A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lyukasbogrács
Csak azt tudom ismételni, amit mások is eddig: küldj be jobbat.

Molnibalage
Próbálok holnapra valam lényegtelent kitalálni. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kata
Semmi, csak tele van áltudományos demagóg faxsággal és a kérdezõ nem igazán van tisztában a dolgokkal, ez látszik. Továbbá kicsit olyan Bravo-s, világbékés-globálisfelmelegedéses lett, hogy a hétköznapokba akarja beleerõltetni semmitmondó válaszokkal. Ettõl még a lényegtelen kérdések is jobbak szvsz. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Lyukasbogrács
Jónak tartod, de különösképpen nem érdekel.

Molnibalage
Miért? Mi a baj vele? Ahhoz képest hogy sokszor mennyi idióta, specifikus vagy lényegetelen kérdést tesznek fel...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Willenbrock
Ahol éhínség van,vagy rövid idõ alatt kéne nagy hozamokat elérni a tömeges éhezés miatt ott jónak tartom,az éhhalál ellen lehet hogy megoldás.Ahol gyorsan változnak a természeti viszonyok ott is gyorsan szükség lehet gyorsan alkalmazkodó,adott éghajlatot tûrõ módosított fajtákra.Bizonyos esetekben indokolt lehet gmo-s növényt termelni.
Az emberi gmo-t akkor tartom jónak ha az az emberiség minõségbeli javulását eredményezheti komolyabb negatív elváltozások nélkül,továbbá jónak tartom ha a súlyos betegségek elleni harcban próbálják ki.

Lacee86
Biztos vki gépmanipulált. <#nevetes1>

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

Kata
Ki írta ezt a kérdést?

[/cserf][/fülünyúl]

"Fogyasztasz génmanipulált élelmiszereket?" Kérdéshez kellett volna egy olyan válasz, hogy valószínüleg fogyasztok, mert nem nagyon tudom kikerülni.

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

...A hetvenes évek elején a tudomány fejlõdésével lehetõvé vált a genetikai információ átvitele baktériumokba. Ezzel megindult az az új kutatási irány, amit rekombináns DNS technológiának hívunk. Ez a tudomány mára elérte azt a szintet, hogy elvileg a genetikai információ szinte bármely szervezetbõl átvihetõ akármelyik más szervezetbe. A nagyvállalatok ezt a technológiát arra a célra használják, hogy a környezetünkben olyan, mesterségesen kiegészített génállományú életformákat terjesszenek el, amelyeket szabadalmi oltalom alá esõ áruvá tesznek. Ezt azzal indokolják, hogy a genetikailag módosított növények és állatok megoldják a harmadik világ élelmiszerellátását és segítik az egészségesebb élelmiszerek elõállítását, valamint az eddig gyógyíthatatlan betegségek gyógyítását....

..."a genetikai módosítással készült növényeket a laboratóriumban kell kipróbálni, és nem a lakosságot kell kísérleti nyúlnak használni."...

Link

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Motoroj
Idézem: „Elõnyben részesítem a bio élelmiszereket, de nem lehet mindig beszerezni. (pl.: nincs, vagy túl drága stb.)”

Az a kategória hol van, ami sem génmanipulált, sem bio? Az hogy valami nem génmódosított, még nem jelenti azt hogy bio.

Én személy szerint inkább a bioélelmiszereket választanám, mivel mégiscsak azt a minõségi szemléletet tartom a legtöbbre.

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

morcosqtya
Éhezés =/= Afrika.
Nem kell csípõbõl klisékben gondolkodni.

A GMO-tól eltekintve már a klasszikus fajtanemesítésnek is tárgya a fajták terméshozama (korántsem újkeletû dolog), nem ugyanannyit terem õszi búzákból hektáronként pl. egy GK Kalász mint egy bõtermõ GK Petúr. Több betegségellenállás, sütõipari érték, abiotikus ellenállás vagy talajigény mellett itthon sem mindegy az, hogy mennyit terem az adott kultúra.
A gazdaságnak sem mindegy, a termelõnek sem, nekünk sem.
Akármilyen hihetetlen, nem csak Afrikában van igény a hatékonyabb termesztéstechnológiákra...

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

Motoroj
A génmanipuláció a természet assemblyje. Az utasításkészlete más „egy kicsit”. A programozó nem az ember.

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

mondani lehet úgy, de attól még csak az ember gondolkodik így
célokról gondolkodni illetve valaminek a céljáról, ami alapvetõen csak gondolati fogalom, értelmetlen gondolkodni
Calver
az éhezés része teljesen érdektelen számomra (mert õszintén: ki nem szarja le Afrikát?), viszont az állati génmanipuláció mindig mosolyt csal az arcomra... úgy értem, világító majmok és pók kecskék? egyszerûen... zseniális!

"The trees move. Do you not see it?"

clio1616v
így is lehet mondani, de jobban hangzik, hogy az a célja a természetnek, hogy ne legyenek célok

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

neked van célod, a természetnek nincs.
byzhouse
tesi órám volt 😄

________________ /\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\ &#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;

clio1616v
Köszönöm.

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

tigeroo
😊
erre csak annyit tudok mondani, hogy bulldog születésnapot!

byzhouse
ha kifejlesztenek olyan növényt amit,ha megeszel tudsz futni 42km-et fáradás nélkül akkor támogatom addig pedig bsszák meg

________________ /\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\ &#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;

clio1616v
<#vigyor3> Úgyvan.

GyuriX2572
"Jónak tartom, de nem szimpatizálok vele" ???? 😄 ennek meg mi értelme van

egyébként minden génmanipulált már RÉG !!!!!

immovable
Génmanipulációról mit gondolsz?

Anti-troll gén jó lenne már. 😊
Rettenthető
Amerikáról beszélünk. Sosem lehet tudni... :-)

A demokrácia és a jogállam egy helyen található meg az egész Világon: A szótárban.

clio1616v
de van cél a véletlenszerûség, szándéktalanság és nem a szándékosság, okosság

Dzsini
Így, hogy nem mûködik a méreg az X bogárra, szerinted bennehagyják a növényben, vagy kiszedik és más módszert használnak ezek után?

Megpróbálták, nem mûködött - szerintem ez sokkal jobb, mintha meg se próbálták volna, mert "á, úgyse lesz jó".

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Rettenthető
Mint a mellékelt ábra is mutatja, hiába módosították a génjét a kukoricának, semmit nem ér, mert a kártevõben elég hamar bekövetkezett a mutáció, és már immunis a módosításra.
Egyszerûbb eljárással is távol lehetett eddig tartani a kártevõket (vetésforgó), igaz az némileg kevesebb kukoricát eredményezett.
Nem tudom miért jobb az, hogy maga a növény is termel egy mérget (ami ellen ki lett fejlesztve, az ellen nem hatásos) és ezen felül még permetezni is kell (ahogy eddig is kellet a GMO elõtt). +1-gyel több méreg kerül az elfogyasztó szervezetbe.

A demokrácia és a jogállam egy helyen található meg az egész Világon: A szótárban.

NEOreg3
tök jó

nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(

Dzsini
Az - ha úgy is volt - csak egy kultúra (ország) a sokból, nem hozott világszintû kataklizmát - én civilizációs szintrõl beszéltem, olyan meg még nincs az ismeretünkben, amelyik a mai (vagy a holnapi, amikor ez probléma lehet) technikai szinten zsákutcába futott volna, hiszen egyetlen egyrõl van tudomásunk, azt pedig most éljük.

Mivel járatlan utat járunk, így azok, akik azt mondják, hogy ebbõl baj lesz, ugyanúgy csak feltételezésekre építenek, mint azok, akik azt mondják, hogy minden rendben lesz. Nem tudhatjuk, a szimulációs modellek pedig természetesen célirányosan vannak kialakítva, és nagyon leegyszerûsítve.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Molnibalage
És ennek mi köze a GMO-hoz? A sima bogár meg megeszik mindent. Nem értem az összefüggést. Inkább csak az jön le, hogy felesleg próbálkozni egyes téren, mert a természet leköveti a változást.

A nem GMO növényekre ugyanúgy kifejlõdtek specializálódott élõsködõk...

Molnibalage
Ez nem egészen igaz. Egy közép amerikai indán kultúra belebukott a saját esztelen tájformálásába. Ma már okosabbak vagyunk.

Rettenthető
Nekem vannak fenntartásaim a génmódosítással kapcsolatban...

Szuperbogarat termelt a GMO-s kukorica

Dzsini
Azért gondoltam, mert pár napja arról beszélt, hogy az élet célja a halál - tehát õ valamilyen célvezérelt természetben hisz.

Igen, ezzel én is tisztában vagyok. Ha clió azt mondja, hogy õ valamiféle intelligens tervezettség híve, akkor nem is szállok vele vitába, tiszteletben tartom a hitét. De eddig nem nyilvánított ki semmi ilyesmit.

Dzsini
Ez már kicsit hit kérdése, lehet, hogy valaki egy felsõbb szervezõerõt tart felelõsnek azért, amit evolúciónak tart. A jelenlegi tudományosan elfogadott evolúcióval kapcsolatban persze teljesen igazad van.

"a tehén kialakulásának az a célja, hogy egy új kombináció próbálódjon ki"

Ez nem igaz. Az evolúciónak nincsen célja. A gének mutációja nem szándékosan, valamilyen cél érdekében következik be.

Dzsini
Ott hibás az érvelésed, hogy az emberi civilizáció nem az általad elképzelt természet része, nem a természet szokásai/törvényei alapján létezik, cselekszik, már sok(tíz)ezer éve - ahogy ezt az elõzõ hozzászólásom elsõ mondatában már leírtam.

Nem a természetnek jó (hasznos) az emberi tej a tehénbõl, hanem az embereknek lehet az - kevesebb immunreakció, nagyobb tápanyagtartalom, stb.

Hogy fenntartható-e? Azt még nem tudjuk, hiszen soha nem próbáltuk, nincs rá semmilyen példa az általunk ismert történelemben, hogy egy civilizáció belebukott volna a létezésébe. Mi - tudomásunk szerint - most próbáljuk elõször, másokról egyelõre nem tudunk.

clio1616v
nem fenntartható, hogy a folyamatos kipróbálódásokba beavatkozzon az ember, hogy úgy alakuljon a fejlõdés(evolúció) ahogy szeretné

ez nem filozófia, hanem logika

miért jó az a természetnek, ha egy tehén emberi tejet ad?

a tehén kialakulásának az a célja, hogy egy új kombináció próbálódjon ki, a céllal ellentétes, hogy a tehénnel gyártatod le az anyatejet

Molnibalage
Szokás szerint bénafilozófus megközelítés. Dzsini leírta, hogy mirõl van szó...

tigeroo
hétfõn egy ilyen masszív kérdéssel indítani? srsly wtf

nekiesek újra pár óra és kv után <#idiota>
Dzsini
Az emberiség a gyógyszerek (és az egész civilizáció) létezésével ellentmond az evolúciónak és a "természetnek" - tenyészti az állatokat, termeszti a növényeket, kiválogatja közülük azokat, amelyek neki tetszenek jobban (és nem azokat, amelyek életképesebbek, ellenállóbbak, stb.) - akkor miért pont ez a probléma, és az miért nem?

(az egyetlen értékelhetõ válasz, hogy a GMO során olyan génmódosulások is létrejöhetnek, amelyek a természetes kombinálódás során gyakorlatilag nem - pl. egy rovaroknak ellenálló teljesen különbözõ növény génjeit építik egy más fajba, vagy emberi tejtermelõ sejteket alakítanak ki egy tehénben, így ezután az emberi tejet ad - de ezeknek semmi köze a természet felgyorsításához vagy lelassításához)

clio1616v
ha kialakítasz egy kívánt kombinációját a géneknek és utána azt tömegesen termeled/tenyészted, akkor azzal mit gyorsítok fel? pont, hogy megállítod

kicsit kevered a dolgokat, a növények és az állatok nem azért vannak, hogy az emberek kénye kedve szerintiek legyenek, alakuljanak, ahogy az ember is csak egy kombinációja az anyagnak õk is azok

Molnibalage
A te szemléleteded alakalmazva ennyi erõvel csak az idõt gyorsítjuk fel. Nem várjuk ki azt az idõt, hogy véletlenszerûen alajuljob ki egy áhított változata a növénynek. Csak most nem próbálkozzással megy, mint a nemesítés esetében, hanem célzottan. Viszont emiatt kell óvatosan...

clio1616v
a természet pont olyan irányba haladna, hogy minden kombináció kipróbálódhasson, a véletlen dolgok jönnek létre természetesen, azzal, hogy az ember vélten(kigondolva) akarja tudatosan, hogy mi történjen, ezzel a természet ellen dolgozik, ez hosszútávon nem fenntartható

Molnibalage
1. Jónak tartom, de csak óvatosan. (A növény nemesítés is gépmanipuláció, csak nem célzottan...)

2. Nem tudom eldönteni. Nagyon erõs etikai problémák vannak.

3. Gõzöm sincs.

clio1616v
perverznek tartom - nem természetes

Volt-e már konfliktusod ...? ==>> Génmanipulációról mit gondolsz?
clio1616v
jó értettem...