127612
  • Dzsini
    #95386-ot olvasd el :) régen ugyanilyen "abnormális" nyarak és telek voltak - ha egy enyhébb telet annak hívunk - csak azokra kevésbé emlékszik az ember, mert semmi nagyon különleges nincs benne, öt év múlva meg nem mondod, hogy 2011-12 tele milyen volt. Te is csak 1987 januárjára emlékszel, de arra nem, hogy 1986 és 88 telén például nem, vagy alig esett a hó a teljes 3 hónap alatt. Pedig ez csak 25 éve volt, és volt azóta néhány cifra hideg tél. Az emberi emlékezet már csak ilyen :) (és valóban sokkal jobb szórakozás ilyenekre emlékezni, mint elolvasni egy feljegyzést a történelemről)

2001 december közepén mínusz 20, 2002 január végén plusz 20 fok körül volt - 1961 decemberében szintén -20 egy héten át, 1966 januárjában 16 fok - melyikre emlékeznek a szüleid, nagyszüleid?
  • Willenbrock
    Erre emlékszem nagyon tetszett,elsős voltam és +1 hét téliszünetet kaptunk :)
  • Willenbrock
    Nagy hideget a gázszámla miatt nem szeretnék.(elviselhetetlenné vált a gáz ára jövőre mindenképp másra állok át)
    A havat szeretem,télen hónak kell lenni ez mindíg így volt errefelé.Ritka volt régen az olyan tél hogy ne lett volna hó.Kb 10 éve nem volt rendesen hó csak olyan "kicsit szitálok reggel hogy délre már latyakosra olvadhassak" tipusú 0 volt.2006 körül Sziveszterkor végre egyszer normálisabb mennyiség lehullott-amennyinek mindíg kéne-másnap meg bejött az abnormális +8,12 fok.Még úgy is 1 hétig olvadt az a mennyiség ami 2 nap alatt esett le.Tavaly meg Májusban fagy volt.Nekem hiába mondják hogy nincs éghajlat változás meg hogy ez régen is így volt-az összes öreg megmondja hogy soha nem voltak ilyen abnormális nyarak és telek mint az utóbbi 10 évben.
  • Yoda001
    Nem, több havat szeretnék, de annak örülök, hogy nincs nagyon hideg.
    sőt, a hideg se zavarna, hagy jöjjön... ha ez kell a hóhoz. :)
  • Molnibalage
    Ja. Kíváncsi lennék, hogy meddig bírnák egyesek kaja, net vagy áram nélkül...
  • Dzsini
    1987 január - mi az első emeleti erkélyről ugráltunk a hóba, és alagutakat fúrtunk bele, az iskolában (és több munkahelyen) szünet volt, a tömegközlekedés gyakorlatilag megszűnt. Bőven 1 méter fölött volt (Buda déli része).

Nem olyan jó móka, mint amilyennek hangzik.
  • hugopareiros
    Debrecenben mostanság van/volt hó :)
  • Zoli007
    Nem. Félméteres havat akarok, meg -5 fokos hideget nappal. Gázszámlát leszarom, hülyeségekre bezzeg van pénz.
  • Fbn Lx
    egyszer olyat is látni akarnék már, ami nagyszülők idejében volt.
    hogy a méteres hótól nem tudtak kijönni a házból. :D
  • Molnibalage
    Egy kevés hó azért volt itt-ott, de nem tartósan. Egyébként a '90-es években nálunk 3 olyan év is volt egymás után, mikor lényegében nem volt hó. Az elmúlt években meg mindig volt. Igazából nem is emlékszem, hogy mikor volt olyan utoljára, hogy nem volt.
  • Fbn Lx
    én akarok havat, így hiányérzetem van. kimaradt a tél.
  • Fbn Lx
    amikor a technikaterem mellett hógolyóztunk
  • karajjj
    jó hogy nincs nagy hó, melóban nem kell takarítani magam után :D
  • hugopareiros
    legalább 1 hétig lehetne mínusz 15°C :) csak a bogarak miatt
  • Adaaam
    +1 nem fogok örülni a rengeteg darázsnak meg muslicának, a szúnyogokról nem is beszélve...
  • Blum
    Koszonom!
    Igen,orulok neki. Egyebkent is fazos tipus vagyok,es azert a gazszamla szempontjabol sem mindegy,hogy napjaban hanyszor kell raadnom a futest. Bar karacsonykor azert eshetett volna egy kis ho. (Merthogy itt nem volt semmi)
    Van egy olyan erzesem,hogy lesz itt meg cudar ido....
  • tigeroo
    persze hogy örülök :)

bár lehet meglesz majd a böjtje (földművelés-szinten)
  • NEOreg3
    igen, a hó csak gyerekként volt érdekes
  • Dzsini
    Örülsz-e annak, hogy ennyire hómentes és enyhe a tél?
    Természetesen nem teljesen hómentes a telünk, de azért jóval elmarad a korábbi években megszokottól a hómennyiség, és igazán nagy mínuszok sem voltak eddig.
    Igen.
    Nem.
    Nem, több havat szeretnék, de annak örülök, hogy nincs nagyon hideg.
    Nem, lehetne hidegebb is, de annak örülök, hogy nincs sok hó.
    Egyéb.
  • Blum
    Valaki bemasolna a valaszlehetosegeket? Mobilrol vagyok.
  • Guren
    igen, mert nincs kedvem havat lapátolni. és a latyakot is rühellem. meg azt is, amikor le van fagyva minden és nem lehet normálisan közlekedni. na meg azt, amikor csípi a pofámat a hideg.
  • Büdös Bohóc
    Egyéb: nem, jobb lenne néha a fagyasztó hideg és a hó is
  • Dzsini
    Igen, az éves csapadék legnagyobb része augusztusig leesett (bár ez sem volt sok) - az ősszel vetett búzánál majd mostanában derül ki, hogy mennyire esett rosszul ez, és a hótakaró hiánya.
  • ManoNegra
    Ez is csalóka, hogy az ötven év legaszályosabb éve. Legalábbis az alma szempontjából. Ha az év második felében szinte semmi nem esik, de a tavasszal viszonylag normális volt a csapadékmennyiség, az a termést nézve nem olyan nagy probléma, mintha ez fordítva lenne.
  • Dzsini
    Így van, erre próbáltam rávilágítani. A maradéknak pedig ez alapján igen jó termése kellett, hogy legyen (az elmúlt 50 év legaszályosabb évében), ha a kiesést ilyen mértékben kompenzálni tudta.
  • ManoNegra
    a májusban "elfagyott a termés egésze" és a cirka 20% körüli terméskiesés között az lehet az összefüggés, hogy akinek elfagyott, annak a nagyját biztosan vitte, akinek meg nem, az hozta az össztermés nyolcvan százalékát. A fagy sávokban megy, nem visz el egy egész megyét. A média meg úgy is csak arra ugrik, ha valami katasztrófát lehet bemutatni. A "részlegesen elfagyott" az nem hír. :-)
  • immovable
    A véleményedhez jogod van. :)
  • Molnibalage
    A fajtádól megyek a falnak. Egyelemes statisztikai minta. Tudod, a világ kicsit nagyobb, mit a TE személyes tapasztalatadid...
  • HTS s3rg1nh00
    nem-kicsit lehetne hidegebb és több hó
  • immovable
    Oké. Te nézegesd a statisztikákat, meg a híreket, én pedig annak hiszek amit megtapasztalok. A normális szót pedig kérvényezd töröltetni a magyar nyelvből, mert hát minek. Szómágia a mit csinálsz. De tőled ez megszokott. :)
  • Dzsini
    Te pedig nem cáfoltad tényekkel az állításaimat, csak beszóltál, ennyi elég is :)

Kiemelem újra: én nem az egyént néztem - (bár megemlítettem az első hozzászólásban zárójelesen), hanem a minisztériumi, a hivatalos, az országos adatokat, és a hírek széles spektrumát, ami alapján következtetéseket lehet levonni a teljes országra tekintve. Ezeket nem lehet, nem szabad összevetni K.P. egyéni gazdálkodó eredményével - az ország közel 50%-a termőföld (mondjuk 45 ezer négyzetkilométer), neki ebből legyen 100 hektárja, az 1 négyzetkilométer - ebből általános tanulságot levonni nem lehet, szemben az országos eredményekkel (amiben benne van K.P. valóban elfagyott termése, és a szomszéd földdarabon S.Z. elmúlt évek legjobb termése - egyikük szerint csodás volt az időjárás, egészen normális, a másik szerint rettenetes - melyiküknek van igaza? ).

A szöveg nagyobb része csak azt próbálta megmutatni, hogy amit te "normálisnak" tartanál, olyan gyakorlatilag soha nem volt, soha nem is lesz, és a nagy átlagot tekintve a múlt évi "jött egy fagy és elfagyott minden" bekövetkezése is az átlagtól csupán 20%-os eltérést jelentett, ellentétben az akkor hirdetett "teljes pusztulással". És ehhez nem kell termelni, csak kicsit kinyitni a szememet, és több forrást megvizsgálni.
  • immovable
    Tehát nem termelsz. Ennyi elég is. Ez tipikusan olyan dolog, mint, ha kiugrasz egy repülőből ernyővel a hátadon. Amíg nem csináltad, fogalmad sincs milyen az. Ennyi. Ezt nem lehet könyvből "csinálni". A véleményedhez persze jogod van. :)
  • Dzsini
    Mivel magyarázod azt, hogy a hivatalos közlemények (igen, hírek, de a teljes spektrum szerint, nem csak a "blikk írta") szerint májusban "elfagyott a termés egésze" hír után ősszel "20 százalékkal lett kevesebb a termés, mint tavaly" nyilatkozatok jöttek Szabolcsból, az almatermelés központjából? Úgy, hogy a 2010-es év extrém csapadékos (ami nem jó a termésnek), a 2011-es pedig extrém száraz (ami nem jó a termésnek) volt mindemellett?

Én azzal, hogy egyrészt valamelyik hírben hazudtak (a betakarításnál nehezebb), másrészt a növények köszönik szépen képesek alkalmazkodni az időjárás változatosságához (volt rá pár évük, hogy hozzászokjanak), csak az emberek hajlamosak jobban félni a kelleténél (vesd össze: a mezőgazdaságnak 5 ellensége van: a négy évszak és a mezőgazdasági minisztérium).
  • daeemoon
    Egyéb. Spórolósabb fűtés miatt, és biztonságosabb közlekedés szempontjából. Egyébként hiányzik a haó.
  • immovable
    Játék a szavakkal.

Nagy gyümölcsösöd van? Mert ha csak a netről meg a könyvből vannak az infóid akkor ha nem haragszol, csak megmosolyoglak. :)
  • immovable
    Leszarom. Leszigeteltem a házat.
  • Dzsini
    A mostani tél tényleg enyhébb, de az, hogy mi a normális - nem lehet meghatározni (maximum azt, hogy neked vagy nekem, mint egyén melyik tetszik). Az elmúlt kb. 100 évben (országrésztől is függően, hatalmas különbségek lehetnek) 25-35 fehér karácsony és komolyabb hideg tél volt, és nagyjából ugyanennyi a mostanihoz hasonló enyhe, csapadékmentes is - pont átlagost nem igazán lehet találni, olyan csak elméletben létezik. :)

Az érdekes az, hogy az emberek általában az extrémekre, a nagyon havas karácsonyokra emlékeznek (és ebből adódik a "régen mindig fehér volt a karácsony, és télen mindig szánkóztunk" érzés) - pl. a 86-87-es tél, ahol pl. a környékünkön 100 cm feletti hó volt január elején, bőven -10 alatti hőmérsékletekkel. Előtte, utána alig volt hó egész télen. Édesanyám is arra emlékszik, hogy Visegrádnál szekérrel keltek át a befagyott Dunán, ez a huszadik század során csupán négyszer fordult elő a fővárosban, köszönhetően az enyhülő klímának és a folyószabályozásnak (1946-47, 56-57, 62-63 és 84-85), míg a 15-19. század során (ami - az iparosodástól eltekintve is jóval hidegebb volt) a feljegyzések szerint kb. 20 évente egyszer fordult elő.

A termésről: 2011 eleje is enyhe volt, elkezdődött a rügyezés, virágzás, aztán jött májusban egy komolyabb fagy, és a hírek azt mondták, hogy 90-100%-os az almaültetvényeken a kár, minden elfagyott - ősszel pedig az almatermés az előző évekhez képest csupán 20 százalékkal volt kevesebb - itt valaki valahol valamit elcsalt, vagy az almák virágtól és rügyektől függetlenül képesek termést hozni :)
  • Petka
    Gázszámla meg gondolom kifizetődik zsebből mi? :D
  • immovable
    Nem

Több hideget és több havat szeretnék. Részben, mert ez lenne a normális, részben, mert egyszerűen imádom a telet, valamint van nagy gyümölcsösöm és irdatlan bogár invázió lesz, ha így marad a tél, valamint van ahol elkezdtek kirügyezni a fák. Felébrednek, majd jön egy komolyabb fagy és annyi az idei termésnek.
  • Szavazó roBOT
    Halálos baleset esetén felajánlanád a használható szerveidet másoknak? ==>> Örülsz-e annak, hogy ennyire hómentes és enyhe a tél?