A nagy szavazó topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.28. 20:04:12
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Nekem is volt balesetem, 3 óra alvás után harmonika utolsójaként picit megkoccoltam előttem haladót (harmonikaeffekt, hirtelen befékező sor végén). Kiszálltam, kezet fogtam vele, elnézés kértem, felelősségem azonnal vállaltam, kitöltöttem betétlapot, még egyszer elnézést kértem, elbúcsúztam, kész.
Amúgy meglepődnél, milyen udvariasan vezetek. Gyalogost átengedem, előre intek neki, hogy mehet, szemből balra fordulót elengedem (pláne ha már 2-3 kocsinál több áll mögötte), nem lépem át a +10%-ot (hajnal 2-kor üres úton sem), nem tolakszom, előre indexelek ...
Mentem már 3-4 km-en át tanuló vezető mögött 30-al, lemaradtam, nem tolongva, nem előzve, mosolyogva.
Ugyanakkor ha valaki meg akar ölni (hülyeségből, oda nem figyelésből, kivagyiságból ...), nem vagyok rest felhívni rá a figyelmét, hogy nem tűröm el tőle.
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
A nagy sebesség miatt ráadásul a legkisebb hiba, figyelmetlenség is halálos lehet.
És nem neked kell hibázni hozzá, hanem körülötted bárkinek. Tehát neked 360 fokban folyamatosan pásztáznod kell és előre tippelni mindenkinek a várható manővereit (és még így is sokszor meg fognak lepni). Ezt a defenzív vezetés alapja.
És éppen ezért, szellemileg sokkal fárasztóbb.
Még 2-3 éve pont erről beszélgettünk SQJ mesterrel, hogy munkahelyről haza városon át autopilot módban megy az ember. Lazán hátradől a kocsiban, aztán egyszer csak azt veszi észre, hogy hopp hazaért, és az út nagy részére kb nem is emlékszik.
Na az autópálya nem ilyen. A forgalmas főút meg pláne nem. Nem véletlen a 4-es a hiperbrutál magyar halálút. Azon 200 km után kell 2-3 óra hogy le tudjon az ember lazulni.
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Ilyenkor általában átbeszélem apámmal, hogy mit kellett volna.
csak azért kérdezem, mert szerintem erőteljesen faszlengető hozzáállásod van, de vajon magadon is alkalmazod-e a megalázkodás elvét (már amikor nincs igazad éppen, és olyan persze soha nincs, mert te tisztán látod a dolgokat, tehát csak pusztán emiatt nem alkalmazod, mert nem kell soha)
egyébként az egyetlen dolog amit agresszióval elérsz, az az, hogy felbaszod a másik embert, és emiatt akkor sem ismeri el a hibáját, ha tényleg hibázott, mert dominálni akarod egyből, és nem fog megalázkodni.
teljesen egyértelmű számomra, hogy a segítőkész hozzáállás okoz teljesítmény-növekedést, a baszogatás pedig nem.
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly
Anno mikor vezetni tanultam, ismeretlen, pocsék minőségű és kanyargós úton szívem szerintem sosem értem volna el az 50-et, legalábbis ELSŐRE, mert hadd szokjam már kicsit... Oktatóm nem így gondolta, mindig nyomta a gázt helyettem is 50-ig, én meg győztem kapkodni a fejem, baromira nem éreztem biztonságban magam. Elhiszem, hogy egy gyakorlott sofőrnek rém idegesítő, ha előtte tötyög valaki, de hadd tötyögjön inkább, mint hogy balesetet okozzon.
Az ilyen ALKALMATLAN az autópálya használatra. Vezetgessen csak még pár évet, kizárólag városon belül, és ne menjen az autópályára. Főútra meg még úgy se, az ilyen béna az első előzésbe belehal.
Nemtom, lehet hogy a két simlis sapkás tatter is kezdő lehetett, aki majdnem megölt? Hát, aligha.
Bizony néha az idősebbeknek is fel kell hívni rá a figyelmét, hogy nem olyan pengék már mint 20-30 éve, 5x óvatosabban kell vezetniük.
Amúgy vicces, de Dzsini humoros megjegyzésébe van igazság is (ja az is, hogy HR-esek sík hülyék. nem lehet hagyni hogy az ostoba semmihez sem értő HR-es válogasson).
Első, hogy városban megtanuljanak közlekedni, merjenek 50-el menni (sőt !! akár 70-el is).
Ami viszont totálisan kimarad az oktatásból, az a főút és autópálya használat. Extra pénzért lehet venni ilyen órákat egyes oktatótól, de nem része az alapnak.
Hasonlóan a munkahelyeknél, ahol 20 éves friss diplomást keresnek minimum 5 év versenyszférás tapasztalattal.
De akkor hagyd azt a kis tüt-öt is, felesleges, nem? Végülis, nem lett volna kár értetek.
QuippeR: a fokozatosság elve egy a fejlesztési metodikákban kiválóan alkalmazott elmélet.
Tudom, konzervatív vagyok, és ez megbotránkoztató liberós körökben, de aki hibázott, az
1, ismerje el a hibáját
2, szégyellje magát az ostobasága miatt
3, tanuljon belőle.
Namármost, amíg a saját hibáját nem ismeri el, addig hogy is tanulhatna belőle ? Hát, sehogy.
Szerinted a gyónás miért úgy kezdődik, hogy: Oldozzon fel Atyám, mert vétkeztem ... (elismeri hibáját, szégyelli). Bűnbánat nélkül nincs feloldozás (azaz megbocsájtás).
Aki pedig folytatólagosan elkövet valamit, amiért kapja a folyamatos dudát, és nem érti miért kapja ... annak nem-e ott helyben kellene rituálisan felgyújtani és mozsárba apró darabokra őrölni a jogosítványát ?
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
a fokozatosság elvéből meg úgy látom, azt hiszed te vagy a rendőrség. hát nem.
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
Szerencsére ennek már elég rég' vége van.
gamertag: kenobita
Teljesen egyetértek, nem szabad dühből vezetni. Nem is teszem.
Viszont nem értek egyet a libernyál mindenkinek mindent azonnal bocsássunk meg felfogással sem.
Ha valaki hibázott, IGEN, tudatni kell vele, hogy ezt most elkúrta. Miért ?
1, lehet, hogy nem is tudta, hogy ő most épp K nagyot hibázott. Így ezt a nagy hibát ismételten el fogja újra és újra követni. Ha nem figyelmezteted rá, erkölcsileg te is felelős vagy az általa megölt vagy megnyomorított emberekért (hisz tehettél volna ellene).
Például, szembe jön veled autópályán, igen, dudálj, villogj, üvölts ahogy csak tudsz, mert ezzel mások (meg annak a marhának) az életét mentheted meg. Igen, jobbkezes kereszteződésre is igaz. Legközelebb oldalba kaphat egy buzukit 50-el és megöl 2-5 embert, mert szent meggyőződése hogy abban a kereszteződésben neki ott elsőbbsége van (és az emberek rutinból vezetnek).
2, szégyellje magát. Sokan azért követnek el tudatosan szabálytalan dolgokat, mert úgy vannak vele, úgysem veszi senki észre. Éreztetni kell vele, hogy DE, LÁTTALAK te mocsok, ne szabálytalankodj. Ettől megszeppen, és visszafogja magát, mert senki sem szereti ha leégetik és ég a pofája.
És persze mindig fontos a fokozatosság elve. Egy apró hibáért egy apró figyelmeztetés. Egy végzetesen kolosszálisan nagy hibáért pedig egy hatalmas figyelmeztetés. Egy folytatólagosan elkövetett durva hibáért folyamatos figyelmeztetés.
Próbáltam már kitörni többször is, de eddig hiába...
.- ...- ..-.. .-.. . -- ..-.. -. -.-- --- .-.. -.-- .- -. --..-- -- .. -. - .- ... . --. --. --..-- ---... -- .. -. -.. . -. -.- .. -. . -.- ...- .- -. .-.-.-
"Winning isn't important. It's the only thing that matters."
Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu
"The trees move. Do you not see it?"
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
Tudod, olyan édesen megmosolyogtató, mint aki kést visz egy pisztolypárbajba.
Amúgy a tutyimutyik, tökölősök bosszantanak. Azért van ott az a 70-es tábla, hogy menjen 70-el. Nem azért, hogy 40-el döcögjön.
Autópályán 110-el belső sávba, mert neki a jogsija B ... mint Belső sáv. Aztán hiába pislog, majd indexel neki az ember, akkor is marad, pedig külső üres. Na ekkor addig nyomom neki a dudát amíg el nem hordja a mocskos irháját előlem.
Az agyatlanok, fix 70-esek: főút, 70, előzni forgalom miatt nem lehet. Lakott területen megy át út, ott is megy 70-el tovább. Majd lakott terület után utoléred, és még mindig 70-el megy.
A vén f.szok: Már több kísérelt meg öngyilkosságot szabályosan 90-el haladó autóm elé figyelmetlenül kihajtva. Egyik trabis, másik buzukis, mindkettő öreg simlis sapkás tatter volt. Egyik mögött csikorgó padlófékkel épphogy le tudtam lassulni (kapott is 5 perc folyamatos dudát a marha, amíg mentem mögötte), másiknál esélyem sem volt erre, ezért az ő gyorsítósávjába jobbra kiugorva kerültem ki (szemből jöttek, én 90, ő 10 kmh, talán 10-20m-el előttem gurult ki).
A kerékpáros, aki a főúton városon kívül a sáv közepén csalinkázik, mert az új szabályok szerint megteheti. Aztán csodálkozik, ha este egy autós elb.ssza annak rendje és módja szerint. De láttam már olyan köcsögöt is, aki városban is direkte a sáv közepén cangázott, mögötte meg tornyosult a sor, kocsi, busz, és nem ment volna le az út szélére hogy el tudjanak menni. Élvezte, hogy százakat szívathat.
Az őrült száguldozók, akiknek nem elég a +10%. Indexet, istent és embert nem ismerve tolakodnak minél előbbre, igazi könyöklő bajnokok.
Az erőszakosak, akik direkte elfogyó/kanyarodó sávban mennek előre, hogy aztán záróvonalon pofátlankodjanak be a sor elejére. Aztán ha véletlen toszol rájuk és nem engeded be, akkor meg hűűű de fel vannak háborodva, hogy hogy merészeled őket NEM beengedni. Azé B+ mert záróvonal, sávod arra tart, menj még egy kört.
A libernyálast, aki bár főúton megy, minden kereszteződésnél maga elé enged 2-3 autót. Külön vicces, amikor csúcsidőben a Rákóczin teszi ezt, ezzel sikeresen elérve, hogy mögötte gigadugó alakuljon ki, és aki a (védett fő)úton van, az ne haladjon. Hát igen, kultúra kellene hozzá, hogy megértse, nem akkor kedves és előzékeny ha mindenhonnan azt az 1-1 várakozót beengedi maga elé a főútra, hanem ha a mögötte jövő 50 kocsi és a főút normálisan tud haladni.
Szóval kb mindenkit rühellek aki nem az utakra való. Azokat pláne, akik ön és közveszélyesek, erőszakosak vagy antiszociálisak.
A másik a környezetszennyezők, őket is utálom.
A harmadik meg a „veszélyesen közlekedők és/vagy idegbetegek” kategória, orvosnál a helyük, nem a forgalomban.
Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu
"Winning isn't important. It's the only thing that matters."
Tavasszal/nyáron/ősszel kerékpár/motorkerékpár, télen csak kerékpár.
Az utóbbi időben sokszor tapasztaltam azt, hogy miközben én megyek a szabályos irányból az egyirányú utcában (amiben amúgy nem szoktam szemben menni kerékpárral sem), velem szemben jön autó és sokszor még le is dudál, hogy takarodjak már az útból.
molnibalage83 #123457
"ordibáló és magát teljesen felsőbbrendűnek képzelő női vezetővel 4+ év és évi 10k+ km mellett sem találkoztam..."
Én sajnos igen.
Egyszerre érkeztünk a kereszteződéshez, egymással szembe, ahol ő kocsival balra, míg én kerékpárral egyenesen; szinte velem egy időben indult, majd dudált rám, mint az állat, s a lehúzott ablakon a nagyságos asszony (hátul 2 gyermek) kiabál rám:
"- ...dögölnél meg, mit képzelsz te magadról, hogy fékezésre kényszerítesz, életveszélyes(*) helyzetbe hozva engem és gyerekeim...
- Elnézését asszonyom, de én egyenesen megyek, maga meg balra kanyarodik, így nekem elsőbbségem volna elvileg...
- ...igen, de én kocsival vagyok..."
*: ezt nem értem azóta sem egészen, hogy álló helyzetből induló autó, ami 20 m, belül balra kanyarodik, annál egy lassító fékezés hogy lehet életveszélyes, úgy hogy se nem vonatsíneken áll, se pedig a háta mögött nem közeledik megrakott, fékevesztett bányadömper 50-nel?
Valaki fejtse ki aki többet vezet, mert komolyan nem esik le, hol hibáztam a KRESZ szerint.
Bár egy ősi bölcselet a fülembe cseng, s abban van igazság ezen eset kapcsán is: "Elsőbbséged akkor van, ha megadják."
Igazából nem tudom mi ijeszt meg jobban: ha valaki szarik szabályokra, vagy ha tudatlan, mint a kurvaélet és mégis vezet.
.- ...- ..-.. .-.. . -- ..-.. -. -.-- --- .-.. -.-- .- -. --..-- -- .. -. - .- ... . --. --. --..-- ---... -- .. -. -.. . -. -.- .. -. . -.- ...- .- -. .-.-.-
Bringásnéknt engem túlnyomórész férfi vezetők veszélyeztettek és ordibáló és magát teljesen felsőbbrendűnek képzelő női vezetővel 4+ év és évi 10k+ km mellett sem találkoztam... Eggyel sem. Pasiból meg volt, hogy egy nap kettővel is.
Figyelmetlen férfi sofőrből is van elég. Pénteken megint összefutottam egy olyan férfi vezetővel, akinek lövése sem volt a jobbkéz szabályról...
Egy balfasz/köcsög nő van, aki megmaradt bennem. A Karolina út és Hamzsabéki zebrán mentem volna át, mikor a kb. 5 másodperce teli piros lámpán cirka 60-nal zúgott át egy némber. Mai napig nem vágom, hogy mit gondolt...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.24. 11:02:29