127612
  • banok
    Nem, én nem szeretem a fantasykat...
  • Motoroj
    Nem értem a végéig. Ezt nem lehet úgy olvasni, mint egy regényt, nem egy könnyű olvasmány. Sem a nyelvezete, sem a mondanivalója.

Nem csoda hogy azt mondják, hogy a jó pap is holtig tanul.
  • bardocz
    De ha valaminek van egy jó története, akkor az irodalomtanár tutira beletrollkodik, hogy márpedig annak ilyen meg olyan jelentése van.
  • Molnibalage
    Majd meghaltam az unalomban. A legtöbb kötelező olvasmány számomra örök rejtély, hogy miért az. Totál unalmasak. A best of legszarabb a Kőszívű Ember Fiai. Jókai valami olyan szent tehén az iradolomban, hogy az már fáj.

Voltak jó kötelező olvasmányok, de azok között kb. kettő volt magyar. Az Egri Csillagok és a PUF. Ennyi.
  • Marci0115
    nem
  • ManoNegra
    Ha nem olvastad, akkor tutibiztos, hogy nem tett hozzá semmit! :P
  • byzhouse
    irodalmon olvastunk valamit és kész
  • immovable
    Nem, és nem is akarom. Bár ahogy Calver mondja szeretem a fantasyt.
  • tigerbácsi
    na ezen hangosan felnevettem :-D
  • Calver
    nem, pedig általában kedvelem a fantasy műveket...
  • Molnibalage
    Mert? Bocs, de nekem a műveltségemhez szinte semmit sem tett hozzá...
  • Guren
    többször kiolvastam már, kedvenc stephen king könyvem.
  • tigerbácsi
    na ezt tetszikelem! :-)
  • tigerbácsi
    nem s nem is fogom. meséket csak rajzfilmekben szeretem.
  • EnxTheOne
    Azért kíváncsi lennék hogy mit szólna pár mélyen vallásos apa ha a tini lánya azt mondaná hogy istentől esett teherbe. :D
  • Lacee86
    Irodalom szöveggyűjtemény... Elég elkeserítő, h az emberek közel 2/3-a még azt sem olvasta.
  • NEOreg3
    nem és nem is áll szándékomban
  • Dzsini
    Hát, a kötelező olvasmányok már a 80-90-es években is csak nevükben voltak kötelezőek. Az pedig, hogy órán elolvastam 2-3 verset odafigyelés nélkül... nem csodálom, hogy nem maradt meg sokakban.
  • Lacee86
    Csak részleteiben, főként az Evangéliumokat, és a híresebb ószövetségi fejezeteket.
    Amúgy mindenkinek kellett volna olvasnia már belőle (aki min. 15 éves, és nem bukott), mivel irodalomból 9.-ben tananyag, vallástól függetlenül...
  • Zoli007
    Csak részleteiben olvastam eddig. (könyveket, fejezeteket, verseket). Régebben vallásos voltam, el is akartam olvasni az egészet.
  • jazzy
    Csak néhány részletet, nem tervezem az egészet elolvasni.
  • Molnibalage
    Olyan keveset, hogy az = nem.
  • DIESEL DOG #96323
    Igen, olvastam, puszta kíváncsiságból néhány részletet random kiválasztva, még régebben.
  • Dzsini
    Nem is az igazságosságával kapcsolatban írtam a dolgokat (bár ott elég komoly relativizálás is lehet a történetekben, mert óriási adókat szedett azért, hogy a török ellen felkészítse az országot és pompázatos reneszánsz udvart, dinasztiát alapítson, aztán a halála után jött Dobzse László, aki nem volt túl népszerű, majd II. Lajos és 1526, a török kor másfél évszázada). Ezekhez képest pedig az "addig volt jó, míg Mátyás élt" életérzést nem nehéz megérteni.
    De ennek már nem sok köze van a Bibliához :)
  • ManoNegra
    Azt én is csak a mesében hallottam, hogy "elvegyült" a nép közt, de ettől még lehetett igazságos, sőt szinte biztosan az volt! A délszlávoknál is vannak olyan hősi énekek/történetek, amikben a Hunyadiakat vagy Mátyást éltetik, pedig nem nagyon szeretnek minket úgy egyébként...
  • Dzsini
    Az már elég vitathatalannak tűnik más források alapján is (pl. római feljegyzések, stb.), hogy az Újszövetség története valós eseményekre épít. Hasonlóképpen vannak olyan momentumok az Ószövetségben is, amelyek megjelennek egymástól független forrásokban úgy, hogy azt már nehéz csak arra fogni, hogy azonos mesemotívumokból táplálkozik az egész világ mesevilága (ez utóbbit is levezették már). Ezek sorrendisége és okai viszont már inkább a vallási szöveg kategóriájába helyezhető. Mátyás király meséi is valós alapra építenek (létezett I. Mátyás, volt fekete sereg, létezett Kinizsi Pál, stb.), de az már nem igazán bizonyított, hogy egy udvari pompára összpontosító igazi reneszánsz uralkodó szakadt ruhában járt a jobbágyok közt.

A mai kérdésre: igen, az összes nagyobb vallás szent könyveivel együtt.
  • ManoNegra
    Csak részleteiben. Többször megpróbáltam úgy, hogy nekiülök és elolvasom, de nem egy könnyű olvasmány...
  • Blum
    Nem.
  • Szavazó roBOT
    Az evolúcióban, vagy a teremtésben hiszel? ==>> Olvastad már a Bibliát?
  • ManoNegra
    Valóban nem szabad fenntartások nélkül elfogadni, de lehetnek benne hiteles (vagy annak tűnő) adatok. Érdekes, hogy Noétól eredeztetnek minket is a krónikáink.
  • ManoNegra
    én egoista vagyok, saját magam felé tartozok elszámolással, így a lelkiismeretem arról szól, hogy mit engedhetek meg magammal szemben, hogy a saját érdekeim ne sérüljenek

Tényleg egoista vagy, de legalább nem kertelsz, nyíltan felvállalod. Olyan vagy, ami a mai kornak az elvárása. Viszont az baj, ha lelkiismereted csak akkor szólal meg, ha rólad van szó. Azt mondod van értékrended, de ha csak te számítasz magadnak, akkor a bűn fogalma is mást jelent neked. Ha valakit meglopsz hogy neked jobb legyen az bűn?

a hit arra volt jó régen, hogy a buta tudatlan embereknek korlátokat szabjanak, ne ölj ne paráználkodj ne káromkodj stb... mert maguktól nem volt annyi eszük, hogy ezt nem tehetik meg saját magukkal szemben, akkor hát tegyék ezt meg istenfélelemből

Lehet így is értelmezni, és lehet úgy is, hogy ha Te nem teszed, talán veled szemben sem követik el ezeket...
    Érdekes egyébként a tízparancsolat a bibliában, hiszen nincs egy pontja, amit meg ne szegnének, talán csak az első. De ha már ott átveréssel indul a dolog, akkor nem kell csodálkozni a többin.
  • rastaman
    ez a kérdés nem volt már 1x ?
  • Motoroj
    Amiről te beszélsz, az nem minden vallásra igaz. Vannak olyan vallások is (általában keleti vallások), amelyekben nincsen Isten vagy istenek, sem tízparancsolat, sem túlvilág.

Az én nézetem szerint a vallás egy kulturális kategória, úgy mint például a művészetek, a sport (vagy egyéb mozgáskultúra), a munka, a technika és tudomány. Mindegyikre más miatt van szüksége az embernek. A sportra a testnek, a művészetekre a szépség iránti igény kielégítésére, a munkára a szükségletek kielégítése miatt, a tudományra és a technikára a fejlődés miatt, a vallásra meg az elvek rendszerbe foglalása miatt. Nevezhetjük akár filozófiának is, sok esetben talán találóbb megfogalmazás.
  • commissioner
    "Az első korty a tudomány poharából ateistává tesz, de a pohár alján Isten vár." - Sir Isaac Newton
  • clio1616v
    én egoista vagyok, saját magam felé tartozok elszámolással, így a lelkiismeretem arról szól, hogy mit engedhetek meg magammal szemben, hogy a saját érdekeim ne sérüljenek

önbizalmam van ha úgy tetszik önhitem, abban hiszek, amit magamnak megígérek

nem alapozok olyan ígéretekre, mint a paradicsom és az örök élet a halál után, nem ezért, nem a félelem vezérel, hogy ezeket elbukom és nem ezért nem követek el bűnt, enélkül is van értékrendem

a hit arra volt jó régen, hogy a buta tudatlan embereknek korlátokat szabjanak, ne ölj ne paráználkodj ne káromkodj stb... mert maguktól nem volt annyi eszük, hogy ezt nem tehetik meg saját magukkal szemben, akkor hát tegyék ezt meg istenfélelemből
  • Motoroj
    Lelkiismeret balanszod valószínűleg neked is van, csak legfeljebb másból fakad, mint egy hívőé.
  • ManoNegra
    Megadom magam, én nem innen hallottam.
  • Dzsini
    Igen, csak annak a forrása úgy tudom nem része a Koránnak - rövid keresés után 1625-re, Francis Bacon egyik írására teszik az első megjelenését.
  • clio1616v
    a hit kérdése, arról szól, hogy valaki milyen döntéseket hoz, mit tesz meg mit nem...

a belső motiváció vagy a félelem működteti az embereket, ezek alapján működnek

a vallás egyrészt félelem keltés, másrészt motiváció indukció, innét az általános elvek, hogy isten mindent lát, isten mindent megbocsát stb.

ilyenben hinni egy lelkiismeret balanszot hoz a hívőnek, erre jó és ezért is lehet sztorikkal befolyásolni őket
  • ManoNegra
    Nem a mustármagos idézet van a népnyelvben, hanem a Mohamed esete a heggyel.