127612
  • clio1616v
    nincs véleményem róluk
  • Motoroj
    Egyre jobban elkorcsul a világ...

Ennyit az úgynevezett d***kráciáról.
  • ManoNegra
    Ember lesz belőlük is.
  • videobaby
    a nagy észtől meg nem látnak az orrukig sem szerencsétlenek. annyira rá van erőltetve a népségre a felsőfokú ez meg az. legyen bármilyen hülye, szerezzen diplomát. de ki is fogja eltartani a sok gondolkodót? mit nevezel értelmes munkának? mert szerintem amivel elő lehet állítani ami kell, vagy rendbe lehet tenni amit kell, mind értelmes.
  • HisF8
    És ez ugyanúgy elmondható volt a régebbi idők oktatásáról is.
  • Molnibalage
    Ez így általánosan nem igaz. Egyes országokból pont, hogy elvándorolnak azok, akik valóban értenek valamihez, ha már nagyon elegük van. Lásd kis hazánkat...

A felsőfokú képesítés önmagában nem jelent semmit, itthon főleg. Az intézmények jelentős százaléka nem ad sem valódi tudást sem alapot arra, hogy legaláb taunlni megtanuljon a delikvens...
  • HisF8
    Hatalmas baromság még a felvetés is. Az újabb generációk egyre jobbak, egyre használhatóbbak. Egyre több ember végez valóban értelmes munkát, stb. Egyre több a kutató, technikus, stb. Felsőfokú képesítést is egyre többen szereznek, és a sok felesleges szarság (pl. vallás) is erősen ritkul.
  • Molnibalage
    A katonaság dolga nem a férfivá nevelés. Esetleg kérdezz meg embereket anno, hogy mennyire értelmetlen volt az egész és mennyire "nevelte" az embert. Én katonaság nélkül is életképes egyed lettem.

A haver volt katona fél évet. Kibírta, voltak jó sztorijai, de csak ezért én 1-1,5 évet nem basznék el az életemből főleg akkor, mikor nagyon zajlania kellene... Miért 1,5? Mert 6 hónapnak semmi értelme...
  • Molnibalage
    Történelmi szemmel nézve. Már az ókorban is volt "bezzeg régen" sóhajtozás. Azt valahogy mégis eljutott arra a civilizációs fejlettségi szintre az emberiség, ahol most van. Persze senki nem tagadja, hogy a történelem során azért voltak nagy hullámvölgyek, de azok nem a "fiatalság" miatt voltak. Háborúk, vallások, járványok tették a dolgukat. Aztán egyszercsak (?) jött tudomány és valahogy sikerül a posványból kilépni...
  • Molnibalage
    Nekem csak egy kérdésem volna, honnan talik a fiatalságnak cigire meg piára, mikor az ország állítólag le van gatyásodva...

Én 16 éves koromtól kezdve dolgoztam nyáron, de soha nem telt volna cigire. Egyetem alatt volt, hogy kér sörre is alig volt...
  • tigeroo
    amikor nagyvárosba kerültem, elképedve láttam ahogy egy kiskölök ráüt a saját anyjára a plázában mert nem kapott fagyit - jóember minket annyi idősen felpofoztak volna.

én emlékszem a 4-5 éves kori énemre is, teljesen tisztában voltam a dolgokkal, szerettem hülyének nézni az idősebbeket, de a hisztivel nemsokáig nemsokra mentem, kinevelték belőlem. ilyenkor örülök hogy kaptam 1-2 atyai pofont és nem lettem elkényeztetett kis vakarék.

(holott most 12 éves unokatesóm még mindig hisz a télapóban és jézuskában - ezt a szülei mondták, kiis röhögtem őket hogy hagyjukmár, csak rafkós a kiscsaj és még mindig várja az ajándékot:) a gyerekek nem hülyék, amit elmagyaráznak nekik ugyanúgy megértik utána mint egy felnőtt)

érdemes megnézni Jimmy Kimmel Halloween Challenge + Christmas Challenget

(felveszik videóra ahogy a lurkóknak bevallják a szülők hogy megették az összes hellovín csokit, vagy tréfás szar ajándékot kapnak - persze a sokk után odaadják az igazit)

egyből vergődnek, hisztiznek, van aki nekimegy a szülőnek, lecsapják magukat a földre, sírnak - hülyének nézik a szülőket, visszaélnek azzal hogy gyerekek.

nah az enyém nemlesz ilyen:)
  • tigeroo
    [IMG][/IMG]

kb. ez a véleményem. szerintem valahol ez egy paradoxon, mert az idősebbek akik gyereket vállalnak és szaporodnak, ők mindig azért vállalnak gyereket, és tesznek meg mindent értük hogy nekik már ne legyen ilyen szar

most ha itt bárki gyereket vállalna mi lenne az első gondolata?

"megadok neki mindent ami nekem volt sőt még többet hogy minél kevesebbet kelljen nélkülöznie"

aztán persze hogy a következő generációk már egyre kevésbé becsülik azt, amit lehet hogy az idősebbek még vérrel-verejtékkel szereztek meg.

lehet hogy egy középkori jobbágy elképedne hogy a mi nagyszüleink milyen kényelmesen és "keveset melózva" éltek "jómódban".

mondjuk a katonaságot bevezetném újra, elég sok ratyi fiúcskát látok manapság akikre ráférne a férfinevelés
  • Dzsini
    Nem védem a múltat, csak arra próbálok rámutatni, hogy akkor sem volt "jobb", és most se "rosszabb" - más volt, mások voltak a szokások és minden - az, hogy valakinek jobban tetszik egy-egy eleme a történetírók és a rokonok/ismerősök emlékein át, az meg nem jelent túl sokat.
  • videobaby
    úgy összességében a fiatalsággal nincs gond. pont olyanok, mint eddig is bármelyik korban. viszont, ezek a meghatározások is igazak egyéni szinten, de messze nem összességében. egyszerűen nincs normális példa az ilyenek előtt, azt unalmukban majmokká válnak egymást utánozva. hogy kinek a hibája mindez, mi váltja ki? nincs nevelés, nincs értelmes korlát felállítva. bizalom az idősebbek iránt meg pláne nincs. van egy csordaszellem, azt követik.
    viszont, vannak bőven ésszel élő ilyen korúak is, csak könnyebb fikázni a fiatalokat.
  • Blum
    Par eve mar rajottem,hogy a sajat generaciom 1-2 kivetellel megerett a pusztulasra.
  • Calver
    "Egyre jobban elkorcsul a világ..."

háháhá, persze. az emberek nem változnak, max az aktuális trendek, meg ahogy a kétlábúak idősödnek, szépen elfelejtik hogy ők is ugyanilyenek voltak, rájuk is ugyanígy nézett az idősebb korosztály kevesebb bölcsességgel megáldott szelete, és tán tán talán nem kéne ezt a marhaságot továbbvinni...

csak a visszaemlékezés rózsaszín köde (aka "régenmindenjobbvolt!"), az a minden kétlábúban rejlő tévhit, hogy az ő generációja a legjobb, legszebb, legfontosabb (és miért is ne az lenne, nincs összehasonlítási alapja, a másikban nem volt benne), és... nos, a tény hogy az emberek kurvára nem változnak komoly akadályt szab ennek.

szóval: "Az előttünk levő generáció is furán nézett a mienkre; nem csoda, ha mi sem értjük a mienket követőt." mondjuk.
  • Broafka
    én váltig állítom, hogy a neveléshez el kell sülnie egy kettő pofonnak. Mármint nem egy büdös nagy sallerról beszélek, de ha a gyerek csúnyán beszél akkor rá kell ütni a szájára, tulajdonképpen annyira nem fáj neki, de kellemetlen, és máskor meggondolja. Ha hiszti van, akkor nem könyörögni kell neki, hogy "kérlek kisfiam/kislányom gyere, anyu/apu fáradt" Jól eg kell emelni, a fenekére sózni egyet... ha ez se válik be, akkor az otthagyós módszer az elég hatásos tud lenni. Ezek is már (sajnos) régi módszerek, de biztos megtanultuk, hogy nem szabad csúnyán beszélni, és a hisztinek nincs haszna
  • Broafka
    most ha kacsákat megyek keresni egy tóra, akkor nem azt nézem, hány liba van... Ez elég szarkasztikus volt. Szerintem érted mi a lényeg.
  • Narxis
    Azért akkoriban se volt ennyi mint most. Ami általánosan érvényes, hogy szabadabbak lettek az emberek úgymond, nincs erkölcsi szigor mint akkor volt. Akkoriban nem volt kérdéses, hogy pl. megütheti-e a gyereket a szülő vagy a tanár(!!!), ma már szülőknek se szabad vagy ajánlott, tanárnak meg tilos.

Igaz, nem 70-es évek de nagyapám mesélte, hogy falun ahol laktak senki se zárta a kaput, még ha el is mentek otthonról, én a mai napig nem akarom elhinni de ő váltig állítja, hogy így volt.

Nagyon véded a jelent a múlttal szemben. :P
  • Dzsini
    És hány normálisat látsz, mire belefutsz egy gyönyörűbe? :)
  • Broafka
    érdemesebb megfordulni egyszer-kétszer az ilyen felkapottabb bevásárlóközpontokban: Westend, Allé, stb, fogsz látni egy-két... hát... "gyönyörű" embert
  • Broafka
    egyre jobban elkorcsosul a világ...

a másodikra szerintem többet is lehetett volna:
    A szülők rossz nevelése és Az internet/TV

Sajnos a mostani 10-18 közötti generáció egyrészt a TV-ből meg az internetből tanulja meg mi a szerintük ideális norma, a szülő meg nem foglalkozik a gyerekkel. Sok ismerősömön is látom például, hogy menekülnek az otthoni légkörből (cigi, drog, a piát annyira nem mondanám, az már alkoholizmus, az inkább megfelelési kényszer talán).
    Az ember pszichés és magatartásbeli felépítése szerintem 20% nevelés 80% az ember saját maga. Jó példa erre, hogy néha apám úgy tud káromkodni mint egy kocsis, de már az én fülemet bántja, és én szólok rá, hogy most ezt miért kell? Persze azért nem egy agyonkáromkodott családban nőttem fel, csak arra próbálok célozni, hogy ha kicsit suttyón, vagy káromkodva nevelik a gyereket az rögzülhet, de ha te más vagy, akkor változtathatsz/változhatsz.

És mivel a nevelés rossz, az ember meg útmutatást keres, ezért oda megy, azt nézi, azt csinálja, ami szerinte a mostani társadalmi normáknak megfelel, nem törődve a következményekkel
  • Molnibalage
    Én már a saját tinédzser koromra is aligemlékszem, ezért nemigen tudok mihez viszonyítani. Tömegközlekedésen és egy BME sportcentrumán kívül nemigen találkozok 20 év alattiakkal. Amit látok, ott a szórás igen nagy.
  • Dzsini
    Nekem is, nem is erről van szó, hanem arról, hogy a 70-es évekig gyakorlatilag semmilyen negatív kampány nem volt ellene (1954-ben jelent meg az első orvosilag elfogadott bizonyíték arra, hogy összefüggést lehet találni a dohányzás és a tüdőrák között).

Magyarországon az 50-es években "Sport" néven szivarkát árusítottak, amely rövidebb volt a szokásosnál, így "egészségesebbnek" számított.
  • Lacee86
    Az a durva, h már most 26 éves fejjel is látom, mennyire durván megváltoztak a tizenévesek ahhoz képest, amilyenek mi voltunk. Egy csomó minden nekünk eszünkbe nem jutott volna, ami ma egynéhány csitrinek természetes... Sajnos én egyértelműen a TV-ben, és még inkább a netben látom a legnagyobb "megrontást". Persze ha a szülő kellőképpen odafigyelne a gyerekre, akkor ez nem, vagy csak kisebb eséllyel eshetne meg. De sok szülő nem is foglalkozik azzal, h mit néz, mivel játszik, miket olvasgat a gyereke. Látja azt a sok szemetet, amit a média sugall, és azt tartja természetesnek egy idő után... Az az igazság, h bármilyen területre is nézünk, legyen az öltözködés, zene, film stb., az értékrend a béka segge alatt van. :(
  • HTS s3rg1nh00
    mondjuk a marha büdös nekem (és szerintem nagyon sokaknak) legalább olyan taszító,mint az egészségkárosító hatása.
  • QuippeR
    túlzottan nem érdekel, hogy valakik 13 vagy esetleg 25 évesen öltöznek olcsó kurvának, szívnak el napi két doboz cigit, isznak mint a gödény, vagy lógnak naphosszat fb-n. általában akiket érdekel, hogy milyen korban csinálják ezt egyes emberek, azok amúgy teljesen normálisnak tartják, hogy valakik ezt bármilyen idősen tegyék? van elég gond a húsz, harminc, negyven, ötvenéves generációinkkal is, nem hiszem, hogy pont a tinédzsereket kéne kipécézni mintha ők bármiben különlegesek lennének.
  • Dzsini
    Ő is dohányzott, és akkor még fel se merült, hogy ez bármilyen problémát okozna. Vagy ha fel is merült, elvetették, mint pár mániákus képzelgését.

Nézz utána, az 50-70-es években a dohányzás természetes, általánosan elfogadott dolog volt - a tévében ha volt egy beszélgetés, akkor ott rágyújtott az interjú készítője és az alany is, egyetemi oktatóm mesélte, hogy az ő oktatói előadás közben cigarettáztak minden további nélkül.
  • bardocz
    Ez meg egy nagyon nagy fórum, amire itt nem talál az ember választ, arra máshol sem fog kb. Biztos tudnak segíteni.
  • Roger6
    Szerintem meg minden nevelés kérdése, mert ha faterodnak lekevert volna 2-3 óriási pofont öregfaterod, nem vett volna többet a szájába cigit. Drogozással ugyanez a helyzet. Azért mert a faterod ilyen, nem kéne egy egész társadalomra ráhúzni, és minden vele egykorúnak. Méghogy természetes...
  • bardocz
    Így hirtelen ezt a kettőt találtam, elég horror áron. Szerintem ilyet csak bringásboltokban lehet találni normálisat. Nagyobb sprotboltok nem túl jók ilyen szempontból.
  • Sir Quno Jedi
    És? Most én vagyok a zöregvén és én szörnyülködök a maifiatalokon! Én legalább nem estem ki a szerepemből! :D
  • Dzsini
    Ez sem új... Több olyan rock- (beat-, pop-) zenészről tudni, akik ahelyett, hogy tanultak meg melóztak volna elmentek "celebnek", és nem adtak túl sokat a mai nyugdíjkasszába - és 20-30 ezres nyugdíjat kapnak, úgyhogy kénytelenek 60+ évesen tovább zenélni :)
    (és mennyien vannak, akik ifjúkorukban megpróbálták követni őket, és megkapták a szülőktől, hogy te is csak zenész akarsz lenni, de tanulni, melózni azt nem... ők a mi szüleink)
  • Sir Quno Jedi
    VV generácsió, "jövőnk záloga, dögöljek meg ha kiváltom"... :DDD
  • Sir Quno Jedi
    Ezek nem fogják kitermelni a nyugdíjunkat, szal. ezektől meg is dögölhetünk majd. Vagy összespórolunk magunknak annyit, hogy kihúzzuk, vagy megdeglünk.

Ezek csak celebek akarnak lenni, de tanulni, melózni azt nem.
  • Dzsini
    A drogozás sem újdonság. A Technokol Rapid (és az öngyújtógáz) volt a 70-80-as években (részben), még én is láttam szipust az utcákon 90 után.
    Még jobban egészségkárosító, mint most a természetes változatok.
  • Narxis
    Helyette drogoznak.
  • HTS s3rg1nh00
    kill 'em all
    szülők főleg.
  • Dzsini
    "a fiatalok, akik 16 évesen már láncdohányosok" - faterom (és szinte minden kortársa) 13 éves korától aktív dohányos volt, a negyvenes években született, akkor ez természetes volt. Ma már nagyon sokkal kevesebben dohányoznak, mint akkor - mivel közismert az egészségkárosító hatása.
  • NEOreg3
    tűzzel ölni mindet

nevelés és/vagy a fiatalok egymást hülyítik