127612
-
Fbn Lx #112510 felesleges kérdés, az új Tomb Raiderből kiderült az igazság
Himiko, a napkirálnyő dühe miatt húzzák be a brutális viharok az arra járó gépeket -
nem érdekel a téma. én arra tuti nem fogok menni soha. -
Szavazó roBOT #112508
Következő kérdés: A bermuda háromszög rejtélye
"A Bermuda-háromszög, vagy más néven az Ördög-háromszöge egy terület neve az Atlanti-óceánon, ami repülőgépek és hajók különös eltűnéséről vált ismertté."
Véletlen koincidencia, elnagyolt történetek legendás eltűnésekről, vagy megmagyarázhatatlan (természetfeletti) jelenség helye?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bermuda-h%C3%A1romsz%C3%B6g
--- Hülyeség az egész téma
--- Igen, ennyi rejtélyes eltűnés nem lehet véletlen
--- Üres szavazás, nem érdekel
Előző kérdés: Vélemény a családon belüli szájra pusziról?
Inkább Amerikában (amerikai filmekben) jellemző ez a szokás, de sok más országban is van, hogy pl az anya a kisgyerek szájára adja a puszit. De nem csak anya-gyerek kapcsolatnál van ilyen.
// | 41.1% | ####______ | 23 | Ellenzem, de ha másnak ez normális...
// | 21.4% | ##________ | 12 | Teljesen hidegen hagy a dolog
// | 17.9% | ##________ | 10 | Nincs vele kimondottan bajom
// | 16.1% | ##________ | 9 | Ellenzem, szerintem gusztustalan az egész
// | 1.8% | __________ | 1 | Tetszik, otthon mi is így köszönünk
// | 1.8% | __________ | 1 | Tetszik, ez egy sokkal szorosabb kötelék, mint az arcra puszinál
-
Nálunk nem szokás és nem is tetszik. Kiskoromban mindig automatikusan töröltem a számat, amikor az egyik rokon (talán egy nagypapa) oda célozta a puszit. Most már véletlenül sem hagyom senkinek. -
Fbn Lx #112506 tesznye -
-
EnxTheOne #112504 Nálunk ez nem szokás, de a kereszt nővéremet bárhol bármikor :D -
kamionosjoe #112503 fújj -
rohadt gusztustalan és fertőzésveszélyes -
kevés annál undorítóbb dolog ugrik be így hirtelenjében... -
Ellenzem, max. a csajom adjon a számra puszit, de ha másnak ez normális, felőlem. -
hát kinél mi a szokás. -
hidegen hagy idegenek családi élete. -
régebben szájra adtunk puszit, de az csak egy ideig volt, amíg kicsik voltunk. nekem tetszik. nem értem, mitől lenne gusztustalan? rokonok között tök megszokott. -
leszarom -
én nem szólok bele, ha valakinek ez kell ám legyen. de nálunk nem szokás :D -
Nálunk arcra puszi megy, a szájra puszi nem megszokott számomra, ha másoknak az akkor tegyék... :) -
ManoNegra #112493 Nagy boldog család. -
Renegade #112492 Ellenzem, de ha másnak ez normális...
sosem értettem, én vagyok túl tartozkodó?
Vagy csak nem értek meg egy ilyen fajta bensőségesebb megnyilvánulást? -
Szavazó roBOT #112491
Következő kérdés: Vélemény a családon belüli szájra pusziról?
Inkább Amerikában (amerikai filmekben) jellemző ez a szokás, de sok más országban is van, hogy pl az anya a kisgyerek szájára adja a puszit. De nem csak anya-gyerek kapcsolatnál van ilyen.
--- Ellenzem, szerintem gusztustalan az egész
--- Ellenzem, de ha másnak ez normális...
--- Nincs vele kimondottan bajom
--- Tetszik, ez egy sokkal szorosabb kötelék, mint az arcra puszinál
--- Tetszik, otthon mi is így köszönünk
--- Teljesen hidegen hagy a dolog
Előző kérdés: Mennyire ismered a magyar történelmet?
a kérdés adott
// ========= Mennyire ismered a magyar történelmet? =========
// | 45.3% | #####_____ | 29 | Csak a főbb eseményeket, fordulópontokat ismerem, nagyjából eltudom he
// | 31.2% | ###_______ | 20 | Vannak hiányosságaim
// | 10.9% | #_________ | 7 | Nem érdekel a történelmünk
// | 9.4% | #_________ | 6 | Elég részletesen ismerem történelmünket, a honfoglalástól napjainkig
// | 3.1% | __________ | 2 | Üres szavazás
// |
// ========= Villámkérdés a témában: Mi történt 1222-ben? =========
// | 74.6% | #######___ | 47 | Az aranybulla kiadása
// | 11.1% | #_________ | 7 | Üres szavazás
// | 6.3% | #_________ | 4 | Tatárjárás
// | 3.2% | __________ | 2 | A törökök kiűzése
// | 3.2% | __________ | 2 | Hunyadi Mátyás halála
// | 1.6% | __________ | 1 | Az erdélyi parasztfelkelés
// |
-
Vannak hiányosságaim.
Alapvetően szerettem volna, de abban a formában, ahogy akkoriban nekünk leadták, ember nem látta át. Persze voltak akik bemagolták, de „érteni” kevesen értették.
Nem vagyok pedagógus, meg nem is akarok lenni, de az biztos hogy sok mindent (nem csak történelem) máshogy tanítanék. -
kamionosjoe #112489 Elég jól tudom, mindig is érdekesnek találtam. -
Csak a főbb események rémlenek. Nem nagyon érdekel sajnos. -
kicsit off,a nemrég volt tetkós kérdéshez(nem saját)
(link) -
Azthiszem jól tudom, de a 2. kérdésnél elgondolkodtam :D
A középkort nem szeretem, ezért bajban voltam de úgy körülbelül tudom mi volt akkor. Az aranybullát jelöltem , és az is:D -
Nem nagyon, középiskolás koromban még tisztábbak voltak a dolgok, aranybulla meg könnyű az évszám miatt :D -
nagyon igaz, elég megnézni például ennek a történelmi portálnak a cikkjeit, már a címekben is "feláldozhatták, lehetnek, bukkanhatnak"
olyan mintha bemennénk egy házibuli helyszínére és lejegyeznénk mi történhetett ott. a teljes igazság sosem derül ki, de mégis valahogy ez a történelem. én ezért szeretem nagyon a történelmet :) -
ManoNegra #112483 Minél többet olvasok róla, annál inkább látom, mennyi minden van amit még nem tudok. -
Magyar történelmet csak 7-8.-ban tanúltam. Előtte és utána külföldön éltem. -
Hogy lennének meg a válaszok egy régészeti leletnél?
Találgatni lehet, sejtéseid lehetnek, csomó mindent kideríthetsz más források alapján, de a lyukakat már szubjektív módon tömöd ki, és ezek alapján építesz fel egy szubjektív képet. Egy tárgy önmagában egy üres könyv, ahhoz, hogy forrásként fel tudd használni bármilyen célra, úgy azt a könyvet ki kell tölteni a tárgy történetével. Evidens pedig végképp nem lehet, hiszen bizonyára te is láttál már olyan tárgyat, amit teljesen másra használtak, mint amire eredetileg tervezték - az adott kardot például lehet, hogy egy olyan katona készíttette, aki már visszavonult, és otthonában a gyermekét tanította vele kardforgatásra. Ez a válasz vajon hol lehet meg egyértelműen?
Egy (pl. néprajzi) múzeumba is úgy kerülnek be a tárgyak, hogy a gyűjtő megpróbálja az összes lehetséges információt beszerezni róla azoktól, akik ott éltek a tárgy mellett - és mivel az ő emlékezetük se biztos (hiszen senkié sem az), így már az ott összeszedett "tények" is szubjektívek. Egy régészeti tárgynál pedig általában nincs senki, aki meséljen neked arról a konkrét kardról vagy oltárról.
Egy mondatban: egy tárgyból se lehet szubjektivitás nélkül következtetéseket levonni. -
Csak ezekre a válaszok egyértelműen megvannak (sőt van ami nyilván evidens is). -
én kérek elnézést :) -
Mikor készült? Ki készítette? Miért készült? Ki használta a kardot? Mire használta? Ha van rajta díszítés vagy sérülés az miért, mikor, hogyan került rá? Hogy került oda, ahol megtalálták?
Erről beszéltem: kontextusba helyezés.
(az oltárkővel kapcsolatban még több elég lényeges kérdést lehet feltenni, hiszen az már belemegy a hitvilágba, hitéletbe is - ami még több szubjektív értelmezésnek ad teret) -
Ja én meg Egyiptom királynője vagyok :D -
Nem légy biztos benne. Van aki még azt sem tudja, hogy mettől meddig tartott a 2. világháború. Pedig az nem 791 éve volt. -
Caesar gyík volt tuti és a szíriuszról jött fénylény. NWO topikból tudom. Tuti forrás. :) -
Egy római kard mitől lehet szubjektív? Vagy egy pénzérme? Vagy egy istenségnek állított oltárkő? A tárgyi leletek éppenséggel arra jók, hogy jobban megtudjuk, hogy élt az adott kor embere. Valóban lehet vitatkozni bizonyos dolgokban de vannak vitathatatlan történelmi tények (pl: Létezett a római birodalom vagy, hogy valóban élt Iulius Caesar stb) -
maga a történelem nem érdekel nagyon. vannak hiányosságaim pont emiatt a témában. meglep, hogy az aranybullán kívül másra is nyomtak. ez tuti viccből volt
-
Azokat is értelmezni kell, kontextusba helyezni, és máris szubjektívvé válik bármilyen tárgyi lelet. -
Azért a történelem nem csak feljegyzésekből áll. A tárgyi leletekkel mi van? Az eléggé kézzel fogható és lehet belőle különféle következtetést levonni.