A nagy szavazó topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
[BF2 151k,156k,164k,170k][TF2:10k] [Humoros: 168k] Steam: MortalMilka, Bnet: MortalMilka#2417
Mitõl válnak hétköznapi emberek ámokfutóvá? - Elveszítik a józan ítélõképességüket vagy szimplán gonoszok?
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
"Winning isn't important. It's the only thing that matters."
„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"
ez olyan kérdés, mint 😄
"A gyönyörû piros alma butaság, vagy étvágytalanság?"
tegyétek fel majd legközelebb kösz
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
http://9gag.com/gag/5135249
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(
ezen a ponton különülnek el az alacsony intelligenciájú tróger gyilkosoktól, akik viszont ösztönös kegyetlenségbõl és önzésbõl ölnek.
az ilyen ember azért gyilkol, mert valamilyen okból - valószínûleg saját agyi kémiájának eltérése és különbözõ szocializációs hatások következtében, amik nem nyomják ezt el, vagy nem kényszerítik megfelelõ módon alkalmazkodásra - az õ értékítélete szerint ez nem helytelen, ellenben élvezetet okoz. a zodiákus gyilkos eddig a legérdekesebb, ha valaki nem ismeri.
szerintem ugyanaz a helyzet, mint az autistáknál. a "szociális normák" elsajátítására csak az utánzás szintjén képesek, de nem lehet azt mondani, hogy azok szükségét ténylegesen értenék. Azt sem lehet mondani, hogy ez, a felfogásban lévõ különbség valójában hiányosság. Csupán a többségnek van igaza elv alapján tekinthetjük úgy, mint rossz és deviáns vonást. Valójában az empátiakészség lehet az, ami rendkívül fejletlen bennük.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Mondjuk ha belegondolsz, a szurikáták is ezt csinálják, pedig azok nem észlények amúgy. Ez a logikus ugyanis. A saját vérvonaluknak kell tovább élni, ergó MINDENKIT megölnek az utolsó szálig, aki nem abba tartozik. Nincsenek erkölcsi, meg morális fentartásaik, mint nekünk.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
nincsenek. a csimpánzok "törzsi háborúit" figyelték meg tudósok, és megdöbbentek a kegyetlenség mértékén. mindenkit megölnek a másik törzsbõl, akit csak be tudnak keríteni, a kicsiket pedig felfalják. és ezek az állatok szerintem elég közeli rokonok ahhoz, hogy az õ viselkedésükbõl a korai emberekére következtessünk.
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
Sok gyilkos is áldozat. A körülmények, és az emberi gonoszság áldozatai.
Ezek érzelmileg labilis emberek, nem bírják a stresszt, vagy ha állandó nyomás alatt vannak más emberek által.
Egy ilyen érzelmileg gyenge ember, ha sokáig külsõ stressznek van kitéve, elõfordulhat, hogy sok idõ múlva egyszer csak elõtör belõle, aminek nem kéne.
Sajnos sok ártatlan áldozat is meghal ilyen esetekben, de nem szabad elfeledni, hogy tulajdonképpen a gyilkos is egy áldozat, és õ is ártatlan ember volt, csak az emberi gonoszság tönkretette.
Ez egy ilyen körforgás.
De nincs veszély, nagyon kevés embernél van ilyen, mármint aki meg is valósítja.
Sok embernél csak a gondolat van jelen, mármint, hogy eljátszik fejbe a gondolattal : " na most kivégzek mindenkit, aki megerõszakolt szünetben a szertárban", de nincs mersze megvalósítani, hanem inkább magában hordozza a sérelmeket.
Normális ember meg csak pofán veri azt, akivel gondja van és el van intézve, mert ez a normális megoldás.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a fenti gyilkos/gyilkosok is hasonló emberek, mint amit felvázoltam, de az biztos, hogy hasonló tényezõk játszanak szerepet egy ilyen esetben.
szia, Gordon vagyok.
nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
Aki valaha durvább dolgot követett el, azt élete végéig kövessék, jelöljék meg, tartsák nyilván, ellenõrizzék és rövid pórázon, óvatosan terelgessék, mert minden áldozata, akit a szabadlábra helyezése UTÁN szed, az azoknak a lelklén (is) szárad, akik kiengedték.
Persze 1xûbb kivégezni õket, de ha már álhumanizmusból ezt nem tesszük meg, akkor meg kell védenünk a társadalmat tõlük!
A lehetõséget biztosítani kell nekik, hogy melózzanak és helyesen éljenek, de semmi több. Már ez is õrült és meggondolatlan kegy a civilizációnktól, hogy az ilyeneket egyáltalán élve megtûri. Valaha GONDOLKODÁS nélkül végeztek volna velük.
kétlem, hogy annyira nagyon ki leehtne szûrni, ki mikor kattan be, és tesz ilyet. de ha már megtörtént, nehogy mégegyszer megtehesse. vagy szívesen mászkálnál ilyenek között? nem éreznéd nagyobb biztonságban magad, gyerekeidet,akárkidet, ha mindne nap ebbe botlanál?
egyébként hogy leeht ártatlan módon kiélni az ilyen hajlamot? ami defektes, az sosem lesz ártatlan.
És elõzetesen akarod elkülöníteni ezeket az embereket egy teszttel, vagy utólag, ha már elkövettek valamit? És ha az elhajlása lappang csak egész életében (vagy kiéli a hajlamait egy ártatlan módon), és egyébként hasznos tagja a társadalomnak?
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
akkor végülis mondhatjuk azt hogy az állam tehet errõl, mert õ engedi? vagy az ember, aki nemtudja a mértéket és ráadásul még kártékony is?
bezzeg akin rajtaütnek a lakásában hogy füvezik már eljárást indítanak ellene. de azért ismered haverodnak azt az ismerõsét, aki részegen kukákat borítgat felfele és üvegeket basz a flaszterhez.
nagyon nehéz lavírozni ebben a kérdésben, hogy mi a jó és mi a rossz, a jogon túl.
Az elmúlt évszázadok során nem sikerült egyértelmûen meghatározni, hogy melyik elv a hatásosabb, ezt fõleg embere válogatja, még csak egy-egy kultúrára vagy népcsoportra sem lehet azt mondani, hogy náluk ez vagy az a mûködõképesebb.
Példa: van, aki arra, hogy a másikat látványosan megbüntetik csak megvonja a vállát, és azt mondja, hogy "majd én ügyesebb leszek, engem nem kapnak el". Nála nem érsz el semmit a példa statuálással. Viszont ha mégis elkapják, és egyszer bekerül egy nevelõ-javító jellegû intézménybe, akkor szabadulása után még hasznos tagja lehet a társadalomnak, míg egy büntetõ intézményben csak ügyesebb bûnözõt nevelnének belõle, aki szabadulása után ott folytatja, ahol elõzõleg abbahagyta. De ugyanezt fordítva is le lehet írni, ezt már rád bízom 😊
A mazochizmus nem csak szexuális játékokról szólhat.
Régen a pellengér nem volt hülyeség... Tanító jellege is volt.
kommentek többsége kb. arról szólt hogy milyen büdös kurva anya az ilyen, ugyanígy kéne õt is megbüntetni, halálra kínozni, meg volt egy olyan is hogy beküldeni 100 kancigány közé a börtönben és elordítani hogy szabad a csók (ezen még mosolyogam is)
most akkor:
- a nõ rossz volt? (bizonyosan igen, megölt egy gyermeket, és sok szenvedést okozott a családnak. nem lehetett komplett agyilag ha ilyen tettet hajtott végre, valószínüleg józan ítélõképessége is cserbenhagyta, de kitudja mik voltak az indokai, és mit gondolt, milyen érzések kavarogtak benne abban a bizonyos pillanatban)
- az igazságszolgáltatás ezen formái jók lennének? alapból ugye ezek is gonosz és kegyetlen dolgok, na de ha rossz emberrel tesszük akkor sok ember szerint már igazságszolgáltatás.
hát nemtudom, engem mégjobban megerõsít ez a véleményemmel kapcsolatban.
#105024: teljesen egyetértek ezzel is.
Plusz ha a törekvését sikerre viszi vagy a történelem/tudomány õt igazolja, akkor ki lehet kiáltani reformernek, ha mégsem, akkor áldozatnak (a szimpatizánsai szemében), elmebetegnek (a társadalom szemében).
A reformáció pl. így jött létre az egyházban - nem sokkal elõttük hasonló elveket hirdetõket még megégettek mint eretnekeket vagy beolvasztották mint koldulórendet, akkor pedig hagyták, hogy különváljanak. A társadalmak ugyanezt játsszák nagyban.
Nem olyan egyszerû ám meghatározni, hogy mit is jelent az elmebeteg.
Erre próbáltam rámutatni, és arra, hogy nem egyszerû eldönteni, hogy egy viselkedés kulturális, tanult, ösztönös, és hogy egészségesnek tartott-e egy többség szemében.
Természetesen elsõsorban mindenki a saját kultúrájából tekint a világra, és a saját elveit tartja legbelül elfogadhatónak, értelmesnek, de 7 milliárdból bármekkora egységes csoport is elenyészõ.
ezért nemlehet szerintem csak jogi/erkölcsi szempontból megvizsgálni ezt.
nincs olyan hogy jó/rossz
bezárnak 10 embert egy szigetre, mindenki kap 1 pisztolyt, az utcsó 3 túlélõ ember mehet haza (akkor vége a játéknak). akkor most õk gonoszak, mert túl akarják élni a másik kárára, úgy hogy ölnek, vagy meg kell tenniük, ez a helyes hogy mindent megtesznek a túlélésükért? végülis, mindenkinek ugyan annyi esélye van, max így jártak én élni akarok élni fogok!
nagyon nehéz szerintem a megszokott környezettõl eltérõ helyzetekben definiálni hogy mi a helyes, mi a rossz. *<1>1>
nem eszem húst, mert miattam ne haljon meg egy állat se (de állatvédõ nem vagyok) akkor most jó lennék? vagy aki húst eszik, disznót vág, vadászik mint több ezer éve, az a gonosz? minden csak viszonyítás kérdése.
dehát csak azért teszi hogy fennmaradjon, túléljen, fajfenntartson.
háborúban öl hõs, mert megengedte neki az a hatalom. lock társadalmi szerzõdése más kezében van.
aki nõt erõszakol meg, abban is csak ez a fennmaradós ösztön él, nemde?
félre ne értsétek: *<1>1> jogok-erkölcs miatt mûködik jól a társadalmunk (hogy kordában tartsuk állatias ösztöneinket, és ne öljenek-erõszakoljanak meg embereket fényes nappal a szemünk láttára)
de csak azért mert számunkra ez a megszokott. háborúban hõs aki gyilkol pl...
aki elmebeteg, az alkalmatlan arra hogy a társadalom egyenjogú tagja legyen (legalábbis segítség nélkül), de attól még nem gonosz, nem is jó. csak nem illik a képbe.
ez az én véleményem a kérdésrõl (még a többi válaszra reagálva)
Stockholm-szindrómát, ahol a kulturálisan elítélt negatív szereplõ irányában érez valaki pozitív dolgokat.
Társadalmakra ezt sem lehet kivetíteni, egyes esetekben elõfordul, de legyünk annyira józanok, hogy meg tudjuk ítélni a negatív szereplõt, még ha az áldozat az átélt események hatására nem is képes erre.
Aztán ahogy növöget, idõvel megtanulhatja, hogy nem csak õ létezik a világ közepeként és vannak fontosabb dolgok is a világban, mint saját maga. Megtanulhatja, hogy nem jó másoknak fájdalamat okozni, hiszen neki sem jó és nem lehet MINDEN áron nyerni, elõnyökhöz jutni, másoktól elvenni, amire épp kedvünk szottyan stb.-stb. Megtanulja az önfeláldozást, a képességet arra, hogy félreálljon, hogy a saját jól felfogott érdeke ELLENÉBEN cselekedjen, ha így "helyes". Empatikus képességei fejlõdhetnek és képessé válik arra, hogy felfogja mások szenvedését és úgy érezze segítenie kell rajtuk stb.
DE ezek mind tanult (berögzült) viselkedésformák. Nyilván van rá bennünk valamiféle hajlam születésünkkor, de nagyját tanuljuk.
Az farasoknak pl. 1xû, ha egy harcban a vesztes fél behúzza a farkát, felkínálja a torkát stb. és elismeri a gyõztest, az elengedi élve, nem képes megölni a másikat, holott már csak egyetlen mozdulat és örökre megszabadulna a riválisától, mert annak a viselkedése automatikusan ezt váltja ki belõle, így az agressziója feloldódik azonnal. Ezek ösztönök. TALÁN bennünk is vannak efféle hajlamok, de az évmilliók során az ösztöneink helyett a tudatunk került elõtérbe.
Mi tudatosan kell, hogy akarjuk a "jót" és a "helyest", mivel az öszöneink már halkak és tompák.
...és nagyon hamar el lehet jutni addig a kérdésig, hogy vajon a kultúrában elfogadott (és pozitívvá vált )viselkedés az csupán egy véleményformáló csoport hatása-e, vagy univerzális?
Még azt sem tudjuk, hogy a kultúra milyen szinten nyomja el az ösztönöket...
A kérdésre: Andy Warhol mondta, hogy "A jövõben mindenki híres lesz 15 percre." - ennek a figurának ez jutott.
Mihelyst õt erõszakolja, kínozza meg valaki, abban a pillanatban tudni fogja hogy az rossz.
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
szerintem a "gonoszság" csak a "jóság" hiánya.
(de ezek is mit jelentenek, ugye, az állatvilágban is ezt ösztönnek vagy áldozatvállalásnak nevezzük talán? de ottis ugye az utódok biztosítása a cél mindkét esetben)
ha valaki állatot kínoz vagy mondjuk nõt erõszakol meg és az okoz neki örömet, akkor valszeg nem azért teszi, mert tudja hogy rossz, hanem mert nemtudja/nem érti hogy miért nemlehet, ideig-óráig "tûri" ezeket a számára értetlen társadalom által húzott vonalakat, aztán egyszercsak átlépi õket.
(mint valami kutya aki mindig meg akarja hágni a lábad, hiába te rugdosod elfele, nem érti hogy miért nem lehet)
szóval szerintem a józan ítélõképesség elvesztése