127612
  • Prézli
    Nyugdíj témához

Anno gimnáziumban volt ilyenekre időm, és mentünk páran ilyen EYP szarokra, ami kb az Eus parlament működését szimulálja, elég korrekt a dolog, de sosem voltak komolyabb politikai ambícióim szval csak nyelvtanulás miatt mentünk, whatever, amikor Grenoble-ban voltunk jött az AXA-nak valami fejese, aki közel két órában ismertette az AXA művészetek és tehetséggondozás iránti elkötelezettségét, namost ez annyira felpaprikázta a nyugdíjproblémákért felelős delegációt, hogy mikor kérdezni lehetett kb húszan nekiestek az ürgének, aki végül bepipult és közölte, hogy mikor az egész nyugdíj dolog megfogalmazódott mint társadalmi jóléti eszköz, az emberek egész nagy százaléka korban el sem érte magát a nyugdíjkorhatárt. Ehhez képest a jelenlegi tendenciák szerint a korhatár csökken, átlagéletkor nő, és ebből következően a társadalom öregszik, ergo egy fenntarthatatlan helyzet felé haladunk (egy tanulmány szerint 2050ig folyamatosan lassuló ütemben öregszik az Eus társadalom, majd stagnál, nem kell hót komolyan venni)

(Itt persze egy magánnyugdíjpénztár egy adott emberének álláspontja áll, csak érdekességképpen írtam)
  • asysoft
    Amíg nem jönnek a ZH-k, illetve nincs vizsgaidőszak, addig lehet, hogy van az embernek szabadideje (bár ha csak melózna, akkor sem lenne kevesebb), de aztán örül, ha aludni tud. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom:)
  • Fbn Lx
    ez olyan kellemetlenül hangzott
  • Zoli007
    Nem értem, mi a gond. Előadások helyett melóba jár. Van lóvé is, meg szabadidő is.
  • asysoft
    "2.6% 2 Tanulás mellett munka."
    Valaki félrenyomott?
  • clio1616v
    elképzelhető, ha nem fedezi az egészségbiztosításod a gyógyításodat
  • szurop
    23 éves vagyok, havi 150-et kapok kézbe, de igencsak visszasírom az iskolapadot.
  • Lacee86
    Sőt, valahol 4 év a Bsc. :)
  • Lacee86
    Én is ezt kérdem magamtól... Életem legrosszabb döntése volt oda menni. De ezt már sztem legalább 10x elmondtam csak ebben a fórumban. :)
  • David2
    5 év, de minek :D
  • [HUN]FaTaL
    2006 óta BSC/MSC képzés folyik, 3 (esetenként 3,5) + 2 év.
  • Lacee86
    Nekem is 5 év volt az egyetem, építészmérnök képzés...
  • [HUN]FaTaL
    Semmire, csak idegesítenek a trollok :D
  • David2
    azt hiszem ideje lesz feltalálni az időgépet :D
  • Dzsini
    Igen, ezt írtam már legelőször is, hogy a befizetett nyugdíjjárulékok már ma is csak egy részét teszik ki a kifizetett nyugdíjnak, tehát az állam más forrásokból (pl. kölcsönökből) egészíti ezt ki. Viszont ez azt jelenti, hogy ezt a kifizetést máshonnan kell elvonni (például egészségügyből, kultúrából, oktatásból, a költségvetés egyéb elemeiből), vagy később kamatostul vissza kell fizetni a kölcsönadónak.

Tényleg nem árt egy picit tisztában lenni az államgazdaságtan és a közgazdaságtan alapjaival.
  • Calver
    [nem röhög]
    (amúgy tényleg nem annak szántam)

de ha már itt tartunk, én inkább ettől félek
  • tigeroo
    mire vered magad?

amúgy tudhatnád hogy clioról van szó és úgyis eltrollkodja :D
  • [HUN]FaTaL
    De mit gondolsz mihez kellett ellopni a magánnyugdíjakat?
  • [HUN]FaTaL
    Akkor meg mi a fasznak írsz a topicba? Te tényleg ennyire IQ 0 vagy, hogy nem tudsz értelmezni egy kérdést?

Szerintem itt a többséget nem érdekli sem az iPhoneod, sem a béred sem semmi, amit ideböfögösz :D
  • Fbn Lx
    oké, de ennyi erővel én is kapok valamennyit a fizetésedből.
    köszi clio
  • [HUN]FaTaL
    Persze, hogy nem azt jelenti különben már összedőlt volna a nyugdíjrendszer... Még nem, majd csak fog.
  • Fbn Lx
    : D
  • clio1616v
    ezek társadalombiztosítási járulékok - tehát amiért én dolgozok, és értéket teremtek a munkámmal, abból a kb. 340 ezerből azért lehet szétosztani havonta mindenfele

az, hogy a nyugdíj járulék ebből milyen arányú nem azt jelenti, hogy a nyugdíjasok csak azt az 56 ezer forintot kapják meg
  • clio1616v
    ne haragudj, de nem érdekel
  • Dzsini
    És ennek mi köze bármihez?
  • clio1616v
    a májusi bérem mérlege úgy néz ki, hogy

189 617-Ft-ot vontak le tőlem munkavállalói járulékként
    emellett
    156 641 Ft-ot fizetett ki a cég utánam munkáltatói járulékként
  • [HUN]FaTaL
    De MA hol van ilyen képzés? Mert nem az volt a kérdés, hogy hány évesen kezdtél dolgozni és milyen képzés után..
  • Dzsini
    Egy átlag feletti fizetéssel egy bőven átlag alatti nyugellátást biztosítasz.

Ha a pár hozzászólással későbbi forrást elolvastad volna tudnád, hogy az átlag ellátás idén márciusban 107,1 ezer forint. Tehát ma belőled 2 kellene egy átlagos nyugellátásban részesülő ellátásához.
  • clio1616v
    Budapesti műszaki egyetem VEK 5 éves képzés
  • clio1616v
    én 56 000,- nyugdíj járulékot fizetek, az már valakinek a nyugdíja
  • [HUN]FaTaL
    Milyen 5 éves egyetem? :D

3+2 év (a jogit és az orvosit nem számítva)
  • clio1616v
    Tanulni és dolgozni is szeretek.

A kettőnek együtt van értelme.

2004-től dolgozok és optimális volt a munkába állásom. 24 évesen van értelme elkezdeni dolgozni, így már addigra el tudod végezni az 5 éves egyetemet.
  • David2
    ne röhögj, mert 30 év múlva 2 kifliért a te fejedbe is beleállítják majd a baltát
  • Calver
  • David2
    az teljesen mind1, h mennyi pénz van a bankokban, ha 1 millió dolgozóra jut 7 millió eltartott, az a társadalom egyszerűen összeomlik.
  • Dzsini
    Csak sikerült összekeverni :) köszönöm, természetesen bruttó.
  • kamionosjoe
    brutto 250ezerből* inkább
  • HTS s3rg1nh00
    egyébként pont azért találták ki a magánnyugdíjpénztárat,hogy ha az állami kevés/bedől,akkor is legyen az embereknek miből élni,csak ugye azokkal a pénzekkel tudjuk mi történt...
  • Dzsini
    Jaja - egyre kevesebb gyerek (kevesebb, mint 2 családonként), egyre magasabb várható élettartam, plusz egyre később állnak munkába az emberek (egyetem, stb...) = egyre kevesebb aktív kereső, és egyre több ellátott. A mostani nyugdíjrendszer változtatás nélkül fenntarthatatlan.
  • Dzsini
    Mert a várható élettartam is növekszik.

Sőt, már most több nyugdíjas van, mint dolgozó: márciusban 2,863 millió (ebből 2,2 millió öregségi) nyugdíjas, és 2,67 millió a foglalkoztatottak száma. forrás