A nagy szavazó topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
PS lenyilatkozta, hogy azért nem használták a médiát mint riadó láncot mert nem az egész országot érte a katasztrófa. (csak a felét)

If Everything That Has A Beginning Must Has An End
Ha annyira ment neki a net, hogy ott utánanézzen van-e hó, lefoglalja szállást meg minden, akkor indulása elõtt az idõjárást is meg tudta volna nézni.
Ez PONTOSAN OLYAN, mint ha úgy szállna fel a Ferihegyrõl a pilóta, hogy bár XY helyre megy, de nem tudja milyen lesz odafelé úton az idõjárás (mer lusta volt utánanézni ... illetve neki legalább van egy irányítótorony, aki beszól, hogy talán nem kellene annak a viharnak a közepébe belerepülni).
Ez bizony ön és közveszélyes.
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Én csak arra akarok rámutatni, hogy nem az embereké vagy nem feltétlenül az õ hibájuk, hogy ilyen helyzetbe kerültek. Gondolok itt természetesen a csapdába esett autósokra.
"Mintha éppen én írtam volna le, hogy a netpolgártól elvárt, a TVpolgárt meg a médiák kötelessége lenne megfelelõ riadalmat keltve tájékoztatni."
Tehát Te is azt mondod ezzel, hogy mindenki nem szophatja ki a kisujjából az összes interneten felelhetõ információt és ezért senkit nem lehet kérdõre vonni.
A hozzászólásod második felével pedig teljesen egyetértek. Én is valami hasonlót írtam, csak talán nem ennyire részletesen.
Kivéve az utolsó bekezdés. Mint írtam, nem mindenki síelni megy. Aki haza akar jutni az meg úgy is elindul. És én személy szerint ezért nem nagyon tudom hibáztatni.
tessék: http://met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/megfigyeles/
Sõt, még széltérkép is van ott.
Mégsõtebb: az ínyenceknek még 10 perces térképek is vannak ugyanott.
MégMégsõtebb: 12 megyeszékhely részletes adatai diagramokkal, szerte az országból
És még sorolhatnám ... lévén ez az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja, és ott még hál isten szakemberek ülnek, akik komolyan is veszik a munkájukat.
Szóval nem kell egy nagy tehetség a durva meteorológiai helyzetek kivédésére.
Tekerj csak vissza (#108550-re), ide is betettem a 2006 aug 20-i radarképet. Ordít belõle, hogy hatalmas gebasz lesz.
Ha mégse értenéd a látottakat, nagyon szívesen elmagyarázom ám 😄
Sõt, gondolom utána már te is elgondolkozol kijelentéseiden, pl hogy ebbõl nem látod az M1-en mikor hol mi lesz. A vak is látja, jó elõre.
A viharvadászon akkor még ott írogattuk, hogy ok, Gyõr készüljön, 10 perc és lecsap ... és lecsapott.
"Egy 60 éves hölgy aki annyit ért a nethez"
Read only user lennél-e? <#ravasz1>#ravasz1>
Mintha éppen én írtam volna le, hogy a netpolgártól elvárt, a TVpolgárt meg a médiák kötelessége lenne megfelelõ riadalmat keltve tájékoztatni.
Szóval akik megbuktak ezen a "katasztrófa gyakorlaton":
- hírközlés, média, TV, rádió adók (hírtv közvetített, de õk is csak utólag, elõzetes komoly figyelmeztetés nem volt)
- Autópálya-kezelõ: mert az õ feladatuk, hogy aki fizet az úthasználatért, az a lehetõ leggyorsabban és biztonságban végig tudjon menni rajta, és ha nem látják ezt biztosítva, akkor is intézkedniük kell
- Rendõrség: akik nem lett volna szabad, hogy a kamionokat az utakra engedjék (amúgy sem mehetnének), nyárigumisok visszafordítása, informálás, terelés ...
- HM: akiknek azonnal küldeni kellett volna a páncélosokat, nem csak másnap
- Katasztrófavédelem: akiknek elõre figyelnie kellett volna (illetve most is kellene) 7/24-ben az idõjárást, ELÕRE felkészülve a legapróbb vészhelyzetre is, illetve ha már kialakult, akkor többieket koordinálva a leggyorsabban megoldani a helyzetet
- Kormány: aki mindezekért a felelõs !!! Õ ültette oda azokat a bamba bélákat és vízfejeket, akik teljességgel alkalmatlanok a feladatuk ellátására.
- és nem utolsó sorban az autós, aki megfelelõ elõre tájékozódás nélkül vágott neki az útnak (hülye módon bízott a TV-ben), megfelelõ (speciális) felszerelés és készletek nélkül (nem ismerve a mentsd magad amíg megmentenek elv alapvetõ tételeit sem)
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Egyrészt: én tökéletesen tudom ezeket a térképeket értelmezni. Ha valamire nagyon kíváncsi vagyok akkor minimum erre az oldalra látogatok el az idõkép mellett... Met Office
Másodszor: Attól, hogy látsz egy csapadék térképet még nem tudod meghatározni, hogy egészen pontosan, például az M1-es autópályán mondjuk a 60 és 90 km közötti, továbbá a 150 és mondjuk a 190 km közötti szakaszon milyen körülmények lesznek és, hogy a pálya egészére milyen hatással lesznek. (hó fog-e esni vagy havas esõ vagy esetleg ónos szitálás vagy éppen ezeken a szakaszokon semmi...)
És azért nem fogod tudni meghatározni mert: nem vagy szakértõ (meteorológus), nincsenek olyan részletes térképeid, ráadásként még a egy csapadék térkép mellett minimum kell egy légnyomás és hõmérséklet térkép és az ezek PONTOS értelmezéséhez szükséges TUDÁS.
És még egy utolsó gondolat. Egy 60 éves hölgy aki annyit ért a nethez, hogy megtudja nézni a kis villogó borítékot a bal felsõ sarokban az nem fog egy stilizált térképrõl túl sok információt magába szívni csak legfeljebb annyit, hogy haza fele menet felhõs lesz az ég. És egy Autópálya kezelõnek egy katasztrófa védelemnek mindig az ilyen emberekre KÖTELEZÕ felkészülnie és mindent megtenni az emeberek biztonságának érdekében.
Szóval szálljatok le a magas lóról! Nem lehet - még ha akarna akkor sem - mindenki olyan tájékozott mint Ti/Mi - a netes társadalom.
"Winning isn't important. It's the only thing that matters."
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Komolyan mondom, hogy eszemfaszom megáll...
Egy csapadék radarkép animációt tényleg nem nagy tudomány értelmezni. A mûhold már viccesebb, de az se egy nagy valami.
Ha nagyobb útra készülök elsõ, hogy megnézem ezeket, mert nem lehet az állami és a bulvár hírközlésben bízni (meg hát nem is lehet, hogy bemondják hogy pusztavégére kb 1 óra múlva ér az esõfront, zalazargára meg 2, ubulfalvát meg teljesen kikerüli délrõl).
Én TV idõjárás jelentést nem láttam cirka 5 éve. Remekül megvagyok nélküle.
Nem is értem minek ide idõjárás jelentés akár a tv-ben vagy a neten szövegesen leírva. Miért nem basznak mindenki elé térképet felhõcskékkel, hogy "nesze paraszt jósold meg magadnak milyen idõ lesz." <#szomoru2>#szomoru2>
Csüt. este 22 órakor már rég késõ volt.
Egyébként én úgy tudom, hogy már csütörtök reggel nem engedték be a kamionokat az ország területére a várható idõjárási viszonyok miatt. Csak a belsõ stopról mintha elfeledkeztek volna.
A hal pedig mindig a fejétõl bûzlik. Nem megy a hókotrós az M1-re, ha nem kapja parancsba. Nem proaktívkodhat, mert kibsszák (meg a tankolni is kell ám azt az izét).
A fejesek meg (mint a példa is mutatja): sík hülyék.
Ha jól emlékszem annakidején, amikor össze akarták vonni a vízügyet a katasztrófavédelemmel volt ám rendesen felháborodás a vízügy részérõl, lévén õk komoly hozzáértõ (szakmai)szervezet (na nem is sûrûn öntik el a folyók a fél országot, a folyamatosan ellopott zsilipek ellenére sem), a katasztrófavédelmesek meg bárgyú béna bélák gyülekezete, tettrekészségük nulla, rugalmasságuk kb mint egy IFA-nak.
De mint mondtam... nem mindenki indul(t) neki az útnak szórakozásból.
"nem közlekedhetnek a nehéz tehergépjármûvek március 14-én, csütörtökön 22 órától " - ezért rohant az összes át az országon (nyári gumival), hogy ne ragadjon itt a stop idejére, ha az idõjárás miatt lett volna, akkor nem este tíztõl van.
Aztán persze ittragadtak, részben árokban 😞
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A narancssárga és piros riasztás érvényben volt már csütörtökön is emlékeim szerint.
Üdv
Egy harmadik Balázs...
Ha tényleg lehetett tudni, hogy nagy gebasz lesz, akkor a hozzászólásomban felsorolt szervezetek közül miért nem rendelt el valamelyik minimum teljes kamion stoppot egész Mo. területére??
Szerintem a héten talán mindegyik híradót láttam, de egyikben sem volt arról szó, hogy nyugaton mekkora genasz lenne. (az mondjuk igaz, hogy néha csak fél szemmel néztem)
Az tényleg igaz, hogy minden idõjárás jelentésben elmondták, hogy havazás lesz. ÉÉÉSSSS????
Máskor is esett már hó, ennél nagyobb is. Nem azt mondták, hogy katasztrofális lesz a helyzet! Attól, hogy esik a hó még lehet autót vezetni.
Továbbá mindenki odáig van, hogy "minek meg sielni".... Csak abban a szobában ahol én dolgozok két olyan kollégám van aki abba az irányba lakik. Az egyikõjük fehérváron a másik Vértesszõlõsön. Õk akkor már ne is menjenek haza ameddig esik a hó????????????????? Nonszensz!
Egymás után bõgtek le a különbözõ szervezetek. Elõször az Autópálya kezelõ zrt. Utána a katasztrófa védelem, majd amikor az is csõdöt mondott jön a belügy és a kormány...
(Persze a múltkor ragyogó napsütéses idõben sózták az M6-os csont száraz aszfaltját... Kár, hogy nem fotóztuk le.)
Félreértés ne essék! Nem ezeknek a szervezeteknek a hibája a rossz idõjárás. Ezeknek csak annyi a hibája, hogy a reakció idejük egyenlõ a nullával és inkompetensek. És itt nem a beosztottakra gondolok, hanem a vezetõkre. Fogadni mernék, hogy egyik sem látta át a helyzetet.
Persze min csodálkozok?! Nem a szakértelmüknek köszönhetõen lettek vezetõk, hanem, hogy ki kinek a csókosa.....
üdv.
Egy másik Balázs.
A számból vették ki a szót 😊
""Nyilvánvaló" Istvánnak! Kedves István!
Miután nyilvánvaló volt, hogy a hétvégén nagyon rossz idõ lesz, ezért tanácsos volt átgondolni, ha az ember utazni akar, pláne, ha messzire, pláne, ha nyugat felé, ahonnan a vihar jött. A híradásokban már kedden látni lehetett képeket a Nyugat-Európában tomboló télrõl.
Nyilvánvaló, hogy a biztonság fontosabb egy hosszú hétvégés síelésnél. Nekünk is lefoglalt helyünk volt erre a hétvégére. Folyamatosan tájékozódtam is a pillanatnyi helyzetrõl.
Nyilvánvaló volt számomra, hogy addig nem indulok, míg nem tudok biztosat és nem útközben próbálok infót gyûjteni egy automatától. Az autópályakezelõ ügyeleti számát nekem minden alkalommal felvették, és korrekt tájékoztatást kaptam. Azt kérték, péntek délutánig semmiképpen se induljunk el, addigra már tisztább lesz majd a helyzet.
Nyilvánvaló, hogy az ember hallgat a józan észre, és inkább vár. De ha elindul és elakad, akkor sem próbál meg alacsonyabb rendû utakon még elõrébb jutni, ahelyett, hogy visszafordulna.
Botrányos, hogy felengedték az autópályára az embereket. Botrányos, hogy megengedték nekik, hogy autóba szálljanak. Botrányos, hogy nem állt minden kapuban egy rendõr és nem parancsolt vissza ágyba, párnák közé mindenkit. Botrányos, hogy az állam nem követi minden lépésünket, hogy megvédjen minket saját magunktól! Diktatúrát akarok!
Én ma indultam el otthonról, és meg is érkeztem a szállodámba.
Lassan én is megyek aludni.
Jó éjt, István!
Balázs"
u dont have to listen anybody else but me
you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
★★★★★
Egyébknét meg kibaszottuk röhejes és irritáló, ahogy az sg fõl lélekbúvárjaként a képernyõ mögül osztod az észt...
a polgárok azért fizetik az adót, hogy abból az állam biztosítsa a biztonságukat minden szempontból
ha egy hídról kiderül, hogy nem biztonságos, akkor le kell zárni, hogy ne mehessen rá senki
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
remélem nem tervezel még gyermekvállalást, messze állsz az érettségtõl; a felelõsségérzeted az alapján amiket itt írsz egyelõre egyenlõ a nullával
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
a másik; már a hét elején meg kellett volna kéri az osztrák kollégáikat, hogy kérjük a segítségüket - legyenek készenlétben, mert nekünk nem állnak rendelkezésre út tisztító jármûvek, egy esetleges nagyobb hómennyiség eltakarítására
egy ilyen kisebb havazásból katasztrófahelyzet alakult ki, és tankokat kellett bevetni, nem mintha eddig óriási bizalma lett volna az embereknek az államigazgatásunkban, de ezután se nõni fog a bizalom