127612
  • Willenbrock
    Így tudnék azzal már elégedett is lennék
  • Willenbrock
    Zongorán szeretnék,gyerekkoromban is azt akartam de csak klarinétra vettek fel amit 1,5 év után abba is hagytam.
  • tigeroo
    a periphery zenekar billentyűse pl. ezt a VST-t használja zeneíráshoz:

Legacy 1928 Grand Piano

nemtudom hogy van-e egyáltalán olyan vájtfülű itt a topikban aki megmondaná első hallásra hogy ez csak "gép"
    meglehet hallgatni az oldalon a mintákat amiket komponáltak vele (vehetjük úgy mint egy elektronikus kotta amit egyből leis tud játszani a cuccal)

akkor most ez zene vagy nemzene, zenecsinálás vagy nemzenecsinálás?

nehéz kérdés ez. (bár sztem ottkezdődik az egész, hogy magát a zenét is nehéz definiálni, a vita legnagyobb része ebből a kommunikációs zavarból ered)
  • tigeroo
    Michael Jackson leghíresebb albumát a Dangerous-t gondolom mindenki ismeri.

idézek wikiről:

A Dangerous albumra felvett dalok készítését Bill Bottrell így írta le: „Jackson eldúdolta a dallamokat, aztán távozott a stúdióból, én pedig kidolgoztam az ötletet dobgépekkel és samplerekkel.

most akkor wattafakk, nyemzene? :S
  • Fbn Lx
    persze a sulidiszkós DJ meg egyebek természetesen nem zenészek, dehát egy dj többnyire egyébként is csak mixelget, nem minden dj producer is egyben
  • Fbn Lx
    úgy értelmeztem az írásod, hogy aki elektronikus zenét csinál az azért nem lehet zenész, mert ha a saját zenéjét játssza, csak a playt kell megnyomnia.
    Ez azért nem lehetséges máshogy, mert helyből, nulláról, élőben összerakni egy elektronikus zenét nem nagyon lehet úgy, mint ahogyan gitáron játszol
  • Fbn Lx
    ez hatalmas :D
  • Dzsini
    Egy szintetizátor (lásd lejjebb Jean-Michel Jarrenál, és még sok más előadónál) vagy matematikailag állítja elő a hangokat (hullámforma + paraméterek), vagy egy meglevő, régebben rögzített hangot modulál és azt játssza vissza, ahogy teszi pl. egy elektromos zongora is, vagy egyéb, komolyabb eszközök is. Mi az a hosszúság / összetettség, amikor már nem számít szerinted "zenecsinálásnak" az, hogy korábban, mások vagy saját maguk által rögzített dallamokat, hangrészleteket játszik le megvágva, modulálva, egymás fölé helyezve egy előadó?
  • rastaman
    dob. játszottam kb 10 évig zeneiskolában, zenekarban, bandában.
  • Kata
    Amit leírtál (és egyetértek vele) sehol nem mond ellent annak amit én írtam, úgyhogy nem is értem miért nekem címezted. Azt viszont nem hiszem hogy bármelyikünk leírásába passzolna, hogy zenész az aki egy zenelejátszó eszközön meg tud nyomni egy 'play' gombot, ami ezáltal egy már elkészült zenét lejátszik.
  • Fbn Lx
    de vannak időszakok, amikor az ilyen zenét érzem igazán
  • Fbn Lx
    Yiruma zenéjét én is imádom! vannak időszakok amikor eléggé rákattanok a zongorára
  • Fbn Lx
    én a tehetséget tisztelem, tedd ezt te is. különböző hosszúságú csendből és hangokból egy kellemes dallamot létrehozni művészet, amire egy zenész képes, legyen az eszköze bármi. A zenét nem a hangszer teszi, hanem az ember. használhat hozzá botokat és köveket, állatbőrt, modern hangszereket, elektromosságot, vagy alternatív steampunk gőzvezérlésű hangszereket, nem ez a léyneg, hanem a hatásgyakorlás és az érzelem.
    bevallom, 15 évesen én is sokat érveltem azzal, hogy amit nem hangszeren játszanak, az nem zene. de az még 15 évesen volt. kizárni egy zenei élményt azért, mert köze van az elektromossághoz szűklátókörűség, ami kifejezetten jellemző a szubkultúra-kereső laikusokra és tipikusan a kezdő rokk és pánkzenészekre, akik sokra akarják vinni, de nem értik a zenét amit játszaniuk kellene
  • Molnibalage
    Hát kb... Ez nekem nem zene. Ez zaj. Ezzel embereket lehet kínozni.

Ezzel meg valami egészen mást lehet csinálni...

A hangszereken játszott zene valahogy egészen más, mert talán aki játszik rajta, az önmagában más...

• Fbn Lx
    mennyit össze-vissza baszkurálja azt a cuccot, és mégis egy olyan monoton valami lesz belőle, amit csak speeden vagy lsd-n lehet élvezni
  • Lacee86
    Na igen, hát hosszas viták lehetnek erről, h kinek hol kezdődik, a zene, a hangszer, a hangszerelés stb. Mindenkinek mást jelentenek ezek a dolgok, ez természetes, nem is lehet feketén-fehéren kijelenteni semmit. Mindenesetre azért az valószínű, h többé-kevésbé mindenkinek jelent vmit a zene, ritka az az ember, akinek egyáltalán semmit, és semmilyen módon nem kötődik hozzá.
    Amúgy bizony a gitár még mindig a legnépszerűbb hangszer, ahogy látszik. Valószínűleg nem véletlenül. :)
  • zsoltioregon
    Ez mekkora film már :DDDD
  • tigeroo
    durva rajongóid vannak, egyből spawnolnak ahol megjelensz
  • miki30246
  • jazzy
  • Kata
  • Hegi90
    hát ha tény akkor minek is érveljek ellene :(
  • Hegi90
    ok
  • Hegi90
    +
  • Kata
    Felesleges lúzer módon szarkasztikus videót tolni, amit leírtam az tény, nem opinion. Esetleg valami észérvet ha fel tudnál hozni az ellenkezőjére...
  • Kata
    Azért ez nem ilyen fekete-fehér, hiszen sok elektromos hangszer létezik: gitár, szintetizátor, nekem pl. digitális zongorám van, de van már elektromos hegedű és egyéb hangszerek is. És attól még ugyanúgy hangszer, csak máshogy képezi a hangot, de a zenésznek kell eljátszania rajta, nem csak megnyomni egy play gombot. :)

Amúgy ha már zenész-nemzenész, hangszer-nemhangszer a téma, például én ilyet is zenésznek, énekesnek és tehetségesnek tartom, annak ellenére, hogy elektronikus effektusokat is alkalmaz a hangjához:

De akár Beardyman bármely videóját is berakhatnám még.
  • Hegi90
  • tigeroo
    persze azért írtam hogy kell lennie valamilyen fokú zenei ismeretnek ehhez, egyik kedvenc előadóm marcus miller aki pl. slappelve játszik a bassgitáron, imádom a technikáját.

a zeneszerzést is cáfolnám hogy csak úgy lehet komponálni hogy leül játszani valaki, mert sokan úgy ülnek oda hogy a fejükben már van valamilyen dallam és azt írják le hangjegyekkel, később pedig zenekar segítségével keltik életre (miles david egyik idézete a zenéjéről: I don't know where it comes from, it's just there and I don't question it.

vagy beethoven süketen hogy komponált? ugyanígy, a fejében volt már a zene mielőtt leírta őket.

szóval én pontosan erről a megkötésről beszélek, miért kellene lekorlátozni csak a gitárra vagy más ismert hangszerre/hangzására valakinek a belső dallamát amit dúdol/elképzel és hall belül? ez már csak az előadótól függ hogy pontosan hogyan is képzeli el a zenéjét.

te pl. gondolom olyan előadó lennél aki megszokott hangszereket használna, szóval ebből kifolyólag értelmetlen is ezt tovább húzni, ezis rohadt szubjektív dolog:)
    ami valakinek ez már nem tartozik bele a zene halmazába, másnak itt kezdődik a saját zenéje, ezt el kell fogadni. én ugyanúgy szeretem az undeground, experimental előadókat, sőt őket tekintem igazi úttörőknek, mert valami újat akarnak a már meglévő stílusokból, de őket nem a médiában kell keresni.
  • Kata
    Pedig a DJ nem csinál zenét, hanem lejátszik már meglévő, kész zenéket. Cserélgeti a lemezeket úgymond. Az, hogy közben pár effektussal (fade, speed, equalizerek) bohóckodik rajtuk, az nem zene, akármennyire is erőltetnéd az ellenkezőjét. Ahogy a lemez- és cd lejátszók sem hangszerek.
    Amikor valaki (akár egy DJ) remixet készít, azaz tetszőleges tüctüc ritmusra ráigazít, összevág más zenéket, ott már beszélhetünk komponálásról, de mivel ezt rögzíti lemezen és buliban csak lejátssza, ismételten nem beszélhetünk zenélésről, zenészkedésről.
  • Lacee86
    1000 féle gitár van, és rengeteg féle hangolás, gitártechnika stb. A más-más kézi technikákkal máshogy szólal meg a gitár, a virtuóz szólókról már ne is beszéljek. Egy gitáros szerinted hogy szerzi a zenét, leül a papír vagy a számítógép mellé? Dehogy... Kezébe veszi a gitárt, és azokat a "pofon egyszerű" bund-húr párosokat "fogdossa", míg valami ki nem kerekedik belőle, ami jól hangzik. Az a beugró, h tud játszani a hangszerén...
  • tigeroo
    húh ez elég durva
  • tigeroo
    a populárisabb stílusoknak (pop-rock) sokszor pont hátránya az élőzene, mert nem képesek hozni stúdióminőséget koncerten az énekesek, hamiskásak, fáradnak, szerencsétlenebb helyzetben a zenekar tagjai sem bírják (jó példa utóbbira pl. a metallicaból lars, akire sokan panaszkodnak hogy öreg dobos már és nem bírja a tempót a duplázóval).

persze mondjuk egy jazzben ahol nagy hangsúly van magukon a hangszereken, és a virtuóz, improvizatív zenén: ott pont ez a hátrány lesz az előny, mert nincs és nemis kell "előre megírt" megkötés.

mindenesetre én tartom azt hogy zenét írni nehezebb, mint eljátszani egy már megírtat. (hiszen akkor már a meglévő, ismert dalt adom elő, "másolom" le a hangszeremen)

ha az előbbi analógiáját nézzük tegyük fel, ottvan 1 keverőpult és a dj, aki semmi mást nem csinál, csak a már meglévő, adott hangokat choppol, kever rá a dalra, választja ki stb...

egy gitáros nemugyan ezt teszi? ottvannak a meglévő hangok a bundokon és a húrok között, ő csak kiválasztja azt.

vagy ha valaki MPD-n dobolgat az már nem zenélés? nehéz meghúzni a határvonalat, meg ez totál szubjektív dolog. én elismerem ezeket is attól függetlenül, hogy annyira nem értékelem őket.

• Dzsini
    A hangszer meg a zene fogalma nálam ott ér véget, ahol elektromossággal találkozik.

Teremin
  • Lacee86
    Most ne keverjük a zeneszerzést a hangszeren játszással. A kettő nem ugyanaz. Lehet, h egy DJ hangzásilag kellemes dallamokat rak össze, de vajon azt virtuóz módon élőben így, ahogy az imént is linkelted, el tudná játszani? Félek, h nem... Számítógéppel sok mindent meg lehet csinálni, de a zenének pontosan az élő, emberi játék az igazi lényege, függetlenül attól, h milyen modern technikákat használunk hangosításra, effektezésre stb.
  • tigeroo

tessék, utána meglehet hallgatni az eredeti fosgépzenét:)

amúgy azsem véletlen, hogy a mai híres electro/popzene producereknek elég komoly zenei múltjuk van, szóval van hangszeres és zeneelméleti tapasztalatuk.
  • tigeroo
    de miért? szerintem a zene a saját dallamunk és gondolataink kivetülése, pont. nálam már egy beatbox, vagy felchoppolt midipad-es sampler is zene.

attól hogy gépen írják a zenét még ugyanúgy megkell írni a hangokat, nem 1 gombot nyomkodnak higyjétek el...
    jó példa erre ha megnézed skrillex zenéinek a zongorafeldolgozásait (mondjuk scary monsters & nice sprites), a dallam attól még ugyanaz, csak teljesen más értelmet nyer ha nem torzított wobwob basszussal játszák el hanem élő hangszeren.

ezen a logikán haladva a mai írók nem írók, mert nem papírral és ceruzával írnak, és a digital art pedig nem művészet, a mai mérnökök pedig nem igazi mérnökök mert tus helyett cad-en rajzolják a műszaki rajzot?

(mint a példában felsorolt művészeti ágban is csak megkönnyítette a technológia a mű elkészülésének folyamatát -elütsz valamit az írógépben nemkell kidobni az egész lapot, ha rossz színt keversz ki és nem passzol a többihez akkor ott a ctrl-z, stb. hasonlóan maga a zeneírás sem lett könnyebb, csak megkönnyítették az elvtársak dolgait.)

• Motoroj
    Na ezzel én is így vagyok. A hangszer meg a zene fogalma nálam ott ér véget, ahol elektromossággal találkozik. Nyilván ez a zenehallgatásra ebben a formában nem érvényes, mert akármikor koncertre sem juthat el az ember.
  • Blum
    Szerintem ez egy kicsit meresz kijelentes.
    Ezzel a szerkezettel is zenet krealnak. Olyan zenet,amit sokan szeretnek. Teljesen mindegy,hogy milyen eszkozzel/hangszerrel alkotsz zenet,ha azzal kivaltasz valami kellemeset az emberekbol.

Ez most nem neked fog szolni,csak ugy altalanosan:

Utalom,amikor azt mondjak,hogy a DJ-k nem is csinalnak zenet. Nem a fraszt...
    Regen a zeneszerzok orakat ultek a hangjegyfuzet felett,most a 21. szazadban a gep elott ulnek a studioban. Szemely szerint nem szeretem a disco zenet (szakszeru nevet nem tudom,sry) de elfogadom. [Na jo...a trancet kamazom :D] Es tisztelem a keszitojet,mert valami olyat alkot,amit masok szeretnek es szivesen hallgatnak.
  • Lacee86
    De itt most hangszerekről volt szó. Az én olvasatomban hangszer az, ami a fizika hangtörvényei szerint szólal meg és kelt hangot. Más kérdés, h ez a keltett hang éppen fel van-e erősítve, torzítva stb. elektronikusan, de maga a hang keltése akkor is fizikailag történik. Ezért sántít nekem már pl. a szintetizátor is. Nekem az nem igazán hangszer a szó szoros értelmében. Be lehet állítani rajta 1000 féle, erre-arra-amarra hasonlító hangszínt, csakhogy ezek nem valódiak...
  • tigeroo
    hát sztem magát a zenét sem nagyon lehet definiálni.