127612
  • Lacee86
    Igen... Nem fogok venni azért egy fúrót, mert hátha egy évben 1x kell.
    Pár csavarhúzóm, villáskulcsom, meg egy kalapácsom van, ennyi.
  • Molnibalage
    A házi barkácsolás legnagyobb akadálya, ha nincs szerszámod. Fater évtizedek alatt összegyűjtött ezt-azt. Ha elköltözök, akkor nem veszem meg 1 hét alatt, ami 30 év alatt gyűjtött össze a fater azért, mert talán egyszer szerelni kell valami. A másik, hogy olyan ritkán kell egyes dolgokat elvégezni, hogy a két alkalom között elfelejtem, hogy mit és hogyan.
  • broman191
    Nem vagyok híres az szakszerű dobozbontási tudományomról, általában nyitom ahol érem őket, csavarhúzóval, ollóval, késsel, mikor mi van a közelben/kéznél, éppen azzal, de nem egy szokásos kocka/téglalap dobozka volt, hanem egy speckó, termékre szabott egyed, előlről nézve átlátszó műanyagos borítás, mögötte egy keménypapír, rajta kívülről nézve termékjellemzők stb...ha jól rémlik abban a keménypapírban volt a használati utasítás, kiszedtem akkor láttam össze van hajtva, közte a keménypapírhoz képest ultravékonyka használati utasítás a felszerelésről...így nem csoda hogy nem tűnt fel a keménypapírban a semennyi vastagságú de fontos papíros. Használt cucc volt, nem tudom hogy gyárilag tették-e ilyen "jó helyre" a papírost, vagy a régi tulaj dugta így el...lehetséges hogy ő sem látta meg anno, annyira érintetlennek tűnt. :D
  • morcosqtya
    A másik oldalon nyílt a doboza ugye? :)
  • broman191
    "Ha nem valami bonyolult eszközről van szó, akkor nem."

Részemről talán ez fedi a valóságot legjobban, igaz útmutatók nélkül is összeszerelek/megértek gyakorlatilag mindent többé-kevésbé alaposnak nevezhető áttanulmányozás után. Legutóbb a proci- és vga hűtőmet szereltem be a gépembe, mindkettőt használati utasítás nélkül, a vga hűtőnél az összeszerelés után találtam meg a használati utasítást, annyira jól el volt dugva a csomagolás legaljára...végülis mindent jól csináltam, azóta is tökéletes, nó para.
  • morcosqtya
    Város.
    Működik hát.
    Mindenre van módszer, bár lassan tenni se kell érte, sokat "segít" az időközben elharapódzott emberi közöny és általános közbizalmatlanság jelenléte a szociális mikrokörnyezetekben (bérházak, lakóközösségek).

Van olyan közösség ahol más státuszban és megítélésben / feladatkörben vagyok. Ott nem ilyen zárt a hozzáállásom és megvan a kölcsönös bizalom. Azt úgy hívják: család.
  • begotten
    "távol tartom magamtól az embereket, és jómagamat is tőlük. És jól van ez így."

És ez egy nagyobb városban múködik? Mert írtad, hogy nem falu. ha TÉNYLEG ki akarsz szakadni arra is vannak jó helyek. Vagy szobafogság? (bocs szar vicc)
  • morcosqtya
    Szerencsére nem falun lakom (nem is szeretnék ablakból szomszéd ladára leskelődni 2 percenként), az ilyen attitűdöket nem viselem. Magamnak való morcos jószág vagyok, általában nem kérek senkinek a "segítségéből", távol tartom magamtól az embereket, és jómagamat is tőlük. És jól van ez így.
  • tigeroo
    nekemis ez a gáz, fater mindent megcsinál a ház körül... én meg lófaszhoz sem értek. bár annyi, hogy amit az évek során így együtt tevékenykedtünk (motorszerelés, festés, tapétázás, vízszerelés, burkolás stb.) ahhoz talán értenék picit ha mondjuk már önálló (esetleg apa) lennék énis idővel. mondjuk annyi hogyha az öregnek a modern technikával van gondja akkor legalább én jobban értek azokhoz. változnak a standardok is.

de így van, még sokat kell tanulni:)

#104301 szerintem is faszság, bár elhiszem hogy van ilyen, falun rohadt sok ilyen gőgöt tapasztaltam (ha vmit rosszul csinálsz és meglát a szomszéd csak kikacag és gúnyolódik, meg mutogat-magyaráz órákig míg te végzed a munkafolyamatot, de nem jönne oda segíteni... grr, főleg kispöcsként hányszor csináltak ilyeneket velem)

ott aztán tényleg az van hogy mindennél jobban értenek mindenhez, okosabbak nálad, ha szerszámot vagy valamit kérsz tőlük és mondjuk még aznap visszaadod egy kis kóstolóval, vagy sütivel még akkoris 2 hétig fújják hogy hát jól megvagy szorulva...
  • morcosqtya
    Ha hiányzik egy méret az imbuszkulcsokból már falnak megyek.. :)
    Bérlem a kotorékomat szintén, de rákényszerültem az idők során, hogy a bútortól a vizesblokkon keresztül a záraktól a fegyvereinkig mindent magam javítok..
    Apám remek dolgokat művelt mechanikai és rádiótechnikai téren (is), nekem nincs kimagasló műszaki tehetségem, de a kényszer nagy úr.. Az ember felnő baromi gyorsan úgy, hogy mindig ott állnak a háta mögött, hogy megoldjanak helyette mindent...aztán egyszer csak azon kapja magát, hogy már neki kell ott (helyt)állnia azon a helyen, és mögötte üres a tér, nem áll senki.
    Csak előtted van(nak) akikre vigyáznod kell, és akik előtt köteles vagy az erős oldaladat mutatni, hogy érezzék: minden rendben van. Mert egyszer mögötted is egy ilyen ember állt. És milyen erősnek, töretlennek, magabiztosnak tűnt gyerekszemmel..

No nálam valahogy ezzel a kényszeredett szociális paradigmaváltással jött ez a szerelés dolog.
  • tigeroo
    mijja logó?!
  • tigeroo
    detto. azért albiban nálam van egy csavarkészlet + kalapács :D
  • Motoroj
    Ha panelben lakik albérletben, akkor simán. Nem is nagyon fúrhatna.
    Ott én is csak egy „földönfutó” vagyok, hiába van közben otthon tele a műhely szerszámokkal.
  • morcosqtya
    Fúró nélkül háztartás? :O
  • Lacee86
    Hát, én max a WC vagy fürdő, esetleg ajtófestegetést vállalok. De sajnos se fúróm se semmim, így ha egy tiplit kell a falba fúrni, már azért is szólnom kell vkinek. :/ Számítógépügyben viszont elboldogulok.
  • HTS s3rg1nh00
    csak régen nem esett szét 10ből 6 család...
  • tigeroo
    nekem is az a tapasztalatom az ilyen mesteremberekkel, hogy jó munkát végeznek (ha kedvük van hozzá...) amúgy meg összecsapnak mindent.
  • Narxis
    Ehhez tehetség is kell no meg régen általában apáról fiúra szállt egy kis szakértelem mert akkor tényleg ritkán hívtak szerelőt a házhoz, így a gyerek elleshette ahogy az apja megcsinál egy széket vagy megjavítja a csöpögő csapot. Ma már ez sajnos egyre inkább kihalóban van.

Azon meg napestig lehet vitatkozni, hogy kinek mi az alap dolog.
  • morcosqtya
    Korántsem.
    Alap szinten nem feltétlenül.
    Meglepődnél mennyi mindent megcsináltam már magam, kis utánajárással, és spóroltam "pár" ezrest a háztartásnak úgy, hogy profi eszközökhöz alapanyagokhoz (ingyen) hozzájutottam (v kölcsön), és nem mondod meg, hogy nem szakember csinálta sőt...

Van egy elcsépelt mondás: ha jól akarod csinálni csináld magad.. (vagy hasonló).
    Úgynevezett mesterek elbarmoltak már elég sok mindent a szemem láttára - pusztán lustaságból vagy figyelmetlenségből (nem a szakértelem hiánya miatt)... így ami alap dolog azért nem hívok ki szerelőt.
    A Vitopend-Vitocell kazánt nyilván nem babráltam szét, ahhoz hívtam embert (gázzal és medvével nem viccelünk), de egy kis vizes munka, szerelés egyebek nem okoz gondot.

Te se hívod ki a T-home szakemberét ha újra kell indítani a rootert.. :)

Egy bizonyos szint fölött igazad van, de nem kell rögtön emberért rohanni...
  • Lacee86
    Hát ez sztem naivság. Aki nem ilyesmivel foglalkozik, eszköze sincs hozzá, plusz honnan tudna olyan fogásokat, ami egy szakinak már rutinból megy. Sztem sokkal rosszabb, ha vki nekiesik vminek, amihez nem ért, mint ha beismerné, h én ehhez nem értek, és hívok olyat, aki igen. Tönkreteheti azt, amit meg akar javítani, vagy balesetet okozhat, akár súlyosat is (pl. villamos dolgok).
  • morcosqtya
    Előbb a használati útmutatók használati útmutatóját olvasom el, hogy hogyan használjam azt... :)
    Vannak országok/kultúrák ahol egy férfinak szégyen elolvasnia a manual-t.(pl. egyes kínai tartományok ha jól emlékszem)
    Tudnia KELL használnia az eszközöket, hiszen férfi... :)

Én azt mondom: amelyik háztartásban van egy férfi + a net be van kötve ott van vízszerelő, ács, villanyszerelő, kőműves, szakács is (mégha basic levelen is)... (no meg RedTube) :)
  • kamionosjoe
    el
  • pxxl
    "Gyógyszernél nem."

ne is :D
  • zsoltioregon
    Egyszerűbb dolgoknál nem. Gyógyszernél nem.
    De bonyolúltabb masinák kezelési útmutatóját nem árt átfutni.

Az meg idegesít mikor jön egy "okos" aki egy F-22-est is tanulás nélkül elvezetne. Nem olvas el semmit pl egy parametrikus ipari designer programról. Kb 10-20x annyi idő alatt azért önmaga is rájön az alapfunkciókra és akkor, mint egy gorilla veri a mellkasát, hogy ő milyen kurva okos...a munka meg nem halad.
  • ressy14
    gyógyszereknél és műszaki cikkeknél mindig átnyálazom.
  • rastaman
    ha nem valami bonyolult...
  • kifli
    Karbantartási? Karbantartási rajzokat is ide értesz? :DDD

• Motoroj
    Jól tetted, talán nem is tudod milyen fontos az.
    Nem egy történetet hallottam már, az ilyen jellegű készülékek nem rendeltetésszerű használatból eredő tragédiákról, amelyek a karbantartási- és kezelési útmutató előírásainak pontos betartásával bizony megelőzhetőek lettek volna!
    Tényleg jobb az ilyen dolgokat komolyan venni.
  • kifli
    Nemnagyon szoktam ezeket elolvasni. Illetve a wc illatosítójét többször is elolvastam unalmamban :D
  • Fbn Lx
    nem sok használati útmutatóval kapcsolatos élményem van
    meg olyan termékkel kapcsolatos se, aminek észrevettem, hogy van használati útmutatója
    legutóbb talán az órámnak nyáron
  • tigeroo
    amúgy ha nem valami bonyolult eszközről van szó, akkor nem.

• tigeroo
    mindent jobban tudok mindenkinél, hát nehogymár valami nyünyü kézikönyvíró mondja meg mit csináljak!
  • clio1616v
    nincs rá szükség, hogy elolvassam, mert annyi terméket használtam már, hogy tapasztalataim alapján eligazodok a beállításokon

de ennek ellenére mindig végigolvasom, mert szeretem, az igényes user guideokat és service manualokat olvasgatni

tekintettel, hogy fordítás a hobbim és a szófordulatokat, amik egyértelműbbé teszik a mondanivalókat szívesen alkalmazok
  • NEOreg3
    nem igazán, előbb lövök, aztán kérdezek
  • miki30246
    Ha valami ekszklúzív dolgot vásárolok, vagy olyan dolog ami érdekel, rituálé szerűen járok el a kicsomagolásnál, pl egy új tv, vagy egy minőségi házimozi szett esetében is.
    Először, megnézem a dizájnt, végigsimítom a dobozt, aztán felbontom, beleszagolok, szeretem az érintetlen illatát, és legelőször elolvasom a használati útmutatóját, és aztán eljutok a csúcsra amint összeállítva gyönyörködhetek a csodás remekművekben.
    De kocsiknál is imádom olvasgatni a kézikönyvet, karbantartási útmutatót.
  • videobaby
    sosem olvasom el elsőre. csak akkor nézek bele, ha nagyon nem jönne össze, és nincs senki kéznél, aki segítene.
  • Blum
    Nem,mert csak alapveto faszsagokat szoktak beleirni,amikre epeszu ember magatol rajon vagy amiket epp eszebe sem jut tenni az adott termekkel.

Ha valamirol tenyleg nem tudom,hogy hogy mukodik akkor irany a net.
  • Motoroj
    Inkább úgy fogalmaznék, hogy bele szoktam olvasni. Sok dolgot úgyis csak fórumokról lehet megtudni.
  • Szavazó roBOT
    Volt már, hogy bombariadó miatt kellett elhagynod egy épületet? ==>> El szoktad olvasni a termékek használati útmutatóját?
  • zsoltioregon
    halvány piros vagy kék?

tessék: