127612
  • Sir Quno Jedi
    Igen, meg a mai kamerák is elavultak. Vannak olyan kamcsik, amik szupernagy felbonású felvételt csinálnak 360fokban körben (sőt egy félgömbpaláston) és így ha sarkokra, illetve az utcákra kitesznek egyet-egyet megfelelő helyre és eloszlással, akkor nincs előle menekvés, mert nincs holttere utcaszinten, csak a járművek, oszlopok, fák stb. Ergó 100%-ra követhető bárki, hiszen ezek egymásra is rálátnak. A szoftverek meg bármikor kényelmesen körbebarangolható felvételt rittyentenek ezekből már ma is, akár ríőltájm. Ha ezek a felvételek folyamatosan le vannak tárolva, akkor hetek múlva is rekonstruálható a mozgás odakint (vagy odabent, ha épületbe telepítik).

Sosem értettem miért spórolnak ezen és miért a sokéves technót erőltetik aranyárban (azaz értem, ez nekik csak üzlet).
  • BRAT
    Na ez az. Preventív jellege 0. Az öregező cigányok kesztyűt sem húznak, majd pont ilyen szenzor marhaságra fognak odafigyelni. A bűnözés összetétele meg pont olyan, hogy nincs szükség ilyen drága vackokra.
    A rendszerépítés után majd HD-ben nézhetnénk, ahogy 15 cigány halálra késel egy tinédzsert.

Szabálysértési bírságok behajtására használnák ezt a szart, felderítés másodlagos.
  • videobaby
    3 évig tanultam géptant, lehet előbb összeraknék akármit, vagy szétszednék, megjavítanék, mint sok hímnemű. de megértem, hogy abba kötsz bele, amiről fogalmad nincs, hogy mennyire is vagyok képben. itthon sem kell szerelőért imádkoznom, ha elromlik valami.
  • Molnibalage
    És pont erről van szó. Egy kamerával szart sem érszs. És, ha fent lenne egy olyan cucc, amiről beszélek? Szépen visszakersik, hogy merre ment a fickó. Egy komoly nyomozati szerv. ezután kb. 5 perc alatt megtalálná a lenti idiótát. Igen, vannak korlátai, de minek nincsenek..?
  • Molnibalage
    Egy néhány szám méter magasan replő cuccot sem hallani már, nemhogy efelett...
  • Molnibalage
    Szerintem akinek nincs technikai affinitása az inkább ne szóljon le olyan fejlesztéseket, amiről sok fogalma nincs a jelek szerint.

A bűnüldözés és a bűnelkövető elfogása közötti egyik legnagyobb hézag az, hogy a bűnelkövetés után a delikvens ne szívódjon fel. Namármost, ha van egy "mindentlátó szem" odafent, akkor ezt elég nehéz megcsinálni. Persze ilyen még nincs, itthon főleg nem is lesz egy ideig, de pont pár hónapja mutattak be egy olyan szenzorrendszert, ami nem túl nagy magasságból több tucat km2-t lát be és olyan szinten zoomolható a kép, hogy embert embertől el lehet különíteni. Folyamatosan rögzít és visssatekerhető a felvétel. Tehát, ha valaki beszól, hogy XY helyen bűnelkövetés, akkor visszatekerik a felvételt és a bűncselekmény után szépen megnézik, hogy a delikvens merre távozott.

Katonai alkalmazása is hasonló el mentén készült. Rajtaütések megelőzése, de ha már megtörtént, akkor ezzel még sikeresebben meg lehet oldani azt, hogy ne lépjenek olajra és ismételjék meg rosszfiúk a balhét.

A folyamatos megfigyelés és rögzízés lehetővé teszi, hogy amíg felvétel megvan, addig utólag bármi visszakershető legyen és koherens képet kapsz egy kamerától és nem több száz kamera képével kell bohóckodni. Lehet, hogy egy ilyen eszköz dollármilliókba kerül és óránként több ezer dollárért van odafent, csak éppen több száz térfigyelő kamerát és munkaórát vált ki.

@Dzsini

Azért jobb, mert a lenti renszernek számtalan eleme és rálátási korlátja van. A fenti kamerarendszerrel felszerelt UAV egyedül belátja azt, amihez több száz kamera kellhet. Persze épületbe nem lát be, ott marad a belső kamera, de azok képeihez meg nem nagyon fér hozzá egyből bűnüldöző szerv, tehát nem realtime vagy azonnak kiértékelhető.

• videobaby
    valamiből fedezni kellene annak is az árát... nagyon úgy érzem, igazad van.
  • BRAT
    London a példája a kudarcnak, hogy majd bekamerázzuk a várost, buszokat, metrót, taxit mindent, oszt' majd rend lesz. Valaki heccből is a kamera előtt csinálja...

Magyarországon úgy is arra használnák a kamerákat, hogy a felezővonalba belenyaló és tilosban parkolókat üldözzék a bírságért.

• videobaby
    igen, értem a miértjét a pozitív megítélésének. nem hiszem, hogy az, hogy folyamatosan kukkolnak a levegőből lényegesen visszaszorítaná a bűnözést, de ha igazad lenne, mindenképp támogatnám. aki rabolni, lopni, verekedni, randalírozni...stb. akart, eddig is tarthatott attól, hogy mondjuk térfigyelővel, járőrőzés folyamán, akárhogy más úton lefülelik. ennek ellenére egyre rosszabb a helyzet. azt hiszem, amíg nem lesz olyan megoldás, hogy aki ilyet csinál azonnal seggbe legyen lőve nem is lesz visszatartva attól, hogy akár fényes nappal megtámadjon bárkit, akit kiszemel.
    a másik pedig amit mondasz, hogy személyiségi jogokat sértene-e? pl. a térfigyelők sem válogatnak, mindenkit felvesznek,aki arra jár.
    azért, felőlem a főváros felett koslathat egy ilyen próba képpen, hátha tényleg használna valamit. azért nem ártana előtte felhívni az emberek figyelmét, hogy lesz. talán a tudat, hogy kukucska történik tényleg visszafogna némelyeket.
  • Dzsini
    Miért jobb, mint a megfelelően sűrű fix kamerás hálózat? Odakint sincs komoly visszatartó ereje.
    Egy nagyon időjárás-érzékeny, drágább rendszer, ami ráadásul feltűnő (hangos) is, hogy épp a közelben van (tehát pontosan lehet tudni, hogy mikor nincs) milyen pontokon lenne hatékonyabb? Térfigyelőből minden sarokra rakhatsz kettőt (több kerületben, bizonyos városrészekben már most is van), ilyenekből jó esetben mennyit üzemeltethetsz éjjel-nappal? (nem konkrét számokra vagyok kíváncsi, de azért érezhető, hogy egy ilyen eszköz egy éves üzemeltetési árából szerintem legalább pár tucat fix kamera kijön)
  • Pluskast
    Azért nem egészen hülyeség. Ha sikerülne komolyan és állandó jelleggel lefedni egy területet (mondjuk Budapestet) hatékonyabb lenne mint a Nagy - Britannia városaiban meglévő jelenlegi fix kamerás rendszer. Elég komolyan vissza lehetne szorítani a bűnözést ( a vagyon elleni bűncselekményeket mindenképpen). Viszont sok emberben nyilván ellenszenvet váltana ki, hogy gépek körözgetnek a feje felett úgy, hogy arról ő nem is tud és még ráadásul meg is figyelik folyamatosan. Biztos, hogy személyiség jogi problémákat vetne fel.
  • Dzsini
    még egy pár év hátravan, mire bevezethetik - de igen, dolgoznak rajta (aranyos, hogy a legtöbb híroldal úgy hozta le, hogy nem, nincs április elseje :) )
  • tigeroo
    az amazon már próbálkozik ilyesmivel

• SötétBarom
    Én a minap azon törtem a fejem, hogy ha lenne pár izmosabb ilyenem, kibaszott hatékonyan szállíthatnék pizzát házhoz, és letarolnám a piacot a GECIBE.
  • VRSDM
    igen.
    attól még hogy mo-n nem lesz. másnak lesz. :D
    akkor legyen nekünk is.
    hasznos amúgy.
  • Daffit
    Egyéb: Katasztrófánál; ahol a a segítség nyújt pl. keresésben, felkutatásban; határ őrzésére igen.
    Polgári megfigyelésre nem, se a közlekedés figyelésére se semmilyen a polgárok tudta nélküli adatgyűjtéshez.
    Egyéb esetekben, korlátozva, engedélyhez és határidőhöz kötve. Mint a példában a villamoshálózat megfigyelésére.
  • clio1616v
    épp most néztem meg az Elysiumot, aki bűnt követ el arra ezeket a tapadós bombákat küldeném rá vagy 4-et aztán bumm

csak takarítani kell utána azt csá
  • Dzsini
    Kicsit át kell szabni Judge Dreddesre, Seattlet pedig átnevezni Mega-City Two-ra :)
  • videobaby
    ez szép, jó, meg akkora hülyeség, mint a tátra. annyira utópia. nem a levegőből kell kukucskálni, hanem a földről kell rendet tenni. az meg eddig sem ment, ezután sem fog.
  • tigeroo
    az a baj hogy ezzel is ignorálnák a gipsy dangert (á la pacific rim )
  • Dzsini
  • tigeroo
    előbb a közbiztonságot tegyük rendbe
  • BRAT
    A kérdés érthető, de nagyon szánalmas (nem a kérdezőt akarom megsérteni), de vegyük górcső alá a pontokat:

"Például 24 órában őrizni azokat a határszakaszokat, ahonnan az illegális határátlépők érkeznek:" Mi az hogy a határsértés előtt? Valaki, vagy határsértő, vagy nem az. Akkor válik azzá, ha engedély nélkül, megfelelő vízumok, vagy úti okmányok hiányában, vagy nem engedélyezett beléptetési ponton ÁTLÉPI a határszakaszt. Amíg csak kódorognak a határ másik oldalán (pl. Romániában), addig ők nem illegális migránsok, csak nem beazonosítható külföldiek, egy külföldi országban. Kb. ez kurvára nem Magyarország problémája és mi tartsunk fent egy drága 0-24 órás rendszert, hogy a románoknak és más szomszédainknak jelentgessük a gyanús eseményeket??? NEM!

Villamoshálózat állapotának megfigyelésére. WTF?? A villamos hálózatoknak már Magyarországon is elég pontos, számítógépes zárlatfigyelési/lopásvédelmi rendszere van. Utcaszakaszra megmondják, hol van a hiba. Ahol nagy távolságot hidal át a vezeték, pl a pusztaság, oda kimennek egy terepjáróval és végigmennek a szakaszon... Ide sem kell UAV.

Közlekedés megfigyelésére? Kb ez lehetne kielemezni a telemetrikus adatokból, ha felküldenénk, valami intelligens UAV-ot: VESZÉLYES ÚTHIBÁK 2 KM-es SZAKASZON, TORLÓDÁS, DUGÓ, VESZÉLYES ÚTHIBÁK, VESZÉLYES ÚTHIBÁK, VESZÉLYES ÚTHIBÁK, TORLÓDÁS, VESZÉLYES ÚTHIBÁK 10 KM-es SZAKASZON, DUGÓ, DUGÓ... Az a pénz amit ráköltenénk erre a baromságra azt is valami normális úthálózat kiépítésre kellene tölteni és akkor az ember nem gondolkodik terepjárón, ha pesten, vagy vidéki országúton akar közlekedni.
    Balesetnél ott a GSM rendszer, Gyorsabb, mint egy UAV vészjelzése. Szóval: NEM

illegális fakitermelés felderítésére. WTF?? Az UAV majd leereszkedik és be kell mutatni a objektívjába a kitermelési engedélyt? Vagy beriaszt és menjenek a rendőrök árkon bokron, mert 20000 Ft értékű fát kivágott a Jóska és fia?? A kicsiket hagyják már az erdészek is, mert nyűg lenne az önkormányzatoknak, hogy közmunkásokkal kivágassák azt, amit a fatolvaj családnak szociális alapon ki kell osztani, hogy ne fagyjanak meg. a nagy falopásokban (hektár-szintű) meg az erdésztől kezdve, a mezőőrig, a rendőrökkel bezárólag mindenki benne van. Ez is NEM!

bűnözők felkutatására. Milyen bűnözők? Korrupt polgármester, vagy öregező cigányok? Mert egyik ellen se hatásos, szökött fegyencek és hajtóvadászat itthon nem sok van. Ez is NEM!

4db NEM!
  • clio1616v
    igen repülnek és gyíkemberek vezetik őket
  • Molnibalage
    A kérdés azért vicces ebben a formában, mert egyes feladatokat most is repcsivel csinálnak, nem feltétlen kell ehhez UAV.
  • Lacee86
    Nagyon jó ötletnek tartanám, csak pénz nincs rá, az a gond. :/
  • SzirmosSzisza
    Szerintem lehetne, lennének fasza fail videók :D
  • ressy14
    nem tudok sokat a témában, ezért üres.
  • Fresh Duke
    Te meg Harry Potter. (De lehet másik HP-ra gondoltam.)
  • daeemoon
    Egyéb. Lenne előnye, és hátránya is. Nem feltétlenül örülnék neki. :)
  • videobaby
    ügyes vagy ( és baromi erős, ha egy ablakot le tudsz húzni ).
  • Fresh Duke
    bump

Amúgy, elnézést, hogy módosítottam a választási lehetőségeken, de mivel maga a kérdés nem volt hülyeség, gondoltam a válaszok se legyenek azok. :)
  • Fresh Duke
    Nám mondod, már kommunikáltam jelnyelvet beszélővel. (Konkrétan csak megkért, hogy húzzam le az ablakot, mert akadt, aztán megköszönte, és mutatta, hogy erős vagyok.)

#114998: Már dolgozom az ügyön. :D
  • bakkerman
    ha még kiegészíted a tudásod azzal,hogy "Szeretnék kérni 1 italt",akkor már teljes életed lehet :DDD
  • videobaby
    ügyes vagy. azért ennél színesebb a jelnyelv.
  • Fresh Duke
    Jelnyelven el tudom mutogatni, hogy szeretlek, és azt is, hogy kapd be. A lényeget már tudom.
  • videobaby
    változó szinten angol, orosz, amit már inkább olvasni menne, németből pár szót, de megértem a lényeget. tanultam kínait, jelnyelvet is. kínai nem menne már, de jelnyelv valahogy.

• Fresh Duke
    Az nem rossz... :D
  • SzirmosSzisza
    Mi egyszer felhívtunk egy kanadai rokont és én fordítottam szülőknek, egyrészt Ők sem értettek engem (lánya vette fel aki nem tud magyarul), másrészt én se nagyon őket és 2 perc után arra jutottam, hogy meghalt az ottani rokon, aztán 2 perc múlva odahívták a telefonhoz :D
  • Fresh Duke
    Anno koli udvarán odajött hozzám egy (kissé betintázott) külföldi srác, hogy filozofálgasson velem angolul... A yes/no szavakon kívül szinte semmi se akart kijönni az elején. :D Akkori Barátnőm meg lazán beszélgetett Vele, fú de gáz érzés volt. D: