127612
-
Ahhoz hozzá kell csapni még egy-két kérdést (pl. megeszed-e a csutkát is, és ilyesmik), esetleg több gyümölcsre is feltenni egyben a kérdést, és úgy már egész jó lenne :) -
a többséghez csatlakozom.
lesz szavazás arról is, hogy az almát hámozva, vagy héjasan eszi valaki? -
Zóanagyvarázsló #115790 Na meg van olyan, hogy valakinek éppen az "elsődleges" névnapjára vagy a mellé esik a születésnapja, ezért máskor tartja. Ergo az köszönti fel a névnapján, aki azt sem tudja, hogy mikor született. Nem otrombaság ilyenkor megköszönni, majd megemlíteni, hogy mi a helyzet. Mint amikor valakinek elnézed a születésnapját, és előbb vagy később köszöntöd föl, ő is megköszöni, de nem bunkó, ha elmondja, pár nappal odébb van még.
Lehet persze udvariasan hallgatni is, de ha a köszöntőnek fontos a köszöntés, akkor talán szeretné tudni, hogy legközelebb mikor legyen figyelmes. -
Én csak azt nem értem, hogy minek kell leszarom gomb, mikor ott van az üres szavazás.
-
Ha valóban hiszel benne, akkor igen. -
Fbn Lx #115787 nem tudok írni sry, büntessétek meg a kis kerek picsámat -
Fbn Lx #115786 egy felköszöntés sem túlzottan őszinte, inkább csak szokás az egész
a menő embereket többen felköszöntik mert jobb dolog velük jóban lenni
meg aztán én akkor köszöntök fel másokat, ha látom, hogy valaki előttem felköszöntötte, szóval van valami
senkinek a napjait nem vagyok hajlandó megjegyezni, ebből kifolyólag én sem várom el, ogy bárkit tudja az enyémeket fejből
tekintve, hogy mióta 20 elmúltam már nem feltétlenül örülök a születésnapjaimnak, a névnap meg fura szokása
persze egy barátnőét megjegyzem, ne legyen belőle sértődés, hogy ő "nem fontos" -
Fbn Lx #115785 a védőszentből profitál valamit az egyszerű ember?
nekem is kell egy -
Fbn Lx #115784 na ennyi, kurva anyját az összes gergelynek -
lord nihilus #115783 Hidegen hagy, az emberek azt csinálnak amit akarnak, különösebben nincs véleményem a dologról.
Nem -
Hidegen hagy, az emberek azt csinálnak amit akarnak, különösebben nincs véleményem a dologról. -
Dean Winchester #115781 kolleganőimmel pont ezt játszottam el. vittem be vmi zacskós kaját azt mondom szülinapom van, megkínáltam és láss csodát nem vették be :DDDD
főtémánál maradva: nem ünneplem.... -
Én is, de általában gyanúsan üres a falam ilyenkor :D (inkább privátban üziben köszöntenek ilyenkor).
Mondjuk van a másik véglet, ismerősöm néha valami random időpontra rakja a szülinapját és megnézi ki köszönti fel olyankor ... -
Dean Winchester #115779 én például ezért állítottam be azt, hogy ne lássák a szülinapom dátumát így majd kiderül ki az aki valójában észben tartja, fontosnak tartja....
persze enélkül is lesz olyan aki látja a hírfolyamban,hogy x felköszöntötte y-t ezért ír majd az oldalamra de mind1 :D
-
Szerintem belefér abba, hogy valóban foglalkozol egy ismerősöddel, és nem csak azért köszöntöd fel, mert a facebook rádszólt, hogy ma van a születésnapja / névnapja. Ha enélkül nem megy, akkor igazából minek?
(Ismerős regisztrált facebookra, és hogy-hogynem hirtelen megsokszorozódott a szülinapi köszöntései száma - mennyi lehet belőle valóban őszinte? Akiknek fontos volt, azok tudták enélkül is) -
Viszont, ha az embernek van 3 Pál ismerőse, és mindegyik másik napon tartja a névnapját, akkor az jegyezze már meg, hogy melyiknek melyik napon van. :D [Érti a lényeget, de ez akkor is bullshit.] -
Elsőre nem tudja, de ha a felköszöntött normálisan elmagyarázza, hogy ez neki számít, akkor azt illik tiszteletben és észben tartani.
Szerintem nincsenek olyan nagyon sokan egy átlagos ismerősi körben, akik nem a fő névnapon tartják, és ez fontos is számukra. -
Így már értem. De továbbra is fennáll a kérdés, honnét tudja X, hogy Y melyik szent után lett megkeresztelve? És felmerül a másik kérdés is, mi a fenének tartsa észben? :D (Mert a névnapban pont "az a jó", hogy nem kell megjegyezni, csak ránézel a naptárra és tudod is. (Mellékletes, hogy akaratom ellenére is megjegyzem őket...)) -
Ha felkoszontenek nem belekotni kell hanem megkoszonni, en erre akartam celozni -
kamionosjoe #115773 Nem Magyarországon lakom jelenleg, de ha rám hallgattok akkor azt csináltok amit akartok.
Nem ünneplem, mert átvertek a nők.
-
Szerintem legyen "leszarom™ by immovable" napja is és mindenki vegyen színes biliket meg Kula bácsi figurákat egymásnak, pörögjön a gazdaság...
-
A szenteknek az egyház által kijelölt napja van az évben, és az ő tiszteletük ahhoz a naphoz kapcsolódik. Ez lehet a szentté avatásuk napja, vértanúhaláluk napja, vagy valamilyen fontos időpont az életük során, és a névnapok, mint szentek napjai ezt tükrözték - ebből adódik például, hogy több János nap van az évben, hiszen több Szent Jánost tisztelnek az egyházban, és attól függően ünnepelte valaki a névnapját az egyik vagy a másik napon, hogy közülük melyiket kérték fel védőszentjeként.
Ma már ez nagyobb részt elszakadt az egyházi kapcsolattól (hiszen rengeteg olyan név van, ami nem kapcsolódik szentekhez, és nem is keresztelnek mindenkit katolikus vagy ortodox hit szerint, ahol a szentek tisztelete jelen van), így például egy János több, mint 20 napból "válogathat", bár a naptárakban általában a hagyományos 2 "fő" névnap van feltüntetve - június 26 és december 27 (Szent János és Pál vértanúk vagy Keresztes Szent János (nem Keresztelő) napja).
-
Nem igazán értem, hogy mitől értelemszerű.
(Nem beszólás, de szerintem tényleg nem az. Ha netán kifejtenéd...)
-
Ez hülyeség, már bocs. Pl. László van jún. 27-én és aug. 8-án is. Mivel megkereszteltek, és a védőszentem Szent László lett, értelemszerűen jún. 27-én van az én névnapom. Aug. 8-án nekem NINCS névnapom. Ettől függetlenül én sem tulajdonítok akkora jelentőséget a névnapnak. -
ünnepelj :D (én is azt tenném, ha egyáltalán törődnék a naptári előírásokkal) -
Az vagyok, micsináljak.
-
Jah, eddig egy normális Gergellyel se találkoztam, én is ütném az összeset. -
ez nagyon csajos hozzáállás :D -
Engem Gergőként sokszor felköszöntenek Gergely napon, na azokat ütném. -
Ezt én sem értem, ha nekem több lenne, megtartanám mindet. :D -
a legjobb amikor felköszöntöl valakit névnapja alkalmából és mondja hogy "köszi de nem most ünneplem"
jólvan faszt se érdekel mikor ünnepled ,de most névnapod van
-
Azért ami keveredés jelenleg van a Télapó - Mikulás - Jézuska - Дед Мороз vonalon, abból néhány évfolyamnyi szociológus-néprajzos folyamatosan írja a szakdolgozatokat :) -
Nekem semmi napom az új ünnepekkel, amíg arányosan a régebbi hagyományok is ápolva vannak (húsvét, májusfa, stb.). -
Zóanagyvarázsló #115759 A világnap nem konkrétan az ünnep szinonimája, de szőrszálhasogatáson túl is látszik a különbség a külsőségekben, az ismertségben, a felkapottságon, na meg a rájuk építő pénzszagú felhajtáson.
Korábban is természetes volt egyébként, hogy máshol is létező ünnepekre épített rá időpontot és akár tartalmat is tekintve a dominánsabb új, csak régen ez inkább kultúrharc volt, mint gazdasági. (Nem csupán a kereszténységre értem, de mi ugyan nyilván annak a mindenre épülését látjuk.) Na most éppen ezért egyértelmű, hogy honnan jönnek ezek az ünnepek másféle kultúrával átitatva.
Különben engem inkább az zavar, amikor a meglévő hagyományos ünnepet nyom el a más formában visszaömlő. Azzal nincs bajom, hogy az amerikaiknál Santa Claus megy karácsonykor, azzal már igen, ha ez nálunk is terjed. Európában megvannak országonként a saját variánsok (mert máshol sem olyanok, mint nálunk, nem csupán USA a különc), jobban örülnék, ha ezek maradnának meg minél élőbb formában. Ez persze nem az "átlagamerikai" hibája, inkább az "átlagmagyaron" múlik, hogy mit fogad be. Persze a keresletre az igényt gyakran a kínálat teremti meg. -
Immovable -
pedig hozzánk az usa-ból jött, azért mondják annak. ebben az értelemben tényleg az. a többivel kb egyet is értek. -
A Valentin-nap pont nem jó példa, mert ókori eredetű és világszerte tartják, ez nem amerika-majmolás. Legfeljebb annyiban, hogy itthon is zömmel Valentin-napnak mondják, és nem Bálint-napnak.
Amúgy nem nagyon érdekel a dolog, nem szoktuk tartani. Viszont azt sem értem, miért zavar ilyen sok embert egy "ünnep". Van kultúra napja, költészet napja, víz világnapja... kismillió mindennek van saját napja, a szerelmeseké is igazán elfér köztük. Az meg nem véletlen, hogy ekkora felhajtás van körülötte, mert hisz nagyon jövedelmező üzlet, de pár napig talán mindenki el tudja viselni a boltokból folyó szivecskéket és giccsparádét. Ez már nem a Valentin-nap hibája, hanem a pénzhajhász világé. Szerintem.
-
immovable x2 -
Blum #115754 Helovint meg a tobbi hasonlo faszsagot hanyagolom,Valentin napot viszont megunnepeltetik velem,leven hogy egybeesik a nevnapommal (amit soha nem fogok megerteni,hogy egy nevnapot mifasznak kell unnepelni..na mindegy)
btw,magat a Valentin napot is egy vegtelnul kepmutato,hatartalan baromsagnak tartom. -
Fbn Lx #115753 nem különösebben foglalkoztatnak az ünnepek
új eventek kellenének, mert a mostaniak elég gagyik