127612
-
nem értek egyet -
annyiban igazad van, hogy a szocializáltság a piramis alapja, arra lehet építeni egy alapműveltséget, nélküle nem megy. -
clio1616v #109173 szerintem az alapműveltséghez tartozik a jó szocializáltság is, ahogy a megfelelő kommunikációskészség az helyes önértékelés is -
tönkre is menne -
Képzeld el, hogy csak egyféle tortát tud készíteni ez a cukrász. :D -
Holnapi kérdés: hányféle tortát tudsz elképzelni? -
amiről te írsz, az a szocializáltság. iszonyatosan fontos dolog, de az alapműveltség alatti szinten van. -
Fbn Lx #109168 képzeld el, hogy mindegyik tortát ugyanaz a cukrász készítette. -
clio1616v #109167 ha egy közösségben élsz, akkor a közösség normáihoz kell adaptálódnod
az alapműveltség, azt jelenti, hogy tisztában vagy ezekkel az írott vagy íratlan szabályokkal és tudsz velük bánni azok között a keretek között, amit még magaddal szemben is megengedhetsz
tudni kell mikor mit kell hazudni
hogy mit-hogyan ne csinálj, arra nagyon jó példa a gergely1991 itt a fórum publikus chaten, tökéletesen elrontja, hogy mikor mire hogyan kell reagálni és a köszönésen kívül nem bír összerakni egy következetes mondatot -
Képzelj el cukrászdát, ahol van x+1 torta. -
Fbn Lx #109165 képzelj el egy tortát, ami még nem lett felvágva -
„mert az egész társadalom képmutató szaralakok gyülekezete, beleértve engem is”
Mit értesz az alatt, hogy egész? -
Fbn Lx #109163 mondjuk meg kell vallanom én is azért köszönök idegeneknek, meg akikkel szóba állok, meg ha belépek-kilépek, mert szociális norma
többnyire nem azért vágok jó arcot ezekhez a mindennapi interakciókhoz, mert annyira kedves és jó szándékú vagyok, hanem mert az egész társadalom képmutató szaralakok gyülekezete, beleértve engem is
inkább felveszünk egy ilyen másnak tetsző álarcot, ami alapján azt képzelheti a paraszt, hogy őszinte a tiszteletem felé nézve, mint hogy minden emberrel összeakadjon a bajszunk, fárasztó lenne folyton veszekedni meg verekedni
persze néha vannak alkalmak, amikor az ember spirituális magaslatokban lépdel és őszinte áldást kíván minden járókelő fejére, akiknek elmosolyodik a kedves kis életén
ezt is megélem néha, de kétlem hogy hosszú távon fent lehet tartani -
lehet hogy pont akiket állatként k"ezel", őketis lekezelte valaki és így tértek át a sötét oldalra stb stb és hakunama tata ez az élet körforgása 
én azért röhögök az ilyen "hát kibasztatok velem mostmár geci leszek énis" szöveggel. eddig csak holleanyó aranya vagy mások megnyerése miatt kedveskedett? akkor ott ette meg a fene az egészet...
ha ígyveszem, akkor inkább respekt a morgóknak, nem? -
Viszont én leszarom, és nem tartom az alapműveltség részének. -
Fbn Lx #109160 ezzel a hozzáállással szemmel sem viselkedsz különb módon -
#109158 + #109157: Vannak emberek, akiket állatként kell kezelni. Felesleges velük kedveskedni, vagy köszönni nekik, mert nem érdemlik meg. -
clio1616v #109158 lustaság -
az olyan ember tapintatlan. -
És hogyan határoznád meg azt a helyzetet, amikor tudja, csak nem gyakorolja? -
Meglepően bölcs vagy ebben a témában. Teljesen egyetértek.
-
clio1616v #109154 nem, aki nem tudja hogyan kell viselkedni, az semmilyen szinten sem lehet művelt - műveletlen, faragatlan és ízléstelen a viselkedése
az alapműveltség velejárója az, hogy van egy kellemes fokú gátlásossága az egyénnek, tudja mikor kell igazat mondani, tudja mikor kell hazudni hovatovább minden emberrel szemben más mértékű őszinteséget engedhet meg magának -
csakhogy a nem fingásba nem lehet belehalni :) -
Koppixer #109152 Egy eszköz a "Hogyan legyünk sikeresek a társadalomban?" c. játékban. Ez is olyan, mint pl. a fingás: az egyén túlélését szolgálja. -
Hát azért annál egy "pöppet" több. :)) -
Fbn Lx #109150 alapműveltség az, ami engem érdekel vagy érdekelt, és régóta tudom (legalább 5 éve) -
bocs, ilyen erővel számomra azt jelenti, hogy két kiskutya játszik egy parkban, majdnem annyi köze van hozzá, mint clio szerint -
Ezek szerint létezhet olyan is, hogy valaki alapjaiban műveletlen, de egyébként nem? -
"Mit jelent számodra az alapműveltség?"
A kérdés nem az, hogy ki tudod-e googlezni mi az az alapműveltség. -
-
alapműveltség
amiről te beszélsz az érzelmi intelligencia, szocializálódás, köze nincs az alapműveltséghez -
Ezek nem lexikális tudást igénylő dolgok, de attól még hozzá tartoznak az intelligenciához, méghozzá az érzelmi intelligenciához. -
clio1616v #109143 a műveltség egy kifinomult viselkedési tárházzal való megfelelő bánásmód, lényeg, hogy tudd mire hogyan reagálj, hogy az a kommunikációs partnerednek(környezetednek) is és neked is kényelmes legyen
amiről te és többen is írtak, hogy mikor volt a második világháború stb. - ezek lexikális tudást jelentik, ezekkel is tudni kell bánni, mikor mit mondasz -
Helyesírás, helyes beszéd, alapvető földrajz, történelem, biológia.. Bla bla... Kb azt tudja, amit az általános iskolában megtanítanak mindenkinek. A legtöbb embernek még ezek a dolgok is komoly problémát okoznak. -
pff, jesszusom, micsoda közhely. ha nem köszönök bunkó vagyok, ha nem kérek bocsánatot vagy lehet hogy nekem van igazam, vagy nincs miért bocsánatot kérni. Megbocsátás? megint embere válogatja...
hogy tudd mikor volt a 2. világháború... nem hiszem hogy ezek közül köze van bármihez, de alapműveltség. -
hogy tudja az illető hogy mennyit játszott a fradi 10 évre visszamenőleg
hajraá fradi -
Blum #109139 Szerintem ezek a dolgok nem az alapmuveltseghez tartoznak,hanem a megfelelo szocalizaltsaghoz es magahoz az emberseghez. Attol,hogy valaki segghulye es totalisan alapveto muveltseggel sem rendelkezik meg lehet "udvarias" es humanus.
Alapmuveltseget manapsag leginkabb az iskolaban sajatit el az ember. Es csak ezek utan jonnek a kulonbozo ismeretterjeszto dokumentumok,az eletbol szerzett tapasztalat meg a tobbi josag. -
clio1616v #109138 minden embernek van egy kialakult értékrendszere, ami szerint viselkedni tud, ha éppen úgy esik jól neki - ezek a rendszerek az életben tapasztaltak alapján alakulnak ki, nem köthető a családhoz vagy az iskolához egyértelműen, hanem családtól és iskolától és még sok mástól függ -
Azért ezzel vitatkoznék, h nem iskolában, de kétségtelenül nem csak ott. -
alapműveltséget nem iskolában szerez az ember, hanem otthonról jön, látottakból, hallottakból és tapasztalatból fakadó ismeret. ott kell megtanulni hogy viselkedjünk a társadalomban, szűkebb környezetünkben, hozzánk közelállókkal, és bárki mással. aki ezt jól műveli mindegy milyen végzettsége, karrierje van rendelkezik azzal a műveltségi szinttel, ami az ember lényegét kell, hogy adja.