127612
  • Lacee86
    Persze, ezt tudom én is. Az összes nagy kiterjedésű ország ilyen: Oroszország jókora része sarkvidéki éghajlat, USA jókora része sivatag és magashegység, Brazília jókora része esőerdő, Ausztrália legnagyobb része szintén sivatag.
  • Lacee86
    Hm, ez a karika biztos igaz? Ok, h India+Kína 2,5 milliárd önmagában, na de a maradék kétlem, h kitesz még 1 milliárdot.
  • Molnibalage
    Nem. A szárazföldek 3/4-e teljesen lakatlan. Irgalmatlan nagy sivatagok, magashegységek és a sarkvidéki területek.

Nemrég volt egy látványos ábra, ami azt mutatta, hogy a két körön belül és a Föld népességének a fele.

http://gurulohordo.blog.hu/2013/05/17/a_titokzatos_energia-korok

Kína kapcsán megdöbbentő a lakosság eloszlása. Az ország fele kvázi lakatlan. Az USA, Afrika és Oroszország nagy része is ilyen.

• Dzsini
    Viszont nagyon sokan laknak vízparton, tehát jöhetnek a szökőárak, ha valahol csobban egy nagyobb kavics :)
  • Lacee86
    Ami nem nehéz, tekintve, h több mint 2/3-a óceán. :D
  • Dzsini
    Most volt nemrég egy az oroszoknál, az lesz. Ha nagyobb, akkor még inkább :)

(még mindig a Föld felületének bő háromnegyede tökéletesen lakatlan)
  • pxxl
    reset
  • Lacee86
    Jah, de aztán mi lesz, ha jön egy nagy, ami nem ég el, míg földet ér. :D
  • pxxl
    hullanak is naponta több 100/1000 csak kevés éri el a felszínt :P
  • Lacee86
    Igen, és meteoritok is hullhatnak az égből. :)
  • Dzsini
    És a villámcsapásokról nem is beszéltünk :)
  • Lacee86
    Hát jah. Ennyi erővel sehova se lehetne építkezni, mert bárhol lehet földrengés is, ahol még nem volt, meg tornádó is.
  • Molnibalage
    Bocs, de ez nagyon idióta példa volt...

A folyó folyásiránya és ártere igen jól meghatározató főleg, hogy szabályozva van.

A tornádó keletkezése viszont statisztikus dolog. Vannak olyan helyek, ahol gyakori, de van olyan is, ahol igen ritka, de lehet. Ha az összes olyan környéken tiltanád az építkezést, ahol volt tornádó 30 km-es körzetben, akkor a fél USA lakatlan lenne egy olyan veszély miatt, aminek statisztikailag az esélyre rendkívül alacsony. (Persze van olyan tornádó, ami messze tovább él, mint 30 km...) Egy árvíz esetén viszont tökéletesen determinisztikus, hogy X méter szint esetén merre folyik a víz és hol van ártér. Az vízmagasságról is több száz éves feljegyzések vannak...
  • [HUN]FaTaL
    Nem is nyivákolnak miatta hetekig a tv-ben, hanem építenek újat.

Nem véletlen építenek nagyrészt könnyűszerkezetes házakat.
  • SzirmosSzisza
    Amerikában miért építkeznek olyan területre amit minden évben ledönt a tornádó?
  • pxxl
    A folyót mondtam, főleg a Tiszát.
    Van egy kacskaringós folyó, levágnak belőle egy csomó kanyart, kihúzzák egyenesre, gyorsabb lesz a folyása, és egy nagyobb kanyarban kiönt, ha sok az eső. Ehhez nem kell diploma, hogy ezt előre lássa valaki. A sok hülye meg oda építi a házát a kanyarba. Nagyon egyszerűen, de kb. ez volt/van. Ezt mondom, hogy miért kell oda építkezni?
  • Molnibalage
    Ebből legfeljebb a fele igaz, ahogy uwu is írta. A természet basztatása miatt van ma áramod és neted...
  • uwu420
    Egyébként nem tehetjük meg hogy nem alakítjuk át a környezetünket.
    A ma megszokott életed, sőt, az emberi civilizáció se létezhetne enélkül.
  • uwu420
    De tényleg hülyeség véleményt formálni amíg fingod nincs miről van szó.
    Olyan mintha elmondanám a véleményem milyen anyáddal az ágyban, úgy hogy azt se tudom ki az.
  • pxxl
  • Narxis
    Szerintem meg akaszd már fel magad.
  • uwu420
    az előző igazából neked is szól.
  • uwu420
    Szerintem inkább ne legyen véleményed, ez egy bonyolult dolog.
    A vízépítés egy komoly műszaki terület, nem gonoszságból szabályoznak folyókat, és nem hülyeségből építik olyanra a gátakat amilyenek.
    A környezetet nehéz dolog átépíteni, de szükséges, elég ha ennyit tudsz, és még egyszer kérlek ne legyen véleményed olyan dologról amiről halvány lila gőzöd sincs!
  • Dzsini
    Amikor a folyó normál szintjét is gátazni kell, akkor már elég fura helyzetek fordulnak elő. A kiegyenesített folyók átlagos szintje (és onnan a kilengés) pedig folyamatosan emelkedik, mert a hordalékot az aljára rakja le (plusz a városok területén egyre keskenyebb helyre szorítják a növekvő vízmennyiséget), nem a kanyarok külső peremére és az ártérbe, mint egy kanyargós folyónál, ahol pár évtizedenként változik a folyó medre - többször előfordult Duna menti településekkel a 18-19. században, hogy egyik évről a másikra a Duna túlpartjára kerültek. Kotorni pedig csak egy bizonyos szintig lehet.

A Pó mentén (amit ugyanakkor, ugyanannak a személynek a tervei alapján kezdték szabályozni, mint a Tiszát) már vannak olyan városok, ahol a folyó az átlagos városszint fölött pár méterrel folyik, gátak között. Ezt akkor még nem látták, nem számolták ki, hogy mi lesz ~100 év eredménye.
    A Tiszánál az az eredmény, hogy az Alföldet már jó ideje öntözni/csatornázni kell, sivatagosodik, viszont ez alatt az idő alatt Ukrajnával együtt Európa legjobb, legnagyobb búzatermő vidéke volt - és erre volt szüksége akkoriban az országnak. Valamit valamiért, viszont lehet, hogy ma már nem a gátak végtelen emelése a jó, hosszútávú megoldás, hanem vissza kellene engedni a folyókat a régi útjukra - kérdés, hogy mennyire fontos a hajózhatóság, kiváltható-e az áruszállítás vasúttal, repülővel.
  • Narxis
    Akkor meg rendes gátakat is kellett volna építeni.
  • Dzsini
    Azért 150 év búzaellátását lehet köszönni annak, hogy a Tiszával ilyeneket csináltak, a teljes Alföld konkrétan ártérnek számít, mocsárra pedig nehéz építkezni :)
  • pxxl
    eleve nem kellene basztatni a folyót, meg ártérre építkezni...
  • ManoNegra
    Vagy inkább ez.
  • ManoNegra
    Persze, mert kiönt a szennyvízcsatorna, amit odatelepítettek az ártérre való építkezéskor. Enélkül nem lenne járványveszély. Ajánlott olvasnivaló
  • Broafka
    hú bakker, és pont erről van szó az ATV-n, hogy mennyi minden vegyi anyag kerül be egy ilyen áradáskor a vízbe, és milyen járványveszély meg ilyenek...
  • Broafka
    nem mondtam, hogy az teljesen napon érlelt... valszeg sose látott napot. De azok legalább nem tartalmaznak mondjuk ólomvegyületeket, vagy éppen olyan mosogatószereket vagy ionvegyületeket amik felhalmozódnak a növényben, és te megeszed, és nem azonnal, hanem szép lassan mondjuk 10 év alatt mar szét belülről. Amúgy azt nem értem, hogyha ennyire biztosak vagytok, akkor miért nem hoztok pár gallon vizet a dunából amivel öntözöd a növényeidet? Csak egyet kérek, mondd meg melyik piacon (próbálod) eladni őket, mert arra akkor nem megyek
  • Unreal1942
    Ha ott élek egyértelműen mentem volna. Több száz km távolságból ezt megoldani elég macerás és költséges is.
  • Lacee86
    Hát ki tudja, lehet, h a szupermarketekben kapható teljesen egyformán kinéző, paradicsom formájú íztelen klónozott vmiktől nagyobb bajod lesz...
  • Broafka
    eddig csak ti...
    jó, rendben, nem hal ki a növényzet, de felszaporodnak benne a különböző kemikáliák, és ha egy paradicsomra nyomod rá, és utána azt te megeszed, akkor bajod lesz belőle. A margitszigeten meg nem esszük meg a fákat
  • Lacee86
  • Molnibalage
    Szerintem ezt a marhaságot ne terjezd, mert csak picit röhögnek körbe...
  • Molnibalage
    Szigetszentmiklóson lakom és semmi ilyesmi nem volt. N+1 ember csónakázott és kajakozott a szennyvíztisztító megléte előtt is. Sokan még fürödtek is benne.
  • mrzed001
    Momentán azért fizet mindenki kb 2x akkora csatornadíjat, mint vízdíjat Bp-en, mert ki kell fizetnünk a folyamatos bírságot a szennyvíz tisztítatlanul Dunába engedése miatt. Ezért is épült a csepeli szennyvíztisztító.

Remélem senki sem gondolta, hogy a szennyvíztől (ingyen?) megszabadulni kétszer annyiba kerül, mint ihatóvá tisztítani a vizet
  • SzirmosSzisza
    Budapesten igen, emiatt alatta, ha jól tudom pl tilos kajakozni és társai, mert annyira rossz a víz (bár mintha készülne valami 2. szennyvíztisztító és utána már jó lesz)
  • VRSDM
    nem is állok le veled "vitatkozni" :)
    béke.