127612
-
ha már ilyen szépen megszólítottál, kifejtem a véleményem bővebben.
Először is különbséget kéne tenni a street art, a graffiti és a rongálás között. Sok esetben ezeket a köznyelv összekeveri, mert az oktatásban nem kap helyet a vizuális kultúra. Elég csak szétnézni az XXII. kerületben a tehetős emberek ízlésficamaira, pedig nekik lenne rá pénzük.
Na de ne térjünk el a témáról. Nem csak a panelprolik csinálják ezt, hanem számos szaktársam járt ki egy üvegbor kíséretében "alkotni". Na most a csonkítás pártiakat megkérdezném, h velük mi a helyzet? Olyan emberek életét tennék tönkre, akik bizonyos szempontokból jóval képzettebbek, tehetségesebbek, mint az itt hőbörgők együttesen.
Közmunka és pénzbírság tökéletesen megfelel, persze a műemléki épületeket összebaszókat jobban kell büntetni. Milyen munka? Én Budapest utcáit és zöldterületeit egyáltalán nem elég tiszták, gondozottak. Elég csak kilátogatni Svájcba, ahol a nem turista részeken is minden élére van állítva, mellbevágó a különbség.
A büntetésnek nevelőcélzatúnak kell lenni, és nem egyfajta bosszúnak. Ez nem olyan súlyú bűn, h valakit ki kelljen zárni a társadalomból, akár véglegesen (börtön, kivégzés). Nem kéne hasonulni, a középkori kivégzéseket népünnepélyként megélő plebshez, vagy számos arab országhoz, ahol továbbra is sötétségben élnek (sajnos). Ez nem európai kultúra, mondjuk műemlék rongálás sem az.
Végezetül egy személyes példa. Páréve nálunk hülyegyerekek el kezdték felszedni a frissen lerakott térkövet a ház elől. Elég volt egy erélyes fellépés tettlegesség kilátásba helyezésével, azóta sem láttam őket a környékünkön. És nem mentem a fejszéért... -
Szerintem a "felfogadott" graffitis sokat javíthat egy város arculatán, ha bizonyos helyeken össze van szép, igényes dolgokkal fújva a fal. IGÉNYES dolgokkal.
Azokat az idiótákat akik kimennek és fújkálnak jókedvükben, aztán áthúzzák mert írni sem tudnak, meg összemaszatolnak mindent azokat pénzbüntetésre ÉS közmunkára ítélném. Mossák le, fessék újra. -
Régen volt egy ilyen kórszakom,félévnél tovább nemtartott.De,akkoris csak hídak alatt fújtunk,amerre senkisem járt,csak a csöves szarni,hugyozni.De még akkoris elítéltük az olyanokat akik más házának a falára fúj. -
azok csak firkálnak, barbárkodnak és nem is lenne pénzük kannákra :D
firkálás meg graffiti az nem ugyanaz. -
igy se tudják megszervezni a közmunkát hát még akkor ha még több közmunkás lenne, az hogy 7-8 néz 1-2 meg dolgozik annak sok értelme van -
Pénzbüntetés. Ha nem tudja fizetni közmunka (falfestés)
Nem
Van amelyik nagyon jó, de pl.: a "szigno"-kat gyülölöm
Van, mégpedig itt: Egerben a vártól nem messze van egy aluljáró, ami mindig végig van festve, ott tavaly volt egy olyan rész, mintha galériában lennének festmények, rendesen kerettel, kordonnal megfestve, az marhajól nézett ki szerintem :) de már átfújták. -
commissioner #90974 Van kedvenc grafitid?
Konkrétan nincs, de örülnék ha ehhez hasonlókkal lenne tele a város:
-
közmunka, ingyenmunka -
na és kedves dávid , áruld már el nekem még is hogy gondoltad a pénzbüntetést? ugyanis tudtommal a csóró telepi trógerek szoktak graffitizni és nem a multimilliomos ge.ik, szoval akkor hogyan is hajtanák be a pénzbírságot? várom ötleteidet -
+1 -
Nem tudnám sajnálni őket. -
Nem
Van amelyik nagyon jó, de pl.: a tagelést gyülölöm
Banksy. (google/képek) -
én meg min 5 :( -
jó kérdés, 2 éve voltam arra utoljára :D -
Kéztörést
a megrendelésre készülő művészibb irányzat tetszik -
pénzbüntetés vagy közmunka, direkt rongálókat jobban
azok akik karcsonkítást, meg akasztást javasolnának, bizonyára nem torzult a személyiségük.... -
Karcsonkítás...
Nem
Talán 1-2-t láttam, ami elmegy kategória, amúgy szar az összes, ez nem művészet, szebbet hányok a falra a legtöbbnél...
Nincs -
Egyéb - lemosatnám vele, és 1 nap közmunka
Nem
Van amelyik nagyon jó, de pl.: a "szigno"-kat gyűlölöm
Nincs -
Keletinél meg van még a Gumimaciból a Gógyis grafiti? -
Pénzbüntetés, két év javító-nevelő munka.
Az utóbbi kiváltható lenne mindkét keze eltörésével. -
gabesz012 #90960 Egyéb: pénzbüntetés, plusz az okozott kár helyreállítása/megtérítése.
Nem.
Van amelyik jó, de azok is olyan helyen legyenek, ahova legálisan csinálták.
Nincs. -
Szabadságvesztés (max pár hónap, fogház fokozatban)
Nem
Mindet utálom
Nincs -
nyilvános megaláztatás, az utcán meztelenül, csak 1-2 eset lenne úgy is aztán máskor elgondolkodnának az ilyen unatkozó emberek -
nem eltüntetni akarom, hanem leszedni :), kőfalon van az írás, ha lefestem, akkor lesz egy nagy folt rajta, sokkal nem jobb a helyzet :D
mert alapvetően óvom a környezetünket, még ha ez csak látványbeli problémákat is okoz -
Lefested. :) -
sok pia után én is összeszerelmivallomásoztam egy falat, kár volt...ha sokáig ott lesz még, akkor eltávolítom, mi a legjobb módszer? -
Pénzbüntetés, de hasznosabb a közmunka, még akkor is, ha ki tudná fizetni. Börtönbüntetésnek ugyan mi haszna lenne? Újabb embereket kellene eltartani az adófizetők pénzéből...
Nem csináltam graffitit, és nem is csinálnék oda, ahol kárt teszek vele. Direkt erre kijelölt helyre 1x kipróbálnám szívesen, csak nem egy olcsó mulatság, jó drágák ezek a festékek ha jól tudom.
Vannak amúgy szép, igényes graffitik, csak mondjuk nem mindig a legjobb helyen. De amúgy az ízléses darabok nagyon fel tudnák dobni az unalmas, egysíkú város képét. -
cipóra hasítanám a szájukat...
amúgy komolyra fordítva, az ilyen tagelős barmokat büntetném, mert az nem művészet hogy odafírkál valami nevet...
a graffitiseknek viszont inkább nyújtanék valami lehetőséget az önkifejezésre, mert ez is művészet. (mittom, annyi régi gyártelep van vagy hasonló, azokat simán kipingálhatnák legalább feldobná a lepukkant negyedeket) -
nyilvánosan felakasztani őket -
Nem
A Keletinél van egy Hofi portré, na az tetszik és olyan helyen van, ahol nem is tettek vele semi kárt. -
Lemosatnám vele és ennek költségeit is fizetnie kellene
Nem
Van, de a szignokat utálom
Nincs -
Szabadságvesztés (max pár hónap, fogház fokozatban)
Nem
Nincs
A pénzbüntetésnek nincs elrettentő ereje. Az lehet, hogy többet nem fog firkálni akivel megfizettetik, de a többiek számára ez nem elég ijesztő. -
semmitnemmindtetsziknincsüresszavazás mondjuk Baján volt 1 nagyon szép graffiti,de sok f******ó átfestette -
Semmit.
Nem.
Van amelyik jó
Nincs.
-
clio1616v #90946 összekarcolnám és vagy firkálnám a tárgyait (autó, ruha, lakás, telefon, számítógép)
olyan tárgyait ami fontos neki, hogy ne legyen összefirkálva, na azokat firkálnám össze -
Szavazó roBOT #90945 Melyik a kedvenc Queen-dalod? ==>> Grafitisnek mit adnál büntetésül? -
clio1616v #90944 ismerem a sztorit... a zene se tetszik -
igen a zenei része érzés, de a szöveg az lírai oldalt "reprezentál".
homonyik sándor - álmodj királylány, nézz utána hogy kiről szól a szöveg. -
Who wants to live forever. -
clio1616v #90941 a zene nem más, mint egy érzés - vagy jó vagy nem
nekem eszem ágában nincs egy hülye gyerek értelmetlen öngyilkosságához hozzákapcsolni (utánanéztem ennek a Palachnak)