127612
-
szavazzunk, hogy valahogy el legyen tüntetve az oldalról Starführer -
clio1616v #115911 ez olyan mint a se nem jogos se nem törvényes viccben :D -
Azok nem ide jártak szavazni. Tényleg sokkal nagyobb volt pár éve is még a fórum látogatottsága. -
Vagy csak több kamureg. :D -
kamionosjoe #115908 Mennyivel több szavazó volt régen... -
Fbn Lx #115907 akkor az sg-s közösség fokozatosan egyre inkább pro-life kereszténydemokrata lesz! -
Gyakorlatilag az sg-seket mind lehetne végaltatni, mer megszavazták! :D -
régebbi körök hasonló címmel (jó móka az archívum):
Mi a véleményed az eutanáziáról? (valamelyik év március 26)
Eutanázia: A gyógyíthatatlan beteg halálának a belegyezésével történő meggyorsítása vagy előidézése szenvedéseinek megrövidítése céljából.
77.4% 182 Egyetértek vele.
17.4% 41 Nem érdekel ez a téma.
5.1% 12 Elutasítom, ez nem helyes.
Mi a véleményed az eutanáziáról? (valamelyik év október 21)
Joga van egy végső stádiumba jutó betegnek, hogy döntsön saját sorsáról?
56.2% 82 Igen, egyedül én döntök a saját életemről!
36.3% 53 Bizonyos esetekben megengedhető.
2.7% 4 Egyéb, kommentben kifejtem.
2.7% 4 Majd az orvos eldönti, úgy is jobban tudja...
1.4% 2 Nem. Ez Isten büntetése, és nem bírálhatom felül.
0.7% 1 Nem, mert ez a törvény! -
karajjj #115904 most érzem először, hogy ez a leszarom válasz mennyire hasznos! :D -
Ha valaki menthetetlen és semmi esély rá, hogy meggyógyuljon akkor szerintem engedélyezhető. Nem elég, hogy tudja, meg fog halni záros határidőn belül még esetlegesen szenvedjen is előtte? Pont az lenne antihumánus ha még hagynám szenvedni. Nagyapám prosztatarákban halt meg iszonyatos kínok között, az utolsó 1 hétben tömték belé a morfiumot, hogy kevesebbet szenvedjen. Semmi értelme nem volt annak a plusz 1 hétnek, szegény meg kínok közt halt meg. -
én / család dönt.
-
Igen, egyedül én döntök a saját életemről! Sőt a családnak is joga van eldönteni. -
egyéb: nyilván mindenkinek "joga van" öngyilkosnak lenni saját belátása szerint, de én nem vagyok hajlandó semmiféle gyilkosságban semmilyen mértékben sem szerepet felvállalni, még annyiban sem, ha esetleg "mindössze" a magyar társadalom részeként válnék aktív résztvevővé. -
Bizonyos esetekben megengedhető.
Szóval azt mondom attól függ, de nem tudnám pontosan megmondani, hogy mitől. Vannak kérdések, amikben szerintem sose lesz határozott véleményem, ez olyan. -
szerintem az ember döntsön a haláláról, ha már olyan helyzetben van, hogy szeretne véget vetni a betegségének, szenvedésének. ne a törvény szabja meg, hogy tilos. embertelenség. ugyanez a helyzet akkor is, ha valaki nincs tudatánál, vagy túl fiatal (sajnos) ahhoz, hogy döntési joga legyen. akkor egy megbízott személy hozzon érdemleges döntést, nyilván a betege akaratának megfelelően. ne az orvos, ne a törvény, ne a kiskutya, a pisitike, akármi ártsa bele magát ebbe. ha már azt nem kértük, hogy megszülessünk, legalább a halálunk mikéntjére legyen befolyásunk, ha úgy adódik. bele lehet fáradni/fásulni a betegséggel járó fájdalomba. amíg még van emberi méltósága a betegnek és véget akar vetni a szenvedésnek, tartsák tiszteletben. (láttam haldoklókat, szereteim voltak, láttam kórházban idegeneket végstádiumos rákos és más betegeket. sokan kívánták, hogy vége legyen, de nem lett. meghaltak mindenképp, de az akaratukat nem vették figyelembe, mert törvény, az törvény. napokat, heteket "élhettek" úgy, hogy tudták, meg fognak halni, 24/7 fájdalommal küzdve. ehh.)
az biztos, hogy minden személynél egyéni elbírálás kell, mindenki más, minden szitu más. -
ManoNegra #115897 Hé, ezt a kérdést én küldtem be, legalább egy éve! Igaz az utolsó opció nélkül.
Amúgy nem tudom, akkoriban határozottan támogattam, mostanában már kissé bizonytalanabb vagyok ebben a kérdésben. Szituáció függő. -
II. János Pál pápát is meglőtték, mégis megbocsátott a merénylőnek. Szóval a papok többsége szerintem minden esetben ragaszkodna az elveihez, persze kivételek mindig vannak. -
Csak az egyház kapaszkodik görcsösen az elveibe az abortusz, eutanázia stb. terén. A való élet ennél sokkal de sokkal bonyolultabb. Pl. megnézném, ha egy pap közeli rokonát megerőszakolná vmi állat, terhes lenne a csaj, és akkor mennyire ragaszkodna az elveihez... -
Nagyon örülök annak, hogy eddig senki nem nyomott a "Nem, mert ez a törvény!"-re!!!
Pozitívan csalódtam most.
-
Blum #115893 #115269 -
csak gratulálni tudok,remélem sosem kerülsz ebbe a szituációba. -
clio1616v #115891 igen -
kamionosjoe #115890 Igen, ha egy orvosi bizottság is rábólint. -
kíváncsi lennék,ha egy baleset folytán az egyetlen dolog amire képes lennél az a lélegzés,milyen érzéseid lennének odabent mondjuk a családod felé,akik látogatnak,etetnek,pelenkát cserélnek stb.minden nap,de az orvos feletted mondaná meg nekik h.már sosem leszel ennél jobb állapotban.biztos te sem akarnál meghalni,inkább szenvednél te is és mindenki más is körülötted évekig,ugye? -
Szerintem vajmi keveset tudsz te a fájdalomról. -
Igen. -
clio1616v #115886 egyébként nincs joga döntenie a sorsáról senkinek
ahogy a magzat sem tehet semmit sem annak érdekében, hogy megszülessen azért sem tehet, hogy a kukába menjen abortusz esetén - ennek analógiájára a haldokló ember se dönthessen a sorsáról szenvedjen csak, a fájdalomba még senki nem halt bele
nekem voltak már olyan fájdalmaim, hogy csak röhögtem magamon és itt vagyok kibírtam, nem a fájdalom okozza a halált, az csak jelzi, hogy oda tart a test
a megszületés legalább annyira fájdalmas, mint a halál, szóval nem kell túlmisztifikálni, hogy jaj szegény annyira fáj neki, akkor már inkább haljon meg - NE! ne haljon csak meg; szenvedje szépen végig az élete utolsó perceit, óráit, napjait.... éveit -
Bizonyos esetekben megengedhető. Ha az illetőnek a józan ítélőképessége megvan a döntéshez, ill. ha ezt ő maga korábban a végrendeletében leírta (rögzítve persze a pontos körülményeket, feltételeket), akkor lehetővé tenném. A hosszú, értelmetlen szenvedésnek, ill. a már csak biológiai "életnek" a világon semmi értelme. Viszont nagyon szigorúan kezelném, és ellenőriztetném, ill. az esetleges visszaélést (ez gyakorlatilag gyilkosság) nagyon szigorúan büntetném.
Más kérdés persze az eutanázia végrehajtásának etikai kérdései (ki hajtsa végre, stb.). Nem egyszerű ez a téma. :/ -
clio1616v #115884 az Eleonóra nevet inkább adnám a gyerekemnek -
Fbn Lx #115883 ott meg az lesz a gyilkos, aki a kezébe adta
bár ezt valószínűleg már sokan vállalnák, szemben a beadással -
hugopareiros #115882 és ha csak 1 jó nagy adag altatót kér amit bead magának? -
Meg kellene különböztetni a passzív eutanáziát (kezelés elutasítása - ezt ma is bárki "kérheti", persze ha cselekvőképes és a tudatánál van), és az aktív eutanáziát (halálba segítés, orvosi úton - ez jelenleg tiltott) - nagyon más a két dolog, szerintem nem jó egy kalap alatt tárgyalni a kettőt. -
Én támogatom.Ha a beteg nincs tudatánál már kicsit neccesebb dönteni a sorsáról, na de ki akarna úgy "létezni"?
Ha énse tudok már wc-re menni magamtól meg ellátni magam akkor inkább legyen vége, könnyebb lenne a családomnak is szerintem -
Fbn Lx #115879 joga van kérni, de az orvosnak ne legyen kötelező kiviteleznie
azaz arra nem kötelezhető senki, hogy öljön
tehát ha nincs aki elvállalná akkor így járt
nem tudom, hogy hogy működik igazából, de így gondolom -
+1 -
+1. -
hugopareiros #115876 +1 -
ha mentálisan még ép, akkor sztem joga van eldönteni h szenvedni akar e, vagy hamarabb de kellemesebb véget érjen az élete...én spec biztos nem akarnék géprekötve vegetálni mert semmi értelme már, rokonoknak is könnyebb -
Éjszaka alvafüvezel?:o -
Nálam reggelente ennél gyorsabban indul a rendszer.