127612
  • HTS s3rg1nh00
    mert elöregedő társadalomban élünk
  • Lacee86
    Miért lesznek többen a nyugdíjasok, amikor folyamatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár?
  • Dzsini
    Az lehet, hogy neked nincs bajod vele, de amit befizetsz, abból a mostani nyugdíjak egy részét fizetik. Amikor majd te kerülsz nyugdíjközelbe, és esetleg nincs saját félretett pénzed, akkor reménykedhetsz, hogy akkor számodra, mint a lakosság többségének a kisebb csoport (az akkor dolgozók) elég járulékot befizetnek.

Te most mondjuk nettó 250 ezerből fizetsz 25 ezret nyugdíjjárulékra. Ez kb. 1/3 ember nyugdíja, tehát belőled 3 kell, hogy eltartson egy nyugdíjast. És ma még a dolgozók vannak többen. 30 év múlva a nyugdíjasok lesznek többen.

A többi sima szorzás-osztás.
  • Lacee86
    Nem akarok bevezetni másik rendszert. Nekem semmi bajom az állami nyugdíjjárulék fizetésével, de ilyeneket ne mondjunk már, h elavult rendszer meg mittomén. Senki nem úgy vág neki az életnek, h á úgy se élem meg, és akkor majd miből él vki?
  • Dzsini
    Olvass utána egy kicsit közgazdasági irányból, érdemes.
  • kamionosjoe
    kevesebb, mint 1 év van a választásokig, le lehet váltani a mostani vezetőket és bevezetni egy másmilyen rendszert, hajrá
  • Lacee86
    MI az hogy elavult rendszer? 10%-át levonják a fizetésemnek minden egyes hónapban nyugdíjjárulék gyanánt...
  • Fbn Lx
    engem vajmi kevéssé foglalkoztat, hogy hány évesen leszek nyugdíjas, vagy, hogy leszek-e egyáltalán.
    szerintem ez a nyugdíj-dolog már kezd elavult rendszerré válni, hamarosan kivonják a forgalomból amúgy is
  • chhaya #110852
    Nyilván sok minden tényezőtől függ... Szereted-e a munkádat, mennyit fizet, napi hány órát kell dolgoznod, mennyire megerőltető. Sulival ugyanez, mennyit kell tanulni és hajtani a jó jegyért, szívatnak-e, ad-e hasznos tudást, stb stb. Nagyon összetett.

Amúgy most a dolgozás mellett teszem le a voksom. Hatalmas pozitívum, hogy végre van saját fizetésem, amivel azt kezdek, ami jól esik (már amennyi megmarad belőle a rezsi után persze). Munka után realtíve "szabad" vagyok, nem kötelező otthon még a jó minősítésért nekiállni a tanulásnak, mert nem kell sem túlóráznom, sem hazavinnem a melót. Egyetlen negatívuma, ami tekintetben az egyetemet sokkal jobban szerettem, hogy sosem volt annyi szabadidőm, mint akkor. A vizsgaidőszakot leszámítva persze... Munka után kb. este érek haza, nagyon kevés idő marad bármire, nincs nyári szünet, és kötött időben kell bejárni... Szóval néha úgy érzem, hogy nincs időm élni. De tanulás mellett meg pénzem nem lenne rá, szóval nem tartanék előrébb. Dolgozni jobb.

Munka mellett tanulni viszont halálosan fárasztó, alig várom, hogy befejezzem...
  • Lacee86
    Nana, nem tudhatod te azt. xDDDD
  • daeemoon
    Dolgozni. 20-22

Személy szerint, akartam menni egyetemre/fősulira, csak píz nem lett volna... Majd az elkövetkezendő években, munka mellett. Technikusit szereztem anno, ennek köszönhetem, hogy eddig viszonylag jól fizető félirodista állásokat szereztem.

A munka mellesleg csak azért jobb, mint tanulni számomra, mert a hobbikat, utazgatásokat, és ilyeneket nem lehet a tanulásból finanszírozni. Max ha 70 ezres az ösztöndíj. :D De akkor meg szülők nyakán lógás megy.
  • [HUN]FaTaL
    A nickjéről nem is beszélve :D
  • [HUN]FaTaL
    Meglepődnék, ha 58 éves nőként az sg-n ebbe a topicba írkálna, ráadásul házigazdaként. :D
  • Pluskast
    Ez helyzet függő. Ha szereted a munkádat és leköt meg érdekes akkor nyilván tanulni rosszabb. Kicsit ilyen az is, hogy mikortól ideális dolgozni. Én gyakorlatilag 24 éves voltam mikor elkezdtem teljes munka időben melózni, miután elvégeztem az egyetemet. Nekem szerencsém volt, mivel a szüleim képesek voltak az egyetem alatt finanszírozni a költségeimet. Sajnos vannak akik nem ilyen szerencsések nekik nyilván hamarabb kellett elkezdeniük. De szerintem a 24-26 lenne a legjobb.
  • SötétBarom
    Tanulást szerintem csak az írja, aki még nem keresett soha jól.. :D
  • lord nihilus
    Tanulni.

24-26.
  • hugopareiros
    szerintem dolgozni, és 24-26
  • QuippeR
    megszólítva érzem magam, mert az életben nem dolgoztam a diploma megszerzése előtt, és éppen a munkaidőmben gépezgetek.

szóval ha nem vagyok hasznos, akkor minek fizetnek? sokszor nem a dolgozó hibája, ha nincs munka, hanem a cégé. és a cég ezzel néha még tisztában is van.

egyébként meg ez a "nem csinálsz semmit az irodában és felmarkolod a sok pénzt" felvetés még igaz is lehet, de akkor is annak a kritikája, aki kimondja. mert nem ő kapja a nagy fizetést kevés munkáért, hanem más. azért sokan vagyunk, akik nem mindenféle ismeretség okán szerzünk jól fizető irodai állást, szóval valamit csak jobban csinálunk azoknál, akik megszakadnak minimálbérért. különben ők csinálnák a mi munkánkat sokkal olcsóbban. ismertem autószerelőből lett informatikust is, szóval nincsen kasztrendszer, meg semmi egyéb korlátozó tényező, ha valaki nagyon akarja, tehet is érte, hogy jó állása legyen. de persze olyan példát is tudok, amikor nagy hanggal nekiindul a dolgozó egy főiskolai képzésnek, hogy most megmutatja a hülye irodistáknak, aztán meg a felsőoktatást vagy egyszerűen csak a sorsot szidja, amiért nem akar sikerülni az első félév.
  • Evoluti0N
    Dolgozni. Szeretem a munkám, pénzt is kapok érte, az iskolát ki nem álltam. Sok volt a köcsög, meg sok szart kellett tanulni, ami nem érdekelt.
    A második kérdés meg hülyeség. Mi az, hogy optimális? Amikor elvégzed a sulit, akkor utána minél előbb optimális, azonban ez a sulitól is függ. Egy orvos nyilván nem fog 18 évesen munkába állni, ahogy egy általános iskolát végzett ember se nem fog várni 28 éves koráig (ha csak kényszerből nem).
  • Dzsini
    Jelenkori helyzetről van szó, nem tudhatod, hogy Lacee nem 58 éves nő :)
  • [HUN]FaTaL
    Jó vicc. Addigra rég összedől a nyugdíjrendszer, 90 év lesz a nyugdíjkorhatár, 60 év munkaviszonnyal.
  • QuippeR
    ahogy zsoltioregon is írja, szerintem ne nagyon számolj vele, hogy lesz nyugdíjad, hacsak nem változnak a demográfiai folyamatok gyökeresen a következő húsz évben.
  • zsoltioregon
    Mire mi 30-hoz közeliek nyugdíj közelébe kerülünk, akkor vagy már összeomlott a rendszer, vagy 70+ év lesz a nyugdíjkorhatár, vagy annyit kapsz, hogy a gyógyszerre nem lesz elég, vagy csak annyid lesz amit magánba félreteszel.

[AMÚGY OPTIMISTA, EZ CSAK A LÁTSZAT]
  • Dzsini
    Életkor VAGY munkaviszony - ha 18 éves korodtól állandó munkaviszonyod van (és nő vagy), akkor 58 évesen mehetsz :)
  • Lacee86
    Én elsősorban a majdani nyugdíj miatt tartanám fontosnak, mivel elméletileg kell 40 év munkaviszony, ami -25 éves kortól melóval- még folyamatos munkaviszony mellett is 65 évesen jön össze...
  • zsoltioregon
    Anyám óvónőként ment nyugdíjba neki valamennyit beszámoltak a fősuliból, mint munkaviszonyt. Igaz ő gyakorló óvodában kergette a kis geciládákat, nem csak padban ülésről szolt a történet.
  • SzirmosSzisza
    Beszámítani be lehetne, de a munkáltatókat nagyon nem érdekelné, ők nem számítanák szakmai tapasztalatnak.
  • zsoltioregon
    A munkáltató (aki min 3 RELEVÁNS munkatapasztalatot követel) az életrajban az első munkahely között pl a Gödöllői Egyetemet találná.
    Kb az lenne a véleménye: "Majd értesítjük"
    bazze. Mérnöknek tanultam. Politológiát, jogi ismereteket, ergonómiát, tárgyalástechnikát meg sok szar -kötelezően választanadó 1-2 kredites szert- szart tanítottak nekem. A jogot 3-ra a többit 4-5-re teljesítettem. Hupilila fasz köze sincs a rel- muntapasztalathoz, hogy én megjegyeztem a sok szart.
    Munkahelyen: tudod, amit kérnek, ha nem tudod: szia...
    iskolában: ne puskázd le a 30 éve elavult tananyagot...
  • immovable
    Amint látszik te még az általánost nyomod, mert, hogy be nem fejezted még az tuti.
  • Dzsini
    A technikum és a szakképzés alatti gyakorlat most is beleszámít, nagynéném most megy úgy nyugdíjba, hogy ezekkel együtt megvan a 40 év munkaviszonya.

Egyetem ilyen szempontból érdekesebb kérdés, hiszen nem feltétlenül "szak" képzést ad.
  • Lacee86
    Egyébként nekem mindig olyanon járt az agyam, és nemtom másnak mi a véleménye erről, de én pl. jogosnak találnám a felsőoktatásban eltöltött időszakból legalább a hivatalos alapképzés időtartamát (persze csak sikeres elvégzés, és egy adott eredmény felett) az aktív munkaévekbe beleszámolni. Magyarul aki sikeresen, megfelelő eredménnyel elvégez egy Bsc szakot, 3,5 év munkaviszonnyal indulna. Másnak mi a véleménye erről?
  • Fbn Lx
    :D befostam
  • Gordon Blue
    nem kell kötelező iskola!!
    lehet menni dolgozni is!!
  • zsoltioregon
    Dolgozni jobb.
    18-tól már kéne. Iskola pedig esti vagy levelező tagozaton.
  • Gordon Blue
    vagy normálisan tanulni kell, vagy elmenni dolgozni.
    én tanultam de csak időpocséklásnak érzem az egészet, 4 vagy 8 évet elpazarolnak az emberek, annyi idő alatt sok mindent lehetne csinálni.
    18 éves kortól el kell menni dolgozni, nem kell szégyellni a gyári munkát, azt kell szégyellni hogy beülsz az irodába és egész nap gépezel, semmit nem csinálsz, magyarul nem vagy hasznos, egy semmirekellő vagy!
    Na meg valaki fizet is érte hogy tanuljon, na az vicc, 4 milliót keresne ha elmenne dolgozni valaki normálisan az egyetemi évei alatt.
    csak az tanuljon akinek olyanok a tanulmányi eredményei, hogy kiérdemli az állami finanszírozást, a többiek meg ne panaszkodjanak hanem menjenek el dokkmunkásnak.
    ha bevezethetném a diktatúrát, itt nem lenen lazulás, befejezik a nyolc általánost a diákok, tudnak olvasni, írni mehetnek dokkmunkásnak minimárbérért, tanulják meg mi a munka!!!!!
    vagy mehetnek 3,5 felett gimnáziumba!!!!
    nincs mentség, dolgozni kell, ha nem dolgozol mész a börtönbe!!!
    vagy szüledid kifizetik a bírságot.
    semmittevésel töltik itt a diákok az iskolát sok cigány meg csóró csak szórakozni meg melegedni jár be takarodjanak dolgozni!
    nem érdekel, itt dolgozni kell 12 éves kortól!
    vagy tanulni!
  • Fbn Lx
    gondolom az a jobb, amelyikből sikerül olyat választani, ami érdekel
    ha iskolában akkor tanulni, ha munkában akkor dolgozni. az viszont csak akkor jó, ha megfizetik.
    én nehezen tudom elképzelni, hogy bármelyik is kifejezetten, egyértelműen pozitív élményt adjon az embernek. de talán emberfüggő, valaki jobban kielégít e két dolog, másokat meg kevésbé.
    a legtöbbeknek szerintem inkább olyan szinten szükséges, hogy kellemetlenül érzi magát és haszontalannak, ha nem csinálja, ezért kvázi boldog lesz tőle, ez társadalmi programozás

szerintem érettségtől függő, valaki még 27-28 évesen is az a fajta, akinek inkább a tanulás fekszik, valaki meg már 18 évesen leszarja és csak melózna
  • kamionosjoe
    Dolgozni.

Teljes munkaidőben 20-22, de részmunkaidőben már 14 éves korától vagy előtte is jó ha elkezdi, ez egyéni képességektől függ.
  • Lacee86
    És aki mindezt napfényben tette, az a Sunflower?
  • pxxl
    akkor aki átélte a flow élményt, az flower?
  • tigeroo
    flow élmény