127612
  • Motoroj
    Idézem: „Előnyben részesítem a bio élelmiszereket, de nem lehet mindig beszerezni. (pl.: nincs, vagy túl drága stb.)”

Az a kategória hol van, ami sem génmanipulált, sem bio? Az hogy valami nem génmódosított, még nem jelenti azt hogy bio.

Én személy szerint inkább a bioélelmiszereket választanám, mivel mégiscsak azt a minőségi szemléletet tartom a legtöbbre.
  • morcosqtya
    Éhezés =/= Afrika.
    Nem kell csípőből klisékben gondolkodni.

A GMO-tól eltekintve már a klasszikus fajtanemesítésnek is tárgya a fajták terméshozama (korántsem újkeletű dolog), nem ugyanannyit terem őszi búzákból hektáronként pl. egy GK Kalász mint egy bőtermő GK Petúr. Több betegségellenállás, sütőipari érték, abiotikus ellenállás vagy talajigény mellett itthon sem mindegy az, hogy mennyit terem az adott kultúra.
    A gazdaságnak sem mindegy, a termelőnek sem, nekünk sem.
    Akármilyen hihetetlen, nem csak Afrikában van igény a hatékonyabb termesztéstechnológiákra...
  • Motoroj
    A génmanipuláció a természet assemblyje. Az utasításkészlete más „egy kicsit”. A programozó nem az ember.
  • Fbn Lx
    mondani lehet úgy, de attól még csak az ember gondolkodik így
    célokról gondolkodni illetve valaminek a céljáról, ami alapvetően csak gondolati fogalom, értelmetlen gondolkodni
  • Calver
    az éhezés része teljesen érdektelen számomra (mert őszintén: ki nem szarja le Afrikát?), viszont az állati génmanipuláció mindig mosolyt csal az arcomra... úgy értem, világító majmok és pók kecskék? egyszerűen... zseniális!
  • clio1616v
    így is lehet mondani, de jobban hangzik, hogy az a célja a természetnek, hogy ne legyenek célok
  • Fbn Lx
    neked van célod, a természetnek nincs.
  • byzhouse
    tesi órám volt :D
  • clio1616v
    Köszönöm.
  • tigeroo
    :)
  • commissioner
    erre csak annyit tudok mondani, hogy bulldog születésnapot!
  • byzhouse
    ha kifejlesztenek olyan növényt amit,ha megeszel tudsz futni 42km-et fáradás nélkül akkor támogatom addig pedig bsszák meg
  • clio1616v
    Úgyvan.
  • GyuriX2572
    "Jónak tartom, de nem szimpatizálok vele" ???? :D ennek meg mi értelme van

egyébként minden génmanipulált már RÉG !!!!!
  • immovable
    Génmanipulációról mit gondolsz?

Anti-troll gén jó lenne már. :)
  • Rettenthető
    Amerikáról beszélünk. Sosem lehet tudni... :-)
  • clio1616v
    de van cél a véletlenszerűség, szándéktalanság és nem a szándékosság, okosság
  • Dzsini
    Így, hogy nem működik a méreg az X bogárra, szerinted bennehagyják a növényben, vagy kiszedik és más módszert használnak ezek után?

Megpróbálták, nem működött - szerintem ez sokkal jobb, mintha meg se próbálták volna, mert "á, úgyse lesz jó".
  • Rettenthető
    Mint a mellékelt ábra is mutatja, hiába módosították a génjét a kukoricának, semmit nem ér, mert a kártevőben elég hamar bekövetkezett a mutáció, és már immunis a módosításra.
    Egyszerűbb eljárással is távol lehetett eddig tartani a kártevőket (vetésforgó), igaz az némileg kevesebb kukoricát eredményezett.
    Nem tudom miért jobb az, hogy maga a növény is termel egy mérget (ami ellen ki lett fejlesztve, az ellen nem hatásos) és ezen felül még permetezni is kell (ahogy eddig is kellet a GMO előtt). +1-gyel több méreg kerül az elfogyasztó szervezetbe.
  • NEOreg3
    tök jó
  • Dzsini
    Az - ha úgy is volt - csak egy kultúra (ország) a sokból, nem hozott világszintű kataklizmát - én civilizációs szintről beszéltem, olyan meg még nincs az ismeretünkben, amelyik a mai (vagy a holnapi, amikor ez probléma lehet) technikai szinten zsákutcába futott volna, hiszen egyetlen egyről van tudomásunk, azt pedig most éljük.

Mivel járatlan utat járunk, így azok, akik azt mondják, hogy ebből baj lesz, ugyanúgy csak feltételezésekre építenek, mint azok, akik azt mondják, hogy minden rendben lesz. Nem tudhatjuk, a szimulációs modellek pedig természetesen célirányosan vannak kialakítva, és nagyon leegyszerűsítve.
  • Molnibalage
    És ennek mi köze a GMO-hoz? A sima bogár meg megeszik mindent. Nem értem az összefüggést. Inkább csak az jön le, hogy felesleg próbálkozni egyes téren, mert a természet leköveti a változást.

A nem GMO növényekre ugyanúgy kifejlődtek specializálódott élősködők...
  • Molnibalage
    Ez nem egészen igaz. Egy közép amerikai indán kultúra belebukott a saját esztelen tájformálásába. Ma már okosabbak vagyunk.
  • Rettenthető
    Nekem vannak fenntartásaim a génmódosítással kapcsolatban...

Szuperbogarat termelt a GMO-s kukorica
  • Dzsini
    Azért gondoltam, mert pár napja arról beszélt, hogy az élet célja a halál - tehát ő valamilyen célvezérelt természetben hisz.
  • commissioner
    Igen, ezzel én is tisztában vagyok. Ha clió azt mondja, hogy ő valamiféle intelligens tervezettség híve, akkor nem is szállok vele vitába, tiszteletben tartom a hitét. De eddig nem nyilvánított ki semmi ilyesmit.
  • Dzsini
    Ez már kicsit hit kérdése, lehet, hogy valaki egy felsőbb szervezőerőt tart felelősnek azért, amit evolúciónak tart. A jelenlegi tudományosan elfogadott evolúcióval kapcsolatban persze teljesen igazad van.
  • commissioner
    "a tehén kialakulásának az a célja, hogy egy új kombináció próbálódjon ki"

Ez nem igaz. Az evolúciónak nincsen célja. A gének mutációja nem szándékosan, valamilyen cél érdekében következik be.
  • Dzsini
    Ott hibás az érvelésed, hogy az emberi civilizáció nem az általad elképzelt természet része, nem a természet szokásai/törvényei alapján létezik, cselekszik, már sok(tíz)ezer éve - ahogy ezt az előző hozzászólásom első mondatában már leírtam.

Nem a természetnek jó (hasznos) az emberi tej a tehénből, hanem az embereknek lehet az - kevesebb immunreakció, nagyobb tápanyagtartalom, stb.

Hogy fenntartható-e? Azt még nem tudjuk, hiszen soha nem próbáltuk, nincs rá semmilyen példa az általunk ismert történelemben, hogy egy civilizáció belebukott volna a létezésébe. Mi - tudomásunk szerint - most próbáljuk először, másokról egyelőre nem tudunk.
  • clio1616v
    nem fenntartható, hogy a folyamatos kipróbálódásokba beavatkozzon az ember, hogy úgy alakuljon a fejlődés(evolúció) ahogy szeretné

ez nem filozófia, hanem logika

miért jó az a természetnek, ha egy tehén emberi tejet ad?

a tehén kialakulásának az a célja, hogy egy új kombináció próbálódjon ki, a céllal ellentétes, hogy a tehénnel gyártatod le az anyatejet
  • Molnibalage
    Szokás szerint bénafilozófus megközelítés. Dzsini leírta, hogy miről van szó...
  • tigeroo
    hétfőn egy ilyen masszív kérdéssel indítani? srsly wtf

nekiesek újra pár óra és kv után
  • Dzsini
    Az emberiség a gyógyszerek (és az egész civilizáció) létezésével ellentmond az evolúciónak és a "természetnek" - tenyészti az állatokat, termeszti a növényeket, kiválogatja közülük azokat, amelyek neki tetszenek jobban (és nem azokat, amelyek életképesebbek, ellenállóbbak, stb.) - akkor miért pont ez a probléma, és az miért nem?

(az egyetlen értékelhető válasz, hogy a GMO során olyan génmódosulások is létrejöhetnek, amelyek a természetes kombinálódás során gyakorlatilag nem - pl. egy rovaroknak ellenálló teljesen különböző növény génjeit építik egy más fajba, vagy emberi tejtermelő sejteket alakítanak ki egy tehénben, így ezután az emberi tejet ad - de ezeknek semmi köze a természet felgyorsításához vagy lelassításához)
  • clio1616v
    ha kialakítasz egy kívánt kombinációját a géneknek és utána azt tömegesen termeled/tenyészted, akkor azzal mit gyorsítok fel? pont, hogy megállítod

kicsit kevered a dolgokat, a növények és az állatok nem azért vannak, hogy az emberek kénye kedve szerintiek legyenek, alakuljanak, ahogy az ember is csak egy kombinációja az anyagnak ők is azok
  • Molnibalage
    A te szemléleteded alakalmazva ennyi erővel csak az időt gyorsítjuk fel. Nem várjuk ki azt az időt, hogy véletlenszerűen alajuljob ki egy áhított változata a növénynek. Csak most nem próbálkozzással megy, mint a nemesítés esetében, hanem célzottan. Viszont emiatt kell óvatosan...
  • clio1616v
    a természet pont olyan irányba haladna, hogy minden kombináció kipróbálódhasson, a véletlen dolgok jönnek létre természetesen, azzal, hogy az ember vélten(kigondolva) akarja tudatosan, hogy mi történjen, ezzel a természet ellen dolgozik, ez hosszútávon nem fenntartható
  • Molnibalage
    1. Jónak tartom, de csak óvatosan. (A növény nemesítés is gépmanipuláció, csak nem célzottan...)

2. Nem tudom eldönteni. Nagyon erős etikai problémák vannak.

3. Gőzöm sincs.
  • clio1616v
    perverznek tartom - nem természetes
  • Szavazó roBOT
    Volt-e már konfliktusod ...? ==>> Génmanipulációról mit gondolsz?
  • clio1616v
    jó értettem...