A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Metalmilitiakid
maradjunk annyiban, hogy az a józan nem kellene bele.

[BF2 151k,156k,164k,170k][TF2:10k] [Humoros: 168k] Steam: MortalMilka, Bnet: MortalMilka#2417

clio1616v
én másképp tettem volna fel a kérdést:

Mitõl válnak hétköznapi emberek ámokfutóvá? - Elveszítik a józan ítélõképességüket vagy szimplán gonoszok?

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

Lacee86
Nem tehetek róla, h a 4D-s elméd képtelen ilyen póri dolgokat felfogni.

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

Mandzsúriai jelölt volt a szerencsétlen.

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

clio1616v
nem értem a kérdést, mi az hogy a teljes józan ítélõképesség vesztés? gonoszság?

ez olyan kérdés, mint 😄

"A gyönyörû piros alma butaság, vagy étvágytalanság?"

tegyétek fel majd legközelebb kösz

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

clio1616v
rengeteg munka van, én például befejezni nem csak abbahagyni tudom a teendõimet

Köszi!

Yoda001
... nagy valószínûséggel az említett emberek szimplán csak utálják a barmokat, családjukat esetlegesen, vagy csak 1-1 embert kifejezetten, és így vezetik le a dühüket... de olyan is van, hogy egy semmilyen kis indokért öldökölnek élõben... 😞

http://9gag.com/gag/5135249

QuippeR
Jane Goodall ír róla asszem, de meg nem mondom melyik könyvében. a BBC-nek van valami felvétele is, ha jól emlékszem Attenborough narrálja.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

NEOreg3
megmondtam

rács mögé az összes játékost és játékfejlesztõt!

nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(

viszont nem meglepõ, hogy általánosan magasabb intelligenciával rendelkeznek mind a pszichopaták, mind az autisták. Az empátia hiányához csak az õ esetükben párosulhat kellõ logika ahhoz, hogy a szociális mûködés íratlan szabályait megkérdõjelezzék és kritikusan szemléljék.
ezen a ponton különülnek el az alacsony intelligenciájú tróger gyilkosoktól, akik viszont ösztönös kegyetlenségbõl és önzésbõl ölnek.
többször nincs olyan lehetõség amire szavazhatnék, mint ahányszor van

az ilyen ember azért gyilkol, mert valamilyen okból - valószínûleg saját agyi kémiájának eltérése és különbözõ szocializációs hatások következtében, amik nem nyomják ezt el, vagy nem kényszerítik megfelelõ módon alkalmazkodásra - az õ értékítélete szerint ez nem helytelen, ellenben élvezetet okoz. a zodiákus gyilkos eddig a legérdekesebb, ha valaki nem ismeri.
szerintem ugyanaz a helyzet, mint az autistáknál. a "szociális normák" elsajátítására csak az utánzás szintjén képesek, de nem lehet azt mondani, hogy azok szükségét ténylegesen értenék. Azt sem lehet mondani, hogy ez, a felfogásban lévõ különbség valójában hiányosság. Csupán a többségnek van igaza elv alapján tekinthetjük úgy, mint rossz és deviáns vonást. Valójában az empátiakészség lehet az, ami rendkívül fejletlen bennük.
Errõl van valami forrás vagy könyv?

Dzsini
A "sima" megöléshez képest a kínzás (sérülések okozása és hajtóvadászat), a kicsik felzabálása (nem éheznek egyébként, és nem túl sok kaja egy ilyen apróság) mögött milyen ok lehet? Túlélõket nem hagynak, tehát nem példát statuálnak. A saját csoporton belül ilyesmi nem történik, tehát tanító célzat sem valószínû, hogy van. Az elsõ logikus feltételezés az, hogy élvezetet okoz számukra. Az pedig az embereknél is "ok".

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Lacee86
Csakhogy ott megvan az oka a kegyetlenségnek.

Sir Quno Jedi
no igen a fõemlõsök nem vetnek ránk túl jó fényt, avagy mi rájuk nem... 😄

Mondjuk ha belegondolsz, a szurikáták is ezt csinálják, pedig azok nem észlények amúgy. Ez a logikus ugyanis. A saját vérvonaluknak kell tovább élni, ergó MINDENKIT megölnek az utolsó szálig, aki nem abba tartozik. Nincsenek erkölcsi, meg morális fentartásaik, mint nekünk.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

QuippeR
"TALÁN bennünk is vannak efféle hajlamok, de az évmilliók során az ösztöneink helyett a tudatunk került elõtérbe."

nincsenek. a csimpánzok "törzsi háborúit" figyelték meg tudósok, és megdöbbentek a kegyetlenség mértékén. mindenkit megölnek a másik törzsbõl, akit csak be tudnak keríteni, a kicsiket pedig felfalják. és ezek az állatok szerintem elég közeli rokonok ahhoz, hogy az õ viselkedésükbõl a korai emberekére következtessünk.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Szerintem semmi különös nincs abban, hogy idõnként vannak tömegmészárlások. Az elkövetõket nem tartom se gonosz, se beteg embereknek, egyszerûen csak így alakultak a dolgaik... ami nem is olyan meglepõ, mivel eléggé eltávolodtunk a biológiailag komfortos életmódunktól. Ami sokkal inkább undorít, az a szervezett agresszió/erõszak... a csordában elkövetett visszaélések. Míg egy tömegmészáros valószínûleg elég érdekes személyiség, addig ez utóbbiak egytõl-egyig szar emberek, akikbõl feljön a legalja, mert a felelõsséget áthárítják. (rendõr/katona/tüntetõ/maffiózó, de akár olyan dolgok is, mint a többségi társadalom "ítélkezése" xy felett... nincs jó, vagy rossz objektíve, amikor valakik elkezdik objektívvé hazudni a "jót" attól felfordul a gyomrom (ugyanúgy, ha a "rosszat"), ennél nekem sokkal inkább szimpatikus egy tömegmészáros, aki csak annyit mond, hogy neki ez jó volt, úgy érezte ezt neki meg kell tennie, mert ez utóbbi egy korrekt, morálisan elfogadható hozzáállás, még akkor is, ha komoly "mellékhatása" - sok hulla - van)
Sajnos nem lehet tudni az elõzményeket.
Sok gyilkos is áldozat. A körülmények, és az emberi gonoszság áldozatai.
Ezek érzelmileg labilis emberek, nem bírják a stresszt, vagy ha állandó nyomás alatt vannak más emberek által.
Egy ilyen érzelmileg gyenge ember, ha sokáig külsõ stressznek van kitéve, elõfordulhat, hogy sok idõ múlva egyszer csak elõtör belõle, aminek nem kéne.
Sajnos sok ártatlan áldozat is meghal ilyen esetekben, de nem szabad elfeledni, hogy tulajdonképpen a gyilkos is egy áldozat, és õ is ártatlan ember volt, csak az emberi gonoszság tönkretette.
Ez egy ilyen körforgás.
De nincs veszély, nagyon kevés embernél van ilyen, mármint aki meg is valósítja.
Sok embernél csak a gondolat van jelen, mármint, hogy eljátszik fejbe a gondolattal : " na most kivégzek mindenkit, aki megerõszakolt szünetben a szertárban", de nincs mersze megvalósítani, hanem inkább magában hordozza a sérelmeket.

Normális ember meg csak pofán veri azt, akivel gondja van és el van intézve, mert ez a normális megoldás.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a fenti gyilkos/gyilkosok is hasonló emberek, mint amit felvázoltam, de az biztos, hogy hasonló tényezõk játszanak szerepet egy ilyen esetben.

szia, Gordon vagyok.

videobaby
addig nincs is gond, amíg nem akarja valaki kicibálni a való világba a játékát.

NEOreg3
egyértelmû, hogy a videojátékok miatt

nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(

Sir Quno Jedi
A népesség egy része már rég a középkori szint alá süllyedt, velük szép szóval SEMMIRE sem mész. A civilizált viselkedés csak akkor nyerõ, ha mindenki az az országba/világban, de jelenleg farkastörvények vannak. Ha meg akarod védeni a népesség hasznos tagjait, a többit gyomlálgatni kell... evvan...

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Narxis
Felül kell kerekednünk az állati ösztönökön, visszatérhetünk a középkorba de akkor ott is ragadunk minden tekintetben. Azzal persze egyetértek, hogy meg kell védeni a társadalmat.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Sir Quno Jedi
Felnõtt emberek esetében nem bízok a "nevelés" erejében.

Aki valaha durvább dolgot követett el, azt élete végéig kövessék, jelöljék meg, tartsák nyilván, ellenõrizzék és rövid pórázon, óvatosan terelgessék, mert minden áldozata, akit a szabadlábra helyezése UTÁN szed, az azoknak a lelklén (is) szárad, akik kiengedték.

Persze 1xûbb kivégezni õket, de ha már álhumanizmusból ezt nem tesszük meg, akkor meg kell védenünk a társadalmat tõlük!

A lehetõséget biztosítani kell nekik, hogy melózzanak és helyesen éljenek, de semmi több. Már ez is õrült és meggondolatlan kegy a civilizációnktól, hogy az ilyeneket egyáltalán élve megtûri. Valaha GONDOLKODÁS nélkül végeztek volna velük.

Lacee86
Én a Cod Multiban lövöldözök. 😊 Kitûnõ feszültséglevezetõ. 😄

videobaby
nem én akarok döntõbíró lenni ki marad, ki megy dolgokban. leírtam a véleményem, te meg kiragadzs pár dolgot belõle. amit úgy gondolsz, hogy támadható. a más értékrendekrõl annyit, hogy pont azért van megemlítve, hogy különbözõ tényezõk befolyása alatt áll. nincs kör, nincs egységes szabály. ha van hozzá ingerenciád, csinálj egy egységes leírást, de olyat, ami mindenkire egyformán vonatkozzon.
kétlem, hogy annyira nagyon ki leehtne szûrni, ki mikor kattan be, és tesz ilyet. de ha már megtörtént, nehogy mégegyszer megtehesse. vagy szívesen mászkálnál ilyenek között? nem éreznéd nagyobb biztonságban magad, gyerekeidet,akárkidet, ha mindne nap ebbe botlanál?
egyébként hogy leeht ártatlan módon kiélni az ilyen hajlamot? ami defektes, az sosem lesz ártatlan.

Dzsini
Hol húzod meg a határt, hogy kiket kell kizárni az emberek közül? Mekkora körre vonatkoztatod a dolgot? Mások az értékrendek minden közösségben, akár egy családon, városon, országon, kontinensen belül is.

És elõzetesen akarod elkülöníteni ezeket az embereket egy teszttel, vagy utólag, ha már elkövettek valamit? És ha az elhajlása lappang csak egész életében (vagy kiéli a hajlamait egy ártatlan módon), és egyébként hasznos tagja a társadalomnak?

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

videobaby
az embernek van veleszületett igazságérzete és lelkiismerete. nyilván befolyásolja külsõ- és belsõ tényezõ, hogy ezek hogy fejlõdnek, esetleg visszafejlõdnek, degenerálódnak. akik ilyet képesek mûvelni akkor, abban az idõben biztos, hogy nem érzékelik a tetteik súlyát. amit mûvelnek, arra nincs mentség, még a nagyon divatos elmebetegségre hivatkozás sem elfogadható. haljanak meg. valami biztos, hogy kiváltja ezt, pszichésen labilisnak kell lenniük akkor. akik zakkantak, el kell különíteni, lehet kezelni. de akik ilyet tesznek, nem pusztán elmebetegek. érzéketlen, instabil személyek. nincs helyük az emberek között.

tigeroo
így van. pl. az alkohol legális, persze a jog/szabálysértések nagyon nagy százalékát ittasan követik el az emberek.

akkor végülis mondhatjuk azt hogy az állam tehet errõl, mert õ engedi? vagy az ember, aki nemtudja a mértéket és ráadásul még kártékony is?

bezzeg akin rajtaütnek a lakásában hogy füvezik már eljárást indítanak ellene. de azért ismered haverodnak azt az ismerõsét, aki részegen kukákat borítgat felfele és üvegeket basz a flaszterhez.

nagyon nehéz lavírozni ebben a kérdésben, hogy mi a jó és mi a rossz, a jogon túl.
Ez igaz.

Dzsini
Két fõ áramlat van a büntetésvégrehajtásnál: a nevelõ (javító) és a büntetõ (elrettentõ) célzat. Elõbbit követik többek között a skandináv országokban, utóbbit pedig mondjuk az Egyesült Államok államilag kezelt fegyházaiban. A legtöbb helyen mindkettõ jelen van többé-kevésbé.

Az elmúlt évszázadok során nem sikerült egyértelmûen meghatározni, hogy melyik elv a hatásosabb, ezt fõleg embere válogatja, még csak egy-egy kultúrára vagy népcsoportra sem lehet azt mondani, hogy náluk ez vagy az a mûködõképesebb.

Példa: van, aki arra, hogy a másikat látványosan megbüntetik csak megvonja a vállát, és azt mondja, hogy "majd én ügyesebb leszek, engem nem kapnak el". Nála nem érsz el semmit a példa statuálással. Viszont ha mégis elkapják, és egyszer bekerül egy nevelõ-javító jellegû intézménybe, akkor szabadulása után még hasznos tagja lehet a társadalomnak, míg egy büntetõ intézményben csak ügyesebb bûnözõt nevelnének belõle, aki szabadulása után ott folytatja, ahol elõzõleg abbahagyta. De ugyanezt fordítva is le lehet írni, ezt már rád bízom 😊

tigeroo
ezzel egyetértek, az én kérdésen a szemet szemért dolog volt.
Dzsini
Vannak, akik például vallási buzgalomból keresztre feszíttetik magukat (teljesen törénelmietlen módon a kézfejüket átszögelve), halálközeli állapotba korbácsol(tat)ják magukat, stb. - bizonyos emberek szemében elmebetegek, mások szemében csodálat gyúlik, hogy ennyire képesek átélni a vallásos buzgalmat...

A mazochizmus nem csak szexuális játékokról szólhat.

Sir Quno Jedi
Nananaaaa. Aki ilyesmit tesz, az minimum vagy elmebeteg, ez esetben diliházba kéne csukni, de mivel nincsen már ilyesmi, így szimplán meg kell büntetni, mintha nem lenne elmebeteg. Nem azért kell megbüntetni, hogy majd õ megjavul, tanult ebbõl a hibájából, vagy megbánja és vissza tudjuk majd szépen integrálni a társadalomba, nagy büdös lfst! Azért kell megbüntetni, de durván, hoy tanuljon/okuljon belõle a többi mélyprimitív is, hogy ILYET NEM TESZÜNK, mert ha igen, akkor baromira megfizetnek majd érte 10000x-esen. PÉLDÁT kell statuálni, ez a büntetés igazi lényege.

Régen a pellengér nem volt hülyeség... Tanító jellege is volt.

Csak utánaolvastam gyorsan, nem vagyok annyira otthon benne. 😛 De nem hiszem hogy egy mazochista örülne neki, ha megvernék, majd egy drótkötélen felkötnék a fára, vagy a körmeit tépnék le. Ilyenekrõl így hirtelen nem olvastam.

Dzsini
Ha te biztos vagy ebben... szerintem ahány mazochista (ahány ember), annyiféle gondolat vagy szándék. Ugyanúgy nem általánosíthatsz, ahogy a nem-mazochistáknál sem.

A legtöbb ingyenélõnek lenne elég munkahely. Csak az embernek nem tetszik, hogy szalag mellett kell dolgozni.

tigeroo
nemrég küldtek egy olyan hírt nekem hogy valami anya a jeges dunába dobta a csecsemõjét, hogy így álljon bosszút az apán (aki megkapta a gyerektartási jogokat)

kommentek többsége kb. arról szólt hogy milyen büdös kurva anya az ilyen, ugyanígy kéne õt is megbüntetni, halálra kínozni, meg volt egy olyan is hogy beküldeni 100 kancigány közé a börtönben és elordítani hogy szabad a csók (ezen még mosolyogam is)

most akkor:

- a nõ rossz volt? (bizonyosan igen, megölt egy gyermeket, és sok szenvedést okozott a családnak. nem lehetett komplett agyilag ha ilyen tettet hajtott végre, valószínüleg józan ítélõképessége is cserbenhagyta, de kitudja mik voltak az indokai, és mit gondolt, milyen érzések kavarogtak benne abban a bizonyos pillanatban)
- az igazságszolgáltatás ezen formái jók lennének? alapból ugye ezek is gonosz és kegyetlen dolgok, na de ha rossz emberrel tesszük akkor sok ember szerint már igazságszolgáltatás.

hát nemtudom, engem mégjobban megerõsít ez a véleményemmel kapcsolatban.

#105024: teljesen egyetértek ezzel is.
Dzsini
Az elmebeteget pedig az határozza meg, hogy nem képes / nem hajlandó a többségi elõírásoknak megfelelni, és valamilyen módon ezt kinyilvánítja. Biztos, hogy beteg azért, mert meg van gyõzõdve valamirõl, amirõl a többség nem?

Plusz ha a törekvését sikerre viszi vagy a történelem/tudomány õt igazolja, akkor ki lehet kiáltani reformernek, ha mégsem, akkor áldozatnak (a szimpatizánsai szemében), elmebetegnek (a társadalom szemében).
A reformáció pl. így jött létre az egyházban - nem sokkal elõttük hasonló elveket hirdetõket még megégettek mint eretnekeket vagy beolvasztották mint koldulórendet, akkor pedig hagyták, hogy különváljanak. A társadalmak ugyanezt játsszák nagyban.

Nem olyan egyszerû ám meghatározni, hogy mit is jelent az elmebeteg.

"A mazochista kínoztatja magát," ...és õk is csak szexuális fantáziájuk kielégítése képpen. Az csak játék, ha tényleg kínoznák, ahogy egyes szadisták az állatokat (vagy embereket) annak nem örülne az tuti.

Dzsini
"Mihelyst õt erõszakolja, kínozza meg valaki, abban a pillanatban tudni fogja hogy az rossz." vö. "A mazochista kínoztatja magát,"

Erre próbáltam rámutatni, és arra, hogy nem egyszerû eldönteni, hogy egy viselkedés kulturális, tanult, ösztönös, és hogy egészségesnek tartott-e egy többség szemében.
Természetesen elsõsorban mindenki a saját kultúrájából tekint a világra, és a saját elveit tartja legbelül elfogadhatónak, értelmesnek, de 7 milliárdból bármekkora egységes csoport is elenyészõ.

tigeroo
így van, az emberben ösztönszinten bennevan hogy szükségleteit kielégítse, ami erõsebb mindennél (vagyis pont ezt jelenti az ösztön). a dogmákat, erkölcsöket, jogokat már csak a közösségek hozták létre, hogy kordában tartsák ezeket.

ezért nemlehet szerintem csak jogi/erkölcsi szempontból megvizsgálni ezt.

nincs olyan hogy jó/rossz

bezárnak 10 embert egy szigetre, mindenki kap 1 pisztolyt, az utcsó 3 túlélõ ember mehet haza (akkor vége a játéknak). akkor most õk gonoszak, mert túl akarják élni a másik kárára, úgy hogy ölnek, vagy meg kell tenniük, ez a helyes hogy mindent megtesznek a túlélésükért? végülis, mindenkinek ugyan annyi esélye van, max így jártak én élni akarok élni fogok!
nagyon nehéz szerintem a megszokott környezettõl eltérõ helyzetekben definiálni hogy mi a helyes, mi a rossz. *<1>

nem eszem húst, mert miattam ne haljon meg egy állat se (de állatvédõ nem vagyok) akkor most jó lennék? vagy aki húst eszik, disznót vág, vadászik mint több ezer éve, az a gonosz? minden csak viszonyítás kérdése.

dehát csak azért teszi hogy fennmaradjon, túléljen, fajfenntartson.
háborúban öl hõs, mert megengedte neki az a hatalom. lock társadalmi szerzõdése más kezében van.

aki nõt erõszakol meg, abban is csak ez a fennmaradós ösztön él, nemde?

félre ne értsétek: *<1> jogok-erkölcs miatt mûködik jól a társadalmunk (hogy kordában tartsuk állatias ösztöneinket, és ne öljenek-erõszakoljanak meg embereket fényes nappal a szemünk láttára)
de csak azért mert számunkra ez a megszokott. háborúban hõs aki gyilkol pl...

aki elmebeteg, az alkalmatlan arra hogy a társadalom egyenjogú tagja legyen (legalábbis segítség nélkül), de attól még nem gonosz, nem is jó. csak nem illik a képbe.

ez az én véleményem a kérdésrõl (még a többi válaszra reagálva)
A mazochista kínoztatja magát, nem kínoz, meg nem egy vallatás kínjait szeretik átélni. Olyan társadalmat nem ismerek, ahol ez a fajta vágy lenne a döntõ tényezõ.

Stockholm-szindrómát, ahol a kulturálisan elítélt negatív szereplõ irányában érez valaki pozitív dolgokat.

Társadalmakra ezt sem lehet kivetíteni, egyes esetekben elõfordul, de legyünk annyira józanok, hogy meg tudjuk ítélni a negatív szereplõt, még ha az áldozat az átélt események hatására nem is képes erre.

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Sir Quno Jedi
Úgy vélem a jót tanuljuk. AKi foglalkozott (kis)gyerekekkel, az tisztában van vele, hogy az ember születésekor színtiszta önzés, semmi más. Érthetõ, számára a saját életbenmaradás a cél és ez az ösztön mindent elnyom, egyéb infomációja, adatai pedig még nincsenek ahhoz, hogy tudatosan elnyomja ezt.

Aztán ahogy növöget, idõvel megtanulhatja, hogy nem csak õ létezik a világ közepeként és vannak fontosabb dolgok is a világban, mint saját maga. Megtanulhatja, hogy nem jó másoknak fájdalamat okozni, hiszen neki sem jó és nem lehet MINDEN áron nyerni, elõnyökhöz jutni, másoktól elvenni, amire épp kedvünk szottyan stb.-stb. Megtanulja az önfeláldozást, a képességet arra, hogy félreálljon, hogy a saját jól felfogott érdeke ELLENÉBEN cselekedjen, ha így "helyes". Empatikus képességei fejlõdhetnek és képessé válik arra, hogy felfogja mások szenvedését és úgy érezze segítenie kell rajtuk stb.

DE ezek mind tanult (berögzült) viselkedésformák. Nyilván van rá bennünk valamiféle hajlam születésünkkor, de nagyját tanuljuk.

Az farasoknak pl. 1xû, ha egy harcban a vesztes fél behúzza a farkát, felkínálja a torkát stb. és elismeri a gyõztest, az elengedi élve, nem képes megölni a másikat, holott már csak egyetlen mozdulat és örökre megszabadulna a riválisától, mert annak a viselkedése automatikusan ezt váltja ki belõle, így az agressziója feloldódik azonnal. Ezek ösztönök. TALÁN bennünk is vannak efféle hajlamok, de az évmilliók során az ösztöneink helyett a tudatunk került elõtérbe.

Mi tudatosan kell, hogy akarjuk a "jót" és a "helyest", mivel az öszöneink már halkak és tompák.

Dzsini
És ez felveti pl. a mazochistáknak a kérdését, akiknek örömöt okoz a kínzás, vagy a Stockholm-szindrómát, ahol a kulturálisan elítélt negatív szereplõ irányában érez valaki pozitív dolgokat.

...és nagyon hamar el lehet jutni addig a kérdésig, hogy vajon a kultúrában elfogadott (és pozitívvá vált )viselkedés az csupán egy véleményformáló csoport hatása-e, vagy univerzális?

Dzsini
Ha jól tudom jelenleg nem bizonyított, hogy a "jó és rossz ismerete" (lásd még: a jó és rossz tudásának fája) ösztönszerû vagy kulturális alapú.

Még azt sem tudjuk, hogy a kultúra milyen szinten nyomja el az ösztönöket...

A kérdésre: Andy Warhol mondta, hogy "A jövõben mindenki híres lesz 15 percre." - ennek a figurának ez jutott.

ha valaki állatot kínoz vagy mondjuk nõt erõszakol meg és az okoz neki örömet, akkor valszeg nem azért teszi, mert tudja hogy rossz hanem mert nemtudja/nem érti

Mihelyst õt erõszakolja, kínozza meg valaki, abban a pillanatban tudni fogja hogy az rossz.

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

SzirmosSzisza
Tudja a fene, õt kéne megkérdezi ... oh.

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Lacee86
Nem értek egyet. Normális esetben egy velünk született ösztönnek kellene lenni, h az alapvetõ jó és rossz dolgokat szétválasszuk. Aki ilyeneket tesz, amit leírtál, és nem tudja, h rossz, az egyrészt pszichésen nincs rendjén, másrészt egy olyan elferdült értékrendje van -gondolom én- amit nevezhetünk kvázi gonoszságnak.

tigeroo
ha pl. valaki tök sötét szobába születik, és él a sötétségben akkor tudni fogja hogy mi az a sötét? 1 szál fény nélkül?

szerintem a "gonoszság" csak a "jóság" hiánya.
(de ezek is mit jelentenek, ugye, az állatvilágban is ezt ösztönnek vagy áldozatvállalásnak nevezzük talán? de ottis ugye az utódok biztosítása a cél mindkét esetben)

ha valaki állatot kínoz vagy mondjuk nõt erõszakol meg és az okoz neki örömet, akkor valszeg nem azért teszi, mert tudja hogy rossz, hanem mert nemtudja/nem érti hogy miért nemlehet, ideig-óráig "tûri" ezeket a számára értetlen társadalom által húzott vonalakat, aztán egyszercsak átlépi õket.

(mint valami kutya aki mindig meg akarja hágni a lábad, hiába te rugdosod elfele, nem érti hogy miért nem lehet)

szóval szerintem a józan ítélõképesség elvesztése