127612
-
Egyéb.
50 év felett mindenkinek kötelezővé tenném a két évenkénti rutin és közúti vizsgát. Kresz vizsgát kortól függetlenül elvégeztetném mindenkivel 4 évente.
Az öregekben rendszerint az a legveszélyesebb, hogy beszari totojázók. Nem tudnak beilleszkedni a forgalomba, még mindig azt hiszik 80 a sebességhatár lakott területen kívül, így kb 70-el mennek a 100-as táblánál, befelé indexelnek a körforgalomba, kifele már nem, mire lekanyarodnak lemegy a nap, mert úgy fordul le a suzukijával a kereszteződésben, mintha vmi kamion lenne. etc
A kresz szabályok készítőinek illetve azoknak akik eldöntik, hogy hol legyen a seb.korlátozó tábla, stb. (közlekedési mérnökök?) pedig évente kéne közúti vizsgát tenni, mert valószínűleg fingjuk nincs arról milyen a közlekedés a való életben.
Néhány példa. Lakott területen kívül, 60-as tábla 500 méterre egy kereszteződéstől, indokolatlan sebesség korlátozások, stop táblák olyan helyen, ahol az ég világon semmi értelme, vagy oda van elhelyezve ahonnan szart sem látsz, mert beljebb van 2 méterrel, mint a kereszteződés széle. Életszerűtlen beszari szabályozások. -
Ennyi erővel az öregek birngázását is be lehetne orvosihoz kötni. Félelmetes, hogy mire képesek néha. Bringásként is nagy ívben kerülöm őket... -
Mivel a felelősség őt is terheli, ezért valószínűleg nem - ha valami komolyabb baleset történik, ott a nyomozás során rákérdezhetnek, hogy milyen vizsgálatok milyen eredménye alapján adta ki az alkalmassági papírt. Egy 70 év feletti embernél valószínűleg hamarabb megnézik, hogy egyáltalán alkalmas volt-e a vezetésre, mint egy 30-50 évesnél.
Egy ismerős nagypapája 90 környékén jár, pár éve még vezetett néha, és ő mesélte, hogy az évtizedes ismeretségű háziorvosa rendesen végigcsináltatta vele az alkalmassági vizsgálatot az érvényességhosszabbítás előtt. -
az egészségügyi alkalmasságiról annyit, hogy anyám elment a dokihoz nekem egyért, és hozott. (a háziorvosom pedig nem közeli ismerős, eddig egyszer találkoztam vele életemben, és a család sem ismeri jobban.)
ok, 28 vagyok nem 75, de mivel a doki jóval 70 fölötti, gondolom egy 65 évesnél is ennyivel intézné el a dolgot. -
Egyik sem jogos, mert nem lehet így általánosítani - megvannak az orvosi és az alkalmassági feltételei a jogosítványhoz jutásnak, amíg azt valaki teljesíteni tudja, addig úrvezetőként kimehet az útra, ha úgy tartja önmagáról, hogy képes biztonságosan részt venni a közlekedésben.
Hivatásosként pedig ott vannak a különböző fokozatú PÁV vizsgák. -
Jogos ez is. -
Nekem fiatal sofőrökkel van negatív tapasztalatom, így valamilyen szűrést ott is bevezetnék - mondjuk 35 év alatt, addig nem komolyodik meg eléggé (ha már 70 felett "senkinek se vág úgy az esze"). -
Egyéb: van már negatív tapasztalatom öreg sofőrökkel, így valamilyen fajta szűrést mindenképp bevezetnék. -
Azt nem mondhatod senkinek, hogy "papa nem vagy eléggé szellemileg friss, néha a kisgyereket csatornaaknának nézed, átmész rajta, ne ülj kocsiba" .... 70 év felett már senkinek se úgy vág az esze, én itt húznám meg a határt. Csodák nincsenek. -
Aki idegbeteg, az menjen gyalog vagy maradjon otthon, senkinek nem hiányzik a feszültségkeltés...
Az a helyzet, hogy nem érvényes örökké a jogosítvány, az új jogosítványhoz meg elvileg egészségügyi alkalmasság szükséges. Másba meg nem igen lehet belekötni, tehát ezen felül nem korlátoznám. -
Durva. :S -
nem.
kb. 10 éves voltam, a kerítést festettük apámmal, amikor is az idős szembeszomszédunk tolatott kifele az autójával, majd ott kapott szívrohamot és padlógázzal tolatva felgyűrődött a betonoszlopunkra.
-
máris kettővel kevesebb veszélyforrás világszerte :) -
95 év feletti ideges szemüveges balkezes nőknek megtiltanám. -
Nem tudom. Nincs jogsim. Nem tudom megítélni. -
Harmadsorban meg (szerinted vagy mások szerint) mondjuk a nők, aztán a balkezesek, aztán a szemüvegesek, aztán a ...
A közlekedés egy veszélyes üzem, mindenkinek KÖTELESSÉGE a biztonságra törekedni, de ez nem arról kellene, hogy szóljon, hogy mindenkit kizárunk belőle, aki nekünk nem tetszik, hanem hogy mindenki mindenkihez alkalmazkodik - és például nem idegeskedik. Mert érdekes módon az idegeskedni hajlamosak nincsenek nálad az első kettőben a veszélyesek között - az idősek veszélyesebbek lennének azoknál, akik nem képesek higgadtan közlekedni? -
eddig csak nők akartak elgázolni
-
azért nagyon ritka az,aki mondjuk 75 évesen is "jól" vezet,bár ez egy szubjektív fogalom,így elég nehéz értelmezni...
fiataloknál persze fel lehet hozni a rutintalanságot,az időseknél meg az emberi szervezet fizikai teljesítőképességének a romlását,szóval 1:1,de rutint valahogy muszáj szerezni,illetve hozzá kell tenni azt is,hogy aki elég régen vezet,az még egy olyan rendszerben kezdett,ahol teljesen más volt minden(elég csak belegondolni,rólam van kiskocsiban tolós kép,ahol látszik a bérházunk előtti parkoló amiben 3 autó áll összesen...most ugyanez a szám 24,és 2 ember nincs is itt,akik még itt szoktak parkolni-ez pedig nem 40 éve volt,csak 20,de azalatt is mennyit változott a világ) -
Mert attól, hogy elsősorban nem ők, másodsorban ők, mert felidegesítik az embereket, mert sajnos nagyon nagyon sokan hajlamosak idegeskedni ezen és aztán idegesen vezetnek, ami nem igazán jó. Tehát másodsorban ők is. Ezen is lehet csökkenteni a balesetek számát, szerintem azt meg kell lépni.
De azt hiszem nem akkora kellemetlenség, hiszen a jogosítványt így is meg kell újítani 40 éves kor fölött talán 3 évente.(?)
Plusz a kérdés ugye erre irányult. De természetesen emellett ,amire nem tér ki a kérdés, több ellenőrzés és büntetés kéne gyorshajtás miatt. -
ManoNegra #98048 Sok baleset meg abból adódik, hogy harminccal mennek ott, ahol ötvennel is lehetne, (nem feltétlenül öregek) és ez hamar fel tudja hergelni az emberek többségét. -
Tehát a második bekezdésedben leírod, hogy nem (elsősorban) ők felelősek a közlekedési balesetekért, de azért megnehezítenéd a dolgukat abban, hogy részt vegyenek benne - ha már azokkal nem tudsz mit kezdeni, akik a valós problémát okozzák.
Miért is? -
70 éves kor fölött (megnéznék pár kutatást, hogy mikor kezd romlani erősebben a reakcióidő stb) bevonnám a jogosítványt és csak azok kaphatnák vissza 2 évre akik megcsináltak valamiféle tesztet. Ebben lenne forgalmi és elméleti rész is. Viszont ennek a vizsgának az árát minimálisra kellene szabni, pl ilyen 5-5k forint.
Bár a legtöbb baleset nem az idősek miatt van, ők lassan mennek, az idióta mindig sietek nekem semmi bajom nem lehet megelőzlek kanyarban 180-al marhák miatt. Ezekkel meg nem lehet mit tenni, csak ha jobban lenne ellenőrizve. -
Értem, mire gondolsz, de a fiataloknál meg felhozhatom a tapasztalatlanságot meg a diszkóbaleseteket, szóval. -
Kívánom, h soká éljen még egészségben. De azért gondolj bele, ha ne adj Isten rosszul lenne az úton (aminek idős korban az esélye sokszorosa, mint fiatalabbnak), és olyan balesetet okozna, amiben mondjuk meghalna vagy megnyomorodna valaki? :/ -
Az az idős ember sokszor 40-50 éve vezet baleset mentesen és álmából ébresztve is jobban vezet, mint a legtöbb "fiatal". -
Korlátoznám valamiképpen. (pl. csak városon belül stb.)
Úgy, hogy valóban szigorú alkalmasságit kéne csinálni 2 évente. KRESZ, látás, hallás, stb... -
Öregfater 75, és gond nélkül vezet. Jó, nem 100 km-eket, de faluból városba simán. -
A nők más tészta. De most nem ez a kérdés... -
kamionosjoe #98039 Ki beszélt a nőkről? -
kivételesen egyet értek veled -
clio1616v #98037 se idősen se fiatalon ne vezethessenek autót vagy bármilyen járművet nők, ami 10 km/h-nál gyorsabban képes haladni -
Egy bizonyos korhatár felett egyáltalán nem engedném. Egyszerűen azért, mert az idő előrehaladtával az emberi szervezet egyre megbízhatatlanabb, még akkor is, ha látszólag makk egészséges az illető. Egyszerűen elborzaszt, h 80-85 éves öreg bácsik a volán mögött ülnek... Nem azért mondom ezt, mert tiszteletlen vagyok az idősekkel, de komoly rizikófaktorok lehetnek a közlekedésben.
Amúgy korhatárnak azt hiszem 70 évet szabnék meg. -
kamionosjoe #98035 Támogatom, amíg csak komoly orvosi indok (betegség) nincs a jogosítvány bevonására. -
leszarom -
Blum #98033 75 év felett megengedném olyannak,aki még nem okozott soha balesetet,mióta van jogsija,ami legyen min. 20 év.
Szigorú orvosi vizsgálatok és legfőbbképp reflex tesztek teljesítése esetén..miért ne?
A legtöbb idős autóssal az a baj,hogy lövése sincs,hogy mit csinál és rossz rájuk nézni amikor olyan bambán,tátott szájjal,lassan,idegesítően közelekednek. Fateromnak is hiába van 25 éve jogsija,a reflexei már nem régiek és ezt szerencsére ő is belátja. (Most 67 éves) -
Szavazó roBOT #98032 Töltöttél már ki IQ-tesztet? ==>> Mit gondolsz az idős kori autóvezetésről? -
kamionosjoe #98031 A tesztírás díja 2000 Ft, illetve 24 év alatt vagy 60 év felett 1500 Ft.
Én ezt 4 éve csináltam, akkor azt hiszem csak egy ezrest kellett fizetnem, a tesztírás után postán küldik el az oklevelet ez benne van a díjban. Az eredményt is csak akkor tudod meg. -
Hát igen, ha valamit nem tudsz, még akkor is van legalább 25% esélyed hogy jól válaszolj (ha négy közül egyet kell kiválasztani). -
Mo.-n csak annyi? Nálunk 10 €-t kellett leszurkolni, és a certifikátot, meg külön kell megvenni. Szerintem az az igazi IQ teszt, ha nem adsz ki pénzt rá, mert akkor hülyébb vagy, mint az átlag.
-
Csináltam. Sok értelme nem volt. Irreálisan jó eredményt hozott ki annak ellenére, hogy a végén meguntam és csak tippelgettem.