127612
  • Sir Quno Jedi
    Abban van igaza, hogy a vírusfetőzések ellen sokat segít, ha nem mész közösségbe.

Pl. utazz saját kocsival háztól-házig, parkolóból-parkolóig, garázstó-garázsig. Aki BKV-zik azt sokezer potenciális vírushordozó próbálja nap, mint nap megfertőzni.

Amit lehet, rendelj online, ne fordulj elő plázákban, áruházakban. Ez is igen hasznos tud lenni.

Ne vegyél részt közösségi életben, legalábbis fizikai valódban sosem.

Ne menj uszodába, vagy víziparkokba.

Ne érintkezz élőben emberekkel, csakis a minimálsan szükséges mértékben.

Zárkózz be alaposan.

Ha mégis emberek közelébe kerülsz, ne érintsd meg őket és próbálj minél nagyobb távolságot tartani tőlük, ne lélegezd be körülöttük a levegőt (apró lélegzetvételek amúgyis). Ne érintsd azon tárgyakat, vagy bútorokat sem, amit ők már akár megfertőzhettek.

Alaposan moss kezet, gyakran, melegvízzel, szappannal! Vigyázz, a csapokat is megfertőzhetik.

stb. még mesélhetnék, de a lényeget érti, aki akarja...
  • Roger6
    Ennyi.
  • pxxl
    Amire a pálinka nem orvosság, arra nincs gyógyír!
  • Dzsini
    Arra viszont nincs kísérleti bizonyíték, hogy ha nem szedett volna ennyi vitamint, akkor nem ugyanígy élt volna, vagy hogy 100 (vagy 1000) hasonló esetből hány embernél alakulna ki súlyos vesekőprobléma. Egy mérés nem mérés.
  • immovable
    "Szentgyörgyi Albert, és a C-Vitamin. Ő maga eleinte 1.000mg, később 4-5.000mg, idős korára pedig 8.000 mg C vitamint szedett télen-nyáron. 93 éves koráig élt, szellemileg, testileg frissen."

Ahogy molnibalage mondaná egy elemes statisztika, nem értelmezhető.
  • tigeroo
    jó itt igazból a szentgyörgyis vonatkozás a lényeg valahol 4 perc körül
  • Roger6
    "A mai, hivatalosan javasolt napi C-vitamin mennyiség 60mg. Ez egy hihetetlenül alacsony érték. Honnan származik ez a szám? Annak idején Adolf Hitler számoltatta ki orvosaival, hogy mi az a minimális C-vitamin mennyiség, amit biztosítania kell katonái számára, hogy elkerüljék a skorbut (C-vitamin hiány) utolsó, legsúlyosabb fázisát. Ez az érték szerepel ma is, a hivatalosan ajánlott mennyiségként. Pedig már akkor is ki tudták számolni, hogy ez a minimális, végső mennyiség."

"Szentgyörgyi Albert, és a C-Vitamin. Ő maga eleinte 1.000mg, később 4-5.000mg, idős korára pedig 8.000 mg C vitamint szedett télen-nyáron. 93 éves koráig élt, szellemileg, testileg frissen."
  • Dzsini
    És ne jöjjenek mások a te közeledbe, akik a felsoroltak valamelyikében jártak, mert ők potenciális vírushordozók - tehát építs egy izolációs kamrát / sterilszobát. :)
  • Sir Quno Jedi
    Nos ha volna olyan védőoltás, ami 1xsmindenkorra megvéd az influenzától, gondolkodnék rajta. Így, hogy évente újat kell kapjak, ami csak pár törzs ellen véd (vagy se), ez így nonszensz. Nyilvánvlóan nem tudnak minden törzs ellen hatáso oltóanyagot összeütni, akkor meg az oltás kockázatait nem éri meg az "esetleges" hatása. Nekem nem.

Másik fontos tényező, hogy csak éppen egészséges egyedeknek szabadna beadni, ellenkező esetben durva dolgokat okozhat (anyámnál pl. okozott is), de az orvosok erről hajlamosak megfelekezni és boldog-boldogtalannak beadják...
  • SötétBarom
    Influenza ellen mondjuk a legjobb, ha az ember nem megy:

-iskolába
    -dolgozni
    -tömegközlekedési eszközre
    -tömegbe

Nekem eddig bevált :DDASD
  • immovable
    Gondolom grammra gondolt. Amúgy meg wikin.

A napi szükséglet minimuma 45–80 mg/nap körül van.[5] Ajánlott mennyisége hivatalosan 60–90 mg, de erről viták a mai napig folynak. Több orvos szerint is érdemes túllépni az ajánlott bevitelt, akár 750 mg-ig, azonban efölött megnő a vesekő vagy a magas húgysavszint kialakulásának kockázata. Bár gyakran javallott (részben Linnus Pauling munkáinak eredményeként) megfázás esetén nagyobb adagok bevétele és anekdoták igen gyors gyógyulásról számolnak be, a megbízható kutatások[6] azt mutatják, hogy a megemelt dózisok hatása teljesen bizonytalan, és gyakran nincs több hatásuk, mint a placebónak.
    Egyes vélemények szerint a túladagolás (bár a felesleg a vizelettel távozik) elsavanyítja a vizeletet, illetve megnövelheti a húgykő, pl. a vesekő kialakulásának esélyét és hasmenést is okozhat. A fölösleges C-vitamin oxálsav formájában ürül ki a szervezetből, ami alkotóeleme az egyik fajta húgykőnek.[5]
    Nagy mennyiségű adagja a B12-vitamin felszívódását megnehezíti.
  • Dzsini
    Egyrészt mert hazaviszed, és megfertőzöd vele a családodat (szüleid, gyermekeid, rokonok, barátok, ismerősök). Másrészt meg kaphatsz hozzá egy olyan szövődményt, aminek a maradványait egy életre nyögni fogod (tüdőkapacitás-csökkenés, hallásromlás, egyéb nyalánkságok).
  • pxxl
    1000mg-ot akartam írni, csak kimaradt. rövidíteni akartam g-ra :)
  • Broafka
    nem, minek? ha el is kapom, fiatal vagyok, legyőzöm. Ez leginkább kisgyerekek, meg idősek miatt kell szerintem. Nekik viszont erősen ajánlott
  • SötétBarom
    Úgy.
  • Roger6
    Azért annyi, mert 60 mg kell ahhoz, hogy ne kapj skorbutot, amúgy meg Szentgyörgyi Albertet ajánlom a veseköves teóriákat kitalálóknak, olvassanak utána.
  • Eneff
    mármint 80... -.-
  • Eneff
    A napi ajánlott C-vitamin mennyiség 60 mg. De biztos azt akarják a gonosz orvosok (a gyógyszer maffiával karöltve), hogy vesekövet kapj.

link
  • Dzsini
    Meg nem immunizálták a gyerekeket az alapbetegségek ellen, így a gyermekhalandóság is nagyon magas volt - csak azok élték túl az első 2-3 évet, akik jobb pályáról, jobb körülmények között indultak, vagy épp nekik azt dobta a kocka.

Aztán jött a létszámrobbanás, mikor a régi elvek (8-12 született gyermek/család) és az új technológia (1% körüli gyermekhalandóság) találkoztak.
  • pxxl
    napi szinten mg-os C-vitamin bevitellel egész jó esély van vesekőre is...szal hajrá :D
  • SötétBarom
    Főleg azért nem, mert nem ismerték az antibiotikumokat meg a tetanusz injekciót.
  • jazzy
    Nem is éltek 70-80 évig :)
  • bujcsik555
    Csak kötelezőket kaptam, de nem szoktam beteg lenni, max télen egy kis orrfújás, fejfájás, nagyon minimális hőemelkedés. Ezt meg megoldom magam orvos nélkül, tea/palinka fogyasztassal. Jobban bízok az egészséges életmódban.
  • pxxl
    dehogy oltatom magam. utoljára kötelező iskolai oltáson voltam, még az őskorban. azóta semmit nem oltattam. csak 1x tetanuszt mert kellett.
    ritkán vagyok beteg, influenzás sosem, pedig tömegközlekedek sokat. kemény vagyok mint a krupp-acél :D
  • immovable
    Tévhit, hogy az influenza ellen elegendő vitaminokkal védekezni.
    Az influenza elleni védekezés fontos része az immunrendszer erősítése. A vitaminhiány, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód mind-mind gyengíti az emberi szervezet védekezését a fertőzések ellen. Az egészséges életmód pedig erősíti a szervezet védekező rendszerét. Ez persze nem feltétlenül elég a fertőzések kivédéséhez, azonban segít a gyorsabb gyógyulásban.
    A vitaminkúrák általában csak akkor hatásosak, ha valaki vitaminhiányban szenved. A teljes népesség számára azonban - főleg megelőző jelleg­gel - nem ajánlott a nagy dózisú vitaminszedés.
    Egy tanulmány, amely 29 vizsgálat eredményét tekintette át, arra a kérdésre kereste választ, hogy el lehet-e kerülni az influenzaszezonban gyakran előforduló hurutos/megfázásos megbetegedéseket C-vitamin szedésével.
    Az eredmények alapján a nagy dózisú C-vitamin szedése megelőző jelleggel nem ajánlott az általános népesség körében, mert a hatékonysága nem bizonyított.
    Nincs tudományosan megalapozott bizonyíték arra sem, hogy pl. a homeopátiás készítmények hatékonyak lennének az influenza megelőzésére, bár egyes vizsgálati eredmények szerint a betegség lefolyásának idejét kissé lerövidíthetik.
    A védőoltások szerepe a fertőző betegségek megelőzésében egyértelmű. Jelentős eredményeket a fertőző betegségek visszaszorításában (mint pl. a feketehimlő eradikálását a Földről) csak a védőoltások alkalmazásával lehet elérni.

Épp lejjebb linkelte Manonegra. Onnan van. Link.
  • Dzsini
    Az influenzának pont ez a "lényege", hogy több formája baromi gyors vad formájában - mire a szervezet érdemben reagál (elkezdi előállítani a célirányos antitesteket), már bőségesen elszaporodott, és hozza magával a szövődményeket. Ezért is veszélyes, és a változatok elég sokban különböznek egymástól, hogy az egyikre kialakult védelem a másik ellen nem sokat ér.

Természetesen nem árt jó állapotban tartani az általános immunrendszert, de az sem véd meg mindentől, csak esetleg csökkenti a fertőződés esélyét. Az immunizálás (oltás) pedig szinte teljesen megvéd, mert friss és aktív lesz a szervezet védelme arra a konkrét változatra.
  • Molnibalage
    Miért ártana?
  • Lacee86
    Az már a halálos dózis.
  • kamionosjoe
    Nem hiszem, hogy mindenkinél ezeket a tüneteket kell produkálnia, akinek erős a szervezete az szerintem akkor is képes lesz elmenni az orvoshoz.
    Vagy éppenséggel az egészséges szervet egyszerűen nem fog megfertőződni, mert azok a vírusok amik a szervezetébe kerülnek egyből elpusztulnak, ha olyan erős az immunrendszere. Ezért kell kell figyelni az egészségre, egy eleve gyenge embert könnyen lever a lábáról a legkisebb kórokozó is.

Pontosan ezért az egyik legveszélyesebb betegség a HIV/AIDS, mert az immunrendszer támadja meg és ha az már teljesen le van gyengülve bármely vírus bejutva a szervezetbe egyszerűen képes elterjedni.
  • ressy14
    nem, 2-3 nap orrfújást kibírok.
  • VRSDM
    nem, gyermekkoromban megkaptam az akkori minden kötelezőt. azon kívül nem szennyezem a testem szintetikus szeméttel.
  • Dzsini
    A torkot és a tüdőt (meg az arcüreget) pedig azért vizsgálja, mert sok gyulladás ott jelentkezik először, és gyorsan, egyszerűen vizsgálható.
  • Dzsini
    Szinte biztos, hogy nem voltál még influenzás, vagy olyan fiatalon, hogy nem emlékszel rá.
    Ezt írtam először, hogy a köznyelvben az influenza szó részben helytelenül épült be, egy sima lázzal cifrázott náthát is annak neveznek.

Ha vírusos influenza a megbetegedés, akkor elsőre nem biztos, hogy képes vagy elmenni a dokiig (lábra állni is nehéz, inkább ő jön ki hozzád), tehát ha ott vagy talpon, akkor valószínűleg nincs (még) nagyon komoly bajod. Kapsz egy antibiotikum-koktélt, ami a legjellemzőbb problémákat elpucolja (a lázcsillapítót pedig hogy ne csússzon túl magasra a testhőmérséklet - a normálisnál kicsit magasabb testhőmérséklet a betegség folyamán egyébként hasznos). Ez az esetek túlnyomó többségében elég, plusz ismeri a kórképedet, tudja, hogy mennyire szoktak neked problémát okozni az ilyen megbetegedések. Ha további bajok vannak - pl. túl magas láz, szövődmények, gyulladások - akkor jöhet a szakorvosi vizsgálat, ahol megnézik a konkrét kórokozót (köpetet/nyálmintát vesznek és kitenyésztik), és célirányos kezelést kapsz.
  • ManoNegra
    És mi alapján dönti el a doki, hogy mi a bajom? A háziorvosnál: Derékig levetkőz, tüdő meghallgat, torok megnéz, megkérdezi lázam van-e, antibiotikum + lázcsillapító felír aztán kész. Lehet hogy nem voltam még influenzás?
  • Dzsini
    Influenza ha ledönt a lábáról, akkor már nincs antibiotikum, akkor ápolás van (ezért kell előzetesen oltani). Ha te antibiotikumot kaptál, akkor volt valami bakteriális fertőzésed, és azt kezelték, vagy csak azért kaptad, hogy a megfázás mellett ne alakuljon ki valami szövődmény (középfül-, arcüreg-, tüdőgyulladás (bakteriális, nem virális), ilyesmik).

Ha vírusos a megbetegedés (pl. influenza, vírusos tüdőgyulladás), akkor az antibiotikumok hatástalanok. Másik pályán játszanak.
  • Roger6
    Mint ahogy mindenkit megtalálnak érdekes módon, aki az egészséggel foglalkozik. Mindenkit. Persze az alkohol + cigi árusítása vígan történik, mindenféle szabályozás nélkül, hiszen jó adó van benne, a hülye ember meg amúgy is önpusztító életmódot folytat, szóval ezen lehet keresni. De hát kaszáljuk el azokat, akik az egészséggel foglalkoznak (nem, nem fogyasztom Lenkei Úr termékeit). Na mindegy, ez így ahogy látom rendben van ebben az országban.
  • immovable
    Az oltásnak pedig onnantól lehet komolyabb értelme, hogy ha valaki immunizált, az egyrészt nem lesz beteg, másrészt kevésbé fertőz tovább az alatt a pár nap alatt sem, amíg aktív benne a vad vírus - önmagát és a környezetét is védi, és minél nagyobb az átoltottság aránya, annál kevésbé tud robbanásszerűen terjedni egy megbetegedés.

Erre mondta az asszony nőgyógyásza, hogy ne csak ő legyen beoltva a terhessége alatt, hanem akit csak lehet oltassunk be a környezetünkbe. Ezt hívják cocoon oltásnak. Magyarországon fészek oltásnak hívják.
  • ManoNegra
    Ha pedig nem tudod, hogy influenza volt-e vagy sem, akkor egyszerű a megoldás: nem az volt :) A valódi influenzás megbetegedés a több napon át tartó nagyon magas lázzal (39-40 fok körül) erős ízületi fájdalmakkal

Ha szarul vagyok, elmegyek a háziorvoshoz, az felír antibiotikumot aztán helló. Hogy most ez mi volt, arról nem vagyok tájékoztatva. Nekem 38 foknál magasabb lázam talán az életben nem volt még, hozzáteszem szerencsére...
  • Dzsini
    A természetes módon "átesés" több lehetőséget ad súlyosabb lefolyásra, szövődményekre, akár tartós károsodásra.
    A vakcinációnak az a lényege, hogy ezeket a lehetőségeket minimalizálja - persze, előfordulnak ilyenek (lakótársam pl. 2 napra belázasodott az influenzaoltástól is, és egy hétig úgy be volt gyulladva a karja, hogy mozgatni alig bírta, nálam egy napnyi gyengülés volt, amikor a szervezetem azzal foglalkozott, hogy a gyengébb kórokozókat legyőzze), de jóval kisebb mértékben, mint a vadon szerzett vírusfertőzés, ami mennyiségben és minőségben is komolyabb. És ezért lehet nagyon veszélyes, ha valaki már a járvány alatt oltatja magát.
    Az oltásnak pedig onnantól lehet komolyabb értelme, hogy ha valaki immunizált, az egyrészt nem lesz beteg, másrészt kevésbé fertőz tovább az alatt a pár nap alatt sem, amíg aktív benne a vad vírus - önmagát és a környezetét is védi, és minél nagyobb az átoltottság aránya, annál kevésbé tud robbanásszerűen terjedni egy megbetegedés.

Ha pedig nem tudod, hogy influenza volt-e vagy sem, akkor egyszerű a megoldás: nem az volt :) A valódi influenzás megbetegedés a több napon át tartó nagyon magas lázzal (39-40 fok körül) erős ízületi fájdalmakkal, a nyirokrendszer gyulladásával jár, elég szar dolog ápolás nélkül. Amivel a többség találkozik, az csak egy sima megfázás, egy kis lázzal, ami épp egy influenzás időszakban jött ki, de attól majdnem biztos független.

#106408 - azt pedig, hogy egy "alter"-nevű oldal azt hirdeti egy oltásról, hogy hatástalan, szerintem valamelyest törvényszerű, ők ebből élnek :) A fenti átoltottságról szóló elvbe belegondolva viszont nem jó ötlet a gyermekkori immunizálással felhagyni, mert bár erősen lecsökkent egy-egy betegség jelenléte, de ez nagy mértékben annak köszönhető, hogy a közösség legnagyobb része védett, így nem terjed egy kórokozó. Ha ennek örömére abbamarad az immunizáció, azzal a fiatal korosztály útján kitárjuk a kapukat a kórokozók újraéledésének.
  • immovable
    Igen kötelező. Itt egy lista a kötelező oltásokról. Link.