127612
  • clio1616v
    A háztartási célra használt aktívszén nem tisztítandó, hanem cserélendő.

Havonta lemerül az adszorpciós kapacitása, így havi rendszerességgel cserélem benne a töltetet.
  • broman191
    Nem igazán lep meg ez a leírás, mindig is azt tartottam hogy az ilyen "extra" felszerelések magánemberek számára szinte felesleges pénzkidobásnak minősülnek az otthonokban. Ezeket ipari felhasználásra találták ki, aztán belegondoltak lám mennyi fogyasztót le lehetne ezzel húzni, ha elérhetővé tennénk mindenki számára a piacon... A páraelszívó ugyanez a téma, éttermekben, menzákon, ipari létesítményekben rendben, ahol valamilyen állandó tevékenység által létrejött folyamatosan magas páratartalom miatt indokolt, legyen, de otthon, nap mint nap egy kis főzőcskézés közben, esetleg fürdőben elszívni azt a kis párát...pénzkidobás.
  • Blum
    Az aktív szénszűrőknek van egy olyan rossz tulajdonsága,hogyha nem tisztítják megfelelően és szakszerűen,akkor a kis pórusokban a szennyező anyagok mellett megtelepednek elég csúnya baktériumok.

Aktív szén szűrök közül alapvetően 2 fajtát különböztetünk meg. Karboraffin-típusú aktív szén és Norit típusú. Ezek az elnevezések az aktiválás mikéntjére utalnak tehát mindkét elnevezés más-más technikát határoz meg.

Karboraffinnál az aktiválás előtt kezelik különböző vegyi anyagokkal,hogy ne keletkezzen kátrány,Norit típusúnál pedig aktiválás után forró vízgőzzel hajtják ki az aktiválás során pórusokban megkötődött szennyezőket.

Az aktiválás módjának "csupán" annyi a szerepe,hogy 2 különböző típusú adszorbens más-más mértékben köti meg a szennyező anyagokat,tehát a baktériumok megkötődésének mértéke is változó. A karboraffin típusút én személy szerint jobban ajánlom ha már otthon akarjuk használni. De leginkább szilikagél. Sokkal egyszerűbb,ugyanolyan hatékony és megbízhatóbb. Ráadásul pofon egyszerű tisztítani :)

Azért azt még hozzátenném,hogy az aktív szén szűrők alapvetően ipari vizek tisztítására lettek kitalálva,hogy minél több káros anyagot kössenek meg. Ebből ki lehet találni,hogy otthon mennyire célszerű a használata. Ha odafigyelsz rá,akkor el lehet vele éldegélni,de van kockázat.

Még pár évvel ezelőtt volt olyan,hogy nem is tudom melyik óvodában megfostosodtak a gyerekek pont a nem megfelelő tisztítású aktív szénszűrő miatt. Eszem ágában nem lenne ilyet otthon használni. Gyakorlaton láttam pár retkes szén-szűrőt mikroszkóp alatt is...
  • bardocz
    Van egy szomszédunk, aki néha jön haza, általában franciáknál él. Isteni szaga van, a liftben fél nap után is érezni. Koszos izzadságszag valami undorító szagú kölnivel keverve.
  • Bruk
    Nincs azzal semmi gond. Ha tudom, hogy nem megyek pár napig sehová, akkor én sem zuhanyzom minden nap. Amúgy sem egészséges... Meg úgy hallottam, hogy ez máshol nem annyira szokás pl. a németek két naponta zuhanyoznak/fürdenek (persze ezt is csak hallomásból tudom).
  • Willenbrock
    Ha egyáltalán nem izzadok meg mert ülős napom volt és sehova nem megyek ki emberek közé akkor csak 2 naponta.Nyáron naponta többször is.
  • Willenbrock
    Takarítani 2 hetente vagy havonta szoktam.
  • immovable
    Attól függ.
  • Lacee86
    Kétnaponta fürdesz? :/
  • Willenbrock
    Hetente szellőztetek így télen,nem engedem ki ezt a kevés meleget mert így is baromi magas a gázszámla.Van egy saját kis szobám és nem érzem benne a saját szagomat.Kétnaponta fürdök is úgyhogy szerintem nincs büdös.
  • Motoroj
    Hogy lehet?
  • Lacee86
    Szellőztetek, takarítok. Nem vagyok híve ennek, h szereljük teli minden biszbasszal a lakást (páraelszívó, ventillátor öreganyám kínja...).
  • Büdös Bohóc
    te nem permbanos vagy? Shadow odaírta az előző banodhoz, hogy ez végleges
  • Blum
    Hujuj,aktív szenes szűrővel nagyon rá lehet ám cseszni :)
  • Blum
    Én.
    2 emeleti panelban lakok,gyere nyugodtan! :D
  • tigeroo
    mit érz az "emberszagtalanítással" ha az egész ház sültkrumpliszagú?
  • Motoroj
    Őszintén szólva valami komolyabbat vártam.
  • Motoroj
    Itt is ugyanez a helyzet. Kocsival nem érdemes kint állni az utcán, mert reggelre megváltoztatják az állapotát.
    A szomszéd községben lehúzott ablakkal is kinn állhatsz, ott is sokan még a kulcsot, iratokat is benne hagyják. Ha nem saját szememmel látnám, tuti nem hinném el.

Alapvető különbség hogy ott csak magyarok laknak. Próbáltak már innen odaköltözni rómaiak, de a helyiek „nem tették lehetővé”. Annyit megért a nyugalom.
  • Hegi90
    főzésnél ember szag lesz?
  • szabod
    Ja de ez falu, valamelyik szomszéd mindig otthon van, illetve 100%-osan "tiszták" vagyunk. Utcánkban egyesek kocsit is ott hagyják lehúzott ablakkal, benne kulccsal. Viszont a szomszéd faluban ha 7 lakatra zárod sem érsz el semmit. Ott ilyen 90/10% az arány a dakoták javára. Pl.: Falat is kibontották egyszer az egyik kocsmánál...
  • tigeroo
    takarítok, szellőztetek, ágyneműt kb. havonta mosok
  • Bruk
    Rendszeresen takarítok.
    Rendszeresen szellőztetek.

OFF: Nagyim kiment a kertbe, mire bejött, már a konyhába ült egy puja. Ehhez hasonló eset több is volt, és a puja szerencséjére egyszer sem voltam otthon. Nem úszta volna meg annyival, mint a rendőr "nem tudunk mit kezdeni vele" legyintő mondatával.
  • somdav95
    Nyíregyházán, elég jó környéken...Elfogták őket, azóta semmi...(vagy 2 éve)
    Járőrök mászkáltak vagy egy évig erre fele esténként ..
  • broman191
    Merre történt az eset?
  • somdav95
    :)
    Így fosztották ki felénk a fél kertvárost.. Bemásztak a kis ablakokon.. Volt akinél még a kaját is kiették a hűtőből... Véletlenül se hiperpigmentáltak voltak ( ja, de, mégis.. )
  • clio1616v
    -minimál design
    -keveset vagyok otthon
    -ha szükséges, takarítok
    -ritkán készítek ételt otthon
    -aktívszenes szűrő
    -modern lakás, épületszellőztetéssel
  • szabod
    Nálunk simán nyitva lehet hagyni bukóra az ablakot. Nyáron is volt, hogy úgy maradt mikor elmentünk. Az ilyen kis ablakok, mint amelyek a wc-nél, fürdőszobánál stb. vannak meg egész nyáron nyitva voltak.
  • broman191
    A redőny nem olyan masszív hogy ne lehessen átjutni rajta (esetleg feltolni). Felénk a templom ablaka nyitva volt, ráadásul előtte fémrács. Rács le, ablakon be, templom kifosztva. Vannak szerencsétlenek...

ui.: Nem panelben gondolkodom, hanem kertes házban. Bár pókember lelkületű sinter niggerek mindent megoldanak, ha elég nagy a motiváció...
  • Calver
    próbálj meg pár emelet magasan betörni egy lakásba az utcafrontra nyíló ablakon/erkélyajtón keresztül. sok szerencsét, és részvétem a hullaszállítóknak
    bónusz pont ha tetőréti lakás, ott még lesz pár guruló másodperced is arra h felfogd mit rontottál el nagyon
  • Zoli007
    Ha van külső redőny akkor miért ne?
  • Zoli007
    Rendszeresen takarítok.

Légfrissítőtől rosszul vagyok.
  • broman191
    Takarítás - szellőztetés

"Ha elmegyek otthonról, kinyitom, vagy nyitva hagyom az ablako(ka)t." - Ebben az országban van olyan ember aki ezt megteszi maximális biztonságérzet mellett?[facepalm] :D
  • SötétBarom
    Sehogy :DD
  • Broafka
    ki szavazott arra, hogy ha elmegy otthonról akkor nyitva hagyja az ablakokat? hol laksz, elmondod? :D
  • NEOreg3
    emberszag van
  • commissioner
    Vajon, Clio hogyan tartja frissen az otthonát? Tippeket kérek! :)
  • immovable
    Rendszeresen takarítok.

Páraelszívóval. - főzéshez
  • Szavazó roBOT
    Milyen tápegység van a gépedben? ==>> Mivel / hogy tartod frissen az otthonod?
  • bardocz
    Nekem a 460W-os gigabyteonban 400W-os fsp táp van, és eddig semmi baja, tavasszal lesz 3 éves.
  • HTS s3rg1nh00
    ott a sima 400-as FSP,nem túl drága és a gépek jó részéhez elég,ha meg valaki gamer gépet rak össze,nem azon fog morfondírozni,h.a 6k-s FSP vagy spórol 2 mátyás királyt és kockáztat egy codegennel

btw nekem a fent említett 400as van,tökéletesen teszi a dolgát,Chieftec 410-es már durrant,egy másik nyaralás után nem volt hajlandó beindulni,meg volt valami noname 550-es is aminek már a sorsára sem emlékszem,de lehet annyi power sem jött ki belőle mint az FSP-ből és ezért kellett cserélni.