magonc koruktól kezdve. Picit nézz utána a dolgoknak, mielõtt üvöltve elítélsz dolgokat, ez nem a leáldozott topic.

egy hideg elõszoba megteszi, arra a pár napra meg csak kibírná míg bent van belül
Sir Quno Jedi
Persze, ha megeszitek(!!!) a karácsonyfát MARADÉKTALANUL (a tûleveleket is!), akkor igazatok van, vágjátok csak ki és fogyasszátok egészséggel! Bonapetite, ahogy Judás mondta!

Sir Quno Jedi
"és minden fát, amely magot rejtõ gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen" értelmezés kérdése, de ebben arról van szó, hogy egyetek sok gyümölcsöt vaze és szó nem esik a bútorkészítésrõl és karácsonyi szórakozásból elkövetett fakivágásról?!?!?!??!!?

immovable
Azóta civilizálódtunk. Remélem. Nem fogok egy õskori mese alapján gondolkodni.
Lyukasbogrács
mûfenyõ van itthon, jó pár éve már fel se díszítjük, nem érzem magam vallásosnak...

0Fritz0
Amennyiben Jézuska egyetért az apjával, akkor nincs is itt semmi gond. 😊

"27Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette õt, férfinek és nõnek teremtette õket. 28Isten megáldotta õket, Isten szólt hozzájuk: "Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog." 29Azután ezt mondta Isten: "Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem, és minden fát, amely magot rejtõ gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen. 30A mezõ vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden zöld növényt táplálékul adok." Úgy is történt. 31Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott."

Nem a súly nehéz, hanem te vagy gyökér! Táguló világegyetemben élünk. Minden Chuck Norris el?l menekül.

Sir Quno Jedi
Sajnos élõ fenyõ nem nagyon szereti a lakást, mert túl meleg neki. DE megoldható persze.

immovable
Milyen szép is nézni a szobában egy növény lassú haldoklását, ahogy kiszáll belõle az élet (hullanak a tûlevelek). Ez az igazi szeretet ünnepe. 😄
Büdös Bohóc
nem veszek semmilyen fenyõt, de nem azért, mert nem szeretem a nagy felhajtást, hanem szimplán pénzkidobás. Ha lenne hely a lakásban, vennék élõ fenyõt és azt díszíteném.

\"kiskirája helyesen bocs, hogy kijavítalak...\" You could be Hoffed

Sir Quno Jedi
Mama, mama ünnepeljük meg a szeretet ünnepét! Jól van kisfiam és hogyan kezdjünk hozzá?! Menjünk ki az erdõbe, hozom is a baltát és ÖLJÜNK MEG EGY SZÉP, EGÉSZSÉGES, SOKÉVE BÉKÉSEN NÖVÕ FENYÕT, fákkkkjeeee! Ez az ünnep is jól kezdõdik, Jézuska büszke lenne ránk, ha néz odafentrõl...

az állatokért már nem vagyok oda de növény ügyben támogatlak 😄

Sir Quno Jedi
vágottvirág = vágott fenyõ = gyilkosság

Annyi engedmény van, hogy vannak virágfajták aminek a virágát levágva a növény nem hal meg, sõt akár jobban nõ stb. így nem minõsül gyilkosságnak a folyamat.

A bútorokat ne keverjük ide, az használati eszköz és nem puszta nyers primitív esztétikumot szolgál. ÁMBÁR bútorokat is lehet készíteni sok mindenféle anyagból. Ha képesek vagyunk lélegzõ mûbör ülõgarnitúrát venni valódi bõrgarnitúra helyett (én képes voltam rá), ha képesek vagyunk mûszõrmét és mûbõrt hordani valódi helyett (én képes vagyok rá), akkor képesek vagyunk famentes bútorokat is használni.

Dzsini
abban persze egyetértek, hogy a kérdésfeltevés nem sikerült túl jól.

Dzsini
hasonlóképpen a vágottvirághoz, a fából készült bútorokhoz, és bármilyen olyan dologhoz, ami szegény élõ fából készül a millió éve halott helyett 😊

Ezeket a fákat ilyen célból ültetik, nevelik, és pl. Magyarországon több település is abból él, hogy a közelében olyan erdõket nevel, amibõl bútor/karácsonyfa lesz.

így igaz

Sir Quno Jedi
Hülye teszt. Azt kellett vón írni, hogy VÁGOTT fenyõt, ÉLÕ fenyõt (cserepes, vagy kertben/terepen élõ), MÛfenyõt és így tovább.

Aki a vágott fenyõt szereti, annak rossz hírem van: GYILKOS, avagy gyilkosokat támogat orgazdaként. Aludjon ezzel a tudattal...

Dzsini
Egyiket sem, már sok éve megvettük a mûfenyõt, idén nem veszünk másikat.

Nálunk már évek óta mûfenyõ van...
Idáig igaz volt. Idén viszont beruháztam egy komoly mûfenyõbe.
Le van tudva örökre a karácsonyfa gond. És tényleg szép. Mondjuk meg is kérik az árát.

A zseni nem lehet tekintettel az egyszerü emberekre!

Molnibalage
Igazi szokott lenni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

immovable
Mûfenyõt.
MR ME
igazit

A valóság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert. Nem szenvedek elmebetegségben. Én élvezem! Túl messzire kell mennünk ahhoz, hogy megtudjuk, milyen messzire mehetünk.

Milyen borotvát használsz? ==>> Karácsonyra mûfenyõt vagy igazit vesztek?
Jajj hogy én hogy utálom a villanyborotvát... hát az iszonyatos:S
De még a hajvágót is... eleinte azzal nyirbáltam a hajam, aztán rájöttem, hogy borotvával azt is sokkal könnyebb^^ Gyorsabban megborotválom a fejem, mint az arcom😄
Mondjuk most remélem karácsonyra kapok valakitõl szakállvágót, mert kéne a körszakállamhoz😄

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét." Steamen:xxxpaulxxx

chhaya
Rendes pengés.

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

0ással nyírok mindent kb
szigetlakó
A legújabb amerikai megoldást ismeritek?

A spéci szert az arcodra kened. Kis idõ múlva a szer hatására befelé nõ a
a szakállad. Innentõl egyszerû a dolog, lerágod és kész.

Ismerj meg mindent, amit az internetes pénzkeresés titkairól tudni kell.

Lacee86
xD Jaj, ez a pamacs borzasztó amúgy. Teli lehet baktérmiummal, meg olyan büdös is... Nekem sosem volt, de szegény nagyfateromnak igen, onnan tudom.

Dzsini

😊)

Lacee86
Én úgy szoktam, h elõször szálirányban, utána finoman száliránnyal ellentétesen, kivéve az államat, azon szeretem ha van egy pici borosta, mert jobban kihangsúlyozza (nincs annyira markáns állam, mint szeretném 😊 ).

Hát máskor rendes Gilette habot használok, de tavaly kaptam vmi olcsó vackot, most azt használom (nem pazarolunk xD), hát ez nem vmi jó, alig puhítja fel a bõrt. De mondjuk azelõtt is volt ilyen bõrirritációs problémám, lehet h már életlen volt a borotva.

Na igen,az is fontos.

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Dzsini
érzékenyebb a bõröd, és vagy nem puhítod meg eléggé elõzetesen (melegvíz + jó minõségû borotvahab/zselé - nem véletlenül kezdik a borbélyok is azzal, hogy a forró nedves törülközõt ráterítik az arcodra pár percre), vagy nem jó a borotva és tépi a szõrt vágás helyett.

Nem száliránnyal ellentétesen kell húzni,hanem simán azzal párhuzamosan. Én úgy szoktam,hogy elsõnek átmegyek rajta sima eldobható borotvával (Lidl-s szutyok,célnak megfelel). És ezt húzom szálirányosan. De így ugye marad egy kis borosta ezért ez után átmegyek rajta villanyborotvával és kész. Meg utána persze arcszesz.
Amikor simán úgy nyomtam,hogy száliránnyal ellentétesen,akkor másnapra kipattogtam tõle. Most meg semmi bajom nincs. 😊

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

N1ggA
nekem a sima borotva csinálta ugyanezt, de a villanyborotva is valamennyire. Utálok borotválkozni...
Karácsonyra kértem azt a gilette fusion white-ot, hátha attól jobb lesz

Spread De Love!

Lacee86
Nekem néha a sima borotvától is olyan, de nemtom igazából miért van.

kifli
jócucc!