127612
-
Fbn Lx #115071 az utcakövet koptatva és elmélázva hétköznapokon még soha nem fogant meg a fejemben, hogy lenne egy dolog amire kifejezetten szükségem van, ez a dolog pediglen nem más, mint egy drón a fejem fölé.
nem, azt hiszem nem merült még fel az eziránt való igényem. ráadásul csak ellenezni tudom, ugyanis alkalomadtán bizonyos emberek izgatónak találhatják a szabadban való baszást, amit ez ellehetetlenít -
A lehetőség persze megvan, de a hatásfok jelenleg azért elég kérdéses (amennyivel drágább és amennyivel kényelmesebb). Ebben szerintem egyetértünk. A technológia egyelőre ifjú tinicipőben jár, még pártíz év kell neki, hogy versenyképes legyen, és ne bazári mutatvány a katonai felhasználáson kívül, ahol nem úgy számolják a pénzt. -
Nem szűk. Közlekedési balesetektől kezdve bűncselekményikig számtalan dolog visszanézhető rajta. -
Na, akkor sikerült találni egy elég szűk használati lehetőséget, ahol esetleg van rá lehetőség, hogy kényelmesebben használható, mint az 1-2 emelet magasságba helyezett, esetleg alacsonyabb minőségű (mondjuk 50 méterről <1 inches, sötétséghez és rossz időhöz infravörös lámpával ellátott), jóval olcsóbb kamerák.
[sarcasm]Ez a jövő :)[/sarcasm] -
Nem ezen múlik a nagy többségnek :)
-
A nyomozás úgy kezdődik, hogy mikor, hol és ki. Ha az ürge kilépésének időpontja és kb. a ruhája színe megvan, akkor onnantól fogva követhető valamelyien szinten. Nem az arcát kell felismerni... Ha megvan a menekülés útvonala, akkor amerre ment, akkor ott már visszakereshető, de ehhez kell a mindent látó szem.
Ha nem gigantiksu bevásárlóközpontról beszél az ember, akkor egy 1 perc ablak megadásával gyakorlatilag eldönthető, hogy mikor hagyta el az elkövető az épület. Onnantól fogva meg csak türelem és erőforrás kérdése, hogy meddig követik a felvételen. -
ezért nem akarnám annyira forszírozni a dolgot, mert belemásznának vele az ember magán szférájába. viszont, ha ilyen vackokat keringetnek felettünk, előtte úgy sem fogják megkérdezni, hogy akarjuk-e, vagy nem. -
6 colos felbontással nem tudsz beazonosítani egy embert. Azt látod, hogy ott mozog valaki, de ha egyenesen felnéz, akkor 2x1 pixel az arca, egy fekvő ember 12 pixel hosszú. Az imént még arról volt szó, hogy bizonyítékként lehet használni, hogy XY ott járt-e vagy sem, koherens kép és beazonosítható ember.
Ennyit lehet látni valakiből: -
Arra sem figyelmeztet senki, hogy ha éppen egy műhold figyel tédeg, vagy a nyitott égbolt porgam keretében éppen rajta vagy egy felvételen és n+1 más esetben sem.
Nem permanens dolgokra is szoktak figyelmeztetni több helyzet és termék estén is, amikor a figyelemeztetés úgy szól, hogy "előfordulhat az, hogy..."
Személyiség jogi meg azétr nem lehet, mert önmagában a rendszer nem képes emberek azonosítására, csak nyomozással vagy földi megfigyelőkkel együtt. Ellenben egy mezei ipari kamerán bizony olyan felvétel lehet rólad, amin felimerhető vagy... -
Sok mindent elmondtatok itt már amit én is elakartam, úgyhogy arra nem is reagálnék :) A személyiségi jogi problémák szerintem ott kezdődhetnek, hogy míg egy fix pontú kamera elhelyezése során tájékoztatnak, hogy a megfigyelt terület ahova te belépsz kamerával van felszerelve, így gyakorlatilag te tudomásul veszed, addig ez egy mobil rendszer esetében kétséges, illetve kérdéses. Teszem azt mi van ha az egyik ilyen uav elkezd a kerted felett filmezni téged? -
lol -
Én nagyobb biztonságba érezném magam, ha lenne nálam egy pl.: mikor a nyugati aluljáróban este 9-11-kor kell korzóznom.
Ez nem tévképzet kisfiam, hanem tapasztalat. -
nem tudom miféle tévképzetek alapján gondolod, hogy minél több lőfegyver van az utcán, annál nagyobb biztonságban vagy, de ezt lehetőleg ne terjeszd. -
a tolvajkergetőknél volt az hogy valamilyen bérház pincéjébe vezettek a nyomaik és találtak egy foszló hullát :'D -
Chip is legyen akkor beültetve a medencecsontba... -
Pont eleget láttam és tapasztaltam is a magyar policéból, hogy masszív előítéleteim legyenek. Azok akik a TETRA telefont se tudják magabiztosan használni majd ilyen high-tech szarral fognak eredményesen bűnt üldözni? 
Részemről kiderült, hogy hármónk közül én vagyok a legkevésbé naiv és valszeg a legokosabb is.
TK-s reklámfogások és UAV-ok helyett engedélyezze a P. a büntetlen előéletű és büntetlen családi hátterű workereknek a lőfegyver viselését és tartását.
Megveszem magamnak a használt CZ-75 és megvédem a cangámat és magamat is. -
Ja. Képtelen megérteni azt, hogy a jól működő megyfigyelő rendszer önmagában semmit sem ér. Ez pont olyan, hogy egy jó Forma 1 autóval is csak jó sofőr lesz világbajnok, egy átlaguser az első kanyarban felkenődne a falra.
A kamerarendszer nem csodaszer, de ha mögéterszik a HUMINT-et, akkor már elég durva. -
Ember, te nagyon rákattantál erre. Azt ugye tudod, hogy a barlangokba sem lát be és ha alumíniumfóliát teszel a fejedre csákónak, akkor a gondolataidat sem hallják az idegenek...
Szerintem nézzél kicsit több bűnüldözésel kapcsolatos műsort, hogy mi alapján és hogyan zajlik egy átfogó nyomozás. Ugyanis a diszkók szerencsére nem érnek egymásba és a bűnöző bácsik néha a napon is jönnek-mennek (nemúgy mint a vámpírok). :D -
A TK csapat pont arra világított ár, hogy az ilyen bűnözőket nem fogja el itthon sajnos a rendőrség, de még ha igen, nem büntethető, mert olyan magasan van az értékhatára annak, ami a leültetéshez kell, hogy az elkapott megússza enyjebejnyével. Ellenben, ha ellop egy komoly értékű csali cuccot és visszaeső, akkor bizony évekre bevarrják.
Azt mondtad, hogy ismered a TK-t. Akkor a jelek szerint nagyon nem figyeltél... -
Dehogy tudja.
Diszkókba belát? hogy ki-kinek mit mennyiért ad oda? Meg tudja állapítani, hogy a rekesz pezsgősüveg melyikében van a cucc?
Nem!
-
Nekünk felesleges, mert a béka segge alatt vagyunk AMÚGY bűnüldözésileg. De egy fejlett rendszerekkel rendelkező, jól ellenőrzött országnak jól jöhet ez a kieg. -
N+1-szer perelték már őket, és gyak. jelentéktelenek buktak vagy talán egyet sem. Pedig TC-t folyamatosan zargatják...
A TK-tól eddig egy Spybikeot sem sikerült elvinni. -
Pont ezt mondom. Gázsit a helyi rendőr is elkapja, mert kocsmában elhősködik másnap, hogy ellopta a szar 25 ezres kínai Tescos montit a buszmegállóból. A profik egy lépéssel mindig előrébb járnak. Nem kell ilyen drága fos rendszer.
Na jó. Vegyen egyet az ország. 1 db-ot! És kísérje/fedezze az afganisztáni konvojainkat.
-
Dehogynem, tisztán látszik rajta az emberek mozgása és kis tucsingolással az is, hogy mit csinálnak. Ez egy követő/megfiogyelő rendszer, szerves része a bűnüldözésnek. Nyilván nem ez fogja elkapni a rosszfiúkat, de ez alapján sokakat elfognak majd. -
Pedig kifizetődő.. A RC drogok még óvatos becslések szerint is 500 milliárd-os biznisz volt 2009-től 2012-ig.
Jah ez is olyan bűntény, amit nem tudsz ilyen drága szarral felderíteni. -
De az azé nyilávnvaló, hogy Gázsi, aki félrészegen megfújta a bringádat eddig, az NEM visz magával hájtek felszerelést ugye... :D
Ha valami el akarnak lopni, há ellopják, van az a technológia. De ehhez felkészültnek kell lenni, az idő, pénz, szervezettség stb. -
"A Tolvajkergetőket ismered...?"
Igen láttam őket youtubon is. És tudok arról is, hogy a jó szándék ellenére ők nem bűnüldöző szerv és féltucat személyiségjogi, magánlaksértési per indult ellenük. (Megsúgom halkan, hogy az új cangatolvajok (mint autós kollégáik) GPS Spammer-rel mennek és kiszedik ezeket a vackokat a drága cangákból) -
Most még igen. A számítógépeket is először csak kutatóintézetek használta, ma meg a telefonodban nagyobb számítási kapacitás van, mint kis hazánk összes számítógépen összesen a '80-as évek elején...
UAV rendszerek is kataonai eszközök voltak, ehhez képest ma fejlettebb országkban más civil vagy köztes szervek is bírnak ilyennel.
Nem azt mondtam, hogy holnaptól lesz ilyen, de 20 év múlva lehet, hogy ez is filléres eszköz lesz az alkalmazó erőforrásaihoz képest.
Ma a "szaros" 100k-s fényképezőgépem olyan optikával és képességekkel bír, ami 20 éve olyan teleojektíves gépeknek is álom volt, ami akkor egy állampolgár évi fizetését bőven meghaladta kis hazánkban...
A képrögítő és optikai rendszerek ára olyan durvát zuhant és olyan képességeket kaptak az elmúlt 20 éven, hogy arra szavak alig léteznek. Pedig én csak laikusként látom a fejlődést. -
Engem nem a gazdaságosság vezet, hanem hogy megértsék kis barátaink, hogy a "BŰN NEM KIFIZETŐDŐ"!!! :D -
A lenti videón láthatod a mai csúcsrendszerrel elérhető felbontást. Ebből előbb utóbb gyakorlati alkalmazás lesz. 5 km magasság, 6 hüvelykes felbontás. Ez már bőven elég.
Azt is mondtam, hogy a rendszernek vannak korlátai, ahogy a mai térfigyelő eszközöknek is. Ez nem a szent grál, de a mai térfigyelő rendszerekkel összevetve atombrutál. Persze az ára is. -
Szép-szép, de kurvára nem a hétköznapi bűnözés ellen van. Ez egy katonai rendszer. Olyan az ára is...
Ez talibánok és szabadságharcosterroristék ellen van. Úgy első látásra az AGM-130 és GBU-15/24 is mutatja, hogy kiknek ajánlják megvételre.
Drága, Magyarban 100%-ig felesleges szar! -
5km magasról meg nem látod a felszínt részletgazdagon (megfelelően nagy felbontásban, költséghatékonyan), csak extrém tiszta, lehetőleg szeles, pára- szmog- és ködmentes időben. Budapest nem ilyen. -
Geometria. Több km magasról nézd meg, hogy milyen szögben lát rá az utcaszitnre. Igen, vannak holtterek, de 5 km magasról már kis túlzással a néhány emeletes házak oldalfalai merőlegesek. Persze egy felhőkarcolókkal teli városban baj van, de a világ nem csak ebből áll... -
Akkor máris nem 1 vált ki több (száz) kamerát :) -
ok, én sem azt mondtam, hogy neki is állok ilyen vackokat csinálni. csak rávilágítottam, hogy annyira talán mégsem vagyok hülye a technikai dolgokhoz, mint hiszed. ennyi történt, ennél nem több.
-
Ezt most komoly? Te bármiféle felderítő rendszertől várod a preventív jelleget...? Az még nem esett le, hogy a magas felderítési és lebukási arányon kívül nem igen létezik preventív védelem...? A bűnüldöző szervek nem tudnak mindenhol jelen lenni.
Ha egy ilyen rendszer létezne és odalent is dolgoznak a kollégák és drámaian emelkedik lebukás aránya az lenne egy prevetív dolog. Csak ezt ki kell várni. Nincs olyan mágikus módszer, hogy csinálsz valamit és holnaptól megszűnik vagy drámaian csökken a bűnözés...
A Tolvajkergetőket ismered...? Otti s létszik ez a módszer. Az elején fogták sorra a hülyébbnél hülyébbeket, és mára eljutottak oda, hogy egyes városokban vagy környéként ötödére (!) esett vissza kerékpárlopások száma. Miért? Mert amikor már sokadjára bukott le ugyanazt a tolvaj - volt, hogy kétesz ugyanazt a bringát lopta el... - és az orgazdát is megfogják, akkor a többinek is leesik, hogy ez már így nem buli. Vagy csak már sitten van az összes akítvabb tolvaj. Ezt viszont nem két perc alatt érték el... Nem annyi volt, hogy vettek két nyomkövetőt és várták a csodát... -
-
Ma is komoly segítség a helikopteres megfigyelés, ezek meg 7*24-ben fent cirkálnak. Jó az. Én telibasznám velük az eget, de több szintben, egész utcaszintig le. Aztán aki köhhent, annak sanyi. :D -
Azért a géptan és az UAV rendszerk ismerete csak úgy élből picit távol van egymástól. Ennyiben azért maradhatunk ugye...? Én gépészmérnökként végezten, nekem is volt gépten, gépelemek és számtalan más tárgy, de ez nem azt jelenti, hogy most akkor élből profin nekiállnék gépet tervezni...
Lehet, hogy a földről kell rendet tenni, csak az a fránya fizika/geometria, hogy felülről/kellő magasságból valahogy többet látni. Nem véletlenül léteznek az UAV gépek, meg egyre elterjedtebbek a ballonra szerelt felderítő eszközök. -
Több emelet magas épületek közé hogy lát be egy pontról? Fizikailag nem láthatja mindkét oldal járdáját egy pontról, ha az nem pont alatta van. Hogy viseli a szelet, az esőt, a pár méter magasan fekvő ködöt, a szmogot... ? Ez is komoly rálátás-korlát.