127612
  • 0Fritz0
    Ez igaz, minap is volt a hírekben a Pápa Vs. Buzik kismilliomodik összecsapása.
    Hajrá papó, adj nekik! :D
  • bulba
    Azt kimutatták hogy a hívők (akik ugye nagy valószínűséggel tanultak hittant)több szolidaritást mutatnak más emberek iránt, mint a nem hívők.
    A fizikai betegségek nagy része gyógyítható, de a szolidaritás hiánya sokkal nagyobb problémákhoz is vezethet.
  • bulba
    "ha létezik a keresztény Isten, biztosan nem olyan szűk látókörű, hogy a szemében az emberi értéket a szóban forgó emberek száma határozza meg."
    Isten előtt minden ember egyenlő. Teljesen mindegy hogy valaki "jó" vagy "rossz" ember volt. Így csak a szóban forgó emberek számában lehet gondolkodni. De a hozzászólásod végében ezt te is leírtad, így itt van egy kis ellentmondás a részedről.

"Ahogy más egyéb gondolatmenet is nagyon alap emberi sajátosság, amivel Istent "felruházták".
    már alapjában véve, a szemlélet, hogy Isten önkényesen beskatulyázza az embereket Pokolba/Mennyországba, gonosz és jó oldalra. "
    Elég sok ember van aki nem hisz a predestinációban (ahogy te írtad a "beskatulyázásban").

• SötétBarom
    A vallás szellemi dolog, a testmozgás viszont megóv a gerincferdüléstől, az elhízástól, a magas vérnyomástól, és még n+1 pozitív hatása van -.- Attól, hogy mozgásra szoktatnak még nem leszel droid, viszont nem tudom találkoztál-e már bigott kereszténnyel.. Elég ijesztő.
  • Rundstedt17
    Akkor tudod mit,a hittan is kell.Nehogy már te mond meg másnak mi kell.Ha a vallás magánügy akkor a sport is.Menj katonának ha olyannyira kivánod:D
  • SötétBarom
    Az kell. Katonaság is kéne.
  • Rundstedt17
    A testnevelés is legyen választható és ne kötelező.
  • Rundstedt17
    Akik azzal érveltek hogy a vallást ne kényszerítsék rájuk azzal egyetértek,de ilyen alapon azt kérdezem hogy a sportos életmódot milyen alapon kényszerítik a fiatalokra?haggy döntsék már maguk el mi a jó nekik én utáltam egész végig soha többé nem fogok sportolni
  • xxxpaulxxx
    és ez így van... mióta én is megtanultam azóta nekem is állandóan szemet szúr:D
  • kocsisgabor9999
    aha:D
  • Fbn Lx
    nem
  • NEOreg3
    kb:)
  • ba32107
    = szart se
  • kocsisgabor9999
    Látom a "Kiben bízol?" szavazás népszerű lesz. Jó ötlet volt?:P
  • NEOreg3
    szal mi? a véleményom pont annyit ér, mint a tiéd:)
  • koryne
    Érdekes kérdés...
    Minek kéne kötelezővé tenni? Aki azt akarja, hogy a gyereke betéve tudja az összes zsoltárt, az úgyis megtanítja neki otthon / elviszi a templomba / olyan iskolába íratja. Vannak ugye más vallások is, most azoknak a gyerekeknek is tegyük kötelezővé, akiknek a szülei nem is keresztények?
    Ugyan kis szaros koromban leöntött egy pap vízzel a templomban, ettől baromira nem érzem magam oda tartozónak, nem értek egyet nagyon sok mindennel, amit akkor hallottam, amikor néha napján betévedtem egy-egy "istenházába" (esküvők, illetve ifjabb rokonaim lelocsolásának alkalmával).
    Nem hiszek a gyónásban, nem hiszek az eredendő bűnben, abban viszont igen, hogy az embernek felelnie kell a bűneiért, és nem miatyánkokkal... A saját lelkiismerettel (már akinek van :C) sokkal nehezebb szembenézni, mint elmesélni, mit vétkeztünk, majd feloldozást nyerni, merthogy valaki már "szenvedett miattunk"...
    Ezért szavaztam nemmel.
    Bocs a hosszért :)
  • pyrohun #20535
    neked semmihez semmi kedved, az élethez sem, szal :))
  • Fbn Lx
    "(Ne őlj = 10 parancsolat = Szent Írás = Biblia.)
    Kivéve ha egy gyilkossággal biztosan több ember életét mented meg mint ahányat megölsz."

ha létezik a keresztény Isten, biztosan nem olyan szűk látókörű, hogy a szemében az emberi értéket a szóban forgó emberek száma határozza meg.
    ez a fajta többség-kisebbségben való gondolkodás emberi sajátosság.
    Ahogy más egyéb gondolatmenet is nagyon alap emberi sajátosság, amivel Istent "felruházták".
    már alapjában véve, a szemlélet, hogy Isten önkényesen beskatulyázza az embereket Pokolba/Mennyországba, gonosz és jó oldalra. E két véglet között az emberi tudat (tapasztalás alapján) tesz különbséget.
    Ha valaki az emberi tapasztalás által elkülönített szélsőségeken (jó és rossz) nem tud felülkerekedni, az nem isten, mert úgy gondolkodik, mint egy ember. S mint olyan, az ember hibázik, és a gondolkodása nem tökéletes. Így arra a következtetésre juthatunk, hogy istent a legkevésbé sem érdeklik olyan felületes, és buta dolgok, mint a jó ember és a rossz ember, a jutalom és a büntetés. A zsidók sértődős, emiatt egyszerűen még inkább emberi istenéről nem is beszélve.
  • Kicsikiraly
    Ne legyen. a keresztény vallás ráerőltetése az emberekre idióta középkori szokás. se belőlem se a gyerekeimből ne csináljanak hívőt, majd azt ők eldöntik ha elég érettek lesznek.
  • NEOreg3
    ne legyen

nekem legalább is semmi kedvem nem lenne más emberek kitalált faszságairól tanulni
  • ba32107
    Bocs de nem bírtam ki
  • somdav95
    Engem nagy anyám nem hagyott, ezért muszály volt elsőáldozónak lennem. Sajnos az öregek, ilyen vallásos emberek, de én nem vagyok, és nem is fogom erőltetni semmilyen embertársamra, vagy majd a gyerekemre ( messzi jövő... :) )
  • Benny04
  • DJKonya
    nem vagyok vallásos nem is leszek, kerülöm a templomokat is nagyívbe ha lehet....a többit nem is említem...
  • banok
    nem
  • HöfEE
    Én a nemre szavaztam. Amúgyis szerintem minden gondolkodó ember hisz valamiben, van világnézete és elképzelése a világ dolgairól, az életről stb. A hitre szükség van. Viszont a klasszikus értelemben vett vallásoknak nem látom a 21. Században értelmét, többnyire civilizált országokban élünk, hiszen a vallások eredeti szerepe a kultúrált életforma kialakítása volt és az emberi jogok tiszteletben tartása, de mára erre szerintem már nincs szükség. Viszont mint már említettem szerintem mindenkinek megvan a saját "vallása". A klasszikus értelemben vett vallásokban és azok dogmáiban ma már csak akkor hisz valaki ha nagyon ötletszegény és nem is akar egy kicsit elmélkedni... szerintem. Mindenesetre ha valaki ilyen azt is tiszteletben KELL tartani!
  • bulba
    "Sajnos a Keresztény Katolikus vallás az a Default a világban."
    Afrika? Ázsia?

"Holott az a legellentmondásosabb vallás is egyben. Példának említeném a keresztesháborút"
    Igaz, az egy rossz döntés volt. Viszont az új korban tudtommal nem indítottak háborút.

"(Ne őlj = 10 parancsolat = Szent Írás = Biblia.)"
    Kivéve ha egy gyilkossággal biztosan több ember életét mented meg mint ahányat megölsz.
  • Magiszter
    A Hit és a Vallás két külön kategória és nem összekötendő / keverendő. Aki hisz ebben, abban, amabban az Hívő, de nem egyenlő a Vallással. Ha amiben hisz irányítja az életét és a körülötte lévők életét is (esetleg azért mert ő vette rá a környezetét) az már Vallás. A Vallás az egy útmutató, "Hogyan éljünk" útikalauz.
    Ha a Hittan alatt arra tanítanák a kölyköket hogy hogyan higgyenek valamiben, és hogy az miért fontos akkor azt mondanám hogy menjen. De mivel a Hittan azt mondja miben higgy így már nem tartom jó ötletnek.
    A Hittérítőket is mindig sikerül összezavarnom mikor azt mondom hogy "Hiszek, de nem vagyok vallásos." Nem értik hogy miért van különbség a kettő között.
    Akinek nem lenne világos miről beszélek, álljon itt egy példa:
    Hit: Hiszek benne hogy Ősi szellemek irányítják a nap felkelését. Hiszem hogy az halál után újjászületek egy állat képében... stb.
    Vallás: Keresztény, Muzulmán, Protestáns... stb. Az Ateizmus is egy vallás, és nem a vallás hiánya.

Sajnos a Keresztény Katolikus vallás az a Default a világban. Holott az a legellentmondásosabb vallás is egyben. Példának említeném a keresztesháborút (Ne őlj = 10 parancsolat = Szent Írás = Biblia.).
  • milk41
    Nem. Azért nem lehet kötelező a hittan mert ... Például: belőlem vagy a gyerekemből senki se akarjon hívőt csinálni; ez hittérítés, ehhez nincs joguk; stb.

nem vagyok vallásos sem hívő sem követő
  • BIZ0906

Higyj abban amit látsz és akiben megbízól amenyire lehet.

Sajna addig jól fog menni a hitbiznisz míg lesznek lámák akiket lehet befolyásólni :(
  • nandorb
    nah en ateista vagyok,csak annyi hozza hogy nalunk kotelezo volt valasztani hogy mit tanulunk:-hitan
    -Polgari neveles
    en az utobbit valsztottam akik meg az elsot azok is atjottek vegen a polgari nevelesre mert Bibliat kellett felolvasni.
    Most meg mar piszkos politikat meg miegymast tanulunk.A tanarno azzal fenyegetozik hogy beir egyest mikozben ezt a tantargyat is ugy osztalyozzak mint a viselkedest.Meg ha nem akarok reszt venni a temaban akkor siman azt mondhatom hogy:TOVABB

• Cat 02 #20520
    Sztem az a korrekt, hogy 18 évesen dönt az ember h mit is akar, addig meg hagyják békén.
  • bulba
    Igen. Mégpedig a következő módon: kell 2 intelligens ember. Egy hívő és egy nem hívő. A gyerekek föltesznek nekik a vallás főbb témáival kapcsolatos kérdéseket (etika, Jézus tettei, Biblia stb stb) és a két intelligens, elég tudással rendelkező ember normális hangnemben megvitatja ezeket a kérdéseket.
    Szerintem ez így korrekt. Szerintetek?
  • birdo #20518
    Nem.... tulajdonképpen a " családnak kell eldönteni ezt a kérdést.... nem egy kívül állónak....egyenlőre....asszem
  • puding00
    Az összes hittérítő rohadjon meg ugy ahogy van, olyan faszságokat amiket elmondanak az hihetetlen. isten ugysincs szal bekaphatja a szolgáival együtt
  • kocsisgabor9999
    :D:D:D
  • tigeroo
    zuhanó repülőgépben nincs ateista.
  • poppe
    akkor te a számtekről beszéltél, nem a hittanról :D
  • Fbn Lx
    Egyébként legyen kötelező a hittan, amit átnevezhetnének "manipulációtól független gondolkodás" nevű tantárgyra, ahol bölcs, fanatizmustól mentes emberek tanítanák azt, hogyan legyenek saját nézeteink.
  • Fbn Lx
    amilyen határtalan az űr, akkora esély van rá, hogy létezik olyan, hogy Isten.
    Csupán ki hogy fogja fel. Én istennek tekintem azt, aminek korlátlan, és megdönthetetlen befolyása van a természet, és az emberi élet fölött. Úgymond, mint egy szabályszerűség, egy egyetemes törvény - esetleg maga a tiszta energia, amiből minden atom keletkezett.
    Ugyanakkor, ha minket egy távoli faj hozott létre, esetleg kísérletek vagyunk, esetleg programok vagyunk - akkor is azok az isteneink, akik minket létrehoztak.
    Ha az atomjaink az ősrobbanáskor keletkeztek, a világegyetem szabályszerűségei a mi istenünk.
    Szóval Isten az, ami egy lépcsővel magasabb szinten áll, mint mi. Elég magasan ahhoz, hogy minket létrehozzon, és arra a szintre emberként már ne legyen rálátásunk.
    Egy magasabb érzékelési szintre feljutni lehetetlen, de a saját világunkat megismerhetjük.
    Legegyszerűbb szemléltetési példa egy számítógépes program, mesterséges intelligencia egy szimulációban. Egy program csak annyira lehet fejlett, hogy fokozatosan megismerje a szimulációt, az összefüggéseket, a saját világát.
    Olyan szintű AI létrehozása lehetetlen, ami a mi alkotói világunkat képes érzékelne, nem csak azt a környezetet, ahová teremtették.
    Ebből a szempontból vagyunk mi is Istenek, és tudunk mi is teremteni egy újabb lépcsővel alsóbbrendű létet.