127612
  • chhaya #105162
    Töltött káposzta és sült halacska mindig szokott lenni,
    édességek közül most kókusztekercs és hókocka lesz, másban nem vagyok biztos.
  • Lacee86
    Már jó pár éve hagyományosan rántott hal, rizs, franciasaláta a szent esti menü. Süteményként az elmaradhatatlan beigli (mákos, diós), zserbó, mézes sütemény, és sósként pogácsa. Ja és persze forralt bor. :)
  • Fresh Duke
    Sok süti lesz a desszert, a többi meg nem számít. Haters gonna hate.
  • SötétBarom
    Meglepi, nemtom még :D Ma előkarácsonyi jelleggel azonban főzök egy csülköt.. :)))
  • morcosqtya
    Halászlé + rétes (ha jól rémlik..)
  • Szavazó roBOT
    Milyen fenyőtök lesz karácsonykor? ==>> Milyen karácsonyi főétel lesz az asztalon?
  • Fbn Lx
    A közteresek begyűjtés után egy megsemmisítő telephelyre viszik a fákat.
    Ott a kormány által felbérelt sámánok körbeülik a hatalmas, kidobott fenyőfákból készített fa rakást, és egy rituáléval térkaput nyitnak, amin a fákat telekinézissel átreptetve egy párhuzamos dimenzióba likvidálják őket. Így a fenyőfák kikerülnek az ökoszisztémából és ez a természetes körforgást károsítja, ez minden évben 1200 négyzetkilométer erdőséget jelent.
    kérlek osszátok meg, hogy más is megtudja, mi történik a sok fenyőfával és megakadályozhassuk a kivágásukat.
  • Lacee86
    Nem persze, sőt. Hiszen pl. ha "hoz a Jézuska" vmi jó kis játékot, akkor apuka/anyuka a gyerkőccel együtt rakja össze/játszik vele stb., és látják a gyerekük örömét, akkor azt gondolom, ennél nagyobb ajándék nem kell nekik.
  • clio1616v
    teljesen igazad van

én se fogok azért kevesebb vízzel fürödni, mert az etióp gyerekek milliószám halnak meg mert nincs ivóvizük én meg a koszt ivóvízzel mosom le magamról sőt még a wcmet is ivóvzminőségű vízzel húzom le

legyen lelkiismeretfurdalása aki megadóztat éngem
  • Motoroj
    A kettő nem zárja ki egymást.
  • Lacee86
    Semmi baj nincs az ajándékozással. Szép szokás, de inkább jelképként kellene tekinteni, amolyan mellékes dolognak, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni a közösen eltöltött időre, az emberi kapcsolatokra.
  • morcosqtya
    Ilyenkor viszont nagyon szívesen odaadnám a régi nem használt "jóleszmégvalamire" dolgaimat... valakinek aki örülne neki és nagyobb lenne a "lelki" határhaszna mint nekem. Múltkor elővettem a matchboxaimat, szanáltam, de egyszerűen a kopott full fém Ford rendőrautót és néhány társát nincs szívem elajándékozni. Nem kéne ezekhez ragaszkodni mert nem használom őket, de gyerekkoromra emlékeztetnek..
  • predator1982
    nah kicsit elkanyarodtam....
  • predator1982
    félre olvastam így rosszul is írtam, ejjnye te kis szemfüles:-)

Csak zárójelben megjegyzem itt a nagy ne irtsuk ki a fát dologban, hogy gondolom ( hozzáteszem csak gondolom) hogy amiatt szedik össze a közteresek a fákat karácsony után, mert hasznosítják, mittomén komposztálják ilyesmi. Nem hinném hogy ezek kárba mennének, és teljesen egyet tudok azzal érteni, hogy a legtöbb helyen visszaveszik a fát, mert akkor ott is kezdenek vele valamit,és jó esetben nem a kukában végzi.....A műfenyő meg...nah hagyjuk, nekem inkább ne legyen fám, mint hogy egy olyan szart felállítsak (bocsi annak akinek ez van, és csípi)
    Ez is csak arról szól javarészt, hogy legyen már lelki ismeret furdalásod, mert te mersz venni élő fát, mint a vásárlással is...hogy máshol éheznek stb. Én azokat is nagyon sajnálom, de azzal nem fog jóllakni, ha nem veszek senkinek sem ajándékot, lehet bunkón hangzik, de nagyon unom hogy lelkiismeretfurdalást akarnak kelteni a különböző szervezetek,...
  • Unreal1942
    Műfenyő. 3 éve vettem egy marha drágát, de szép és minőségit. Nem valami tescos chips mellé csomagoltat. Nem bántam meg.
  • tigeroo
    téged felzaklat? küldesz nekik segélyre pénzt? vagy miképp ítélsz el engem? képmutatás felsőfokon, nyilván ez kell a fejlődő országok polgárainak nagy segítség ez a hsz, és köszönöm amúgy a gratulációd:)

főleg annak fényében érdekes a te hozzáállásod hogy mi a világ leggazdagabb 10%-ban bennevagyunk azzal hogy van tiszta ivóvízünk, szennyvízcsatornánk, hús az asztalon és internetünk. mi azért élünk jól, mert kizsákmányoljuk a szegényebb országokat, pazarlunk, termelnek nekünk éhbérért, legalább 3-4 föld kellene a mostani életszínvonalunkon hogy mindenki jól éljen, beleértve a kicsike kis ugandai falvad is.

pedig meglehetne oldani a világélelmezést is, de egyszerűbb greenpeacezni és nyugtatni a lelkiismeretünket.
    mint írtam, nemhogy a karácsonyi fenyőfáknál, de még nemis a környezetvédőknél kezdődne a környezetvédelem...

te hoztad fel hogy szegény fákat, aztán jösz azzal a blokkolással hogy "ki a faszom beszélt itt környezetvédelemről"

akkor miről beszélsz? nem pár fenyőfával, nem pár töklámpás megmentésével fog kezdődni a világ jobbátétele. főleg mivel többszáz éves hagyományról van szó, ezekben nem a logikát kell keresni. és ez a lényeg: HAGYOMÁNY. nálunk sem lesz fa, már 2. éve, sőt még nem is ajándékozunk szóval nem kell pörögnöd a dolgon a továbbiakban.
  • Roger6
    Amúgy ez meg milyen hozzáállás? Ha Ugandában kinyírnak egy fault, akkor itthon is okés? Gratulálok, előre!
  • Roger6
    Ki a faszom beszélt környezetvédelemről?
  • tigeroo
    ez lófasz mennyiség, nem itt kezdődne a környezetvédelmed, hagyjad már ezt a lekvárgrínpísz hozzáállást.

elmondom csak neked hogy a dél-amerikai őserdőben NAPONTA 10 hektár erdőt vágnak ki.
  • Roger6
    Nem én tehetek róla, ha így gondolkodsz.

Kellemes ünnepeket!
  • Lacee86
    Szokták mondani: nem mind1, h a hülye okoskodik, vagy az okos hülyéskedik. Nos, itt előbbire látunk szép példát a részedről. :) Mindezt még ügyesen nekem szóló személyeskedéssel is próbálod díszíteni. Tudod mit, nem érdekel. Legyen békés karácsonyod, fával vagy anélkül.
  • Roger6
    Jól van, ahogy látom azért a szavazók 30%-a műfenyőt vesz, 20%-a pedig semmilyet, ez 50%. Nem is rossz, sokkal rosszabbra számítottam.

Alapvető hiba, hogy egy húskészítményt akarsz kontextusba hozni egy fenyőfával. Nekem egy kérdésem lenne, elvileg te diplomás vagy (de hogy Puzsért idézzem: "a diploma léte vagy nem léte nem sokat árul el az adott személy intellektusáról"), meg fogod érteni.

Ha veszel egy húst boltban, kiszínezed zsírkrétával, meg csillagszórót tűzöl bele mielőtt elfogyasztod?

Köszönöm, a kérdésből pedig nyugodtan visszavezetheted a karácsonyfa díszítést morális kérdésre is akár, nem csak környezetire.
  • Lacee86
    Ezt nem mondtam. De akkor ennek az a megoldása, h akkor mindenkinek műfenyőt, mert így meg úgy? Tehát szerinted a felesleges fák kivágásáról csakis a karácsony tehet?
  • Roger6
    Tehát akkor szerinted az összes fenyő mind termelőktől származik, senki nem csal, meg ilyenek, hiszen a fenyőfába égetett alvázszámot le lehet olvasni, így mindegyik eredete teljes mértékben bizonyítható. Aha. Kis naiv...
  • Lacee86
    "Mennyi szerencsétlen fát vágnak ki baszki ezért az ünnepért... Abszolút ellene vagyok. Műfenyőt a népnek."
    Tőled idéztem pár hozzászólással lejjebbről okoskám. Nos, ebből mi derül ki?
  • Roger6
    Tudom, ezt nehéz megértened, de nem a termesztőkre céloztam a hozzászólásommal. Mert a karácsonyfák nagy része bármilyen hihetetlen, nem termelői helyről származik, tudod?

Baszki, mit hiszel te? Hogy mindenki jóságos meg igazságos, és mindenki minden szabályt betart? Kis naiv...
  • Narxis
    A kifejezetten erre termelt fákkal nem gond, főleg ha valaki gyökerestől veszi aztán elülteti akárhova(szüleim így vették). De olyat is hallottam, hogy már lehet bérelni is, olcsóbb aztán visszaviszed.

De a mai ínséges időkben hányan fognak kimenni a közeli erdőbe vágni egyet?
  • rastaman
    mert? mi a baj azzal, ahogy írtam?
  • Lacee86
    Úgy látom, ezt sokan még mindig nem értik. Ezeket a fákat ERRE A CÉLRA TERMELIK, mesterségesen. A termelőnek ez egy fontos bevételi forrás minden évben, ebből is élnek. Mi lenne, ha mondjuk egy hentesnek azt mondanák hnapután, h sry, az állatvédők betiltották az állatok levágását, egyen mindenki zöldséget, ti meg keressetek más munkát... De akkor bútort se kellene gyártani, meg épületeket sem építeni, mert szegény fák... Ti keveritek az erdőirtást a fatermeléssel, de erősen. :(
  • Dzsini
    Akiknek pedig nagyjából az éves megélhetését biztosítja a karácsonyfatermelés (Somogy és Zala megye szegényebb falvai), azoknak sok szerencsét.
  • Narxis
    Egyetértek, le kéne szoktatni erről a népet.
  • Roger6
    Mennyi szerencsétlen fát vágnak ki baszki ezért az ünnepért... Abszolút ellene vagyok. Műfenyőt a népnek.

Ez kb olyan, mint amikor nyulat kap a hülyegyerek húsvétra, aztán 2 hónap múlva kiteszik az erdő szélén szerencsétlent.
  • immovable
    Mű.
  • morcosqtya
    Fehér műfenyő lesz jégkék ledekkel.
    (kútya miatt nem akarok tűlevelet behozni)
  • morcosqtya
    Szerintem inkább Nordmann-fenyő (Abies nordmanniana) lesz nálatok

INFO:
    [i]
    Tévesen gyakran „normann”, illetve „normand” fenyőnek hívják, pedig se a normannokhoz, se a róluk elnevezett Normandiához semmi köze; specifikus nevét Alexander von Nordmann finn zoológusról kapta.
  • Interstate 95
  • clio1616v
    csak adventi koszorú lesz

• kamionosjoe
    Karácsonyfa.
  • predator1982
    kaukázusi jegenyefenyő (normann fenyő)

Teljesen meg voltam vele tavaly is elégedve, alig hullatott, és amikor leszedtük is még egész szép állapotban volt)
  • Lacee86
    "Halld a hangom, itt az álmom,
    Fenyő nélkül nincs karácsony."