127612
  • videobaby
    kéksége miatt különleges igaz?:P
  • Fbn Lx
    20ezerért talán elmennék

drágán mérik a királyi vért
  • Dzsini
    Hátulján elvileg lehet az aktuális háziorvosod neve, pecsétje (nekem még a gyerekorvosom van bejegyezve rajta).
  • Molnibalage
    Én közlöm, hogy kártyám nincs, de adok számot. Ugyanis a TAJ kártyán emlékeim szerint semmilyen más leolvasható infó nincs.
  • Molnibalage
    A TAJ kártya csak egy darab papír. Ha fejből tudod a számod, akkor nem kell. Nekem mióta lába kélt az igazolványtokomnak, azóta nincs.
  • tigeroo
    pont ma olvastam itt hogy: A szokatlan helyeken, például arcon megjelenő tetoválások viszont jelezhetik az elítélt keménységét is, egyrészről az eltűrt fájdalom miatt (a szemhéjtetoválások elkészítésénél például a szemhéj alá betett fémkanállal védik a szemet)
  • Sir Quno Jedi
    Kormányra én soha sem mondok semmi rosszat, még elvisznek, vaze! :D Én szeretem a mindenkori kormányt, mondhatni kormánypárti vagyok, de a mindenkorié, nem kötődik párthoz, emberekhez, ideákhoz, politikához, avagy ilyesmi! :DDD Ha királyunk lenne, azt is "szeretném" tiszta szívemből, há mégiscsak ő a mi királyunk! :DDD Nodepláne ha Istencsászárunk lenne, rátetováltanám a képét a szemhéjamra belülről, hogy még csukott szemmel is mindíg őt lássam...

[vicceltem, mielőtt még jöttök a szokásos küzdjünk a rendszer ellen butasággal] :DDD
  • Broafka
    hívd fel a Kútvölgyi Kórházat! Egyből egy felvett hang mondja ha a betegelőjegyzést választod: "Kérjük készítse elő TAJ-kártyáját bemondásra!"

Szerintem túlhergeled magad a dolgon, ezen nem hiszem, hogy akkorát lehet csalni, amit te mondtál az kicsit más. Persze jó magyar emberek vagyunk (sajnos) ott keressük a kiskapukat ahol lehet, és sokszor meg is találjuk. Jó magyar szokás...

Amúgy meg ne az orvosokat szidd, hanem a kormányt, hogy cseszik támogatni az egészségügyet, és a 10 éven tartó folyamatos tanulás után 120 ezer nettó (vagy bruttó néhol) keresett mellett persze, hogy ha te bemész egy hátfájással, és hozzád vág egy Voltárent, akkor ne csodálkozz, hogy a TB papírkára rá lesz írva, hogy kaptál egy röntgent, te igazából ezért nem fizetsz a TB miatt, ő viszont kap egy kis extrát, amolyan... kegyes csalás a kormány ellen
  • Sir Quno Jedi
    Natyon helyes! Akinél nincs érvényes igazolvány, az nem is létezik! Akkor meg mit ugrál?! :D
  • Dzsini
    Ez mostanában vált/válik kötelezővé, pont a visszaélések miatt: hír (és hasonló szöveggel lehet még itt-ott találni)
  • Sir Quno Jedi
    Node csak már emléxel, hogy mikor voltál errefelé legutóbb, nem olyan bonyi az?! Egy éve, egy hónapja stb.?!?!? Erre még én is emlékeznék, pedig feledékeny vagyok-e.
  • Sir Quno Jedi
    Nohát ha más igazolványt kér hozzá/mellé, pl. érvényes személyit/jogosítványt/útlevelet, na az úgy mindjárt más, hiszen az azonosít téged egyértelműen. Úgy a kód és az azonosításod után a komputerük a többit már megmondja. Nem is erről beszélek.
  • Zoli007
    Mert Mo.-ra csak turistaként járok, tekintve, hogy szlovákiai vagyok, és nem tartom számon az utazásaimat.
  • Dzsini
    Ezért vezették (vezetik) be, hogy a TAJ szám csak arcképes igazolvánnyal együtt fogadható el - mivel a kártya semmilyen módon nem igazolvány, hanem csak egy emlékeztető a sorszámról (ezért is fogadják el pl. a fénymásolatát), ezért sok visszaélés volt vele.

Bármelyik (házi- és szak-) orvos vizsgálat előtt köteles ellenőrizni, hogy te jogosult vagy-e az ellátásra, és mindegyikük kompjútere rá van kapcsolva a központra, ahol figyelik, hogy fizeted-e / fizetik-e a díjat - ezen szokott sok mutyizó lebukni, aki közli, hogy ő bejelentette a dolgozóját, aztán amikor el merészel menni egy orvoshoz kiderül, hogy nem fizették rá a TB-t hónapok/évek óta.
  • Dzsini
    Anno pl. amikor (egy időre) bevezették a vizitdíjat (300-1500 forint), az alól felmentést jelentett az, ha legalább harmincszoros véradó vagy.

Ha jól emlékszem pár éve arról volt szó, hogy transzplantáció esetén a várólistán valamilyen előnyt jelent a rendszeres véradó státusz, de ebben nem vagyok biztos, és rövid keresés után nem is találtam ilyen információt. A központi, országos nyilvántartás már megvan hozzá, fel lehetne használni.
  • broman191
    Főleg ilyen téli taknyos szezonban igaz, ha nagyon nem durva a gond, akkor fokhagymás pirítós + forró tea, méz, ha mindez az már kevés, akkor lázcsillapító, gyulladáscsökkentő stb. annyi "mindenre jó fix" van már, recept nélkül is...egyébként egy idő után úgyis ráragad az emberre a minta, hogy az orvos úgyis mit mondana, aztán már csinálod magadtól, felesleges meglátogatni...főleg hogy a rendelők várólistája bármikor voltam beteg régebben, mindig elég nagy volt, a várakozás során csak betegebb lettem szinte...
  • Sir Quno Jedi
    a kevés orvos hosszú élet titka...
  • Sir Quno Jedi
    Nem kell. Megvannak a módszerek ahhoz, hogy bejuss a legjobb szakorvosokhoz. Én már évek óta nem kezdek a háziorvosomnál. Rég halott is lennék...

Ha minden kötél szakad, még mindig ott vannak a magánklinikák, kiváló orvosokkal, némi pénzmagért cserébe megéri. Nincsenek sokhónapos/éves várakozások, mindent megkapsz, amit csak akarsz.
  • kifli
    minden esélyem megvan rá :D
    apai ágon nagyfater 86 évet élt, anyai ágon dédnagymuter idén 98 :D

Bár ennek nem sok köze van ahhoz, hogy járok-e háziorvoshoz, vagy sem...
  • kifli
    ő adja a beutalót a szakorvosokhoz :)
  • Sir Quno Jedi
    Hjakérem, sokáig fogol élni.
  • Sir Quno Jedi
    Amúgy a háziorvos amúgy sem ér semmit sem (tapaszatlat). Olyan nincs, hogy "általános orvos". Az kb. azt jelenti, hogy semmihez sem ért, de azt hiszi. Szakorvosok vannak és mindig a legjobbhoz kell menni élből. A háziorvossal csak kinyíratod magadat.
  • kifli
    akkor méginkább feljelentem, hát csak a nevemet kérdezi, mégjobban vissza lehet élni vele.
    Amúgy volt, hogy 4-5 évig nem is látott. 4-5 év után szerinted elég neki egy név? 21 vagyok utoljára gyerekorvosnál voltam, mikor jogsihoz kellett az alkalmassági. A felnőtt háziorvosnál még nem is voltam :D
  • Sir Quno Jedi
    Mér? Meglehet már a magyar is erős akcentussal menne, vagy úgyse... :D
  • Sir Quno Jedi
    Háziorvosodnál be vagy már regelve a kompJúterébe és személyesen ismer, gyakran jársz nála, így el sem kéri a kártyádat nyilván, mer pofáról ismer és tudja milyen kúpot adott a popsikádba tegnap. Az más. De mikor masssystembe nyomnak, ott senki vagy, a sokszázadik senki aznap.
  • Motoroj
    Miért nem emlékszel?
  • kifli
    lol, megyek feljelentem a háziorvosomat
  • Sir Quno Jedi
    Menek is, elégetem a saját igazolványomat ezekután, rohadjanak meg! Milyen ország már ez?!?!? Most feleslegesen hurcoltam évtizedekig ezt a szart??!?!? :DDD

Amúgy ha bemondásra elfogadják a számot az azért vicces, mert akkor bárkinek a nevében nyugodtan beírnak bármit, majd odahamisítják az aláírásodat és hallelujja. Aztán a kapnak egy ellenőrzést, könnyen kilóghat a lóláb. Pont. Ezért van az, hogy most már minden vizsgálatot, vagy bármit, amit a te számodra írnak, azt külön papíron alá kell veled írassák. Mivel amúgy szemrebbenés nélkül csalnak. Volt olyan nő, aki a "nyilvántartás" szerint több kórházban is bent feküdt egyazon időben és számos vizsgálatot is elvégezetek róla, amiről sosem halott sem azelőtt, sem akkor, sem azután. Idő után csak kiderült ugye, hogy sosem feküdt bent sehol, merthogy beteg sem volt.

Én akkor lettem kicsit pipa, mikor a kis picsa simán orrom alá nyomott egy papírt elszámolás/aláírás céljából, amin olyan (nem ócsó) vizsgálatok szerepeltek, amiket ők soha el sem végeztek rajtam, hanem a magánklinikán a magánorvos végezte rajtam és hoztam róla leleteket (és term. kifizettem ropogós készpénzben külön), mivel ők csak hónapok múlva fogadtak volna (vagy akkor sem). Ennyit azt sztkról...

Mocskos csaló banda az egész egészségügy. Simán 90%-ukat ki lehetne vágni csalásért, okiratamisításért, mutyizásért, sikkasztásért vagy bármiért, ami csak eszedbe jutna (meg ami nem). Csak akkor idővel végképp nem maradna orvos szabadlábon/idehaza és midenki végleg megdeglene (báááár).

Tisztelet a kivételeknek (nyilván vannak olyanok is, én is ismerek gyanúsan tisztességesnek tűnő dokikat :D).
  • Broafka
    ezt a tajkártyamásolatot ami nekem van, kb 9 éves korom óta használom, és mindenhol elfogadták, és miért ne fogadnák el? az számít, hogy milyen szám van rajta!!!! Értelmetlen a hamisítása, a számhoz név, lakcím, gondolom még pofa is jár valahol.
    sőt, légy erős, valahol elég ha telefonon bemondod a számot és elfogadják, ennyi, nem értem miért olyan meglepő ez. Egy csomóan így használják
  • Sir Quno Jedi
    relax, nem eszünk meg ezé (még) :D
  • Zoli007
    Bocs, hogy nem vagyok tisztában egy olyan állam törvényeivel, ahol utoljára nem is emlékszem mikor jártam.
  • Sir Quno Jedi
    Mink itt "Mo.-on" nagykanállal esszük ám a szalonnás puliszkát, meg a pásztortarhonyát, amit magunk vetettünk/kapálgattunk! Ez egy jó hely, ezt magadféle nem értheti...

• Lacee86
    Hm, nem lenne egy rossz gondolat.
  • Zoli007
    Nem érdekel a pénz, ingyen is adnék/tam 9x, de az utóbbi időben gond volt a véremmel, és most meg már félek elmenni. Szerintem lehetne egy kicsit jobban motiválni a véradást, pl. előbb jutnál be orvoshoz, meg ilyenek. Nem kerül senkinek pénzbe, te meg jól jársz.
  • Lacee86
    Én ezt megértem, de ugyanakkor ugye az a baj, h kevés a véradó. Hát ez az egyik fő oka, sztem.
  • Lacee86
    Hát sajnos kb. leszarják ezt a munkaadók... Mennyi minden van, amihez jogod lenne, mert TÖRVÉNY, de mégsem mész vele semmire. :/
  • Zoli007
    Mo.-on nem kaptok rá szabadot?

Szerk.: látom, már válaszoltak.
  • Dzsini
    Amúgy hivatalosan legalább fél napi (4 óra) munkaidőnek köteles lenne a munkáltató elszámolni, ha te véradásra mégy (igazolást tudnak adni) - persze ha ezt felemlegeted, akkor sok helyen maximum körberöhögnek, pedig:

Munka törvénykönyve
    Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól
    55. §
    (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
    a) keresőképtelensége,
    b) a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés, valamint
    c) a kötelező orvosi vizsgálata tartamára, továbbá
    d) a véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartamra,
  • Dzsini
    A véradáshoz intézményi oldalon rengeteg dolgozó kell - orvosi vizsgálat, nővér a vérvételhez, adminisztráció, a tárolással és szállítással foglalkozó emberek. Nekik is van normál munkaidejük, ők sem (mindig) érnek rá hétvégéken és normál munkaidőn kívül, amikor pl. a családjukkal szeretnének foglalkozni.
    Egy-egy hétvégi vagy extra program hónapos előkészítést és áldozatot igényel a dolgozók oldaláról is, a túlóráért jó esetben szabadnapot kapnak (azt se mindig), ki nem fizetik őket.
  • miki30246
    Adjanak valami finom ebédet, meg innivalót hozzá, és megyek.
    Mondjuk lehet csak azért mondom, mert ma csak egy szalámis zsömlét ettem reggel.