127612
  • bujcsik555
    HEgyalja, East Fest(ezt nem találtam, Mezőtúron lesz), valamint a VOLT-FEZEN-SZIN kombóból valamelyiken, majd a fellépők ismeretében eldől. Fishing on Orfű-re is szeretnék, de vizsgaidőszak, meglátjuk hogy lesz-e időm.
  • Fbn Lx
    ez nem volt már az utóbbi fél éven belül? fogadni mernék, hogy volt
    és továbbra sem megyek rájuk
  • bardocz
    Ha szigeten a flogging molly, bad religion, meg enter shikari egy napon lesz(és nem egy időben), akkor lehet.
  • Molnibalage
    Egyik sem.
  • acsati
    SZEN és DUDIK ami biztos
  • HTS s3rg1nh00
    a MEN aminek egyáltalán van esélye...
  • Szavazó roBOT
    Mit jelent számodra az alapműveltség? ==>> Idén melyek azok a fesztiválok, amiken nagy valószínűséggel ott leszel? (2013)
  • DNDN
  • pxxl
  • clio1616v
    az iskolák a tudást bővítik, nem a műveltséget alapozzák meg

vö. nagyon sok a műveletlen tanár, aki nagy tudású - nem függ össze a kettő

az általános iskola pedig azért általános, mert általánosan mindenre azonos mértékig kiterjedő tudást próbálnak átadni

• Dzsini
    A házigazdának panaszkodj :)
  • Dzsini
    Azt próbálom itt alátámasztani, hogy nem lehet minimálist sem összeállítani - vagy ha igen, akkor az maximum olyan mértékű, hogy "írás, értelmező olvasás, számolás, emberi interakciók", mert a többi már kultúra, hely, idő, és minden egyéb függvénye.
    Neked nem volt, és nincs szükséged Szeged ismeretekre, de sokan azt mondják, hogy azért fővárosunkat ismerni minimum illik bárhol is laksz, a hidakat, főbb városrészeket mindenki ismerje. Nincs igaza? Szerintem sincs, de érthető, hogy ő miért gondolja, hogy az az alapismeretek része, ahogy Mátyás király évszámai is. Pedig az előbbi fontosabb, használhatóbb ismeret, mint az utóbbi (és mindkettő villámgyorsan elérhető lexikonból/internetről). Mégis ha valaki ez utóbbit nem tudja, többen nézik bunkónak, mint aki nem tudja, hogy hol a Tabán a városban.
    Te döntöd el, hogy neked mi fontos, és számodra mik az alapvető ismeretek.
  • tigeroo
    mindegy uncsí :(
  • Molnibalage
    Minimálisra van szükség, hogy legyen mi alapján keresni és összekapcsold az olvasottakat. Én pl. soha nem jártam Szegeden, fingom nincs, hogy mi merre van. Akkor már bunkó vagyok?

Ma annyi információval találkozik az ember, hogy szelektálni kell. Ami nem fontos, nem tartom fejben. Felesleges.
  • Dzsini
    Szerintem senki nem veszekszik, még vitának se nagyon lehet nevezni. Beszélgetünk róla, érveket hozunk fel, amíg nem változik meg a kérdés. :)
  • Molnibalage
    29 éve élek Szigetszentmiklóson és többször volt már, hogy vadidegen megkérdezte, hogy XY utca hol van. Nem tudtam. Ha megmodta, hogy mit keres, akkor meg tudtam mondani, hogy merre kell menni...

Mai napig van olyan utca, ahol soha nem jártam. Mielőtt elköltözöm tervezem, hogy végigtekerek egész város minden utcáján egyszer, ezzel búcsúzva el. :)
  • Dzsini
    Na jó, de ilyen alapon semmilyen lexikális ismeret sem "alapműveltség", hiszen ott van a wikipedián, hogy mikor volt a honfoglalás, vagy mikor halt meg Mátyás király. A humán ismeretekbe bele se kezdtünk, ott még nagyobb az egyet nem értés, mint a reáliáknál.

A 89 előtti tanterv, utána NAT előtti központi tanterv, és a NAT első generációja (a másodikból épphogy kicsúsztunk, akkor 4 lett volna, ráadásul mi 8 osztályos gimnáziumként kicsit másképp játszottunk ugyanazokkal a kártyákkal)
  • tigeroo
    jó hogy megint azért veszekedtek mert különbözően definiáljátok az alapműveltséget.

nemlehetne ezt már khmmm kinőni?:D
  • Molnibalage
    Szeritnem sem az. Én 10+ éve mozgok a fővárosban, de olyan beszólásokkla, hogy "Angyalföld" meg már városrész elnevezésekkel simán zavarbahoznak. Nekem a a természetes az ÉDNYK, a körutak és pár főbb tér/hely. Ez alapján lövöm be, hogy mi hol van. Ez alapján térképen is fél perc bármi megtalálni.

A mai online térképek korában hasznos dolog tudni, hogy mi hol van, de nem "alapműveltség".
  • Dzsini
    "senki nem néz műveletlennek, ha nem tudom, hogy Győrben merre van a Szitásdomb nevű városrész, még akkor sem, ha 30 éve élek a városban."

Ó dehogynem, rám pár év szegedi egyetemezés után úgy néztek, mint egy sorozatgyilkosra, amikor az egyik külvárosi területet csak a neve alapján nem tudtam beazonosítani (pedig az alatt a pár év alatt sose jártam ott) :)
    Látod, neked van erre egy példád, nekem meg arra - egyikből sem lehet általános következtetést levonni, és újra előjön a legelső hozzászólásom a témában: mindenkinek mást jelent az alapműveltség, nem lehet általánosítani.
  • Molnibalage
    Melyik az a 3?
  • QuippeR
    "Az alapvető helyismeret miért nem része az alapvető műveltségnek?"

mert nem műveltségtől függ. senki nem néz műveletlennek, ha nem tudom, hogy Győrben merre van a Szitásdomb nevű városrész, még akkor sem, ha 30 éve élek a városban. de egyből műveletlennek fognak nevezni, ha nem tudom, hogy Ausztráliának Canberra a fővárosa, függetlenül attól, hogy soha életemben nem voltam, és vélhetően nem is leszek Ausztrália közelében. nem pont ez a különbség az alapismeretek és az alapműveltség között?
  • Dzsini
    Szerencsére az örökké tartó dolgok általában nem tartanak túl sokáig, csak az én generációm legalább 3 "örök érték" váltást élt meg, és azóta is volt legalább kettő :)
  • immovable
    De már nem sokáig. felcsúti baltás Kim Jong Il örök értéket alkot. :D
  • Dzsini
    Az alapvető helyismeret miért nem része az alapvető műveltségnek?
    A földrajz ugyanúgy általános- és középiskolai tantárgy, és nekünk ott tanították az ilyesmit (első pár évben környezetismeret néven, ahol a környezetbe beletartozik a város/ország is, ahol élsz).

Egyébként pont ezért hozom a példákat, hogy rámutassak: nem lehet meghatározni egy "alapvető dolgok" gyűjteményt, amire rá lehetne húzni az alapműveltség szót.
  • QuippeR
    de ez helyismeret, nem alapműveltség. bár Magyarországnak semmi köze Ausztráliához, itt mindenkitől elvárható, hogy egy térképen megtalálja, illetve tudja mi a fővárosa. ha azt mondod Sydney, mindenki lehurrog, hogy műveletlen vagy. a tengerentúlon nem biztos, hogy ez a reakció, hanem inkább "ha tudod okos vagy, és büszkék vagyunk rád, ha nem, semmi probléma".
  • Dzsini
    Még országon belül is más számít annak - pl. Budapesten nem ciki, ha valaki fel tudja sorolni északról kezdve a város hídjait, és legalább nagyjából tudja, hogy melyik kerület és főbb sugár- és körút hol van, viszont nem tudja felsorolni Szeged vagy Pécs városrészeit, és fordítva.

De akkor ez nem alapműveltség, hiszen nem kell "mindenkinek" tudnia.
  • QuippeR
    az egy dolog, hogy időben változó, hogy mi számít alapműveltségnek, és mi nem, de térben is, nem? mármint, az Egyesült Államok iskolarendszere híres arról, hogy nem tanít a diákjainak földrajzi ismereteket (például hol van Ausztrália a térképen). ebből arra következtetek, hogy ott ez nem az alapműveltség része. Magyarországon viszont ez mindenképpen belefér a kötelezően elvárható ismeretek körébe.
  • Dzsini
    Te is kiragadsz egy-egy példát, de nem tudnál összeállítani egy olyan listát, hogy ez kell bele, az meg nem.
    (félreértés ne essék, én sem, ezzel kezdtem még az egészet)

Viszont ahány téma csak felmerül, folyamatosan bővül a lista, hogy "hát igen, ez még mindenképp beletartozik"; "hát, az persze, hogy"; "és még ezt is bele kell venni, mert nehogymár"... és így tovább. És akkor még csak a reáliáknál tartunk, a humán ismeretekbe bele se kezdtünk.
    És ha már megemlítetted gravitáció (ha a newtonit vesszük, pedig azóta van egy általános relativitás is, ami nemsokára 100 éves) helyből rendkívül bonyolult dolog, és modellként is csak nagyon korlátozott körben működik, plusz a középiskolás matematika nem is elég hozzá, hiszen többek között a tömegvonzás leírására dolgozta ki Newton a differenciál- és integrálszámítást.
    A középiskolában a 9,81 (esetleg 10, mert a törtszámok bonyolultak) m/s^2 tömegvonzásnál két elhanyagolható magasságú kisgyerek labdázik szinten véget érnek a dolgok.
  • Pluskast
    Nyilván persze bővülhet, de mindenképpen vannak alapvető dolgok amik nem fognak megváltozni, lásd: szorzótábla, vagy alapvető fizikai ismeretek mint a gravitáció. Az összes többi pedig maximum "frissülhet", hiszen lehet vitatkozni azon, hogy az államalapítás 1000-ben vagy 1001-ben volt vagy igen azon is, hogy konkrétan melyik évben volt a honfoglalás. De azért még is csak elvárható, hogy ha valakitől megkérdezik, hogy - Fbn Lx linkjénél maradva - hány nap alatt Kerüli meg a Föld a Napot akkor ne ilyen orbitális baromságot mondjon. Vagy ne gondolkozzon el - újabb youtube-os videó - valaki egy percig sem azon, hogy Csehországot milyen tenger határolja. Ez pedig teljesen független attól, hogy valaki matematikus, irodai dolgozó vagy villanyszerelő stb.
  • Fbn Lx
    indítványozom, hogy tekintsük alapműveltségnek a tízes számrendszerben végzett alapműveletek elvégzését, az alapfokú egyenletrendezést, a legáltalánosabb fizikai összefüggések és törvények ismeretét, az ember alapszintű biológiai felépítését.
    szóval lényegében annyit, hogy az ilyesmi elkerülhető legyen
  • Dzsini
    #109122 - ahonnan a kérdés elindult :)
  • Narxis
    Nincs abszolút minimum, folyamatosan változik, kopik, frissül és átalakul az általános műveltség mint a tanterv is aminél mindig lesznek olyanok akiknek nem tetszik, hogy ez vagy az kimarad belőle általános vagy középiskolában.
  • Dzsini
    Ez oké, de én még (általános iskola elején) úgy tanultam, hogy a szomszéd országaink között van Csehszlovákia, a Szovjetúnió és Jugoszlávia, pedig ez a három ország már nem is létezik.

Ez most persze extrém példa, de az általános iskolai ismeret ilyen szempontból egyértelműen kevés, többek között naprakészen kell tartani.
    Ráadásul nehéz meghatározni, hogy mi az az ismeret, ami még beleillik és mi az, ami már nem kell bele. De pont erről is szólhatott volna a kérdés, hogy mi az az abszolút minimum, ami kultúrkör-függetlenül jelen kell, hogy legyen az alapoktatásban.
    És ebben sem lenne egyetértés, abban biztos lehetsz (csak az általad említett dolgok közül a honfoglalás körül elég komoly viták vannak, még tudományos körökben, a pszeudotudományokat nem is említve).
  • Narxis
    Na ezzel egyetértek.
  • kamionosjoe
    Én egyetértek. :)
  • Pluskast
    Az rendben van, de ugye pl ha megkérdezik tőled, hogy Magyarország milyen országokkal szomszédos nyilván tudod a választ, vagy például tudod, hogy mikor volt a honfoglalás és mondjuk az államalapítás. Vagy ki volt Kossuth Lajos és még sorolhatnám a példákat. Márpedig ezek olyan jellegű ismeretek amiket tantervektől és ismeret halmazoktól függetlenül minden általános iskolai nebulónak megtanítanak. Ezek azok a dolgok amik az alap műveltségbe bele tartoznak (szerintem).
  • Dzsini
    Tekintve, hogy iskolánként és évenként is változik az általános (és a közép) iskolában tanított ismeretek halmaza, így minden életkorban és iskolában más és más számít általános műveltségnek? És ezt voltaképpen az aktuális oktatási felső vezetés (minisztérium, oktatási testület, stb.) határozza meg?
  • Pluskast
    Szerintem keveritek a szezont a fazonnal. A jó modor nem egyenlő a műveltséggel. Ahogy itt valaki mondta ezt hívják érzelmi intelligenciának. Az alapműveltség elvileg az lenne, hogy az általános iskolában megszerzett tudást ismered és adott estben fel is tudod használni. Nem hiába hívják ÁLTALÁNOS iskolának.
  • Petka
    Váltsunk témát!