127612
  • Lantee
    Ha már politikai jellegű a kérdés:

2006-ban hagyni kellett volna, hogy a bolond megcsinálja, amit terveztek. Az egy átgondolt, hatástanulmányokkal alátámasztott, megvalósítható terv volt. Aztán 2008-ban jött ez a törpediktátor, és a háromigenes demagógiájával a szőnyeg alá söpörte a kérdést...a bolonddal együtt.

Eltelt 4 év, és ugyanazt akarják megcsinálni, ami ellen károgtak anno, csak most se hatástanulmány, se terv, csak a pénzszerzés vezeti őket.

Szóval ez így hülyeség, ahogy van!
  • tigeroo
    szépen lassan kellett volna csorbítani, nem 1-2 éven belül.

ha évekig ingyen ad az ember koncertet ne kezdjen el belépőt szedni egyik napról a másikra, érthető is a felháborodás-

de!
    statisztikai adat, hogy az egyetemre felvett hallgatók közel 40%-a nem is diplomázik le. namost ez kb. azt jelenti hogy minimum 1 félévet lébucol az állam pénzén mire otthagyja a sulit. ez elfogadhatatlan pazarlás szerintem is, plusz rendben hogy tanulni akar, nade nemhiszem hogy az országnak mondjuk még egy állami pénzen kikupált niederlandisztikus vagy szabad bölcsészre van szükség.
    (és van pl. szociálpedagógus hallgató ismerősöm, vicc az egész képzés mondjuk egy műszaki karhoz képest, és el sem nagyon tudnak helyezkedni)

lajstromot kellett volna állítaniuk, a hiányszakmákat támogatni, amiből sok van azt meg fizetősre tenni (merthát, akinek pénze van annak minden van, had tanuljon meg perkáljon úgyis apuanyu fogja berakni valami munkahelyre).
  • Lacee86
    Már ideje volt, de fokozatosan kellene csökkenteni, a munkaerőpiac figyelembevételével.
    Hozzátenném, h nem kellett volna hagyni, h így elharapózzon a dolog, h özönlenek az emberek az egyetemre, nevetséges felvételi pontszámokkal, olyan emberkékkel, akik abszolút nem oda valók, és olyan szakokra, ahonnan esély nincs elhelyezkedni. A kormány tevékenysége -e téren is- egyenlő a nullával. Amit meg most művelnek, az meg vmi tragikomikum.
  • Szavazó roBOT
    Szoktál imádkozni? ==>> Mi a véleményed az államilag finanszírozott felsőoktatás keretlétszám drasztikus csökkentéséről?
  • morcosqtya
    Ufók léteznek, nem hit kérdése. (azonosítatlan repülő tárgy - Unidentified Flying Object)
    Ha beazonosítják mi az akkor már nem ufó.. :-)
  • Narxis
    Szerintem a stílusból és a tartalomból el lehet dönteni, hogy mikor fejti ki valaki a véleményét és mikor történik már győzködés. Én sosem úgy fogom fel a vitákat, hogy valakit meg kell győznöm valamiről, ha már leírhatom amit gondolok akkor örülök. Sokszor itt SG-n is leírom a véleményem és vissza se nézek, ha kedvem van akkor visszanézek, hogy ki kell-e fejtenem mert valaki válaszolt rá stb.

A vallás számomra érdekes jelenség(művészeti és történelmi szempontból), de nem mondanám magam hívőnek, nem is származom vallásos családból. Amíg nem kopogtat nálam egy csuhás, hogy győzködjön addig szerintem ártani nem árthat. Egyébként szerintem egyre kevesebb a vallásos ember. Maga a hit viszont örök csak a téma változik. Pl. nem mondhatjuk, hogy ufók léteznek csak azt, hogy ki abban hisz, hogy igen ki abban, hogy nem amíg bizonyíték nem lesz rá.
  • tigeroo
    nem vagyunk egyformák. nekünk meg az a megnyugvás ha órák hosszat az internet előtt görnyedünk, arra vajon mitmondana valamilyen középkori istenfélő ha látna most minket? jobb ez? hiába megadták nekünk évszázadok alatt a "tudás hatalmát", egy átlagos 10 éves szerintem több információt kap és dolgoz fel egy átlagos napon mint a középkorban mondjuk egy hét alatt egy jobbágy... mégis, vajon mennyire fontos információkról van szó?

márkákat istenítünk, egy-egy sztár villant valamilyen csitrilliárdos bundában, vagy véres gyémántban és rengeteg tömeg megakar felelni a diktált divatjuknak, ugyanúgy elvakultan... justin bieber az új eretnek akit fikázunk (csak akkor miért van rá igény a másik oldalról ugye), könnyedén befolyásol minket a média egy-egy álhírrel (posztolnak valamilyen félholt kutyáról képet, meg egy állítólagos tettesről, és utána sem nézve hogy talán igaz-e, mindenki láncra verné az illetőt meg fejbelőné, kivégezné nyilvánosan stb...)

szerintem még mindig ugyanott tartunk agyban és habitusban (IS).
  • Fbn Lx
    ez igaz. én sem szeretném senkire sem ráerőltetni... bár, ha vitáról van szó, általában mindkét félnek célja, hogy a másikat rávezesse saját igazára. nagyon nehéz megmondani, honnan számít egy vitázó véleménye ráerőltetni akarásnak. én egyszerűen azzal a lehetőségemmel élek, hogy kifejthetem az ellenérzésemet azokban az esetekben, ahol felismerem, hogy valaki nyilvánosság előtt hamis információt és tévhiteket terjeszt. Ugyanígy elvárom másoktól, hogy hasonló esetben rávezessenek arra, hogy általam igaznak hitt esetleges tévhiteket megkérdőjelezzek.
    Ez persze nem mindenkinek fontos. azt nem hibáztatom, aki számára az ésszerűség az életben sokadik helyet foglal el, és ezt el is ismeri.
  • Fbn Lx
    persze, hogy nem én döntöm el... :D én csak annyit tehetek, hogy felismerem, ahogyan erre elvileg bárki számára adott a lehetőség. Arról, hogy létezik-e valami az igazság és a hazugság között, nem túl eredményes dolog filozofálni
  • Lacee86
    +1, nagy like.
  • Narxis
    Szerintem tegyél különbséget az agresszív terjesztők és a vallásban megnyugvást keresők között. Előbbi az az állatfaj amely nem köthető csak a valláshoz, utóbbinak pedig hozhat egy kis boldogságot mondjuk valamilyen tragédia után. Minden ember más, senkit nem szabad, hogy zavarjon amíg nem kényszerítik rá mások világfelfogását.
  • Calver
    ezt soha nem fogom megérteni... nem mindegy, hogy egy mesebeli lényhez könyörögve fullad meg a kétlábú, vagy szimplán sorsát elfogadva egykedvűen üdvözli a hullámsírt?
    a süllyedő hajó mindenesetre magasról és nagy ívbe szarik rá, akkor már több értelme lenne a hajónak könyörögni az ember életéért
  • QuippeR
    a probléma ott van, hogy nem te döntöd el, hogy mi igazság és mi hazugság. és akkor még nem is feltételeztük, hogy esetleg a kettő között is létezhetnek dolgok.
  • Fbn Lx
    Igazat adnék neked, ha bárkinek ártanék ezzel, ha tömegeket manipulálnék, ha ráerőltetném az emberekre a véleményem, és bűnösséggel vagy kárhozattal fenyegetném őket - valamint, ha a vallási fanatizmus által elültetett eszméket egy lapon lehetne kezelni az ésszerűséggel. engem meglep, hogy te e két dolgot ugyanazon a szinten kezeled. bár végül is ne én legyek, aki megpróbálja eladni neked, hogy az igazság jobb a hazugságnál. nem mondtam, hogy én bárkinek is el szeretném venni a játékát - én is szeretem, ha beszippant a fentezi, bár komolyan nem veszem. és itt a különbség. a fentezi rám nézve kártékony lenne, ha úgy mászkálnék az emberek között, hogy alakváltó gyíkember-mágusoknak nézném őket.
  • QuippeR
    tudod, régen úgy volt, hogy a papok jártak be az emberek otthonába, hogy kártékonynak és felháborítónak minősítsenek dolgokat. ez ugyan nem volt jó, de ha ma meg te jársz be a templomba, hogy ilyesmit csinálj a vallásukat gyakorló emberekkel, az bizony ugyanez pepitában.
  • Fbn Lx
    fogalmam sem volt, hogy ez vár rám. Valószínűleg túl naiv voltam, mert az átlag embertől elvártam az értelem egy bizonyos szintjét. Azt hittem, ez egy olyan dolog, amit már sikerült túlhaladnia egy információs társadalomnak, és az ilyesmi már csak a gyerekkorában kötelezően templomba járatott, 80 éves nénik sajátja. De sajnos nem. Jó, én igyekszem toleráns lenni, főleg, hogy nem ellenem irányul és egy kívülállónak sem árt, de attól még a papok viselkedését, amiért valótlan állításokat és hazugságot terjesztenek az emberek között, kártékonynak és felháborítónak tartom.
  • broman191
    Nem szokásom, a káromlás inkább.
  • QuippeR
    mégis hogyan szeretnéd feloldani ezt a szituációt? esetleg a pap kérdezze meg, hogy van-e jelenleg a templomban olyan, akit zavarna egy istentisztelet, és ha jelentkezel, mindenki kullogjon el lógó orral? nem lenne egyszerűbb meggondolnod, hogy zavar-e ha mások a vallásukat gyakorolják, és amennyiben igen, elkerülni az ilyen célból létesített épületeket?
  • Motoroj
    Mindenki hülye volt, csak te nem.
  • Fbn Lx
    én személy szerint egyébként az agnosztikusokkal tudok szimpatizálni, de az ateistákkal nem.
    ateista az az ember, aki tökéletesen biztos egy olyan dolog nemlétezésében, aminek még objektív definíciója sincsen.
  • Fbn Lx
    a sajátjaim, mert a mások által közölt információt okvetlenül a saját perspektívámban látom. az tény, hogy a saját eszméid felépítéséhez először le kell bontani a kirakóst. csak abból tudsz építeni, amit kapsz, és először elemeire szétszeded. ha nem szeded szét és nem építesz belőle, csak belakod, mert valamilyen okból tetszik, akkor mások elméleteinek vagy a szócsöve.
    ez mondjuk nem egy negatív helyzet, természetes, ha követsz és tisztelsz bizonyos embereket, csak rámutatnék a két helyzet közti különbségre.
  • Roger6
  • mrzed001
    Ahogy a hajósok szokták mondani:
    - Egy süllyedő hajón NINCS ateista
  • morcosqtya
    Korántsem.
    Nincs sajátod, mindent tanultál/befogadtál valahonnan, majd részben vagy egészében azonosultál vele.
    Ha vaksötétben, síri csendben, magányosan, vákuumban nevelődtél volna fel mostanáig és lennének önálló gondolataid (de nem) akkor az saját ideológia lenne.
    Ez így nem az. :)
    De eredeti ötleteid még lehetnek...
  • Fbn Lx
    nem rég egy ilyen templomi esküvőn állt fel mindenki körülöttem, és szinkronban mondott memoritereket. a pap kántált ilyen mindenféle debil szövegeket, körülöttem meg az emberek felálltak, és utána ismételgették, hogy... beeeee. beeehehehe. beeeeeeee.
    aztán visszaültek. közben szörnyen éreztem magam, mintha indoktrinált szektásokkal lennék körülvéve, akiknek éppen mániás rohama van. nekem meg majdnem pánikrohamom lett, olyan szintű elidegenedést éreztem, és tulajdonképpen nehezen kontrollálható agressziót is, a pap iránt.
    Megszállt az ördög?
  • Fbn Lx
    csak a sajátommal azonosulok, amit bővítgetek dolgokkal, amik a logikám próbáját kiállják. az magamistának száímt?
  • tigeroo
    trapist, its a trap!
    t rapist!

(jóvanna, nemszépítem igazad van megyek tanulni inkább *nyüssz* *kullog* *farokbehúz*)
  • morcosqtya
    trappista (2p)
  • tigeroo
    hardcore trapista leszek!!!

• Attila8805
    Nem szoktam.
    ciki is volt mikor a keresztfiam keresztelőjén kellett volna :D
    De még a miatyánk se ment csak addig hogy Mi atyánk :D
  • morcosqtya
    Ha már véleményt formálsz a világról amit tapasztalsz magad körül máris ideáid vannak, vagy sajátok vagy azonosulsz egy meglévővel, mindegy is.. - > idealista vagy.
    Welcome home. :)
  • rastaman
    ritkán
  • Fbn Lx
    milyen érzés ilyen-olyan akármistának lenni?
  • HisF8
    Ateistaként elég fura lenne...
  • kamionosjoe
    Ritkábban,csak alkalmanként

Hiszek Istenben vagy legalábbis tuti, hogy van a dolog mögött valami ilyesmi, de templomba nem szoktam járni meg ezek a vallási dolgok sem érdekelnek különösképpen.
  • banok
    * vagyok
  • banok
    Nem, ateista.
  • clio1616v
    úgyvan :D
  • Motoroj
    Ritkábban,csak alkalmanként.

De sajnos olykor, ha csak halkan is, de káromkodás is kicsúszik a számon, igen.
  • Sir Quno Jedi
    mit énekelt Brian a kereszten?! NAUGYE! :DDD