127612
  • QuippeR
    azért jelöltem be azt, mert a döntésem eszmei alapú, nem törvényi. majd ha Isten nem akarja, hogy felülbírálják, akkor szól, vagy tesz ellene valamit. néma gyereknek anyja se érti a szavát.
  • QuippeR
    még akkor is értékes leszel, amikor összefosod magad alatt az ágyat. lehet, hogy nem pont nekem, de ez lényegtelen.
  • ManoNegra
    felül*
  • ManoNegra
    Te jelölted be egyedül azt az opciót, hogy "nem bírálhatjuk fel Istent" még ha szerinted ez "oltári baromság" is. Nevezhetjük kozmikus erőnek, mindent átható teremtő energiának, mindegy.
  • HTS s3rg1nh00
    mindent összevetve,miért rossz az neked vagy bárki másnak,hogy tegyük fel gyógyíthatatlan halálos beteg vagyok,és nem várom meg amíg összefosom magam alatt az ágyat napi kétszer,hanem ilyen-olyan módszerrel előrébb hozom az elkerülhetetlent?
  • Lacee86
    Ilyen kényes témáról egyetértés úgy se lesz soha. Nincs jó megoldás...
  • QuippeR
    kinek a döntésébe? és hogy jön ide Isten?
  • QuippeR
    hű, mennyi hogy.
  • QuippeR
    javaslom, hogy ugorjunk néhány szintet (pénz már volt, most pokoli kínok), mert úgy is tudom, hogy a végén arról kell majd döntenem, hogy hagynám-e, hogy egy végtelenül gonosz ember (mondjuk Hitler?) öngyilkosságot kövessen el, aminek következtében megmenekül mondjuk -legyen kerek szám- 50 millió ember, sőt inkább 50 millió tündi-bündi, magatehetetlen kisbaba.
  • ManoNegra
    Mert azért az tagadhatatlan, hogy profitálni lehet belőle. Nem neked, meg a szenvedő alanynak...
  • ManoNegra
    Viszont megmenteni van jogom? Azzal nem avatkozok be a döntésébe? Isten azt akarja, hogy ameddig csak lehet toljuk ki az emberek életének hosszát, még ha ezzel esetleg több kárt okozunk mint hasznot?
  • HTS s3rg1nh00
    értem,szóval hadd szenvedjenek a szegény szerencsétlenek akik pokoli fájdalmon mennek keresztül,akár heteken át,csak mert nincs joguk öngyilkossághoz.
    ezzel szemben lófaszt sem ér a segíteni akarásod,és remélem észreveszed a logikai bukfencet a dologban...
  • immovable
  • QuippeR
    mint az öngyilkosok száma is mutatja, lehetőséged valóban van, ezt nem vitatom. de jogod, na az nincs.
  • QuippeR
    tétlenül valóban nem nézném. ápolnám, beszélnék hozzá, nagyon sokat törődnék vele, megpróbálnám meggyőzni, hogy gondolja meg magát. és elmondanám neki, hogy nálam hiába próbálkozik, nem fogom az ilyen irányú terveit előmozdítani.
  • HTS s3rg1nh00
    nem dönthettem,ez a kulcs
    de arra már van lehetőségem,hogyha mindenkinek csak szenvedést okozok-és tegyük hozzá,magam is szenvedek-,akkor ezt megállítsam...
  • ManoNegra
    Ez rendben van. Viszont az embert az különbözteti meg a többi élőlénytől a földön, hogy gondolkodni, és dönteni tud. Nem pusztán az ösztönei vezérlik. Valóban nem dönthetem el, hogy megszülessek-e , vagy hogy mit öröklök és mit nem, viszont Te sem néznéd tétlenül a (tegyük fel) gyereked, szülőd, nagyszülőd értelmetlen szenvedését, ha kifejezetten arra kér, hogy vess véget a szenvedésének.

Természetesen nézed, mert ez a törvény.
  • QuippeR
    örülök, hogy segíthettem.
  • immovable
    Természetesen IGEN!
  • QuippeR
    körülbelül olyan összefüggésben van a pénz meg az emberi élet fontossága, mintha egy baktériumot és a világegyetemet vizsgálnánk méret szempontjából.

egyébként meg nem érdekel, hogy a saját életedről van szó. azt se dönthetted el, hogy megszüless vagy sem, nem mérlegelhetted, hogy mekkora anyagi kárt okozol majd a szüleidnek, hogy mennyire fájni fog édesanyádnak a szülés, még arról se dönthettél, hogy vállalsz-e valamilyen öröklődő betegséget. sajnálom, de ez van.
  • gercse
    AZ ember bármit elpusztíthat, és el is pusztít, de az ő élete szent és sérthetetlen, minden felett áll...jesszusom, nem tudtam, hogy ilyen sokat érünk

no offense, ez csak egy másik vélemény
  • QuippeR
    nézd, akármilyen más témában egyetértenék veled, de a többséggel ellentétben én úgy vélem, hogy van ami nem relativizálható, nem mérlegelhető és nem csak lokális igazság. szerencsére ez nagyon kicsi szelete a valóságnak, és éppen a feltett kérdéssel van kapcsolatban.

abból ugyanis nem vagyok hajlandó engedni, hogy az emberi élet szent, sérthetetlen, és minden felett áll. gyakorlatilag ez az egy kérdéskör létezik, amelyben nem vagyok meggyőzhető arról, hogy más véleményét is érdemes tiszteletben tartani. még akkor sem, ha éppenséggel pont az ő életéről van szó.

világos, hogy ez egy radikális, durva felfogás, ami másoknak biztosan nem tetszik. az is világos, hogy egy rakat olyan kérdést vet fel, ami pusztán logikai síkon megközelítve paradoxonhoz vezethet. de szerencsére pusztán logikai sík nem létezik.
  • HTS s3rg1nh00
    tudod mi a különbség az általad felsorolt dolgok és a kérdés között?
    az,hogy míg a te példáidban mások kárára történik,addig az eutanáziával nem okozok semmi kárt másnak...sőt,mondjuk ha életem végéig nyomorék lennék,akkor még fizetni is kellene utánam x dolgot az állam pénzéből.
  • morcosqtya
    Univerzális alatt azt értem "végső, helyes, megkérdőjelezhetetlen".
    Ilyen nincs. Amíg van személyiséggel bíró egyed, egyén, addig lesz egyéni döntés egyéni vélemény és egyéni akarat is.
    Jelen vita is ezt igazolja.

"kompromisszum-képtelen, ami annyit jelent, hogy mindenkire és mindenre ugyanolyan módon érvényesítendő. ez akkor is megvalósulhat, ha csak én vallom ezt az eszmerendszert."

Érvényesítendő? Azért mert Te akarod?

Igen, a történelem során számos híres (hírhedt) ember gondolta ugyanezt...
  • QuippeR
    most az eutanáziáról van szó. miattam nevezhetjük öngyilkosságnak is, de ez a helyzet szükségtelen leegyszerűsítése.
  • QuippeR
    amennyiben univerzális alatt azt értjük, hogy mindenki elfogadja, akkor természetesen nincs. de én nem ezt írtam, hanem hogy állandó és kompromisszum-képtelen, ami annyit jelent, hogy mindenkire és mindenre ugyanolyan módon érvényesítendő. ez akkor is megvalósulhat, ha csak én vallom ezt az eszmerendszert.
  • ManoNegra
    Elsősorban arról volt szó, hoy dönthess a halálodról vagy sem, ha úgy hozzák a körülmények. Más, akarata ellenére való halálba küldéséről nem.
  • efti
    "Igen, egyedül én döntök a saját életemről!"

legalabbis igy kene lennie
  • morcosqtya
    "a törvényeket meg lehet változtatni, de van olyan eszmerendszer, ami állandó, és kompromisszum-képtelen."

Ezt írtad.

Erre volt a válaszom: NINCS ilyen univerzális és végső megváltoztathatatlan eszmerendszer.
    Vélemények vannak, és különbözöző kialakítható ideológiák és morális rendszerek.
  • Bronx South
    Ha valaki a saját haláláról dönt azt nevezném öngyilkosságnak, beugrasz autó vagy vonat elé azt szvsz, de más esetet nem tudok elképzelni amiben dönthetnék.
  • QuippeR
    valóban? és mi van, ha te az út bal oldalán szeretnél közlekedni az autóddal? és ha például úgy döntesz, hogy holnaptól nem fizetsz adót, abba se szólhatok bele? ha úgy döntesz, hogy megölsz valakit? esetleg egy rokonomat?

ha elhiszed, hogy úgy döntesz, ahogy neked tetszik, álomvilágban élsz.
  • QuippeR
    mivel a véleményemet kérdezték, nem értem hol a probléma. nekem az a véleményem, hogy senki sem dönthet se másnak, se saját magának a haláláról. mivel szerencsére van sokféle érdekérvényesítési lehetőségem, ezekkel élni is fogok a továbbiakban is, hogy a véleményemet tükrözzék a törvények. akinek meg ez nem tetszik, az szintén érdekérvényesít, így működik ez a világ.
  • morcosqtya
    Az egész életedet döntések sorozatán keresztül viszed végig, fizikai korlátaidon belül nagyrészt mindent eldönthetsz, majd a döntések a formális jog és/vagy a társadalmi berendezkedésnek / korszellemnek megfelelő morális rostán vagy átmennek vagy fennakadnak.
    Ezeket a társadalmi konvenciókat vagy morális szabályokat is emberek (csoportjai) hozzák (illetve társadalmi szinten végbemenő folyamatok mentén alakulnak ki).
    Amit most kőbe véstél ("nem dönthetsz emberéletről") azt Te mint individuum (önálló személy) vésnéd kőbe a saját morális rendszered szerint (amit nem mellesleg a környezeted, szüleid a társadalom alakított ki benned) DE ugyanez a "kőbe véshető állandó és kompromisszum-képtelen" morális eszmerendszer egy elszigetelt törzsnél vagy más társadalmilag zártnak tekinthető rendszerben értelmetlen és eleve máshogy alakulhat ki (és az lesz a természetes és elfogadott).

Ízlelgesd az általad is leírt "eszmerendszer" szót. :)
  • ManoNegra
    Mellesleg ha egy haldokót megmentesz, akkor is döntöttél az élete végéről, csak nem pro, hanem kontra. :-)
  • ManoNegra
    Viszont a háborúkkal rendesen felborítjuk ezt az eszmerendszert.
  • HTS s3rg1nh00
    neked meg semmi közöd hozzá,ki miről dönt a saját életében
  • QuippeR
    embernek nincs joga emberélet végéről dönteni. soha, semmilyen helyzetben. tehát a sajátjáról sem.

azt jelöltem be, hogy "ez Isten büntetése", ami természetesen egy óriási baromság, de közelebb van az igazsághoz, mint hogy azért mert ez a törvény. a törvényeket meg lehet változtatni, de van olyan eszmerendszer, ami állandó, és kompromisszum-képtelen.
  • ManoNegra
    Ha lenne lehetőség eutanáziára, valószínüleg nyilatkoznék róla írásban, hogy élnék vele abban az esetben, ha döntésképtelen és magatehetetlen állapotba kerülnék, a gyógyulás esélye nélkül.
  • Hegi90
    Bizonyos körülmények között...

Az a baj, hogy etikai szempontból nagyon sok esetben nem lehet jól kijönni, hogy éppen mi számít még jogosnak és mi nem. Egy ártatlan ember haláláról senkinek se lenne helyes dönteni, az olyan embert, aki meg csak gépeken vegetál magatehetetlenül fájdalmak között, nem lenne helyes hagyni tovább szenvedni.

Örülök, hogy nekem még nem kellett ilyesmi felől döntenem...
  • Zoli007
    Bizonyos esetekben megengedhető, ha nincs reális esély a gyógyulásra, és a beteg épelméjű.