A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

vizes
<#wilting>

" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "

clio1616v
igen az

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

Molnibalage
Vannak olyan helyzetek, amikor nem tudom elképzelni, hogy tegezzem a beszélgetõpartnert. Az indokolatlan magázódás viszont kifejzetten zavaró tud lenni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

QuippeR
(másnak is rohadt lassan jön be a topik?)

formális és informális beszélgetések szétválasztására szolgáló eszköz.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

de akkor mikor magyarázod el?
QuippeR
akkor talán azért nem tartod ésszerûnek, mert nem érted. nem a tiszteletrõl szól.

nem. azért, mert tudom, hogy sokan (mint ahogyan te is) elvárják. ésszerûnek nem tartom, de megteszem muszájból. viszont azok az emberek szimpatikusabbak számomra, akik nem várják el.
QuippeR
egy szót nem szóltam tiszteletrõl, te erõlteted, hogy akkor biztos tiszteletet akarok ezzel kivívni. sok ember van, akit nem tisztelek, mégis magázódunk. ha Hitler szembejönne veled az utcán (Godwin's Law!), akkor letegeznéd? ha nem, akkor azért mert tiszteled?

továbbra is úgy érzem, hogy ez csupán azon emberek számára jelent problémát, akik különösen kényesek a saját tekintélyüket illetõen (tehát nem nagyon van nekik, ezért nagyon elvárják, hogy megadják nekik).
ha magázok valakit és letegez egy ilyen helyzetben, az számomra annyit jelent, hogy azt közli felém: tegezõdjünk. de akár arra is hajlandó lennék, hogy tovább magázzam azt, aki egyébként tegez, ha éppen így tartja kedvem; mert számomra semmi jelentõsége nincs, illetve tudom, hogy a másik ember tisztelése illetve nemtisztelése nem ebben nyilvánul meg, mivel ez nem több, mint verbális fordulat, berögzõdés, esetenként kényszeres norma. ergo nem fog ténylegesen jobban tisztelni valaki attól, hogy elvárom tõle, hogy magázzon. maximum az egómat kenegetem hájjal, illetve afféle illúziókba verem magam, hogy engem most akkor így tisztelnek.
QuippeR
léteznek kimondatlan szabályok, amelyek betartásával egy eladó kiépítheti a bizalmat a vásárlóval. na, ezeknek mond alapvetõen ellent, hogy ha egy (felnõtt) vevõ magáz, azt simán letegezzék.

[HUN]FaTaL
Nem érdekel.

Szerintem tökmindegy.

http://goo.gl/gd6Zi5

én nem értem, hogy ez miért esne bárkinek is rosszul.
én úgy érzem, hogy nincs túl stabil, kiegyensúlyozott személyisége annak, akinek rosszul esik, ha letegezik.
nekem nem esik rosszul. mert ahogyan #112821 is írta, a tisztelet nem csak, hogy nem ezen múlik, de egyáltalán nem ebben kellene megnyilvánulnia. merõ formaiság, berögzõdés, tényleges jelentõsége az értelmes ember számára nincs.
vizes
Jól értem, hogy simán felajánlod a tegezõdést egy idõsebb embernek is?
És ha õ elutasítja akkor hülye?

" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "

predator1982
jah azt is utálom, ha mint vevõ megyek be....

pred

Dzsini
Akkor lehet válaszolni, hogy "nem õriztünk együtt disznót" és nézni a megszeppent arcot, és hosszasan beszédbe elegyedni vele, hogy gyakorolja a magázást 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

QuippeR
fordítva is megesik rendszeresen. bemegyek a boltba, jó napot kívánok, erre letegeznek.

predator1982
a magázódás sztem teljesen rendben van, ha valaki felajánlja hogy tegezzem akkor azt teszem ennyi...nem kell ez túlbonyolítani...ha meg valaki bemegy valahova vásárolni, stb. akkor igen is adja meg a tiszteletet, és magázós hangnemben köszönjön, mert nem a haverjához "tér" be! halálom amikor hozzánk bejön vásárló, megadom neki a tiszteletet azzal hogy jónapot/reggelt stb kívánok neki, és az arcomba helloz vagy sziáz...nem illik.

pred

predator1982
hát tudod azért ezt nem kívánom senkinek sem egy ájulásból fel szoktak ébredni az emberek, meg nem kezdenek hörögni...

pred

tigeroo
Sztem a tisztelet nem korral jar, de lehet h mast zaar
Pluskast
Kínlódni maximum az kínlódik aki képtelen ezzel a dologgal mit kezdeni. Attól, hogy még tegezel valakit nem fogod a másikat egyenlõ félként kezelni. Ugyanúgy utálhatod vagy lenézheted a másikat. A magázódás pont, hogy a tisztelet jele, mert igazából ahhoz, hogy te valakit tegezhess ahhoz elõbb egy bizonyos fajta barátibb vagy közelebbi viszonyba kell, hogy kerülj. Én kifejezetten utálom amikor ismeretlen emberek (lásd benzinkút) letegeznek. Nem is merem, nem tudom, hogy ki õ. Azért mert az interneten ismeretlenül is tegezzük egymást nem kell átvinni a személyes mindennapokba (illetve lehet csak vannak akinek ez nem fog tetszeni).

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

clio1616v
a tegezõdés egy közvetlen beszélgetés, ki utasítana el egy ilyen kommunikációt

én mindig magamból indulok ki és nem veszem figyelembe a velem nem egyezõ véleményeket; tehát aki nem hajlandó tegezõdni az hülye - ilyenre egyébként még nem volt példa

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

hogy kevesebb feszültség és kínlódás legyen a saját környezetünkben
Motoroj
Miért kezeljük?

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

vizes
Rendben. De felszólítod az illetõt a tegezõdésre akkor is ha idõsebb nálad?
Mit teszel például akkor ha nem fogadja el a tegezõdést és ragaszkodik a magázódáshoz?

na többek között az ilyen képmutatás-egoizmus dolgok miatt nem tartom ésszerûnek egyáltalán a magázódás létezését
kezeljük az embereket egyenlõ félként
omg, õt a fõnök kúrja, úgyhogy hozzád képest ilyen fölöttes szukának számít
saját maga szerint
Lacee86
Elég hülye p*csa lehet a titkárnõtök...

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

no meg azért a tegezés az már közelebbi viszonyt takar szerintem. Azért a fõnököt csak úgy letegezni szerintem senki se szokta. vagy állásinterjúra mégy akkor is egybõl tegezõdsz ? nekem ez roppant fura lenne 😄 nem is tudnék hozzászokni
Nem, engem zavarna ha az emberekkel nemtudnék magázó hangnemben kommunikálni.

Fonokomnek rendszeresen ugy koszonok,hogy "Szia Zoli bacsi",de a kapuban allo ornek is ugyanigy koszonok. Termeszetesen mindkettot ismerem annyira,hogy ezt megtehetem es ok is meltanyoljak.

Egy nalam joval idosebb vagy magasabb rangu embert nem merek kapasbol tegezni csak ha o felajanlja,bar bizonyos helyzetekben ez lehet kenyelmetlen es zavarba ejto is.
Pl. amikor anyukam 60-egynehany eves kollegaja felajanlotta nekem (20),hogy tegezzem az egy kicsit meglepett es a mai napig magazom amikor osszefutunk es aztan javitom magamat.

Szerk.: A masik veglet az az,amikor egy velem egykoru embert KELL,hogy magazzak. Titkarnonk 22 eves es amikor letegeztem,kikerekedtek a szemei. Lattam rajta,hogy nem tetszik neki,ugyhogy javitottam magam mire megbocsatott (semmi baj) es ment tovabb. Es meg en szegyelltem magam.

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Dzsini
Néhány apró helyesbítés: az angolban a magázó forma maradt fenn, a tegezõdés (thy, thou, thee) a 17-18. század során csúszott ki a köznyelvbõl (ott is, ahogy nálunk is a magázódás volt az általánosan használt), vallásos szövegekben, például Shakespeare-nél, és különlegesebb helyzetekben lehet még megtalálni.

"O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo? Deny thy father and refuse thy name. Or, if thou wilt not, be but sworn my love, And I'll no longer be a Capulet."

Nálunk sem volt általános a tegezõ forma, csak az alacsonyabb rendbe tartozókat, és urak egymás között használták. A kendezés, mint harmadik forma a századforduló környékén kopott ki.
olvasnivaló

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

tigeroo
ennyi. a köszönési formula lehet "jónapot/tiszteletem gabibá stb" attól hogy tegezem.
clio1616v
én így 32 évesen elvárom, hogy tegezzenek - utálom, ha egy velem egykorú magáz, azt meg pláne, ha egy nálam fiatalabb; engem ne tiszteljen azzal senki, hogy a megszólítás nem közvetlen módját választja

arról, hogy egy harmadik formát találjunk ki az meg hülyeség mert már van erre is megoldás régóta

pl ma ahogy mentem egy kört montival; megkérdeztem egy fickótól a 3. verzióval(se nem tegeztem se nem magáztam...),

"Jó napot kívánok!

Kaphatok egy kis segítséget?
Hogyan tudok feljutni a viaduktra?

Köszönöm szépen. További szép napot kívánok."

szerintem egy értelmes idõs ember nem várja el a magázódást.
engem szörnyen taszít ez a fajta látsza-tiszteletadás
én ezt képmutató dolognak tartom
teljesen ki vagyok békülve az emberek tegezésével
jazzy
Akit esetleg érdekel ez a dolog picit komolyabban, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy bõvebb az érdeklõdési köre annak ajánlom ezt a Mindentudás Egyeteme elõadást, nagyon érdekes:

Miért változik a nyelv?
banok
nem

https://www.facebook.com/ferfiklubb/

tipp: a helyesírási szabályokat is módosították. erre egy kérdést valaki nem tesz be ? Szerintem ez is bõven átbeszélhetõ téma lenne...
Motoroj
Ha jól tudom, akkor az angol nyelvben eredetileg a thou volt a te, és a you csak a ti-nek felelt meg. Tehát nem a magázódás szûnt meg, hanem a magázódás vált semleges színezetûvé.

Személy szerint én nem szüntetném meg, ha már mindenképpen hozzá kéne nyúlni, akkor inkább egy harmadik forma létrehozását támogatnám.
Inkább a bõvítés, mint az egyszerûsítés híve vagyok.

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

nem , maradjunk csak a meg a magázódásnál.
nekem a számra se esne, hogy egy 75 éves nénit tegezzek....
clio1616v
erre az a megoldás fõleg egy nõnél, hogy szerintem én vagyok az idõsebb 😊

még bóknak is veszi ha esetleg nem így van

videobaby
nem a magázódáson múlik, hogy viszonyulnak egymáshoz az emberek. fölöslegesnek tartom.

broman191
Nekem is, még úgy 17-18 évesen. <#idiota>

MSI B450M Mortar Max | AMD Ryzen 5 3600 | G.SKILL 32GB DDR4 3600MHz CL16 | MSI RTX 2060 Gaming Z 6GB GDDR6 | 1TB M.2 SSD | 3TB HDD | Thermaltake Hamburg 530W | Acer XFA240 | Win 10 x64

SzirmosSzisza
Engem lebácsiztak <#rinya>

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Nekem multkor kisiskolások köszöntek ugy hogy "csokolom",
pedig egy fiatal titán vagyok. 😄

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Molnibalage
Nekem 4-5 nap után már kezd hajléktalan kinézetem lenni. <#zavart1>

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mikor bementem postára és csókolómmal köszönt a hölgy, majd viszontlátással köszönt el. Na ott, akkor, egy világ összedõlt bennem. Egybõl nyúltam az arcomhoz hogy esetleg hetek óta nem borotválkoztam e, mivel a remény hal meg utoljára.
Molnibalage
Engem 20 évesen "bácsiztak" le elõször kisegyerek elõtt. Alig bírtam ki röhögés nélkül és mondtam, hogy maradjunk a "fiatalembernél"... 😊

Nem, szerintem ez a tisztelet megadása.

★★★★★

chhaya
Az illemszabályok szerint az idõsebb ajánlja fel a tegezõdést, úgyhogy én általában nem merem. Tekintve hogy a bizonytalan esetekben általában én vagyok a fiatalabb, illetve alapvetõen annak is örülhetek, ha már nagykorúnak néznek, inkább nem próbálkozom ilyenekkel.

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

Molnibalage
Ezért szoktam megkérdezni fõleg telefonon keresztül. Nem egyszer volt már, hogy hallatszott, hogy a túloldalon levõ nem tudta, hogy akkor mi legyen, mire benyögtem, hogy nyugodtan tegezõdjünk.

Az angolban lehet, hogy nincs konkrétan tegezõdés, de azért egészen más stílusban és szavakkal operál az ember, mint amikor két haver beszélget.

chhaya
Vegyesek az érzéseim.

Sokszor tényleg zavaros tud lenni (számomra), hogy akkor most magázódni kellene vagy tegezhetem-e az illetõt... Általában hivatalos helyeken, amikor fiatal ügyintézõ intézkedik, de mégis a hivatalos közeg magázódást kíván... Vagy nem hivatalos esetben pl. bármelyik boltban, sokszor nem tudom eldönteni, hogy a kasszás most elég fiatal ahhoz, hogy tegezzem, vagy már inkább magázódást kívánna az illem... Ha idõsebb, akkor lehet megsértõdik a tegezés miatt (volt már ilyen), ha fiatal, akkor meg ciki magázni. Ilyenkor örülnék, ha nem lenne külön a kettõ.

Másrészt baromi nehezen szoknám meg, hogy pl. 80 éves néniket-bácsikat letegezzek.

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly