127612
  • Khemyz
    Nem.

tavaly novemberben ejtőernyőztem, kis picsányi géppel mentünk fel a magasba. hát az ajtó össze-vissza zörgött és mozgott, én meg ott ücsörögtem mellette a földön, akkor majdnem kétségbeestem.
  • Kata
    Oldalkormány, de nem azzal kanyarodik, hanem a földön az orr vagy farokfutó fordul el. Mivel az oldalkormány lapjával együtt mozog, azért látod azt is mozogni. Kis gépeken a futószárra nehezedő gép tömege kapcsolja össze a mechanizmussal (levegőben nem fordulnak a futók, merevfutós gépeknél megfigyelhető). Nagy gépeken meg külön kar vagy kis korong, kormányszerű izé van az orrfutó elfordítására. Nagy gépeken is vezérli az oldalkormány, de csak 5-6 fokos kitérésekkel, ez is csak azért van hogy nagy sebességű gurulásoknál fel és leszállás esetén is besegít a futómű az iránytartásban, azaz nagyon kicsit kormányozható az oldalkormánnyal együtt. A külön ketyere meg a taxizásnál működik, azzal lehet rendesen tekergetni a futóműveket 60-65 fokos szögekbe mindkét irányban.
  • Broafka
    hát, a Cessnánál úgy van, hogy van a "botkormány" és a földön azt te tekergetheted jobbra-balra, nem fog semerre se menni a gép, viszont a lábadnál van 2 pedál, és azzal működteted (akkor oldalkormányt... bocs). és a gép a talajon akkor megy jobbra és balra. Hidd el, ez nem csak műrepülőknél van így...
  • Molnibalage
    Az oldalkormánynak hívják és nem igazán, max. sporterpülőgépeknél.
  • Czdano
    Nem félek tőle, még egy se maradt fent :>
  • SötétBarom
  • Broafka
    végülis igen, de a talajon tudsz kanyarodni az úgynevezett faroklapáttal. a Levegőben már jobbra és balra dől a gép a szárny segítségével.
  • SötétBarom
    Elvileg tud azt is nem? Csak akkor nem bedől, hanem a hátsó függőleges szárnnyal kalimpál.
  • Renegade
    a kanyarodni szóért ki is basznak vizsgán :-)
  • Renegade
    Egy év sem kell és már csapathatsz is egy Blanikkal. Szóval vitorlázó pilóta bárkiből lehet (nekem is van egy elévült tanuló liszenszem). :-)
  • Broafka
    bye-bye America :)
    mondjuk hajóval még mehetsz, vagy:

-Anyu, Ott vagyunk már?
    -Nem, kisfiam.
    -Anyu! Ott vagyunk már?
    -Nem, kisfiam.
    -Anyu! Ott vagyunk már?
    -Kuss, és ússzál tovább kisfiam!
  • milk4
    Igen, semmilyen repülőre vagy helikopterre nem ülnék fel.

5x repültem eddig és az utolsó repülés után eldöntöttem,hogy soha többet.
  • Zoli007
    Nem, jöhet bármi, akár az űrsiklót is meglovagolnám. Sose repültem még.
  • acsati
    Huuu de ejtőernyőznék egyszer... :D Meg hőlégballon, csak az is drága számomra :(
  • immovable
    Mikor reptére először kimentem, a pilóták első "tesztkérdése" az volt, hogy mit csinál a repülő mikor irány változtat. Erre mondtam, hogy fordul. Azt mondták szerencsém, hogy nem kanyarodást mondtam, mert kanyarodni az autó kanyarodik, egy repülő fordul. :)

Csak érdekesség, no offense :)
  • SötétBarom
    Üres.

Igen félek, de persze felülök, mert inkább kibírom a parát, mintsem hogy 15 órát kocsikázzak valahova. :D

Előtte 2-3 sör, közbe meg valami mobiljáték, a lényeg, hogy gyorsan elmenjen az idő. Ha én vezethetném, akkor nem paráznék szerintem :DD
    Régen sokat marhultam flightsimmel, és amikor kanyarodik, meg ilyesmiket csinál folyton az jut eszembe, hogy átesik, meg hogy letörik a szárnya, meg ilyenek :DD:D:DSD
  • immovable
    Hát ja. Nagy utasszállítón nulla a repülési élmény. Mintha egy vonaton ülnél. A le- illetve felszállás sem egy nagy élmény, főleg ha már ültél kis gépen.
  • tigeroo
    én meg juhszemű csillagász
  • byzhouse
    pilóta vagyok
  • tigeroo
    negatív.
  • extramagascsaj
    Szerintem már túltárgyaltuk a témát...nem léphetnénk tovább?
  • LES FORZA INTER
    jöhet bármi, bár az egészséges félelem megvan, de miután kimászok a szárny alá és ugrás onnantól no para :)
  • Molnibalage
    Mikor életemben először utaztam kereskedelmi utasszállítóval megdöbbentett a gyorsulás felszálláskor. Pedig repülőbuzi vagyok. Egészen más átélni, mint tudni, hogy ennyi meg ennyi a gyursulása.

Firenzében meg olyan sugárfékes fékezést volt, hogy ehaj...
    Feleszálláskor meg úgy emelkedtünk, mint a rakéta. :)
  • jazzy
    Igen ez a baj picit ezzel a kérdéssel, hogy amíg nem ültél, nem tudhatod, hogy félnél-e.
  • NEOreg3
    félni nem félnék, de még nem volt alkalmam kipróbálni egyetlen légi járművet sem
  • chhaya #89510
    Nem, felülnék bármire.
  • Dzsini
    Utasszállítón repülés a fel- és leszállástól eltekintve nem sokban különbözik mondjuk egy buszozástól (nincs meg a repülés-élmény, ami egy kisgépen megvan), így annak a különválasztása érthető - ettől eltekintve sima igen-nem a kérdés.
  • jazzy
    Egyszer repültem helikopteren, máson még nem, ott nagyon fostam, de "Nagy kereskedelmi utasszálítókra még talán." -t jelöltem, arra felülnék. Azért mindenre nem.
  • extramagascsaj
    Akkor nem kellene kisarkítani ennyire...és akkor nem nehezményezném a dolgot.
    Lehetne annyi is, h "igen", "nem"...nemde?
  • ba32107
    Sima utasszállítókon egyáltalán nem félek (talán csak fogfájástól :D), a kisebb gépeken már inkább. Egyszer ültem vitorlázón, de még nagyon kicsi voltam. Nyitott gépekbe (sárkányrepülő, hőlégballon) egészen biztos hogy nem ülnék bele.
  • Molnibalage
    Akkor arra kellett volna hogy felülsz, mert a kérdés hangsúlyos része az igen nem. Nem látom értelmét 5-6 kategória léterhozásának, mert statisztikai értelmeben elenyésző mennyiségű válasz esne az egyes részekre.
  • extramagascsaj
    Üres,mert nincs olyan válasz már megint.
    Félek a repüléstől...de felülnék.
  • Kata
    válfaját*
  • Molnibalage
    Sajnos nekem a vizsgáról való repülés gyakoribb volt, mint repülőgépen való repülés. :)
  • Kata
    Látom mindenki hirtelen a repüléstudomány doktora lett. :)

Én imádok repülni, imádom minden vállfaját. Ugyanúgy szeretem a nagy utasszállítókat mint a kis túra vagy sportgépeket. A műrepülés pedig az egész repülés csimborasszója. Mindet volt szerencsém és alkalmam kipróbálni többször is, és remélem lesz is még. :)
  • Broafka
    én sem mondtam hogy tömegtől vagy mérettől függ. Igazából szerintem inkább azon múlik, hogy hogyan tudsz lavírozni. Kis géppel könnyebb, gyorsabban fordulsz, és talán egy kisebb mezőre is le tudsz szállni, vagy ha nagy szerencséd van akkor autópályára. Nagy géppel kevesebb opció van a kényszerleszállásra, ráadásul ha földet érsz, akkor még mindig ott van a szárny aminek meg kéne maradnia a végéig, ugyanis abban van az üzemanyag (minden gépnek, de persze biztos van kivétel, mert az erősíti a szabályt).
  • Molnibalage
    Viszont egy kis géppel, egy cessnával pl még motor nélkül is le lehet siklani. Egy utasszállítóval ezt már nem igazán lehet megcsinálni.

Nem a tömegtől és mérettől függ. A nagy gépnek is lehet jó siklószáma. Az utasszálító gépeké asszem olyan 10-15 körül van. Kétem, hogy egy bitang nagy légellenállással - nagy homlokfelület és más okok miatt is - egy kisgépé jobb lenne. A becsapódási energia az, ami más azonos sebességnél és a nagy gépnél több keró van. Röviden, azonos magasságból kb. mindkét gép szeritnem azonos távolságra siklik el.

http://en.wikipedia.org/wiki/Air_Transat_Flight_236

Elég sokáig siklott el a gép.

• Broafka
    Apámnak van repülési engedélye kis 2 vagy 4 személyes Cessna gépekre, és igazából nem tudtam válaszolni a kérdésre, mert igen, félek a repüléstől, mert bár ritkábban történnek balesetek, mint autóval, de az autónál még túlélheted, a gépnél kevésbé.
    Viszont egy kis géppel, egy cessnával pl még motor nélkül is le lehet siklani. Egy utasszállítóval ezt már nem igazán lehet megcsinálni.

Szóval a válaszom, igen félek egy kicsit mindkettőtől, de felszállok nagy gépekre is és kis gépekre is.

Bármennyire is labilisabb a kicsivel a felszállás, az egy balesetnél biztonságosabban le tud szállni, mintegy nagy gép.
  • 0Fritz0
    Miért baj az? A jó pilóta sosem hagy fent gépet.
  • Marci0115
    Igen, semmilyen repülőre vagy helikopterre nem ülnék fel.

talán a tul sok film hatása